Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Γ. Δουκίδης: Μεγάλη η συμβολή των ταχυκινούμενων καταναλωτικών αγαθών (FMCGs) στην εθνική οικονομία
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/11/2016 · 02:00

Γ. Δουκίδης: Μεγάλη η συμβολή των ταχυκινούμενων καταναλωτικών αγαθών (FMCGs) στην εθνική οικονομία

Στο 27ο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Δουκίδης, αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου των ταχυκινούμενων καταναλωτικών αγαθών (FMCGs) στην εθνική οικονομία.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Στο 27ο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Δουκίδης, αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου των ταχυκινούμενων καταναλωτικών αγαθών (FMCGs) στην εθνική οικονομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Δουκίδης, από το σύνολο των τομέων που απαρτίζουν την αλυσίδα αξίας των προϊόντων του, παραγωγή-μεταποίηση, χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο, εκτιμάται πως το 2011, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πραγματοποιήθηκαν συνολικές πωλήσεις περί τα 55 δισ. ευρώ, με αντίστοιχα σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία.

Οι πωλήσεις της μεταποίησης υπολογίζονται σε 13,9 δισ. ευρώ το 2011 και πραγματοποιούνται από 16.000 επιχειρήσεις, του χονδρεμπορίου σε 17,1 δισ. ευρώ και αφορούν 12.500 επιχειρήσεις και του λιανεμπορίου σε 23 δισ. ευρώ και αφορούν 53.000 επιχειρήσεις. Σημαντικό μέρος αυτών των πωλήσεων γίνεται προς το εξωτερικό, αποδεικνύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του συγκεκριμένου κλάδου.

Οι εξαγωγές το 2012 ξεπέρασαν τα 5,6 δισ. δολλάρια, σε πάνω από 200 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν, παρά τη μείωση των πωλήσεων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, ευκαιρίες ανάπτυξης στο μέλλον, με νέα εξαγωγικά προϊόντα από νέες καινοτόμες εταιρείες και με την αξιοποίηση πολλαπλών καναλιών διανομής.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο υπερ-κλάδος έχει το πιο διαδεδομένο πανελλήνιο δίκτυο καταστημάτων και με περίπου 57.000 σημεία πώλησης εξυπηρετεί 10 εκατομμύρια καταναλωτές. Τα σούπερ μάρκετ έχουν μία ευρεία πανελλαδική κάλυψη και υψηλή πυκνότητα (για γεωγραφικούς και κοινωνικούς λόγους), αφού η αντιστοιχία είναι ένα κατάστημα ανά 2.600 κατοίκους. Παράλληλα, το μεγάλο πλήθος των επιχειρήσεων (καταγράφονται πάνω από 72.000 εταιρείες), στοιχειοθετεί, πρώτον τη σημασία του κλάδου για την εθνική οικονομία τόσο σε μακροοικονομικούς όρους, όσο και σε όρους απασχόλησης, και δεύτερον τον υψηλό ανταγωνισμό, λόγω της σημαντικής διασποράς, σε σύγκριση μάλιστα και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη των πωλήσεων την τελευταία δεκαετία.

Το 2010 αποτέλεσε έτος καμπής για το λιανεμπόριο. Καταρχήν, είναι η πρώτη χρονιά που το λιανεμπόριο τροφίμων ξεπέρασε σε πωλήσεις το λοιπό λιανεμπόριο. Ενώ υπολειπόταν κατά περίπου 15% το 2008, το 2014 το ξεπερνάει κατά 10%. Αντίστοιχη ήταν και η εξέλιξη στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, συγκριτικά με τα υπόλοιπα σημεία πώλησης τροφίμων (λοιπά τρόφιμα, ποτά, καπνός): Παρά τη σχετική παράλληλη πορεία, το 2008 τα σούπερ μάρκετ υπολείπονταν κατά 8% των υπόλοιπων καναλιών, με πωλήσεις προϊόντων κάτω του 50%. Το 2014 η εικόνα έχει αλλάξει άρδην, με τα σούπερ μάρκετ να έχουν 25% περισσότερες πωλήσεις από τα άλλα κανάλια πώλησης. Βέβαια, το μερίδιο των σούπερ μάρκετ υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου της Ευρώπης, όπου τα σούπερ μάρκετ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου.

Αυτή η εξέλιξη επιδρά θετικά στην παραγωγικότητα, συνολικά, του κλάδου, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΕΛΚΑ, η παραγωγικότητα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι αντίστοιχη με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού και κατά τουλάχιστον 25% μεγαλύτερη από των μικρότερων σημείων πώλησης. Επομένως, αυτή η αλλαγή στη δομή της αγοράς αναμένεται μακροπρόθεσμα να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του κλάδου.

Ο κλάδος αποτελεί σημαντικό καταλύτη απασχόλησης για την Ελλάδα, με πάνω από 345.000 άμεσα εργαζομένους και 200.000 έμμεσα απασχολούμενους, μέσω των δραστηριοτήτων υποστήριξης του κλάδου. Συγκεκριμένα, οι απασχολούμενοι στη μεταποίηση ξεπερνούν τις 94.000, στο χονδρεμπόριο τις 64.000 και στο λιανεμπόριο τις 186.000 εργαζομένους. Η συνολική επίδραση στην απασχόληση ξεπερνά τις 545.000 εργαζομένους, αντιπροσωπεύοντας το 13,4% του συνόλου της χώρας και το 16,6% του ιδιωτικού τομέα. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, την περίοδο της οικονομικής ύφεσης ο κλάδος διατήρησε τις θέσεις εργασίας. Όσον αφορά τη συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία, η μελέτη βασίζεται στη μεθοδολογία του μοντέλου εισροών-εκροών και χρησιμοποιεί ως βάση στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat.

Το μοντέλο εισροών-εκροών (input-output model) είναι μία ποσοτική τεχνική των οικονομικών, που μετράει τρεις ξεχωριστές, αλλά συνδεόμενες μεταξύ τους κατηγορίες οικονομικών επιδράσεων: Τις άμεσες επιδράσεις, που περιλαμβάνουν το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα, την απασχόληση (αριθμό εργαζομένων) που δημιουργείται στον εξεταζόμενο κλάδο, και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε άλλους κλάδους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν αποτελέσματα στην περιφερειακή ή και εθνική οικονομία, που προέρχονται από διαδοχικούς γύρους δαπανών, ως συνέπεια των άμεσων και έμμεσων επιδράσεων. Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα του κλάδου αποτελεί το άθροισμα των τριών παραπάνω κατηγοριών. Τα τελικά αποτελέσματα των επιδράσεων του κλάδου των FMCG στην ελληνική οικονομία εκτιμώνται ως ιδιαίτερα σημαντικά και οδηγούν σε υψηλή αξιολόγησή του, ως προς τη σημασία του, τόσο για την ελληνική οικονομία (ΑΕΠ), όσο και για την κοινωνία (απασχόληση).

Όσον αφορά την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, που αντιπροσωπεύει την αξία που παράγεται για τον σχηματισμό του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), αυτή υπολογίζεται σε 15,97 δισ. ευρώ (συμμετοχή 8,76% στο ΑΕΠ). Οι υπολογισμοί του ΙΕΛΚΑ για το 2014 ανεβάζουν τη συμβολή στο ΑΕΠ στο 9,24%, με 14,5 δισ. ευρώ Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Πέραν των άλλων, αυτή η σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων και σημαντικών επενδύσεων του κλάδου.

Μόνο το 2011 (εν μέσω κρίσης), οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονταν σε 988 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις της δεκαετίας 2001-2011 υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ και αφορούν, κατά κύριο λόγο, επενδύσεις σε καινοτομία, τεχνολογία, μηχανήματα και εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής, την τεχνολογική και οργανωσιακή αναβάθμιση του δικτύου για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση του κόστους εφοδιασμού, καθώς και την παροχή νέων υπηρεσιών και προϊόντων στους καταναλωτές.

Αυτό αποδεικνύεται και από τις πολυάριθμες βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται από τον κλάδο και περιλαμβάνουν: Καινοτόμα προϊόντα, σύγχρονες παραγωγικές μονάδες, συνεργασιακή εφοδιαστική αλυσίδα, πελατοκεντρικά κανάλια πώλησης, καινοτομία και τεχνολογία, σύγχρονες πρακτικές διοίκησης και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

  • Γ ΔΟΥΚΙΔΗΣ
  • ·
  • ΤΑΧΥΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Άρης: Ο Νίκος Ζήσης στο Summer Camp της Ακαδημίας (pics)

All Content

Παναθηναϊκός: Στην Αθήνα ο Ομπράντοβιτς για την τελική ευθεία των συζητήσεων

All Content - BusinessNews.gr

ΤτΕ: Στα 2,79 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις το πεντάμηνο - Πώς κινήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

All Content - BusinessNews.gr

MEVACO: Επένδυση 10 εκατ. ευρώ στην άμυνα και νέο παραγωγικό άλμα από τον Ασπρόπυργο

All Content - BusinessNews.gr

Lidl Ελλάς: Επένδυση 14,8 εκατ. ευρώ για το νέο της κατάστημα στη Σαντορίνη

All Content

Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια Focus Bari: Η αξιοπιστία είναι το µεγαλύτερο κεφάλαιο των Μέσων Ενηµέρωσης

All Content

Από την Orange Advertising η καμπάνια του Regency Casino Mont Parnes στο μετρό της Αθήνας

FleetNews

Άνοδος +3,7% στις ταξινομήσεις Μαΐου

FleetNews

H Chery κλείνει 1 χρόνο στην Ελλάδα και το γιορτάζει 20-21 Ιουνίου

FleetNews

Το νέο Skoda Peaq δοκιμάστηκε σε ακραίες συνθήκες

All Content

Χειρουργήθηκε ο Μιλουτίνοβ, εξιτήριο εντός της ημέρας

All Content

«Σενάρια για EuroLeague με 19 ομάδες ή wildcard, αν αποχωρήσει η Μονακό»

All Content - BusinessNews.gr

Έρχεται το κρατικό credit score: Πώς θα βαθμολογούνται πολίτες και επιχειρήσεις

All Content - BusinessNews.gr

Σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική 2026-2035 - Οι 9 παρεμβάσεις

All Content - BusinessNews.gr

Servicers: Εκκρεμούν τεχνικές διευκρινίσεις για την απόφαση του ΑΠ - Τι θα πληρώνουν οι δανειολήπτες

FleetNews

Η Renault μετατρέπει το Twingo σε πλατφόρμα δεδομένων για δήμους

FleetNews

Ξεκίνησε η παραγωγή της νέας Mercedes VLE

CSRΝews.gr

TEKA Systems: Ανάμεσα στα Best Workplaces Hellas 2026

CSRΝews.gr

ΑVIN: Εκπληρώνει ευχές παιδιών του Make-A-Wish Ελλάδος

CSRΝews.gr

GIVMED 2025: Δωρεά 357 χιλιάδων κουτιών φαρμάκωνγια τη στήριξη ευάλωτων σε θέματα υγείας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κ. Σκρέκας: Ο Τσίπρας σε διακοπές στην Κούβα, ενώ το μέλλον της χώρας κρίνεται
Κ. Σκρέκας: Ο Τσίπρας σε διακοπές στην Κούβα, ενώ το μέλλον της χώρας κρίνεται 29/11/2016 - 02:00
Ποια μέτρα "κρύβει" η β' αξιολόγηση-Ποιες φορο-απαλλαγές καταργούνται; 29/11/2016 - 02:00
Ποια μέτρα "κρύβει" η β' αξιολόγηση-Ποιες φορο-απαλλαγές καταργούνται;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η Ελβετία απαγορεύει τα ναζιστικά σύμβολα – Πρόστιμα για χαιρετισμούς και τατουάζ
    19/06/2026 - 20:05 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΕ: Διαφωνίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034
    19/06/2026 - 19:38 ΚΟΣΜΟΣ
  • Βρετανία: Υπουργοί της κυβέρνησης ζητούν από τον πρωθυπουργό Στάρμερ να αποχωρήσει
    19/06/2026 - 19:22 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τράπεζα της Ελλάδος: Ανεβάζει τον στόχο για την ανάπτυξη μετά τη συμφωνία ειρήνης στη Μ. Ανατολή - Τα σενάρια
    19/06/2026 - 19:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδος 2,24%, κέρδη 16,75 % από τις αρχές του έτους
    19/06/2026 - 18:53 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οριστικό τέλος στην απογραφή ανελκυστήρων: Καμία νέα παράταση, έρχονται έλεγχοι και πρόστιμα
    19/06/2026 - 18:39 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ελεύθερη ναυσιπλοΐα – Η Ελλάδα έτοιμη να συμβάλει αν χρειαστεί
    19/06/2026 - 18:20 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • VENETI: 50 χρόνια δυναμικής παρουσίας στον χώρο των υλικών
    19/06/2026 - 18:06 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,17%, στα 457,38 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    19/06/2026 - 17:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η ASUS παρουσίασε το νέο Commercial Portfolio της στους συνεργάτες της Oktabit στη Θεσσαλονίκη
    19/06/2026 - 17:48 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • S&P Global Ratings: Αναβάθμιση της ΔΕΗ σε «BB» μετά το επενδυτικό σχέδιο των 24 δισ. ευρώ
    18/06/2026 - 20:31 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Reuters: H συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή: Κέρδη για το Ιράν, ανησυχία για τους αντιπάλους του
    18/06/2026 - 22:42 ΚΟΣΜΟΣ
  • Συντάξεις Ιουλίου 2026: Σε δύο δόσεις θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι
    19/06/2026 - 11:18 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΔΜΗΕ: Έως και 14 φορές υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ των 260 εκατ. ευρώ - Ποιοι επενδυτές συμμετείχαν
    19/06/2026 - 08:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • BEYOND 2026 - Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως μονόδρομος επιβίωσης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
    18/06/2026 - 22:24 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ο Γιάγκο Ντος Σάντος επέστρεψε στη Φλαμένγκο

19/06/2026 - 16:49
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ο Άρμονι Μπρουκς επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει στη Βιλερμπάν

19/06/2026 - 15:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Hyundai και Epic Games επεκτείνουν την καμπάνια του FIFA World Cup 2026 στον χώρο του gaming

19/06/2026 - 15:01
CSRΝews.gr
csrnews.gr

TEKA Systems: Ανάμεσα στα Best Workplaces Hellas 2026

19/06/2026 - 14:16
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΑVIN: Εκπληρώνει ευχές παιδιών του Make-A-Wish Ελλάδος

19/06/2026 - 13:33
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΑVIN: Εκπληρώνει ευχές παιδιών του Make-A-Wish Ελλάδος

19/06/2026 - 13:32
FleetNews
fleetnews.gr

Άνοδος +3,7% στις ταξινομήσεις Μαΐου

19/06/2026 - 06:54
FleetNews
fleetnews.gr

H Chery κλείνει 1 χρόνο στην Ελλάδα και το γιορτάζει 20-21 Ιουνίου

19/06/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Amoa Skin”

10/06/2026 - 15:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

SUMMER LOOK 2026: Η “Artego Hellas” εντυπωσίασε beauty influencers & επώνυμους καλεσμένους στο “Summer Hair Color Trends” σεμινάριο της

10/06/2026 - 15:25
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo