Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μπακογιάννης: Οι δυο εικόνες του Κιέβου που με σημάδεψαν
NewsRoom NewsRoom
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/08/2022 · 18:50

Μπακογιάννης: Οι δυο εικόνες του Κιέβου που με σημάδεψαν

Ο κ. Μπακογιάννης καταγράφει τις διαφορετικές εικόνες αλλά και τα συναισθήματά του από την ολιγόωρη παραμονή του στην Ουκρανική πρωτεύουσα από την οποία έχει εκτοπιστεί ο μισός πληθυσμός.

Tο προσωπικό του βίωμα από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, ως μέλος της αποστολής Ευρωπαίων Δημάρχων, οι οποίοι συνυπέγραψαν με τις Ουκρανικές αρχές, μνημόνιο για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων, καταθέτει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα « ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Ο κ. Μπακογιάννης καταγράφει τις διαφορετικές εικόνες αλλά και τα συναισθήματά του από την ολιγόωρη παραμονή του στην Ουκρανική πρωτεύουσα από την οποία έχει εκτοπιστεί ο μισός πληθυσμός.

«Για μόλις 12 ώρες επιτρέψανε οι Ουκρανικές αρχές την παραμονή της αποστολής των Ευρωπαίων, μέσω των Eurocitieς, Δημάρχων στο Κιέβο. Για λόγους ασφαλείας. Για τους ίδιους λόγους μας ζητήθηκε να κλείσουμε τα locationservices στα κινητά μας τηλέφωνα, να διατηρήσουμε τη συσκότιση στο τρένο, και ας ταξιδεύαμε συνολικά τριάντα ώρες, να μην ανακοινώσουμε το ταξίδι μας πριν αναχωρήσουμε από την Ουκρανία.

Μέτρα που φαντάζουν κάπως υπερβολικά όταν περπατάς στις λεωφόρους της πολύ όμορφης Ουκρανικής πρωτεύουσας, η οποία μοιάζει να έχει ξαναβρεί τους ρυθμούς της καθημερινότητας της. Με τα τραπεζάκια των καταστημάτων γεμάτα ανθρώπους, την κίνηση να έχει επιστρέψει στους δρόμους, τα παιδάκια να πλημμυρίζουν τις παιδικές χαρές. Ακόμα και οι αντιαεροπορικές σειρήνες που ηχούν κάθε τόσο, δεν είναι πλέον ικανές να διακόψουν τις ζωές των ανθρώπων. Τα σακιά στα παράθυρα, τα πάνοπλα οδοφράγματα και τα αντιαεροπορικά στα υψώματα είναι δύσκολο να συμφιλιωθούν με τα χαμόγελα των περαστικών και τα απλόχερα αστεία των συνομιλητών μας.

Η εικόνα βέβαια δεν μαρτυρά όλη την αλήθεια. Μας ξεναγεί ο φίλος και συνάδελφος Ιβαν Φεντοροφ, ο Δήμαρχος Μελιτόπολης που είχε απαχθεί την άνοιξη. Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πόλη του. Υπολογίζεται πως συνολικά 10 εκατομμύρια Ουκρανοί, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο αντικρίζουμε κατεστραμμένα κουφάρια κτιρίων. Για τα δικά μας δεδομένα είναι σαν να έχει μετατραπεί το Μαρούσι σε πεδίο μάχης, τόσο κοντά σε ό,τι θα μας αφορούσε, φτάσανε οι εισβολείς, ενώ το χώμα στους μαζικούς τάφους μεγάλων και μικρών που χάθηκαν τόσο άδικα, παραμένει νωπό... Τα συναισθήματα του σοκ και του δέους εναλλάσσονται» σημειώνει στο άρθρο του ο κ. Μπακογιάννης.

Εξηγεί ακόμη το λόγο και τον τρόπο με τον οποίο οι δήμαρχοι του Eurocities θα συμβάλουν στο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Ο δρόμος για την ανοικοδόμηση είναι μακρύς αλλά πρέπει να ξεκινήσει τώρα» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. και ζήτησε από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν. Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκριθήκαμε και εμείς, ως ευρωπαϊκοί δήμοι. Έτοιμοι να διαθέσουμε γνώσεις και καλές πρακτικές, να συμβάλουμε στον σχεδιασμό, να υιοθετήσουμε παρεμβάσεις ή έργα και να υλοποιήσουμε προγράμματα. Ο κάθε δήμος αναλογικά, στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Τα χρήματα που έχει καταφέρει να διαθέσει η Ουκρανική κυβέρνηση για την αποκατάσταση όλων των Προαστίων του Κιέβου δεν ξεπερνάνε τα 14 εκατομμύρια ευρώ, δυστυχώς, και ας ζουν εκατοντάδες πολίτες σε βαγόνια τρένων που έχουν καθηλωθεί στις ράγες τους, για τον σκοπό αυτό, χωρίς προφύλαξη από τον χειμώνα που έρχεται, και δεν είναι πια πολύ μακριά. Προϋπολογισμός, για να έχουμε μια αντιληπτή τάξη μεγεθών, υποπολλαπλάσιος των πόρων που αναλογικά διέθεσε η ελληνική πολιτεία για τις ζημιές που άφησε πίσω της μόνο μια κακοκαιρία, π.χ. ο Ιανός, σε έναν μόλις ελληνικό δήμο! Αυτό υπαγορεύει ο νόμος της ανάγκης καθώς αυτή τη στιγμή το σύνολο των πόρων του ουκρανικού κράτους, υλικών και αυλών, αφιερώνονται ως προτεραιότητα στην άμυνα της χώρας και στον πολεμικό εξοπλισμό.»

Ο κ. Μπακογιάννης περιγράφει επίσης τη συνάντηση του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντομίρ Ζελένσκι, έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, που δεν φαίνεται να έχει ορατό τέλος.

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι μας καλωσορίζει με ένα χαμόγελο και μια ήρεμη αποφασιστικότητα. Φαίνεται πολύ πιο ψηλός από κοντά. Ίσως επειδή είναι ο μοναδικός εν ζωή πολιτικός παγκοσμίως που μας επιτρέπει να πούμε στα παιδιά μας πως ήρωες δεν είναι μόνο εκείνοι που φοράνε κόκκινες κάπες και πετάνε αλλά και εκείνοι που θέτουν υπέρ πάντων την πατρίδα τους.»

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Μπακογιάννης αναφέρεται σε ένα «τρίτο μέτωπο» του πολέμου το οποίο προκαλεί μια μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη και επιτρέπει την ανάδυση από τα σκοτάδια στα «κομπρομάτ» που εκτρέφουν τέρατα και τερατάκια.

«Η Ουκρανική ηγεσία όμως δεν εθελοτυφλεί στις δυσκολίες. Στο εξωτερικό μέτωπο, με τους κατακτητές, έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο φθοράς με πολλούς νεκρούς, για μόλις λίγα μέτρα. Στο εσωτερικό μέτωπο, η παραγωγή ορυκτού πλούτου και η βιομηχανία έχουν συρρικνωθεί, όπως και η αγροτική παραγωγή. Οι ατελείωτες πεδιάδες, οι παραγωγικοί κάμποι και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της δεύτερης μεγαλύτερης σε έκταση χώρας της Ευρώπης ερημοποιούνται και τα έσοδα του κράτους διαρκώς στερεύουν. Ταυτόχρονα, ένα τρίτο μέτωπο έχει ανοίξει στη Ευρώπη. Όχι μόνο ενάντια στην κόπωση και στην διάσπαση προσοχής στην εποχή των κοινωνικών δικτύων αλλά κυρίως στα σούπερ μάρκετ και στα βενζινάδικα. Ο Πρόεδρος Μακρόν δηλώνει πως «βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή», με «το τέλος της αφθονίας», «των βεβαιοτήτων» και «της ανεμελιάς» ενώ τα κομπροματ αναδύονται από τα σκοτάδια που εκτρέφουν τέρατα και τερατάκια.

Τέλος ο Δήμαρχος Αθηναίων εκτιμά ότι είναι λάθος να δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας μας η εντύπωση, ότι ο πόλεμος δεν μας αφορά ενώ επισημαίνει, πως η θεωρία της ελληνικής εξαίρεσης, η εσωστρέφεια, η πόλωση και η διχόνοια οδηγεί σε περιπέτειες. Ιδίως μέσα σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων παγκόσμιων κρίσεων.

«Δυο χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίζουν την Αθήνα από το Κιέβο. Τέσσερις φορές περίπου η φυσική απόσταση που μας χωρίζει από τη Θεσσαλονίκη. Όχι, δεν είναι τόσο μακριά, μην σας ξεγελάει η τηλεόραση ή το διαδίκτυο. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε πως δεν μας αγγίζει ο πόλεμος, πως δεν μας αφορά άμεσα. Πως οι συνέπειες του σήμερα και οι επιπτώσεις του αύριο, θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους. Η ιστορία μας διδάσκει, πως δεν είμαστε νησί στον ωκεανό και η θεωρία της ελληνικής εξαίρεσης μας οδηγεί πάντοτε σε περιπέτειες. Όπως και η εσωστρέφεια, η πόλωση και η διχόνοια όταν αντιμετωπίζουμε αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις.»

  • ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πού θα δείτε Μαρούσι-Πανιώνιος και Άρης-Παναθηναϊκός

All Content

Από νωρίς σήμερα οι αγώνες σε Rising και Gen A Stars (live streams)

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο: Ένα βήμα πριν την άνοδο στη Super League 1 των αγορών - Τι φέρνει η αναβάθμιση από το MSCI

All Content - BusinessNews.gr

ΕΕ: Νέα ρεκόρ στην ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας - Η Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις

All Content - BusinessNews.gr

Από την υπόσχεση στην εφαρμογή: τι έδειξε το Innovation Greece 7.0 για την επόμενη μέρα της καινοτομίας

All Content

Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards

All Content

Τηλεοπτικά κανάλια: Τα περιφερειακά της Αττικής σε ρόλο πρωταγωνιστή

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Οι Κινγκς πήραν ΝτιΑντρε Χάντερ κι έστειλαν στο Κλίβελαντ Σρέντερ και Έλις

All Content

Με 40άρα Εμπίντ oι Σίξερς 124-114 τους Πέλικανς (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Aktor: Τι σηματοδοτεί η πρώτη εμπορική συμφωνία για Κάθετο Διάδρομο - Συμφωνία–ορόσημο με BP και Naftogaz

All Content - BusinessNews.gr

Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards

All Content - BusinessNews.gr

Νέα ανακοίνωση της Βιολάντα: Φήμες και αβάσιμες ερμηνείες δεν βοηθούν στη διαλεύκανση της υπόθεσης

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μενέντεζ: Έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μενέντεζ: Έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία 26/08/2022 - 19:44
Δήμας: Τα Κέντρα Ικανοτήτων φέρνουν πιο κοντά τους φορείς έρευνας με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας 28/08/2022 - 11:17
Δήμας: Τα Κέντρα Ικανοτήτων φέρνουν πιο κοντά τους φορείς έρευνας με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Χρηματιστήριο: Ένα βήμα πριν την άνοδο στη Super League 1 των αγορών - Τι φέρνει η αναβάθμιση από το MSCI
    01/02/2026 - 10:28 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Τι προβλέπεται για τις επόμενες ώρες
    01/02/2026 - 10:09 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    01/02/2026 - 09:00 MEDIA
  • Πιερρακάκης: Εθνική πρόκληση το στεγαστικό - Δεν λύνεται χωρίς τους ιδιοκτήτες
    31/01/2026 - 21:01 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Αποδήμων
    31/01/2026 - 20:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Νέα ανακοίνωση της Βιολάντα: Φήμες και αβάσιμες ερμηνείες δεν βοηθούν στη διαλεύκανση της υπόθεσης
    31/01/2026 - 19:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    31/01/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλη διάρκεια την Κυριακή - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
    31/01/2026 - 18:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μητσοτάκης: Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μια σημαντική και στρατηγική επένδυση
    31/01/2026 - 17:15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Δήμας για κυκλοφοριακό: Εξετάζεται flyover στον Κηφισό και μεταφορά επιχειρήσεων εκτός Αθήνας
    31/01/2026 - 16:35 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας με αιχμή τη συνεργασία με τη Naval Group
    31/01/2026 - 11:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards
    31/01/2026 - 12:09 MEDIA
  • Aktor: Τι σηματοδοτεί η πρώτη εμπορική συμφωνία για Κάθετο Διάδρομο - Συμφωνία–ορόσημο με BP και Naftogaz
    31/01/2026 - 14:50 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Αγορά ακινήτων: Από τον ανελκυστήρα στα κοινόχρηστα - Οι παράγοντες που επηρεάζουν έως 20% την αξία
    31/01/2026 - 11:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης για επετειο Ιμίων: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»
    31/01/2026 - 15:56 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Από νωρίς σήμερα οι αγώνες σε Rising και Gen A Stars (live streams)

01/02/2026 - 07:43
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ρεβάνς Μπουλς 125-118 στο Μαϊάμι -Οι Πέισερς 129-124 τους Χοκς (vids)

01/02/2026 - 07:37
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’20 years KYANA’’

31/01/2026 - 07:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ANT1: Στην κορυφή με πάνω από 1,4 εκατ. τηλεθεατές ο αγώνας Παναθηναϊκός-Ρόμα

30/01/2026 - 14:58
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Πλούσια ποδοσφαιρική δράση στην COSMOTE TV

30/01/2026 - 14:09
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Vodafone: Στη λίστα ‘A’ του CDP για ακόμη μία χρονιά

30/01/2026 - 12:38
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Gorenje: Πλατινένια διάκριση από την EcoVadis για το 2025 – Ανάμεσα στο 1% των πιο βιώσιμων εταιρειών παγκοσμίως

30/01/2026 - 09:54
FleetNews
fleetnews.gr

ΕΕ: Στο +1,8% οι ταξινομήσεις το 2025

30/01/2026 - 06:52
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2026 ΤΗΣ L’ORÉAL PROFESSIONAL PRODUCTS ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

29/01/2026 - 15:59
FleetNews
fleetnews.gr

Συνεργασία Caroo και Surprice Car Rental για την ανάπτυξη του Mobility

29/01/2026 - 07:45
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo