Τετάρτη, 15 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΑΣΕ: Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος το 2ο τρίμηνο του 2016
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/07/2016 · 03:00

ΕΑΣΕ: Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος το 2ο τρίμηνο του 2016

Διαμορφώθηκε στις 123 μονάδες.

Στις 123 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 2ο τρίμηνο του 2016, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/06/2016 έως 30/06/2016.

Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 123 μονάδες. Η επαναφορά του δείκτη στην ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο θετικό κλίμα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές παρά την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την έκβαση του δημοψηφίσματος στην Μ.Βρετανία. Παράλληλα οι CEOs εκφράζουν τον προβληματισμό τους για ζητήματα όπως η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και οι εξελίξεις στην εγχώρια αγορά εργασίας ειδικότερα των εξειδικευμένων στελεχών που έχουν καθοριστική επίδραση στην οικονομία. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει ανοδική πορεία του δείκτη στις μικρές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ο δείκτης παρέμεινε σχεδόν στάσιμος. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε αύξηση και διαμορφώθηκε στις 114 μονάδες έναντι 103 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) κινήθηκε ανοδικά στις 132 μονάδες έναντι 124 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 2ο τρίμηνο του 2016:

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε αξιόλογη άνοδο και διαμορφώθηκε στις 134 μονάδες έναντι 114 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, αυξήθηκε σε 10% έναντι 2% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ παράλληλα το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε μειώθηκε σε 67% έναντι 80% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά σημείωσε άνοδο στις 143 μονάδες έναντι 126 του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 16% έναντι 10% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις βελτιώθηκε στις 123 μονάδες έναντι 113 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν αυξήθηκε σε 8%, έναντι 3% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης σημείωσε άνοδο στις 136 μονάδες έναντι 124 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή διαμορφώθηκε σε 18% (έναντι 12% το προηγούμενο τρίμηνο), ποσοστό που αυξάνεται σε 26% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών παρουσίασε άνοδο στις 108 μονάδες έναντι 100 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν, διαμορφώθηκε σε 41% ποσοστό που αυξάνεται σε 48% για τους CEOs των υπηρεσιών και σε 54% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε αύξηση στις 128 μονάδες έναντι 119 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που προσδοκεί βελτίωση ανήλθε σε 43%, ενώ πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων σε ποσοστό 51% και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σε ποσοστό 48%.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε βελτίωση στις 103 μονάδες έναντι 92 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 22%, το οποίο αυξάνεται σε 27% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών σημείωσε μικρή άνοδο στις 126 μονάδες έναντι 124 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, ανήλθε σε 24%, το οποίο αυξάνεται σε 44% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης σημείωσε άνοδο στις 104 μονάδες έναντι 96 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι αυξημένος σε σύγκριση με ένα έτος πριν, ανήλθε σε 35%, ενώ για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυξάνεται σε 46%. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης σημείωσε οριακή άνοδο έναντι του προηγούμενου τριμήνου στις 128 μονάδες. Το 25% των CEOs δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά, ποσοστό που αυξάνεται σε 37% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον να εκφράσουν την άποψη τους για την επίδραση στην οικονομία από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Το 28% των CEOs συμφωνεί ότι η επίδραση στην οικονομία θα είναι θετική, μερίδιο που αυξάνεται σε 38% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Αντίθετα, το 30% των CEOs πιστεύει ότι η επίδραση θα είναι αρνητική, ποσοστό που αυξάνεται σε 35% μεταξύ των CEOs βιομηχανικών επιχειρήσεων. Το υπόλοιπο 42% των CEOs θεωρεί ότι δεν θα έχει ούτε θετική αλλά ούτε και αρνητική επίδραση. Ένας καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη, είναι η ζήτηση στην εγχώρια αγορά εργασίας για εξειδικευμένα στελέχη. Οι CEOs ερωτήθηκαν για το θέμα αυτό και σε ποσοστό 56%, που αυξάνεται σε 73% για τους CEOs πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, δήλωσαν ότι στους επόμενους 18 μήνες θα δημιουργηθούν στην εγχώρια αγορά εργασίας νέες ευκαιρίες και ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη, αλλά σε μικρό βαθμό. Αντίθετα μόνο το 2% των CEOs πιστεύει ότι η ζήτηση εξειδικευμένων στελεχών θα είναι ικανοποιητική. Παράλληλα το 42% θεωρεί ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και πρόσθετη ζήτηση.

Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ & Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου ICAP Νικήτα Κωνσταντέλλου:

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 2ο τρίμηνο του 2016 σημείωσε αξιόλογη άνοδο και διαμορφώθηκε στις 123 μονάδες έναντι 114 του προηγούμενου τριμήνου. Σημαντική συμβολή στην άνοδο του δείκτη είχε η πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που τερματίζει μια περίοδο αβεβαιότητας. Ωστόσο, παραμένει καθοριστικής σημασίας η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις που θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση των συνθηκών της Ελληνικής οικονομίας. Ένας στους τρείς CEOs πιστεύει ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων θα επιδράσει θετικά στην οικονομία ενώ παράλληλα πάνω από τους μισούς CEOs πιστεύουν ότι την επόμενη περίοδο θα δημιουργηθεί στην αγορά, έστω σε μικρό βαθμό, ζήτηση εξειδικευμένων στελεχών, που είναι ένας σημαντικός δείκτης ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.»

  • ΕΑΣΕ
  • ·
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ο ΠΑΟΚ έσπασε το αήττητο σερί του Άρη, 88-77 στο «Παλατάκι»

All Content

ΑΕΚ-Μπανταλόνα: Η photo gallery από τη Sunel Arena

All Content - BusinessNews.gr

ΟΛΘ: Στα 30,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με άνοδο 9,7% - Διανομή μερίσματος €2,2/μετοχή

All Content - BusinessNews.gr

Έπεσαν οι υπογραφές για το Block 2 στο Ιόνιο - Έως 270 δισ. κ.μ εκτιμώνται τα αποθέματα φυσικού αερίου

All Content - BusinessNews.gr

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,39 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2026

All Content

Κρίση στη Μέση Ανατολή και διαφηµιστική δαπάνη: Θα χαθούν 94 δισ. δολάρια;

All Content

Spec 500.000 ευρώ από το Υπερταμείο

FleetNews

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Παράταση με επιπλέον 6 εκατ. ευρώ

FleetNews

GAC Group: Πρώτη στη διατήρηση αξίας οχημάτων σε βάθος 3ετίας

FleetNews

Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Ολοκληρώθηκε νέα πανελλαδική δράση

All Content

Live: Αθηναϊκός-Παναθηναϊκός 16-20 (10')

All Content

Το μεγάλο φινάλε με Ολυμπιακός-Αρμάνι Μιλάνο και Παναθηναϊκός AKTOR-Εφές στο παρκέ του Novasports

All Content - BusinessNews.gr

Γ. Στουρνάρας: Την ανανέωση της θητείας του στην ΤτΕ προτείνει η κυβέρνηση

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

All Content - BusinessNews.gr

ΔΝΤ: Ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας - Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2031

FleetNews

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

FleetNews

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

CSRΝews.gr

Η ElvalHalcor στο πλευρό της ομάδας καλαθοσφαίρισης «Κύδων Special Team»

CSRΝews.gr

Purina: Διοργάνωση εθελοντικών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

CSRΝews.gr

Το Μαζί για το Παιδί συγκέντρωσε 2.500 είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Αγορές ετήσιου & 10ετούς κρατικού ομολόγου στην εγχώρια αγορά ομολόγων
Αγορές ετήσιου & 10ετούς κρατικού ομολόγου στην εγχώρια αγορά ομολόγων 07/07/2016 - 03:00
ΟΔΔΗΧ: Δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές 375 εκατ. ευρώ 07/07/2016 - 03:00
ΟΔΔΗΧ: Δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές 375 εκατ. ευρώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η Βρετανία επιστρέφει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus από το 2027
    15/04/2026 - 21:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Εθνική Τράπεζα: Διανέμει 169.060 ίδιες μετοχές σε στελέχη και προσωπικό, στο πλαίσιο του Stock Awards
    15/04/2026 - 20:42 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση των κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης - «Βουτιά» των μετοχών ειδών πολυτελείας
    15/04/2026 - 20:24 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΟΛΘ: Στα 30,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με άνοδο 9,7% - Διανομή μερίσματος €2,2/μετοχή
    15/04/2026 - 20:11 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΗΠΑ-Ιράν: Κοντά σε συμφωνία πριν τη λήξη της εκεχειρίας
    15/04/2026 - 19:38 ΚΟΣΜΟΣ
  • Το BBC θα καταργήσει 2000 θέσεις εργασίας, μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ
    15/04/2026 - 19:18 MEDIA
  • Απάτες με το Fuel Pass: Πώς δρουν οι δράστες και πώς συλλέγουν αριθμούς τηλεφώνων
    15/04/2026 - 19:06 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΤΑ: Ολοκληρώθηκε η θητεία του προέδρου - Εκκινεί η διαδικασία αντικατάστασης
    15/04/2026 - 18:53 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στην Αθήνα από τις 7 έως 10 Μαΐου το World Beautiful Business Forum
    15/04/2026 - 18:16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,22%, στα 288,57 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    15/04/2026 - 17:51 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Mohito: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας επεκτείνεται
    15/04/2026 - 07:23 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΗΠΑ: Η Disney περικόπτει 1.000 θέσεις εργασίας
    14/04/2026 - 22:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ο Γιώργος Μυλωνάκης λιποθύμησε στο Μαξίμου, μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό
    15/04/2026 - 09:56 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΕΦΙΜ: Στα ύψη τα ενοίκια στην Ελλάδα - δεύτερη στην ΕΕ μετά την Κροατία
    15/04/2026 - 07:59 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,39 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2026
    15/04/2026 - 10:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΠΑΟΚ-Άρης 88-77: Τα highlights του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης (vid)

15/04/2026 - 17:49
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Αθηναϊκός-Παναθηναϊκός: Η photo gallery από τον πρώτο τελικό

15/04/2026 - 17:42
FleetNews
fleetnews.gr

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Παράταση με επιπλέον 6 εκατ. ευρώ

15/04/2026 - 15:36
FleetNews
fleetnews.gr

GAC Group: Πρώτη στη διατήρηση αξίας οχημάτων σε βάθος 3ετίας

15/04/2026 - 14:11
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η ElvalHalcor στο πλευρό της ομάδας καλαθοσφαίρισης «Κύδων Special Team»

15/04/2026 - 13:44
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Purina: Διοργάνωση εθελοντικών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

15/04/2026 - 11:55
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo