Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Σε διαβούλευση προκηρύξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2016 · 03:00

Σε διαβούλευση προκηρύξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Τι προβλέπεται για "Νέες και ανεξάρτητες ΜμΕ", "Μείζονες επενδύσεις", καθεστώς "Μηχανολογικού Εξοπλισμού", και "Γενική Επιχειρηματικότητα".
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

της Δήμητρας Μανιφάβα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν πριν από λίγη ώρα από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού οι προκηρύξεις για τα τέσσερα από τα οχτώ συνολικά καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 9 Οκτωβρίου, προκειμένου από τις 12 Οκτωβρίου να τεθούν σε εφαρμογή και έτσι να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Τα τέσσερα πρώτα καθεστώτα που ενεργοποιούνται είναι οι "Νέες και ανεξάρτητες ΜμΕ", οι "Μείζονες επενδύσεις", το καθεστώς "Μηχανολογικού Εξοπλισμού", και η "Γενική Επιχειρηματικότητα".

Αναλυτικά για το κάθε καθεστως προβλέπονται τα ακόλουθα:

Νέες και ανεξάρτητες ΜμΕ

-Προθεσμία υποβολής αιτήσεων α' κύκλου: 12 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2016.

-Προϋπολογισμός έτους 2016: 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 100.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 50.000.000 ευρώ που αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

-Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων: α. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ, β. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, γ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, δ. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του N. 4019/2011 (Α’ 216), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4384/2016 (Α’ 78) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

-Περιεχόμενο επενδυτικού σχεδίου: δημιουργία νέας μονάδας, επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο οικονομικό έτος που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας. Εξαιρετικά σημαντικό στην παρούσα συγκυρία είναι ότι το επενδυτικό σχέδιο στο εν λόγω καθεστώς μπορεί να είναι η απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν σχετίζεται με τον πωλητή και αποκλείει την απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης.

-Δικαιούχοι: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: α) Είναι νέες. Για τις ανάγκες του παρόντος «Νέες ΜΜΕ» λογίζονται οι υπό σύσταση ή νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής δεν έχει παρέλθει επταετία από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο Γ.Ε.Μ.Η. και δεν έχουν συσταθεί μέσω συγχώνευσης, εκτός εάν η καθεμία από τις συγχωνευθείσες εμπίπτει στον περιορισμό της επταετίας. Δεν χαρακτηρίζονται ως «Νέες ΜΜΕ», οι ΜΜΕ του προηγούμενου εδαφίου, οι οποίες ελέγχονται από μετόχους επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο, εφόσον δραστηριοποιούνται στην ίδια ή σε όμορες αγορές, β) δεν είναι συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις και επιπλέον δεν συνδέονται μέσω φυσικών προσώπων με μεγάλη επιχείρηση, ανεξαρτήτως αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται. Στις ομάδες φυσικών προσώπων που ενεργούν από κοινού, προσμετρώνται επίσης και οι συγγενείς α’, β’ βαθμού και οι σύζυγοι αυτών.

Δικαιούχοι για το παρόν καθεστώς είναι, επιπλέον, οι νέες ΜΜΕ στην εταιρική σύνθεση των οποίων μετέχουν και φυσικά πρόσωπα που διατηρούν μικρή ατομική επιχείρηση, εφόσον η τελευταία δεν είναι συνδεδεμένη ή συνεργαζόμενη με άλλες επιχειρήσεις.

Μείζονες επενδύσεις

-Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 12 Οκτωβρίου 2016 έως 28 Απριλίου 2017 εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος.

-Προϋπολογισμός 2016: 100.000.000 ευρώ και αφορά το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής και του οφέλους από τη σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

-Ποιοι ενισχύονται: επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20.000.000€ και δημιουργούν δύο τουλάχιστον θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύριο επιλέξιμης επένδυσης.

-Είδη ενίσχυσης: χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης (fast track) που προβλέπεται για τις στρατηγικές επενδύσεις, σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια και φοροαπαλλαγές. Το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής παρέχεται με ποσοστό ενίσχυσης 10% του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης κατά παρέκκλιση των εντάσεων ενίσχυσης του παρόντος, και έως του ποσού των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης 10% για το κίνητρο της φοροαπαλλαγής αφορά τόσο στις δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων όσο και σε αυτές εκτός περιφερειακών ενισχύσεων.
Το κίνητρο του σταθερού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος παρέχεται έως την εξάντληση της ενίσχυσης που δικαιούται ο φορέας βάσει των ορίων του Γ.Α.Κ. ή της οικείας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέχρι του ποσού των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ.

Ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού

-Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 12 Οκτωβρίου 2016 έως 28 Απριλίου 2017 εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος.
-Προϋπολογισμός 2016: 150.000.000 ευρώ

-Στόχος: θα ενισχυθούν επιχειρήσεις με φορολογικές απαλλαγές δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν σε αρχική επένδυση. Το συγκεκριμένο καθεστώς είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για επιχειρήσεις που επιθυμούν ταχεία ένταξη, με ελάχιστα κριτήρια, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και καταβολή της ενίσχυσης άμεσα με τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων (επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργούνται σε δειγματοληπτική βάση). Συμβάλλει στην αύξηση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του κεφαλαιακού αποθέματος της χώρας με προφανή ανάλογα αποτελέσματα και για την ίδια την επιχείρηση.

Γενική επιχειρηματικότητα

-Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον α' κύκλο: 12 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2016.

-Προϋπολογισμός 2016: 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 70.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 80.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Οι προκηρύξεις που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/?p=7395

  • ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
  • ·
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Φρανσίσκο: «Πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι στη μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης» (vid)

All Content

ΠΣΑΚΚ: «Ο κύριος Βρούτσης μας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των ξένων»

All Content - BusinessNews.gr

Σκλαβενίτης: Ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ – Οι επενδύσεις των 228 εκατ. και το πλάνο για τη συνέχεια

All Content - BusinessNews.gr

Eurobank: Καθαρά κέρδη 776 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

Χήτος: Ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας και τζίρος 113,3 εκατ. ευρώ

All Content

Allwyn: Oι 6 που συνεχίζουν στο spec για το δημιουργικό

All Content

Kρατική διαφήµιση: Τι (ακριβώς) προβλέπει το νέο πλαίσιο διαφάνειας

FleetNews

Stellantis: Αύξηση εσόδων κατά 13% το β’ τρίμηνο

FleetNews

Νέο Hyundai IONIQ 3 με ευρωπαϊκό χαρακτήρα

FleetNews

Lepas: Κομψότητα και τεχνολογία σε νέα εποχή

All Content

Σκροπολίθας: «Το σημερινό αποτέλεσμα δεν αναιρεί την προσπάθεια και το μπάσκετ που έχουμε παίξει»

All Content

Επίσημα στη Μάλαγα ο Αμίν Νουά

All Content - BusinessNews.gr

Louis Vuitton Ελλάς: Πτώση τζίρου 6,5% με «βουτιά» 16,3% στις tax free πωλήσεις – Συνεχίζονται τα υψηλά μερίσματα

All Content - BusinessNews.gr

Optima bank: Το καλύτερο εξάμηνο στην ιστορία της, με αύξηση κερδών 29% στα 104,3 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

TITAN: Αύξηση καθαρών κερδών 16% στα 153,2 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2026

FleetNews

Tο νέο KGM Musso έφτασε στην ελληνική αγορά

FleetNews

Εκστρατεία ενημέρωσης της υπηρεσίας ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ για την οδική ασφάλεια

CSRΝews.gr

Μαζί για το Παιδί: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας

CSRΝews.gr

Όμιλος Ηρακλής: Διακρίθηκε για μία ακόμη χρονιά ανάμεσα στις «The Most Sustainable Companies in Greece»

CSRΝews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ανάμεσα στις «The Most Sustainable Companies in Greece»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ELA: Μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ-βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών
ELA: Μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ-βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών 05/10/2016 - 03:00
ICAP: Πτωτικά κινείται τα τελευταία χρόνια η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία 05/10/2016 - 03:00
ICAP: Πτωτικά κινείται τα τελευταία χρόνια η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η Vodafone στηρίζει τους συνδρομητές της στο Ρέθυμνο
    30/07/2026 - 20:29 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΗΠΑ: Στο 1,5% επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο
    30/07/2026 - 20:02 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου:«Ήρθε η ώρα να δράσουμε ακόμη περισσότερο»
    30/07/2026 - 19:27 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Μέλη του ΕΒΕΘ εκπαιδεύτηκαν στη δωρεάν εκπαιδευτική πλατφόρμα AI Skills Navigator της Microsoft
    30/07/2026 - 19:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ιαπωνία: Στους 34 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ
    30/07/2026 - 18:43 ΚΟΣΜΟΣ
  • Το Poseidonion Grand Hotel εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη Skoufa Gallery
    30/07/2026 - 18:38 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΓΣΕΕ: Να διασφαλιστούν οι 170 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα MERE μετά την αναστολή λειτουργίας
    30/07/2026 - 18:16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Lamda Development: Πώληση δύο οικοπέδων στο Ελληνικό έναντι 41,5 εκατ. ευρώ
    30/07/2026 - 17:58 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Eurobank: Καθαρά κέρδη 776 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2026
    30/07/2026 - 17:48 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος κατά 1,25%, σε νέα υψηλά 17 ετών η αγορά
    30/07/2026 - 17:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Stellantis: Κατέγραψε καθαρά κέρδη 670 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο μετά τις τεράστιες ζημιές του 2025
    30/07/2026 - 10:44 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Κρήτη, Δ. Ελλάδα, νησιά Β. Αιγαίου, Κυκλάδες, Έβρο, Πελοπόννησο και Στ. Ελλάδα
    30/07/2026 - 15:49 ΕΛΛΑΔΑ
  • Louis Vuitton Ελλάς: Πτώση τζίρου 6,5% με «βουτιά» 16,3% στις tax free πωλήσεις – Συνεχίζονται τα υψηλά μερίσματα
    30/07/2026 - 06:59 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χήτος: Ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας και τζίρος 113,3 εκατ. ευρώ
    30/07/2026 - 06:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    30/07/2026 - 09:00 MEDIA

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ρίγα Ζέλι: Ανακοίνωσε τον Τάιλερ Γουόλ

30/07/2026 - 20:20
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Το κρίσιμο σταυροδρόμι των Γουόριορς και η μεγάλη καριέρα του Στεφ Κάρι

30/07/2026 - 19:42
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το περιοδικό Metal Hammer έφτασε τα 500 τεύχη

30/07/2026 - 12:18
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το Poseidonion Grand Hotel εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη Skoufa Gallery

30/07/2026 - 12:04
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μαζί για το Παιδί: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας

30/07/2026 - 10:22
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Ηρακλής: Διακρίθηκε για μία ακόμη χρονιά ανάμεσα στις «The Most Sustainable Companies in Greece»

30/07/2026 - 09:53
FleetNews
fleetnews.gr

Stellantis: Αύξηση εσόδων κατά 13% το β’ τρίμηνο

30/07/2026 - 09:46
FleetNews
fleetnews.gr

Νέο Hyundai IONIQ 3 με ευρωπαϊκό χαρακτήρα

30/07/2026 - 05:15
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo