Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Panama Papers: Η μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία σχετικά με την παγκόσμια διαφθορά
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/04/2016 · 03:00

Panama Papers: Η μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία σχετικά με την παγκόσμια διαφθορά

Πρόκειται συνολικά για 11 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία είχε στην κατοχή της η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca που εδρεύει στον Παναμά
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Τα "Αρχεία του Παναμά" έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε ηγέτες κρατών και επιφανείς εκατομμυριούχους ολόκληρου του πλανήτη. Η διαρροή απόρρητων εγγράφων αφορά τουλάχιστον 72 νυν και πρώην αρχηγούς κρατών. Πρόκειται συνολικά για 11 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία είχε στην κατοχή της η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca που εδρεύει στον Παναμά και διαθέτει υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ, Μαϊάμι, Ζυρίχη καθώς και σε 35 ακόμη μέρη σε όλο τον κόσμο.

Ο πλήρης κατάλογος των εταιρειών και των ατόμων που εμπλέκονται θα δημοσιευτούν από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών - Δημοσιογράφων ICIJ, της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, στις αρχές Μαΐου.

Η Mossack Fonseca εξειδικεύεται στη δημιουργία εικονικών εταιρειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρύψουν την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων. Πελάτες της, πάνω από 500 τράπεζες και θυγατρικές τους, οι οποίες έχουν συνεργαστεί με την εταιρεία από το 1970 και μετά για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να διαχειρίζονται τις υπεράκτιες εταιρείες τους.

Παράδειγμα είναι η UBS που έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.100 offshore μέσω της Mossack Fonseca, ενώ οι αντίστοιχες της HSBC και των θυγατρικών της, ανέρχονται σε 2.300.

Δημοσιογράφοι της Süddeutsche Zeitung απέκτησαν πρόσβαση σε εκατομμύρια αρχεία από εμπιστευτική πηγή και τα μοιράστηκαν με την ICIJ καθώς και με άλλα συνεργαζόμενα ΜΜΕ. Σημειώνεται μάλιστα από τη δημοσιογραφική κοινοπραξία, πως κανένας media partner δεν πλήρωσε οποιοδήποτε ποσόν για την απόκτηση οποιουδήποτε στοιχείου. Η έρευνα κράτησε ένα χρόνο και συμμετείχαν 376 δημοσιογράφοι από 76 χώρες.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της αποκάλυψης, αξίζει να σημειωθεί πως τα Panama Papers αποκαλύπτουν πάνω από 214.000 υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται με πρόσωπα από τουλάχιστον 200 κράτη του πλανήτη. Στη λίστα υπάρχουν πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, celebrities και πασίγνωστοι αθλητές.

Ποιοί εμπλέκονται...

Για να πάρετε μόνο μια "γεύση", μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας μαζί με τη σύζυγο του είχαν στην κατοχή τους μια offshore εταιρία με την οποία διακρατούσαν εκατομμύρια δολαρίων σε ομόλογα τράπεζας της χώρας τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που βίωσε το κράτος.

Συνεργάτες και φιλικά πρόσωπα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετέφεραν πάνω από 2 δις. δολάρια μέσω τραπεζών και εταιρειών "φαντασμάτων". Στα στοιχεία περιλαμβάνονται και μυστικές offshore εταιρείες που συνδέονται με τις οικογένειες και συνεργάτες των Χόσνι Μουμπάρακ, Μοαμάρ Καντάφι και Μπασάρ αλ - Άσαντ.

Στα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται πληροφορίες για τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και μέλη της ελίτ του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και για τις συναλλαγές του βασιλιά της Σ. Αραβίας Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ και του πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη Βραζιλία άλλωστε, η Mossack Fonseca έγινε στόχος έρευνας για υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η έρευνα των αρχών είχε την κωδική ονομασία "Operation Car Wash" και οδήγησε σε διώξεις πολιτικών αλλά και σε διενέργεια έρευνας εναντίον του πρώην προέδρου Λούλα Ντα Σίλβα.

Ο σταρ της Μπαρτσελόνα έχει στην κατοχή του την Mega Star Enterprises Inc., μια παράκτια εταιρεία που εδρεύει στον Παναμά. Η offshore του θα ελεγχθεί από τις αρχές της Ισπανίας, καθώς ο ίδιος αναμένεται να κατηγορηθεί για νέα φοροδιαφυγή. Εκτός του Μέσι, αρκετοί ισχυροί άνδρες της FIFA, φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν offshore εταιρείες για να κάνουν τις "δουλειές" τους.

Ο πασίγνωστος Τσάκι Τσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει στην κατοχή του έξι εταιρείες που ιδρύθηκαν μέσω της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca.

Η νομική εταιρία Μόσακ-Φονσέκα (στα ελληνικά) ιδρύθηκε από τον Γερμανό νομικό Γιούργκεν Μόσακ και τον δικηγόρο Ραμόν Φονσέκα από τον Παναμά.

Οι δραστηριότητές της κινούνταν στο σκοτάδι και συνεργαζόταν με ένα διεθνές δίκτυο τραπεζών και λογιστών που κανόνιζαν τα οικονομικά των πελατών τους και έψαχναν τρόπους για το πώς αυτοί θα μπορούσαν να ξεφεύγουν από την εφορία της πατρίδας τους.

Άρωμα Ελλάδας...

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου εντοπίζεται στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios.
Ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation και της Diman Foundation από το 2005 έως το 2014 και το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.

Τι θα ακολουθήσει...

Όπως αναφέρει ο Guardian, η επιχείρηση δεν θα σχολιάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις πελατών της καθώς καλύπτεται από το απόρρητο της συμφωνίας τους. Η ίδια αναφέρει πως λειτουργεί σύννομα και πως διενεργεί τη δέουσα έρευνα για τους πελάτες της πριν υπογράψει μαζί τους. Αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση της πως "λυπάται για την κακή χρήση των πληροφοριών της" και αναφέρει πως δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την αποτυχία μεσαζόντων συνεργατών των εταιρειών και των προσώπων που έχουν συνάψει συνεργασία μαζί της. Με τον όρο "μεσάζοντες" αναφέρεται σε δικηγορικά γραφεία, λογιστές και εκπροσώπους τραπεζών.

Σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς, εταιρείες όπως η Mossack Fonseca που βοηθούν στη δημιουργία offshore και τραπεζικών λογαριασμών υποτίθεται ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τους πελάτες που μπορεί να εμπλέκονται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες πράξεις.

Καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα "Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα" (ΠΕΠ) – δηλαδή κυβερνητικά στελέχη ή μέλη των οικογένειών τους ή συνεργάτες τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Αν κάποιος είναι "ΠΕΠ", ο μεσάζοντας που δημιουργεί εταιρείες οφείλει να εξετάσει προσεκτικά τις δραστηριότητές του "ΠΕΠ" ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Πηγή: news247.gr

  • SÜDDEUTSCHE ZEITUNG
  • ·
  • UBS
  • ·
  • MOSSACK FONSECA
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παναθηναϊκός: Παραμένουν αμφίβολοι για το Game 2 οι Σλούκας και Ρογκαβόπουλος

All Content

Ολυμπιακός: Η παρακάμερα του πρώτου τελικού (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Επίσημα στην Ελλάδα η Uber Eats - Ιδρύθηκε η θυγατρική

All Content - BusinessNews.gr

Καρέλιας: Μέρισμα 14,60 ευρώ ανά μετοχή εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση

All Content - BusinessNews.gr

Στέλιος Κανάκης: Αύξηση τζίρου 6.9% στα 32,48 εκατ. ευρώ

All Content

Δημήτρης Χατζηδάκης, CEO της Phaistos: Θεσμική και πολιτική επικοινωνία σε φάση μετάβασης

All Content

ΑΛΦΑ: Nέα καμπάνια από Ogilvy και Soho Square

FleetNews

Πιο σύγχρονο από ποτέ το νέο Volkswagen T-Roc

FleetNews

Η δυναμική συνεργασία GAC AION και Inchcape Hellas

FleetNews

Νέες λύσεις της LG με την Google για IVI και SDV τεχνολογίες

All Content

Ακόμα πιο κοντά στον τίτλο η ΤΣΣΚΑ του Πιστιόλη 102-89 την Ούνικς Καζάν

All Content

Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε Σακελλαρίου

All Content - BusinessNews.gr

Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις 2026 – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

All Content - BusinessNews.gr

Marina Hadrovic: Πως θα αυξήσει τον όγκο πωλήσεων η Mondelēz – Το νέο στοίχημα για την Lacta

All Content - BusinessNews.gr

AVAX: Κέρδη 10,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο - Ανεκτέλεστο 2,6 δισ. ευρώ

FleetNews

Geely: Εδραίωση στην Ευρώπη με παρουσία σε πάνω από 20 χώρες

FleetNews

Στην Ελλάδα το ανανεωμένο Opel Astra – Δείτε τις τιμές του

CSRΝews.gr

WEST: Στην θέση 38 των μεγαλύτερων εργοδοτών της χώρας

CSRΝews.gr

Η Novo Nordisk στο BeWell Festival: Μία πρόσκληση «Για μια ανάλαφρη ζωή»

CSRΝews.gr

Το Μαζί για το Παιδί ενίσχυσε 17 σχολικές μονάδες και ένα νοσοκομείο στην Ήπειρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κούλογλου: Zητά από την Κομισιόν να λάβει θέση για τις αποκαλύψεις Wikileaks & το ΔΝΤ
Κούλογλου: Zητά από την Κομισιόν να λάβει θέση για τις αποκαλύψεις Wikileaks & το ΔΝΤ 04/04/2016 - 03:00
Αποστόλου: Προβληματική και δογματική η στάση του ΔΝΤ 04/04/2016 - 03:00
Αποστόλου: Προβληματική και δογματική η στάση του ΔΝΤ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Νέα επίθεση της Ryanair στη Fraport Greece:«Σχεδιάζει να αυξήσει 390% τα τέλη στο αεροδρόμιο Καλαμάτας»
    04/06/2026 - 21:51 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Δημοσκόπηση Metron Analysis: Σταθερά πρώτη η ΝΔ, δεύτερη δύναμη η ΕΛΑΣ του Τσίπρα – Πιέσεις για το ΠΑΣΟΚ
    04/06/2026 - 21:24 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Σε δημόσια διαβούλευση εως 10 Ιουλίου το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για Βιομηχανία, Εφοδιαστική Αλυσίδα - Τι αλλάζει
    04/06/2026 - 20:32 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρωαγορές: Με κέρδη έκλεισαν οι συναλλαγές της Πέμπτης
    04/06/2026 - 20:08 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Alpha Trust: «Δίκαιο και εύλογο» το αντάλλαγμα στη Δημόσια Πρόταση της Alpha Bank
    04/06/2026 - 19:31 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Kpler: Τέσσερα ιρανικά τάνκερ με 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου εξήλθαν από τα Στενά του Ορμούζ παρά τον αποκλεισμό
    04/06/2026 - 19:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ο Ιωάννης Μασούτης αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
    04/06/2026 - 18:53 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Ενιαίος Κόμβος Ακινήτων: Ψηφιακή «ταυτότητα» για κάθε ιδιοκτησία
    04/06/2026 - 18:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Επίσημα στην Ελλάδα η Uber Eats - Ιδρύθηκε η θυγατρική
    04/06/2026 - 18:16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Καρέλιας: Μέρισμα 14,60 ευρώ ανά μετοχή εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση
    04/06/2026 - 18:11 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Marina Hadrovic: Πως θα αυξήσει τον όγκο πωλήσεων η Mondelēz – Το νέο στοίχημα για την Lacta
    04/06/2026 - 01:17 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ρούμπιο: Η αμερικανική νομοθεσία κρατά την Τουρκία εκτός του προγράμματος των F-35
    03/06/2026 - 22:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Με τον Μακρόν συναντήθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Μέγαρο των Ηλυσίων
    03/06/2026 - 22:30 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Βραβεία ΕΒΕΑ 2026: Επιχειρήσεις και προσωπικότητες που διακρίθηκαν
    04/06/2026 - 07:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Allwyn: Άλμα 21% στα έσοδα το πρώτο τρίμηνο - Επαναγορά μετοχών έως 150 εκατ. ευρώ
    04/06/2026 - 10:01 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ακόμα πιο κοντά στον τίτλο η ΤΣΣΚΑ του Πιστιόλη 102-89 την Ούνικς Καζάν

04/06/2026 - 18:33
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Το νέο τεύχος του AllStar Basket

04/06/2026 - 18:07
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

The Kompany: Υπογράφει τη διοργάνωση της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. για τα 50 χρόνια της εταιρείας

04/06/2026 - 13:50
CSRΝews.gr
csrnews.gr

WEST: Στην θέση 38 των μεγαλύτερων εργοδοτών της χώρας

04/06/2026 - 13:34
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Hyundai Motor: Λανσάρει την καμπάνια “School of Football” με πρωταγωνιστή το ρομπότ Atlas

04/06/2026 - 12:24
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Novo Nordisk στο BeWell Festival: Μία πρόσκληση «Για μια ανάλαφρη ζωή»

04/06/2026 - 11:59
FleetNews
fleetnews.gr

Πιο σύγχρονο από ποτέ το νέο Volkswagen T-Roc

04/06/2026 - 05:00
FleetNews
fleetnews.gr

Η δυναμική συνεργασία GAC AION και Inchcape Hellas

04/06/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η FARCOM ενισχύει το παγκόσμιο αποτύπωμά της στην PLMA 2026, «World of Private Label»

28/05/2026 - 15:57
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Charity Gala Dinner «Είμαστε Ένα»

28/05/2026 - 15:48
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo