Σε νέο ιστορικό υψηλό έχει διαμορφωθεί ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώθηκε φέτος στα φυσικά πρόσωπα μέσω των φορολογικών δηλώσεων, με τον συνολικό λογαριασμό να ξεπερνά ήδη τα 5,12 δισ. ευρώ και να συνεχίζει να αυξάνεται. Η διαδικασία των δηλώσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στην πράξη, καθώς εκατοντάδες φορολογούμενοι εξακολουθούν να υποβάλλουν καθημερινά εκπρόθεσμες δηλώσεις, αυξάνοντας τόσο τον αριθμό των δηλώσεων όσο και το ποσό του φόρου που βεβαιώνεται.
Σχεδόν δυόμισι μήνες μετά τη λήξη της επίσημης προθεσμίας, στις 24 Ιουλίου 2026, περισσότερες από 100.000 αρχικές φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Για σημαντικό αριθμό φορολογουμένων, η καθυστέρηση αυτή συνεπάγεται και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.
Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποτυπώνουν με σαφήνεια τη συνεχιζόμενη ροή των εκπρόθεσμων υποβολών. Έως τις 5 Οκτωβρίου 2026 είχαν υποβληθεί συνολικά 6.837.802 φορολογικές δηλώσεις, έναντι 6.737.763 δηλώσεων που είχαν κατατεθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Προκύπτει, δηλαδή, διαφορά άνω των 100.000 δηλώσεων, επιβεβαιώνοντας ότι η υποβολή συνεχίζεται και μετά το επίσημο κλείσιμο της διαδικασίας.
Την ίδια στιγμή, ο φόρος που έχει βεβαιωθεί για τα εισοδήματα του 2025 ανέρχεται πλέον σε 5,122 δισ. ευρώ, έναντι 5,069 δισ. ευρώ το 2025. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Στην αύξηση του φορολογικού λογαριασμού συνέβαλαν τόσο η άνοδος των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στην εφορία όσο και η διεύρυνση του τεκμαρτού εισοδήματος, με βάση το οποίο φορολογήθηκε φέτος σχεδόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες.
Η διαχρονική άνοδος του φόρου
Η ανοδική πορεία του φόρου εισοδήματος που βεβαιώνεται μέσω των δηλώσεων των φυσικών προσώπων δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταθερή αύξηση, με τη φετινή επίδοση, ωστόσο, να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Ειδικότερα, το 2025 είχαν βεβαιωθεί 5,069 δισ. ευρώ, το 2024 4,814 δισ. ευρώ, το 2023 3,796 δισ. ευρώ και το 2022 περίπου 3,217 δισ. ευρώ.
Το 2021, χρονιά που επηρεάστηκε από τις συνέπειες της πανδημίας, ο αντίστοιχος λογαριασμός είχε περιοριστεί στα 2,782 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 είχε ανέλθει στα 3,625 δισ. ευρώ και το 2019 στα 3,584 δισ. ευρώ.
Η φετινή επίδοση έρχεται, επομένως, να επιβεβαιώσει τη συνεχή διεύρυνση του φόρου εισοδήματος που βεβαιώνεται στα φυσικά πρόσωπα, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα-ρεκόρ.
Ποιοι φορολογούμενοι πληρώνουν πρόστιμο
Η εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν οδηγεί σε όλες τις περιπτώσεις στην επιβολή προστίμου. Το πρόστιμο ενεργοποιείται όταν από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει φόρος προς καταβολή άνω των 100 ευρώ.
Υπάρχουν, ωστόσο, και συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση που υποβάλλεται για λογαριασμό ανηλίκου, ενώ αντίστοιχα δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε δήλωση γονέα που αφορά εισοδήματα ανήλικων τέκνων.
Αυτόματη πλέον η επιβολή των προστίμων
Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, η ΑΑΔΕ έχει ήδη περάσει στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου για την επιβολή των προστίμων. Η αυτόματη διαδικασία επιβολής προστίμων έχει τεθεί σε λειτουργία, με πρώτο πεδίο εφαρμογής τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες.
Επόμενο βήμα είναι η επέκταση του συστήματος και στα φυσικά πρόσωπα.
Με το νέο μοντέλο, η πράξη επιβολής του προστίμου εκδίδεται και κοινοποιείται αυτόματα μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως χειροκίνητη διαδικασία από τις φορολογικές υπηρεσίες.
Η αυτοματοποιημένη διαδικασία εφαρμόζεται ήδη στις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για φορολογικά έτη από το 2014 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται εκπρόθεσμα και δεν έχει προηγηθεί κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών.
Η διαδικασία ενεργοποιείται αμέσως μετά την οριστική υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης. Η πράξη επιβολής του προστίμου κοινοποιείται ψηφιακά στον φορολογούμενο μέσω της προσωπικής θυρίδας «Τα Μηνύματά μου» στο myAADE ή μέσω της εφαρμογής myAADEapp.
Παράλληλα, αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.
Η βεβαίωση του προστίμου οριστικοποιείται μετά την παρέλευση δέκα ημερών από την ανάρτηση της πράξης στον λογαριασμό του φορολογουμένου και την αποστολή της σχετικής ηλεκτρονικής ειδοποίησης. Εξαίρεση υπάρχει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία αποδεικνύεται ότι ο φορολογούμενος παρέλαβε την πράξη σε προγενέστερο χρόνο.