Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών, στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα
Newsroom Newsroom
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/09/2023 · 16:14

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών, στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα

«Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο όλων των μεγάλων παικτών στον κόσμο» τόνισε ο ΥΠΕΞ, Γίωργος Γεραπετρίτης.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία θα στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, θα στηρίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» από τη Βοστόνη, όπου βρίσκεται.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, μετά από μία περίοδο στην οποία είχαμε μία σχετική δυσκολία να μπορούμε να επικοινωνούμε δημιουργικά, έχουμε εδραιώσει έναν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, έχουμε δύο κυβερνήσεις οι οποίες έχουν πολύ νωπή εντολή από τα εκλογικά σώματα και έχουν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσουν σε συζητήσεις».

«Για μας είναι σημαντικό, σε πρώτο επίπεδο, να μπορέσουμε να παρατείνουμε τον χρόνο, όσο το δυνατόν, της περιόδου ησυχίας και καταλλαγής στην περιοχή μας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό το ότι μπορούμε να επικοινωνούμε με την απέναντι πλευρά χωρίς κάθε φορά που υπάρχει η οποιαδήποτε διαφορά ή διχογνωμία να προκαλείται και κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε πως θα υπάρξουν μία σειρά από θετικά μέτρα, τα οποία θα αφορούν τομείς οι οποίοι είναι σημαντικοί για τις δύο χώρες, όπως είναι η πολιτική προστασία, συνέπεια και της σημαντικής κλιματικής κρίσης που εμφανίζεται στη Μεσόγειο και η οποία ταλανίζει όλες τις χώρες περί τη Μεσόγειο και, βεβαίως, την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Και, κάποια στιγμή -η οποία όμως δεν είναι του παρόντος- να δούμε και τη μείζονα διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», προσέθεσε.

«Όλα αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. «Η ειλικρινής διάθεση θα πρέπει να αποδεικνύεται με συνέπεια και με συνέχεια».

Υπογράμμισε δε πως θεμελιώδης προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η Κύπρος και επισήμανε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται και ήταν παρεμβάσεις της ελληνικής Πολιτείας και του πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση της συνέχειας των συζητήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά, έτσι ώστε να υπάρξει μία λύση βιώσιμη, στο πλαίσιο ακριβώς των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της τοποθέτησης ειδικού απεσταλμένου.

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, το οποίο εδράζεται στη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών στο εξωτερικό, με χώρες οι οποίες πρωταγωνιστούν στο διεθνές προσκήνιο, με τις οποίες η χώρα μας έχει προάγει τη στρατηγική συνεργασία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

«Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο όλων των μεγάλων παικτών στον κόσμο», τόνισε, επισημαίνοντας τον «πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη διεύρυνση της ΕΕ και ειδικά στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, ένταξη των χωρών που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2003 στην Θεσσαλονίκη και σήμερα παίρνει μία νέα ώθηση».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη γειτονιά μας όπου «ήδη βιώνουμε έναν πόλεμο, ο οποίος είναι κατά παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, με την εισβολή της Ρωσίας σε μία χώρα και την επιβολή της κυριαρχίας της».

Ακόμη, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, στο Κόσοβο, αλλά και σε άλλες χώρες όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία.

«Η Ελλάδα είναι αρωγός των χωρών αυτών, όμως και οι χώρες αυτές, και ειδικώς η Αλβανία, θα πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές τού ευρωπαϊκού κεκτημένου, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται πέρα από θεμελιώδεις αρχές, τις οποίες προάγει το ευρωπαϊκό δίκαιο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός».

Αναφερόμενος στην παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από υψηλού κύρους συναντήσεις, με περισσότερες από 20 χώρες διμερώς, με διεθνείς οργανισμούς, τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με πολύ σημαντικούς εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και στον κόσμο, ενώ δόθηκε η δυνατότητα «να ενισχύσουμε και να εδραιώσουμε τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, την οποία έχει ήδη καλλιεργήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην ομογένειά της

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην ομογένειά της και στις ανάγκες της. Όπως υπενθύμισε, ο πρώτος νόμος που ήρθε από τη νέα κυβέρνηση ήταν για να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές δυσκολίες για την ενεργό συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών και της ομογένειας στις εκλογικές διαδικασίες.

«Η ελληνική ομογένεια είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, να το κινητοποιήσει. Οι Έλληνες στη μητρόπολη και οι Έλληνες ανά τον κόσμο είναι ένα ενιαίο κεφάλαιο, που θα δουλέψουν για την ευημερία της πατρίδας».

«Είσαστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας, είσαστε οι πρεσβευτές της πατρίδας μας παγκοσμίως», τόνισε. «Είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιήσετε όλες σας τις δυνάμεις για να προωθήσετε στην πράξη τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να μείνουν ενωμένοι οι Έλληνες σε όλον τον κόσμο. Μέσα από αυτήν την ενότητα ανυπομονούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προωθήσετε πρώτον, αυτές τις ιδέες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στις πόλεις και στις χώρες που βρίσκεται ο καθένας. Δεύτερον, παρακαλώ κρατήστε τους συνδέσμους σας με την Ελλάδα. Κρατήστε την Ελλάδα στις καρδιές και τις ψυχές σας. Θα μείνουμε ενωμένοι, γιατί πιστεύουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βοστόνη θα έχει μια σειρά από συναντήσεις, που περιλαμβάνουν εκπροσώπους της ομογένειας, του ακαδημαϊκού και του επιστημονικού χώρου. Θα έχει ακόμη την ευκαιρία να επισκεφθεί το ελληνικό γενικό προξενείο που αποτελεί ένα πραγματικό φάρο για τους Έλληνες αποδήμους, ενώ αύριο θα πραγματοποιήσει μια σειρά από παρουσιάσεις στα μεγάλα εκπαιδευτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βοστονης, το Tufts και το Harvard για να παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την εξωτερική της πολιτική.

  • ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
  • ·
  • ΥΠΕΞ
  • ·
  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Εθνική: Ένας χρόνος από το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ (video)

All Content

Τρινκιέρι: «Ανυπομονούμε για την έναρξη της σεζόν - Χτίζουμε δεσμούς»

All Content - BusinessNews.gr

Aegean: Κύκλος εργασιών στα 816,6 εκατ ευρώ το πρώτο εξάμηνο, αύξηση 3% στην επιβατική κίνηση

All Content - BusinessNews.gr

Samsung Electronics Ελλάς: Αύξηση κερδών +34,8% πάρα την μικρή κάμψη τζίρου

All Content - BusinessNews.gr

Amplus: Καθαρά κέρδη 1,45 εκατ. ευρώ για το 2025 - Μείωση 11,98% στον κύκλο εργασιών

All Content

UM Greece: Ενίσχυση της διοικητικής ομάδας με δύο στρατηγικές τοποθετήσεις

All Content

Σε NEXT COM - WPP Media το rebranding της Ελλάδας

FleetNews

Η Shell φέρνει την Ducati και την Playmobil στα πρατήριά της

FleetNews

Η Volvo ανανεώνει τα XC40, EX40 και EC40

FleetNews

Τρεις κορυφαίες διακρίσεις για την Hyundai στα “Red Dot Award”

All Content

Novasports: Η μπασκετική πανδαισία αρχίζει με το τζάμπολ στο 1ο EuroLeague Super Cup

All Content

Τζέντι Όσμαν: "Να μείνουμε ταπεινοί"

All Content - BusinessNews.gr

Γιώργος Πορτοκαλίδης, Πρόεδρος & CEO, Ιoniki (Ιωνική Σφολιάτα Α.Ε.): Από την παράδοση, στο μέλλον της ζύμης

All Content - BusinessNews.gr

Ακρίβεια τροφίμων στην Ευρώπη: Στο +35% η Ελλάδα σε έξι χρόνια – Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη μεταβολή

All Content - BusinessNews.gr

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό» Χρήστος Καραδήμας

FleetNews

Range Rover Electric: Αυτές είναι οι τιμές του στην Ελλάδα

FleetNews

To Geely EX5 κατακτά το ελληνικό κοινό

CSRΝews.gr

Επέκταση της LPR στην Ελλάδα: Νέες λύσεις κυκλικής διαχείρισης παλετών

CSRΝews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Εγκαινίασε το νέο 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

CSRΝews.gr

Νερό Βίκος και ΠΑΕ Ατρόμητος ανανεώνουν τη συνεργασία τους για τρίτη χρονιά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Τσίπρας-Κασσελάκης: Συναντήθηκαν σήμερα στη Βουλή
Τσίπρας-Κασσελάκης: Συναντήθηκαν σήμερα στη Βουλή 25/09/2023 - 15:18
Συνάντηση Κασσελάκη-Αχτσιόγλου: Αρνήθηκε όλες τις θέσεις που της πρότεινε 26/09/2023 - 14:39
Συνάντηση Κασσελάκη-Αχτσιόγλου: Αρνήθηκε όλες τις θέσεις που της πρότεινε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Φωτιά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Οι ανατιμήσεις «χτυπούν» ήδη τις ελληνικές αντλίες
    14/09/2026 - 18:19 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πιέσεις στο Χρηματιστήριο – Κάτω από τις 2.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
    14/09/2026 - 17:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μ. Βορίδης: Ανάγκη για εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής
    14/09/2026 - 17:47 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Aegean: Κύκλος εργασιών στα 816,6 εκατ ευρώ το πρώτο εξάμηνο, αύξηση 3% στην επιβατική κίνηση
    14/09/2026 - 17:46 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Net Billing: Πιο εύκολη η παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ιδία χρήση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις
    14/09/2026 - 17:28 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΗΕ: Διπλασιάστηκαν σε 10 χρόνια τα εμβάσματα μεταναστών προς τις φτωχές χώρες – Στα 729 δισ. δολάρια πέρυσι
    14/09/2026 - 17:24 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΣΔΕΛ: Αύξηση 3,6 των δανεισμών βιβλίων στις δημόσιες, δημοτικές και παιδικές βιβλιοθήκες το 2025
    14/09/2026 - 17:17 ΕΛΛΑΔΑ
  • ExxonMobil: Έως το 2030 οι ΗΠΑ θα καλύπτουν το 30% της παγκόσμιας αγοράς LNG
    14/09/2026 - 17:10 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Γ. Μαζωνάκης: Αναβαθμίστηκε η κατηγορία σε βάρος των δύο γιατρών σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο
    14/09/2026 - 17:04 ΕΛΛΑΔΑ
  • GEOAXIS - Φοιτητικά ενοίκια: Νέα άνοδος τιμών 7,3% σε έναν χρόνο – Στο 128% η αύξηση σε μία δεκαετία
    14/09/2026 - 16:53 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Όχι στη ΝΔ, αποστάσεις από τον Τσίπρα -Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα σφραγίδα και one man show»
    13/09/2026 - 20:00 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    13/09/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ έως το 2036 – Στο πρόγραμμα για πρώτη φορά η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
    14/09/2026 - 08:12 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου – Πάνω από τα 107 δολάρια το Brent
    14/09/2026 - 09:12 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Νέο φορολογικό «σαφάρι» στα Airbnb – Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα εισοδήματα του 2025
    14/09/2026 - 07:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Χαρίσης: "Οι 95 πόντοι ήταν σε συνάρτηση με το πώς παίζουμε στην άμυνα"

14/09/2026 - 15:14
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Αρχίζει η διάθεση των διαρκείας για το νέο ΣΕΦ

14/09/2026 - 14:58
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Superbet Μεγάλος Χορηγός του 14ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ

14/09/2026 - 14:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

H Χριστίνα Κουτρομάνου στη VALUECOM

14/09/2026 - 14:14
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Επέκταση της LPR στην Ελλάδα: Νέες λύσεις κυκλικής διαχείρισης παλετών

14/09/2026 - 13:35
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Εγκαινίασε το νέο 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

14/09/2026 - 11:45
FleetNews
fleetnews.gr

Η Shell φέρνει την Ducati και την Playmobil στα πρατήριά της

14/09/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Η Volvo ανανεώνει τα XC40, EX40 και EC40

14/09/2026 - 05:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Το Zuma Athens έρχεται στη Riviera Galleria

08/09/2026 - 08:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals | Pure Perfection

05/09/2026 - 13:32
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo