Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
«ΕΥΤΟΠΙΑ»: Έρχεται η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για αναζήτηση εργατικού δυναμικού
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/07/2025 · 15:10

«ΕΥΤΟΠΙΑ»: Έρχεται η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για αναζήτηση εργατικού δυναμικού

Η χρήση της οποίας θα είναι δωρεάν, ενώ στόχος της θα είναι να δώσει «ανάσα» στις ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν εργατικό δυναμικό στους τομείς της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο της στο διαδίκτυο η ψηφιακή πλατφόρμα «ΕΥΤΟΠΙΑ», η χρήση της οποίας θα είναι δωρεάν, ενώ στόχος της θα είναι να δώσει «ανάσα» στις ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν εργατικό δυναμικό στους τομείς της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα. Αυτό επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας, Βασίλης Ρόκος, σημειώνοντας μάλιστα ότι ήδη καταγράφεται έντονο το ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς εργοδοτών στην Ελλάδα, όσο και από τους επίσημους φορείς της Ινδίας, «γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για ουσιαστική συμμετοχή από την πρώτη κιόλας φάση υλοποίησης», τονίζει χαρακτηριστικά.

Κύριοι στόχοι του εγχειρήματος, την υλοποίηση του οποίου δουλεύει την τελευταία διετία το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ζήτησης εργατικών χεριών στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα με τη δημιουργία δικτύου υποδοχής και την ίδρύση γραφείων που θα συλλέγουν στοιχεία εργατών, θα διεξάγουν συνεντεύξεις και θα μεσολαβούν μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

«Το πρόγραμμα "Ευτοπία" επιδιώκει να εξαλείψει φαινόμενα όπως η παράνομη εργασία και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προσφέροντας μια βιώσιμη και ηθική προσέγγιση στην απασχόληση, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγική ικανότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει.

Ολοκληρωμένη Υπηρεσία Υποβολής Αιτημάτων για Μετάκληση Αλλοδαπών Εργαζομένων

Με την είσοδό τους στην ψηφιακή πλατφόρμα «ΕΥΤΟΠΙΑ», οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα ενδιαφέροντος για τη μετάκληση αλλοδαπών εργαζομένων με οργανωμένο και τυποποιημένο τρόπο, εξοικονομώντας χρόνο και περιορίζοντας τα διοικητικά βάρη. Ταυτόχρονα, αποκτούν άμεση πρόσβαση σε προελεγμένα προφίλ υποψηφίων, πλήρως προετοιμασμένων για την ένταξή τους στην ελληνική αγορά εργασίας. Μέσω της πλατφόρμας, μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των αιτήσεων, με πλήρη ψηφιακή καθοδήγηση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας - από την υποβολή έως την ολοκλήρωση της μετάκλησης.

«Με αιχμή του δόρατος τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, η "ΕΥΤΟΠΙΑ" φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, με μεθοδικό και αξιόπιστο τρόπο», επισημαίνει ο κ. Ρόκος. Στους μηχανισμούς ελέγχου για νομιμότητα και διαφάνεια στην πρόσληψη Ινδών εργαζομένων, συγκαταλέγονται τα εξής: ψηφιακή καταγραφή εργοδοτών και θέσεων εργασίας για πλήρη διαφάνεια, οδηγίες και υποστήριξη προς τους εργοδότες σε όλα τα στάδια μετάκλησης, έκδοση ΑΜΚΑ και τραπεζικού λογαριασμού για κάθε εργαζόμενο, εγγυημένες συνθήκες εργασίας και στέγασης, τακτικοί έλεγχοι και δυνατότητα υποβολής καταγγελιών μέσω επιτροπής ελέγχου και ψηφιακή παρακολούθηση της διαδικασίας για άμεση επίλυση θεμάτων. «Με θεσμική συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας, η "ΕΥΤΟΠΙΑ" εγγυάται ένα σύστημα προσλήψεων με διαφάνεια, αξιοπιστία και σεβασμό στα δικαιώματα όλων», συμπληρώνει.

Ποιος ο αναμενόμενος αριθμός Ινδών - Ποιο το κόστος και ποιος ο χρόνος απασχόλησης;

Ο ακριβής αριθμός Ινδών εργαζομένων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, σύμφωνα με τον κ. Ρόκο θα διαμορφωθεί με βάση τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ταχύτητα υλοποίησης των διαδικασιών επιλογής και μετάκλησης.

Σχετικά με το οικονομικό κόστος συμμετοχής εργοδοτών στο πρόγραμμα, εάν προβλέπονται επιδοτήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και ασφαλιστική κάλυψη, ο κ. Ρόκος απαντά: «Μέχρι στιγμής, δεν έχει προβλεφθεί η παροχή επιδοτήσεων ή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, σε αντίθεση με άλλες δράσεις όπως τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών».

Τονίζει ότι το οικονομικό κόστος συμμετοχής αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από τις υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως η διασύνδεση με υποψηφίους, η διαδικασία μετάκλησης και η συνολική υποστήριξη, ενώ όσον αφορά την ασφάλιση των εργαζομένων, υπογραμμίζει ότι αυτή θα γίνεται βάσει του ισχύοντος ελληνικού ασφαλιστικού πλαισίου, με τους εργοδότες να έχουν πλήρη υποχρέωση τήρησης των προβλεπόμενων εισφορών και ρυθμίσεων, διασφαλίζοντας την κανονικότητα στην απασχόληση και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. «Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και τη βιώσιμη ενσωμάτωση των εργαζομένων στην ελληνική αγορά», λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον χρόνο απασχόλησης και την ευελιξία που υπάρχει για Ινδούς εργαζόμενους στην Ελλάδα, ο κ. Ρόκος σημειώνει ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Νόμος 4251/2014), προβλέπονται τα εξής:

-Για εποχική εργασία, η διάρκεια απασχόλησης μπορεί να φτάσει έως και 9 μήνες ετησίως, η άδεια εργασίας εκδίδεται για συγκεκριμένο εργοδότη και συγκεκριμένη θέση, δεν προβλέπεται δυνατότητα αλλαγής εργοδότη ή τομέα απασχόλησης και η άδεια αφορά αποκλειστικά εποχική απασχόληση και δεν συνεπάγεται δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη χώρα.

-Για εξαρτημένη (μη εποχική) εργασία, σύμφωνα με τον προαναφερόμενο νόμο, παρέχεται άδεια διαμονής και εργασίας διάρκειας έως ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης, ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και το «πλαίσιο αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με την εποχική εργασία, με στόχο την κάλυψη σταθερότερων αναγκών της αγοράς».

Ερωτηθείς τι προβλέπεται σε περίπτωση αποχώρησης ή αστοχίας ενός εργαζομένου και πόσο γρήγορα μπορεί να αντικατασταθεί μέσω του συστήματος, ο Ρόκος απαντά: «Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διασφαλίζει άμεση και αποτελεσματική αντικατάσταση σε περιπτώσεις αποχώρησης ή αστοχίας εργαζομένου. Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «ΕΥΤΟΠΙΑ» και της συνεργασίας με πιστοποιημένα γραφεία ευρέσεως εργασίας, ενεργοποιείται ταχύτατα η διαδικασία αντικατάστασης, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν χωρίς καθυστερήσεις ή λειτουργικά κενά».

'Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει εμφατικά: «Ο στόχος είναι ένας: η αδιάλειπτη, σταθερή και αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων, ακόμα και σε απρόβλεπτες συνθήκες».

  • ΕΥΤΟΠΙΑ
  • ·
  • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ·
  • ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΚΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

WNBA: Πρώτο βήμα για πρόκριση στους τελικούς η Ντριμ, 92-82 τη Λίμπερτι

All Content

ΠΑΟΚ: O Μοτιεγιούνας επέστρεψε στο PAOK Sports Arena μετά από 16 χρόνια (pics)

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Μόνο σεβασμός για την κυρία Χάιδω»

All Content

ΠΣΑΚΚ για Μπουρούση: «Ουδείς έχει το δικαίωμα να σπιλώνει δημόσια τα αθλητικά σύμβολα»

CSRΝews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

CSRΝews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

Η Stoiximan ανανεώνει τη συνεργασία της ως Μεγάλος και Ονομαστικός Χορηγός της Stoiximan GBL μέχρι το 2028

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Στο 1,70% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου
Στο 1,70% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου 02/07/2025 - 13:15
Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί 0,45%, στα 1,1750 δολάρια 02/07/2025 - 15:11
Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί 0,45%, στα 1,1750 δολάρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    04/10/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • OPEC+: Αμετάβλητοι οι στόχοι παραγωγής πετρελαίου για τον Νοέμβριο
    04/10/2026 - 14:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Π. Μαρινάκης: Στόχος η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης να είναι κάτω από 1,75 ευρώ
    04/10/2026 - 14:05 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Συνολικά 188 νεκροί σε δυστυχήματα στον αγροτικό κλάδο από το 2022
    04/10/2026 - 13:47 ΕΛΛΑΔΑ
  • Λετονία: Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Κούλμπεργκς κερδίζει τις εκλογές
    04/10/2026 - 13:24 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η ελληνική ναυτιλία "ξαναδένει" στην Αθήνα – Euronext, νέα κεφάλαια και 1.003 πλοία στο βιβλίο παραγγελιών
    04/10/2026 - 12:58 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κ. Μητσοτάκης: Να μην αφήσουμε μια παγκόσμια κρίση να μετατραπεί σε εθνικό αδιέξοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά
    04/10/2026 - 12:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Υψηλή κάλυψη κενών στην έναρξη της σχολικης χρονιάς, σε σχέση με πέρυσι
    04/10/2026 - 12:09 ΕΛΛΑΔΑ
  • Playmobil: Τι πουλάει στην Ελλάδα η εταιρεία πίσω από το viral trend των ημερών - Το μεγάλο restart του γερμανικού ομίλου
    04/10/2026 - 12:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
    04/10/2026 - 11:46 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Playmobil: Τι πουλάει στην Ελλάδα η εταιρεία πίσω από το viral trend των ημερών - Το μεγάλο restart του γερμανικού ομίλου
    04/10/2026 - 12:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Διπλασιασμός Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στο επτάμηνο 2026 – Η δήλωση Στουρνάρα
    04/10/2026 - 09:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η ελληνική ναυτιλία "ξαναδένει" στην Αθήνα – Euronext, νέα κεφάλαια και 1.003 πλοία στο βιβλίο παραγγελιών
    04/10/2026 - 12:58 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο «χάρτης» της εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση - Πάνω από 300.000 συνταξιούχοι εργάζονται σήμερα
    04/10/2026 - 11:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κ. Μητσοτάκης: Να μην αφήσουμε μια παγκόσμια κρίση να μετατραπεί σε εθνικό αδιέξοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά
    04/10/2026 - 12:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΠΑΟΚ: O Μοτιεγιούνας επέστρεψε στο PAOK Sports Arena μετά από 16 χρόνια (pics)

04/10/2026 - 20:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

WNBA: Πρώτο βήμα για πρόκριση στους τελικούς η Ντριμ, 92-82 τη Λίμπερτι

04/10/2026 - 20:13
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Νέα πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου

02/10/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Super League: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

02/10/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

02/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

02/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo