Τρίτη, 21 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΥ: Μείωση 5% δημόσιων εγγραφών και εσόδων 36% σε διεθνές επίπεδο το 2023
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/07/2023 · 17:33

ΕΥ: Μείωση 5% δημόσιων εγγραφών και εσόδων 36% σε διεθνές επίπεδο το 2023

Αυτά τα μετριοπαθή αποτελέσματα αποδίδονται στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, τις αυστηρές νομισματικές πολιτικές και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις.

Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών σε διεθνές επίπεδο από την αρχή του χρόνου, μειώθηκε κατά 5% και τα έσοδα κατά 36%, σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της τακτικής παγκόσμιας έρευνας της EY, Global IPO Trends Q2 2023, από την αρχή του έτους, πραγματοποιήθηκαν 615 δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, οι οποίες άντλησαν κεφάλαια ύψους 60,9 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας μείωση κατά 5% και 36%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ήταν μεγαλύτερες σε σύγκριση με αυτές του πρώτου, παρά το γεγονός ότι η ανάκαμψη της αγοράς των δημόσιων εγγραφών ήταν αργή.

Αυτά τα μετριοπαθή αποτελέσματα αποδίδονται στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, τις αυστηρές νομισματικές πολιτικές και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις. Ωστόσο, η δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών βρίσκεται σε άνθηση σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, καθώς επωφελήθηκαν από την παγκόσμια ζήτηση για ακριβά ορυκτά, τον τεράστιο πληθυσμό τους, τον μεγάλο αριθμό εταιρειών-"unicorns" (με αποτίμηση που υπερβαίνει το ένα δισ. δολάρια) και τις δραστήριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κλάδος της τεχνολογίας εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά των δημόσιων εγγραφών, ενώ τα έσοδα των εταιρειών ενέργειας από δημόσιες εγγραφές έχουν μειωθεί, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας παγκοσμίως. Παράλληλα, η διασυνοριακή δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών, γνώρισε σημαντική άνοδο, τόσο ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, όσο και ως προς τα έσοδα, κυρίως εξαιτίας της αυξανόμενης εισροής από την Κίνα προς τις ΗΠΑ και της σταθερής ροής προς το Ελβετικό Χρηματιστήριο.

Η αγορά των SPACs - των εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού - συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, με τις διαπραγματεύσεις να γίνονται όλο και πιο περίπλοκες. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός SPACs που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ή ολοκληρώσει μία συναλλαγή (de-SPAC), οι οποίες αντιμετωπίζουν την προοπτική της εκκαθάρισης με τη λήξη της διάρκειάς τους, στους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, αναμένεται ότι η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών μέσω SPACs, θα επανέλθει στα πιο λογικά και βιώσιμα επίπεδα που καταγράφηκαν πριν από το 2021.

Συνολικά βελτιωμένες επιδόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο, παγκοσμίως

Ενώ ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών παρέμεινε σταθερός, η δραστηριότητα στην αμερικανική ήπειρο σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 86% σε ετήσια βάση, συγκεντρώνοντας 9,1 δισ. δολάρια. Η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως σε μία μόνο δημόσια εγγραφή, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει η συνολική αγορά δημόσιων εγγραφών της αμερικανικής ηπείρου, εξαιτίας της απρόβλεπτης τραπεζικής κρίσης το 2023.

Η αγορά της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού διατήρησε την κυρίαρχη θέση της, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς τα έσοδα, με μερίδιο περίπου 60% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς. Από τις 10 κορυφαίες δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, οι μισές πραγματοποιήθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα και μία στην Ιαπωνία. Στην περιοχή, ολοκληρώθηκαν 371 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 39,4 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση σε ετήσια βάση κατά 2% και 40%, αντίστοιχα. Η σημαντική μείωση των εσόδων οφείλεται στην ασθενέστερη από το αναμενόμενο αγορά της ηπειρωτικής Κίνας, με πολλές μεγάλες δημόσιες εγγραφές να βρίσκονται σε φάση αναμονής.

Η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), συνέχισε να συρρικνώνεται, με 167 συναλλαγές από τις οποίες αντλήθηκαν 12,4 δισ. δολάρια από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, σημειώνοντας μείωση κατά 12% και 50% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Ωστόσο, η περιοχή διατήρησε τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά δημόσιων εγγραφών, με το 27% των συναλλαγών, ενώ στην περιοχή πραγματοποιήθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή παγκοσμίως, που συγκέντρωσε 2,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα επίπεδα του πληθωρισμού στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες εξακολουθούν να δημιουργούν προκλήσεις, ενώ η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζει να παρεμποδίζει τη δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών.

Προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2023

Μια αναζωπύρωση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημόσιων εγγραφών αναμένεται στα τέλη του 2023, καθώς οι οικονομικές συνθήκες και το κλίμα της αγοράς βελτιώνονται σταδιακά, και η αυστηρή νομισματική πολιτική εισέρχεται στο τελικό της στάδιο.

Μετά από την πρώτη μεγάλου μεγέθους δημόσια εγγραφή μέσω απόσχισης (mega spin-off) στις ΗΠΑ, η οποία ξεπέρασε όλες τις άλλες παραδοσιακές δημόσιες εγγραφές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν μεγάλες δημόσιες εγγραφές μέσω απόσχισης σε σημαντικές αγορές, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους μέσω εκποιήσεων, ενώ οι επενδυτές κλίνουν προς ώριμες, κερδοφόρες επιχειρήσεις, εν μέσω μίας αγοράς δημόσιων εγγραφών που δεν έχει ακόμη επανέλθει.

Οι εταιρείες θα πρέπει να κατανοήσουν τις διαφορετικές απαιτήσεις της κάθε κεφαλαιαγοράς στην οποία σκοπεύουν να εισέλθουν, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των επενδυτών και να αποφύγουν πιθανές καθυστερήσεις εξαιτίας κανονιστικών θεμάτων. Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να είναι πιο επιλεκτικοί, προσανατολισμένοι σε εταιρείες με σταθερά θεμελιώδη μεγέθη και αποδεδειγμένο ιστορικό. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι επιλογές - από εναλλακτικές διαδικασίες δημόσιων εγγραφών (απευθείας εισαγωγή στο χρηματιστήριο ή συγχώνευση μέσω de-SPAC), έως άλλες μεθόδους χρηματοδότησης (ιδιωτικά κεφάλαια, ανάληψη χρέους ή εμπορική πώληση).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κύριος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Η αγορά των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως, φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά, αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή και τομέα δραστηριότητας. Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα, η δραστηριότητα παραμένει υποτονική, εξαιτίας της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και της επιβράδυνσης των ισχυρών οικονομιών. Παρά αυτό το δυσχερές περιβάλλον, στη χώρα μας, φαίνεται πως ανοίγει ένα "παράθυρο ευκαιρίας" για νέες δημόσιες εγγραφές, με καταλύτες τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και τις επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια, θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για το αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, εξετάζοντας, παράλληλα, και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως το ΤΑΑ και άλλα ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα».

  • ERNST YOUNG
  • ·
  • ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ΠΑΟΚ: Η photo gallery από την προπόνηση και τη Media Day πριν από την Μπιλμπάο

All Content

Παναθηναϊκός AKTOR-Μονακό στις 21:00 για μια θέση στα playoffs

All Content - BusinessNews.gr

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση καθαρών κέρδων 77,7% για το 2025 - Στα 48,4 εκατ. ευρώ τα EBITDA

All Content - BusinessNews.gr

Φοροδιαφυγή: Στο 29,7% η μέση παραβατικότητα το 2025 – Στην πρώτη θέση τα συνεργεία αυτοκινήτων με 61%

All Content - BusinessNews.gr

Τράπεζες: Άλμα 77% στα στεγαστικά δάνεια - Νέα ώθηση στη λιανική τραπεζική

All Content

Βραβείο Clio για την Ogilvy Greece και την καμπάνια της Toyota «Όχημα Διαφυγής»

All Content

Ogilvy και Superbet «ζωντανεύουν» 100 χρόνια ΠΑΟΚ μέσα από τον πρώτο ύμνο της ομάδας

FleetNews

Ευρωπαϊκή άφιξη για το νέο Kia Seltos

FleetNews

Άφιξη 155 ηλεκτρικών λεωφορείων στο λιμάνι του Πειραιά

FleetNews

Άνοδος 15,7% στις ταξινομήσεις νέων οχημάτων τον Μάρτιο

All Content

EuroLeague: Ο Πέδρο Μαρτίνεθ της Βαλένθια προπονητής της χρονιάς (pic)

All Content

Πού θα δείτε απόψε το play-in Παναθηναϊκός AKTOR-Μονακό

All Content - BusinessNews.gr

Σπύρος Λάτης CEO, Data Noesis: Mοχλός ανάπτυξης η εμπειρία πελάτη

All Content - BusinessNews.gr

ΣΕΒΕ: Πώς επηρεάζει την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων η κρίση στη Μέση Ανατολή

All Content - BusinessNews.gr

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και Τουρκία: Οι στρατηγικές κινήσεις του Eρντογάν - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου

FleetNews

Η Toyota ανανεώνει το Yaris Cross – Όλες οι αλλαγές

FleetNews

BMW Group: Ισχυρή ζήτηση BEV οχημάτων – «Με το δεξί» η Neue Klasse

CSRΝews.gr

«1 ΣΤΟΥΣ 4»: Η νέα καμπάνια των Γιατρών του Κόσμου για εκείνους που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

CSRΝews.gr

instacar: Επίσημος χορηγός της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σπάθης Γυναικών Coupe Acropolis

CSRΝews.gr

Lidl House Athens: Ένα οικοσύστημα εκπαίδευσης, εμπειρίας και βιωσιμότητας στην καρδιά της Αθήν

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Γεωργιάδης: Πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών με έξοδα της ΔΥΠΑ
Γεωργιάδης: Πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών με έξοδα της ΔΥΠΑ 31/07/2023 - 17:29
Χρηματιστήριο: Άνοδος 4,45% τον Ιούλιο, κέρδη 43,63% από τις αρχές του 2023 31/07/2023 - 18:13
Χρηματιστήριο: Άνοδος 4,45% τον Ιούλιο, κέρδη 43,63% από τις αρχές του 2023

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Europa: Νέα πρότυπα βιώσιμης παραγωγής με έως 65% χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα
    21/04/2026 - 14:47 ESG
  • Ενεργειακή μετάβαση, γεωπολιτική και επενδύσεις στο φετινό συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα
    21/04/2026 - 14:41 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΗΕ: Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός καλεί για παροχή βοήθειας προς τους ναυτικούς στα στενά του Ορμούζ
    21/04/2026 - 14:38 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤτΕ: Άλμα 83,2% των ταξιδιωτικών εσπράξεων τον Φεβρουάριο του 2026 στα 533,4 εκατ. ευρώ
    21/04/2026 - 14:32 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κίνα: Ανησυχεί για τη χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων από την Ιαπωνία
    21/04/2026 - 14:30 ΚΟΣΜΟΣ
  • Data centers: Ενεργειακοί «γίγαντες» και επενδυτική ευκαιρία 5 τρισ. ευρώ
    21/04/2026 - 14:24 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Διεύρυνση πελατολογίου 22% για το 2025 - Σημαντική βελτίωση οικονομικών μεγεθών
    21/04/2026 - 14:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΗΕ: Περίπου 7.900 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται το 2025
    21/04/2026 - 14:21 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η Madonna προσφέρει αμοιβή για το θρυλικό κοστούμι της που χάθηκε στο Coachella
    21/04/2026 - 14:11 LIFESTYLE
  • ΕΕ: Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω του πολέμου στο Ιράν
    21/04/2026 - 14:02 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΕΛΤΟΝ: Στα €89,3 εκατ. οι πωλήσεις το 2025 - Επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό
    20/04/2026 - 18:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Volton: Η εμπειρία πελάτη ως στρατηγικός μοχλός ανάπτυξης
    21/04/2026 - 12:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»
    20/04/2026 - 21:28 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Συμμετοχή της Ελλάδας με 36 επιχειρήσεις στην Cosmoprof Bologna 2026
    20/04/2026 - 15:47 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Interlife: Καθαρά κέρδη €27,77 εκατ. το 2025 - Πρόταση για μέρισμα €0,25 /μετοχή
    20/04/2026 - 17:42 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο Δημήτρης Αγραφιώτης στο Υπερταμείο (Growthfund)

21/04/2026 - 11:32
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«1 ΣΤΟΥΣ 4»: Η νέα καμπάνια των Γιατρών του Κόσμου για εκείνους που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

21/04/2026 - 11:10
CSRΝews.gr
csrnews.gr

instacar: Επίσημος χορηγός της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σπάθης Γυναικών Coupe Acropolis

21/04/2026 - 11:00
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Γιατροί του Κόσμου: Νέα καμπάνια για τον κοινωνικό αποκλεισμό

21/04/2026 - 10:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague: Ο Πέδρο Μαρτίνεθ της Βαλένθια προπονητής της χρονιάς (pic)

21/04/2026 - 10:28
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός AKTOR: Οι οδηγίες στους φιλάθλους για τον αγώνα με τη Μονακό

21/04/2026 - 09:51
FleetNews
fleetnews.gr

Ευρωπαϊκή άφιξη για το νέο Kia Seltos

21/04/2026 - 08:26
FleetNews
fleetnews.gr

Άφιξη 155 ηλεκτρικών λεωφορείων στο λιμάνι του Πειραιά

21/04/2026 - 08:23
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η OPI γιορτάζει 45 χρόνια χρώματος με τη συλλογή OPIcons για την Άνοιξη 2026

16/04/2026 - 11:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Wella Professionals βραβεύεται στα Beauty Stars 2026 by Madame Figaro με το Ultimate Repair Miracle Hair Rescue

16/04/2026 - 09:59
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo