Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μητσοτάκης: Για εμάς η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός
NewsRoom NewsRoom
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/02/2022 · 13:36

Μητσοτάκης: Για εμάς η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός

Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα.

Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

«Για πρώτη φορά το υπουργείο άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα αγοράς οπλικών συστημάτων που είναι τόσο σημαντικά. Όχι μόνο γιατί το επέβαλλαν ο προκλήσεις των γειτόνων, αλλά και προκειμένου για να αξιοποιηθεί η συγκυρία. Εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα να εξουσιοδοτήσει του αρμόδιους χειριστές να ολοκληρώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των σημαντικών συμβάσεων. Το κύριο μέρος τους αφορά της φρεγάτες "Μπελαρά" οι οποίες έρχονται να ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του στόλου. Η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας θωρακίζονται απόλυτα. Οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται με τα νέα μαχητικά Ραφάλ και με τα ανυποβρυχιακά ελικόπτερα Ρόμεο».

Συνδέονται αυτές οι επιλογές - είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - επίσης με ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τέσσερα ακόμα νέα πλοία επιφάνειας με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας. «Πρόκειται για άλλα λόγια για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ε.Δ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα

«Οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχές. Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα. Η αποπληρωμή γίνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ακόμα πως εργασίες έχουν δυνατότητα να αναλάβουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Η συγκεκριμένη πτυχή του εθνικού αμυντικού μας προγράμματος απαντά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμβαδίζει με τις ισχυρές συμμαχίες. Υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Κινητοποιεί δυνάμεις εθνικής οικονομίας , δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «τα Ραφάλ θα μπορούν να συνθέτουν μία αυτόνομη μοίρα. Η παράδοσή τους έως τα τέλη ‘24 θα μπορεί να ακολουθεί διαρκή εξέλιξη συστημάτων. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Ραφάλ. Και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα «Ραφάλ διαθέτουν πτητικά χαρακτηριστικά με τα οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι οι χειριστές. Πρόκειται για τα στελέχη των Ε.Δ τα οποία αποτελούν πάντα το μεγάλο μας όπλο. Αξίζουν να έχουν τα πιο σύγχρονα μέσα και κυρίως δικαιούνται την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Ένα μικρό δείγμα η απαλλαγή από κάθε φόρο πτητικών επιδομάτων. Ανακουφίζει τους ενστόλους αίροντας πολύχρονη αδικία εις βάρος τους και θα έχει και συνέχεια.

Γύρω από το κόστος και πλαίσιο των Ραφάλ επιτρέψτε μου να ζητήσω αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Ας μείνουμε στο γεγονός ότι η χώρα εξασφάλισε τα Ραφάλ φθηνότερα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο μίξερ το «Όχι» στα Rafale και το «Ναι» στις φρεγάτες και βγάζει «Παρών» -

«Μου έκανε πολύ εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά στο ζήτημα το οποίο συζητούμε», ανέφερε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Λέτε ναι στις φρεγάτες και τις τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale. Όλα τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξουμε στο παρών. Αυτό είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης;».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Καταψηφίσατε τη συμμαχία με τη Γαλλία, καταλαβαίνω ότι ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, καταψηφίσατε τις συμφωνίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Να δώσετε μια διευκρίνιση για αυτό που άκουσα από τον εξάδερφό σας, τον κ. Γ. Τσίπρα ότι "η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός". Είναι έτσι; Επιμένετε ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι τελείως διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδελφός σας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες

Η Αθήνα συγχρονίζοντας το βήμα της με το Παρίσι δεν έδωσε απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μια συμμαχία. Αντίθετα τη διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι κοινές δράσεις την καθιστούν σημείο ενδιαφέροντος όλου του κόσμου.

«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».

Κάθε οικονομική απόφαση θα έχει το μέτρο της λογικής - Δεν θα επιτρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στήριξη της κοινωνίας από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ» είπε και συμπλήρωσε: «Δεύτερον θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ ψηλότερη της πρώτης. Τρίτον τα βάρη από τους φόρους θα συνεχίσουν να μειώνονται όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

«Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω και θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο. Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας. Και η οικονομία είναι και ασπίδα της άμυνας. Οδηγούς οφείλουμε να έχουμε τη σύνεση και την τόλμη».

Κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας - Ακόμα και το «Παρών» σημαίνει «Απών»

«Η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες στη διετή καταιγίδα της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του, παραδεχόμενος πως «σίγουρα δεν έλειψαν λάθη και αστοχίες στις οποίες (ωστόσο) απαντά ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Δύο ρήματα. Νιώθουμε και προσπαθούμε. Παραμένουν άλυτα προβλήματα. Το δεύτερο ρήμα σηματοδοτεί το καθημερινό μας χρέος να γινόμαστε καλύτεροι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «Με αυτό το πνεύμα μετέχουμε στη σημερινή διαδικασία της Βουλής. Αυτό απαιτεί και ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εθνική άμυνα. Θα ζητήσω ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς. Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Πάνω από όλα να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα ταλαντεύσεις. Ακόμα και το "παρών" σημαίνει "απών"», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Εθνική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα

«Κύριε Τσίπρα θα ήθελα καταρχάς να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τις σημαντικές επιλογές που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Είπατε παρών. Καταψηφίσατε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Δεν υπερψηφίζετε τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία με την πρόσθετη αγορά των έξι Ραφάλ. Καταγράφετε η ψήφος σας ως ένα ηχηρό παρών. Αντιλαμβάνομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

«Αναφερθήκατε ότι είχατε προχωρήσει ως κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών Μπελαρά. Δεν είχατε καν αποστείλει την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του τότε υπουργού άμυνας κ. Καμμένου. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν είχατε κάνει» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Όλοι αναγνωρίζαμε ότι το ΠΝ χρειαζόταν να αποκτήσει καινούργιες φρεγάτες. Το Ναυτικό προέκρινε πάντα τις φρεγάτες Μπελαρά ώς επιχειρησιακά πιο κατάλληλες. Υπήρχε ένα ζήτημα σε σχέση με το αρχικό κόστος. Λέτε πολύ σωστά κ. Κατρίνη ότι πρέπει να ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, αυτό κάναμε και εμείς. Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν αθροίσει κανείς όλα τα αιτήματα από τα επιτελεία καταλήγει σε λίστα που προσομοιάζει με κατάλογο χριστουγεννιάτικων δώρων. Φτάσαμε στο σημείο να βρούμε μία ευκαιρία πολύ σημαντική και να αποκτήσουμε τρείς φρεγάτες Μπελαρά στην τιμή των δύο».

Είστε υπόλογος κ. Τσίπρα για αυτό το οποίο κάνατε

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η χώρα έχει πια τη δυνατότητα να έχει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά το οποίο να είναι σε θέση να κατασκευάσει μεγάλα πλοία επιφανείας ή να επισκευάσει» είπε, συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα με την απόκτηση των φρεγατών Μπελαρά, υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμυντικής συνδρομής και την καταψηφίζετε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ρώτησε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Μα δεν είναι ωφέλιμη; Μα είδατε κανένα Έλληνα να πηγαίνει στο Μαλί και στην υποσαχάρια Αφρική;». Για να συμπληρώσει: «Είστε υπόλογος για αυτό το οποίο κάνατε. Η συμφωνία βάζει τις βάσεις κ. Τσίπρα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Αυτό είναι μια κατάκτηση για τη χώρα. Εσείς την καταψηφίσατε. Σήμερα είπατε ότι το πρόβλημά σας ήταν τα έξι πρόσθετα Ραφάλ. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια πλήρης μοίρα συγκροτείται από 24 αεροσκάφη και όχι από 18. Ρίξτε και μία ματιά στο τι λέει και η άλλη πλευρά. Όταν εμείς ήρθαμε στα πράγματα η Τουρκία είχε παραγγελία για 100 f35. Δεν υφίσταται γιατί οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έβαλε βέτο στην πώληση αυτών των αεροσκαφών και επιλέγει την Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο στην νοτιοανατολική μεσόγειο.

Παραδώσατε την ΕΑΒ σε τραγική κατάσταση. Σήμερα ο εκσυγχρονισμός των f16 προχωράει. Κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες στην Πολεμική Αεροπορία για τα επόμενα αρκετά χρόνια».

Δείχνουμε σε όλους ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να μιλά για το διεθνές δίκαιο αλλά να παίρνει αποφάσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο

«Το παρών είναι απών. Δεν υπάρχει παρών» είπε εκ νέου ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της δευτερολογίας του, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα. «Είναι υπεύθυνη στάση αυτή; Το παρών κ. Δρίτσα είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης. Έχετε χρόνο να αλλάξετε την ψήφο σας».

Επανερχόμενος στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι «στο β' σκέλος της ομιλίας σας περιγράφετε τη δική σας φιλοσοφία για το πως αντιλαμβάνεστε την εξωτερική πολιτική» για να εξηγήσει: «Να θυμίσω τι έχει πετύχει η χώρα αυτούς τους 31 μήνες στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής. Επαναλάβατε ότι η μεγάλη σας εθνική επιτυχία είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς έχουμε επεκτείνει στο Ιόνιο στα 12 μίλια και έχουμε υπογράψει μερική συμφωνία με την Αίγυπτο και έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής με την Αλβανία ότι θα υπογράψουμε συνυποσχετικό και θα πάμε στη Χάγη για να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ. Δείχνουμε σε όλους ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να μιλά για το διεθνές δίκαιο αλλά να παίρνει και αποφάσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της, έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο, έχουμε ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με Ισραήλ, έχουμε αναπτύξει ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία.

Την ίδια στιγμή η αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς έχει ενισχυθεί, η οικονομική της επίδοση επιτρέπει ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής στην επέκταση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνω ότι έχετε μία σημαντική διαφορά για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ επικαλούμενος την Αλεξανδρούπολη. Είναι πρόβλημα ή πλεονέκτημα την ισχυρή αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη; Θα ήθελα μια ξεκάθαρη τοποθέτηση επ αυτού» είπε ο πρωθυπουργός.

Τα σύνορα προστατεύονται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

«Επ’ αόριστο είναι η συμφωνία με τις ΗΠΑ; Γιατί λέτε ψέματα;» είπε ο πρωθυπουργός ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα. «Εάν ο ελληνικός λαός σας εμπιστευόταν πάλι και έρθετε στην εξουσία - ο κ. Τσιπράς ζητά εκλογές φαντάζομαι γιατί πιστεύει ότι θα τις κερδίσει - και συμπληρωθεί η πενταετία, θα καταγγείλετε τη συμφωνία; Περιμένω την απάντησή σας. Γιατί περισσεύει ο λαϊκισμός».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκλεγεί το 1981 με κεντρικό σύνθημα "έξω οι βάσεις του θανάτου" και ήρθε το 1983 και υπέγραψε 5ετή επέκταση των συμφωνιών».

Αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο προσφυγικό: «Δεν μπορώ να μην αφήσω ασχολίαστο αυτά που είπατε για το προσφυγικό ότι είμαστε ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης. Ναι αλλά είμαστε και της Ελλάδος. Η Ελλάδα έχει σύνορα, τα σύνορα προστατεύονται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και είμαστε υπερήφανοι που έχουν μειωθεί η ροές και έχουμε τσακίσει τους διακινητές».

Ναι στη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες, όχι στην παράνομη μετανάστευση

«Ναι στη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες, όχι στην παράνομη μετανάστευση», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και είπε: «Θυμόμαστε πολύ καλά τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής. Όταν μιλάμε για ανθρωπισμό, η Μόρια και το κολαστήριο της Μόριας δικό σας δημιούργημα ήταν. Σήμερα δεν έχει σχέση με το χάος που παραδώσατε. Αυτό το θέμα εμείς το λύσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια, έστω κι αν σας ενοχλεί».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρο κ. Τσίπρα ότι βρίσκεστε σε μία κατάσταση έντονης αμηχανίας και έντονων εσωκομματικών πιέσεων. Εξού και τα συγκεχυμένα μηνύματα. Μου υπενθύμισε κάποιος γνωστός μου, την συγκεκριμένη φορά που θα χρησιμοποιήσετε τη φράση του αγαπημένου σας Μάο, να μας θυμίσετε τη μοίρα όσων την πίστεψαν και μίλησαν ελεύθερα. Είπε και κάτι άλλο ο Μάο, ότι "τώρα είναι ώρα να απαλλαγούμε από τα ζιζάνια" και τους έστειλε όλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Κύριε Τσίπρα κατηγορήσατε την κυβέρνηση και εμένα ότι "άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά", εσείς που θα σχίζατε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο

«Κύριε Τσίπρα κατηγορήσατε αυτή την κυβέρνηση και εμένα ότι "άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά". Εσείς που θα σχίζατε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο», είπε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του στο Βουλή, απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να θυμίσω ακόμα μία φορά, ότι από αυτό το βήμα, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία μου με τη συμφωνία των Πρεσπών είχα δηλώσει χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις ότι δεν θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη συμφωνία γιατί αποτελεί διεθνώς κυρωμένη σύμβαση του ελληνικού κράτους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ ανανεωνόταν ετησίως. Εσείς στα τέσσερα χρόνια πετύχατε καμία βελτίωση; Ρωτώ και πάλι. Εάν είσαστε πρωθυπουργός σε 5 χρόνια από τώρα θα καταγγείλετε τη συμφωνία αυτή; Μου έκανε πολύ εντύπωση η επίκληση δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων σε αυτή την συγκυρία, απολύτως ταυτιζόμενος με έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος δεν είναι στην αίθουσα, τον κ. Βελόπουλο».

Και ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τριτολογία του λέγοντας: «Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας παράταξης της οποίας ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του ‘70 είχε πει κάτι το οποίο ισχύει στο ακέραιο, "ανήκομεν εις την Δύσιν", είτε σας αρέσει είτε όχι».

  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Με SGA οι Θάντερ 121-111 στο Nτένβερ, σαρωτικοί οι Πίστονς 130-77 τους Νετς! (vids)

All Content

Έκτη σερί νίκη για τους Νικς, 112-100 τους Λέικερς (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: Πως έφτασαν σε τζίρο 14,1 δισ. το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Jysk Hellas: Θέλει να ξεπεράσει τα 145 εκατ. φέτος

All Content - BusinessNews.gr

ΜΙΔΑ: Στο «φως» η χρήση όλων των ακινήτων από 7 εκατ. φορολογούμενους

All Content

Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards

All Content

Τηλεοπτικά κανάλια: Τα περιφερειακά της Αττικής σε ρόλο πρωταγωνιστή

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Οι Σέλτικς διέλυσαν τους Μπακς με 107-79 (vid)

All Content

Μπλέιζερς-Καβαλίερς 111-130: Ιστορική εμφάνιση του Τζάρετ Άλεν με 40π. - 17ρ. σε 29:30! (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Πώς θα κινηθούν τα πράσινα τιμολόγια των παρόχων για τον Φεβρουάριο

All Content - BusinessNews.gr

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια -Έρχεται real time παρακολούθηση του ΦΠΑ - Οι κρίσιμες προθεσμίες

All Content - BusinessNews.gr

Στο 1 δισ. ευρώ τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις -Εξελίσσονται σε δημοσιονομικό «άσο» της κυβέρνησης

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση των συμβάσεων για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης
Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση των συμβάσεων για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης 15/02/2022 - 12:26
Χατζηδάκης: Είναι σταθερή η θέση της κυβέρνησης υπέρ των τριετιών 15/02/2022 - 14:37
Χατζηδάκης: Είναι σταθερή η θέση της κυβέρνησης υπέρ των τριετιών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Έρευνα ManpowerGroup: 16 τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας στην εποχή της ΤΝ
    02/02/2026 - 10:30 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΤΙΤΑΝ: Ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας τσιμεντοειδών "Vracs De L’Estuaire" στη Γαλλία
    02/02/2026 - 10:28 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Παπαθανάσης: Ανάπλαση παραλίμνιας ζώνης Καστοριάς, ύψους 6,65 εκατ. ευρώ
    02/02/2026 - 10:24 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ανοίγει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Εν αναμονή ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό
    02/02/2026 - 10:11 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Εργάνη: 563.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 - Άνοδος στο 78,5% της πλήρους απασχόλησης
    02/02/2026 - 09:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση στην Alpha Bank – Στα 1.600 ευρώ ο κατώτατος μισθός
    02/02/2026 - 09:42 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • ΓΕΚ Τέρνα: Ενεργοποιήθηκε η σύμβαση για τον ΒΟΑΚ - Σε φάση υλοποίησης το έργο των 2 δισ.ευρώ
    02/02/2026 - 09:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Info Quest: Αναλαμβάνει τη διάθεση προϊόντων της Vertiv σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
    02/02/2026 - 09:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ - Πιθανή λύση την Τρίτη
    02/02/2026 - 09:13 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία Τρίτη και Τετάρτη
    02/02/2026 - 09:03 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον ελληνικό τουρισμό - Startuppers στην υπηρεσία του ταξιδιώτη
    01/02/2026 - 12:15 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Η ακρίβεια αλλάζει το καλάθι: «Εκτόξευση» των Private Label, οι καταναλωτές επιμένουν στο “Made in Greece”
    01/02/2026 - 11:41 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Ομόλογα: Δολάριο και γιεν δεν θεωρούνται πλέον επενδυτικά καταφύγια
    01/02/2026 - 11:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μάστιγα η εγκατάλειψη πληρωμάτων: Ρεκόρ το 2025 με 6.223 ναυτικούς - Ο «σκιώδης στόλος» στο επίκεντρο
    01/02/2026 - 13:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας σε όλα τα πεδία
    01/02/2026 - 12:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Βίκος Ιωαννίνων-Κόροιβος Αμαλιάδας στις 18:30 για την Elite League

02/02/2026 - 07:46
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μύκονος-Καρδίτσα στις 14:00 για το προτελευταίο εισιτήριο του Final-8 Κυπέλλου

02/02/2026 - 07:38
FleetNews
fleetnews.gr

CUPRA: Νέες τιμές και προωθητικά προγράμματα

02/02/2026 - 06:15
FleetNews
fleetnews.gr

LG: Όταν η οθόνη γίνεται εμπειρία – O άνθρωπος στο επίκεντρο των SDV

02/02/2026 - 06:09
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’20 years KYANA’’

31/01/2026 - 07:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ANT1: Στην κορυφή με πάνω από 1,4 εκατ. τηλεθεατές ο αγώνας Παναθηναϊκός-Ρόμα

30/01/2026 - 14:58
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Πλούσια ποδοσφαιρική δράση στην COSMOTE TV

30/01/2026 - 14:09
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Vodafone: Στη λίστα ‘A’ του CDP για ακόμη μία χρονιά

30/01/2026 - 12:38
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Gorenje: Πλατινένια διάκριση από την EcoVadis για το 2025 – Ανάμεσα στο 1% των πιο βιώσιμων εταιρειών παγκοσμίως

30/01/2026 - 09:54
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2026 ΤΗΣ L’ORÉAL PROFESSIONAL PRODUCTS ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

29/01/2026 - 15:59
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo