Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020
Γεωργιάδης: Η Ελλάδα θα πρωτοπορεί και στην προστασία του καταναλωτή
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/01/2023 · 20:30

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα θα πρωτοπορεί και στην προστασία του καταναλωτή

Επεξεργασία του νομοσχεδίου για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών.

«Η πολιτική μας δέσμευση είναι η Ελλάδα να πρωτοπορεί στην προστασία του καταναλωτή σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, το οποίο ενσωματώνει και σχετική κοινοτική Οδηγία.

Ο υπουργός παρατήρησε πως διαφάνηκε να υπάρχει μια γενικότερη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τόσο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, όσο και σε μια σειρά από διατάξεις που αφορούν πρωτοβουλίες του υπουργείου, ικανοποιώντας κάποια δίκαια πάγια κλαδικά αιτήματα. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται οι όροι για τις διαδικτυακές διαφημίσεις υπηρεσιών τύπου κομμωτικής ή αισθητικής, τηρώντας από την μια την κοινοτική νομοθεσία και από την άλλη διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ χιλιάδων κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σχετικά με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου, που αφορά τον «περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή για μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing»)» ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που είχε προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, γι' αυτό και προσθέσαμε μια δικλείδα ασφάλειας που δεν υπήρχε στην δημόσια διαβούλευση.

Για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου της υποθαλάσσιας παλαίωσης οίνων που εισάγεται στο νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μια τεχνική παλαίωσης που, αν και γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια στην χώρα μας, δεν υπήρχε ένα πλαίσιο δανειοδότησης, ελέγχου και προϋποθέσεων.

Σχετικά με τις ενστάσεις των κομμάτων ως προς την δυνατότητα που παρέχεται με το νομοσχέδιο, να μπορεί να ανοίγουν τα καταστήματα περισσότερες Κυριακές το χρόνο, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό που θεσπίζεται, είναι να μπορεί να επιτρέπεται το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, μετά όμως από πρόταση του οικείου δημάρχου και με την συνακόλουθη έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Τόνισε πως «εάν σε μια τοπική κοινωνία, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή είναι ζητούμενο, καλώς να ανοίξουν τα καταστήματα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμείς θα πρέπει να πούμε 'όχι δεν θα ανοίγετε'. Εάν από την άλλη, δεν υπάρχει κοινωνική συμφωνία και δεν το επιθυμούν οι καταστηματάρχες και οι πολίτες, τότε δεν θα έρθει ποτέ ένα τέτοιο αίτημα από τον δήμαρχο». Εκτίμησε πως η «μάχη των κλειστών καταστημάτων την Κυριακή» είναι «μια χαμένη μάχη, μια μάχη οπισθοφυλακής και όποιος ταξιδεύει στην Ευρώπη, βλέπει τι γίνεται τις Κυριακές. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για πράγματα που τα λύνει η ίδια η ζωή».

Αναφερόμενος στις εκπτώσεις, ο υπουργός ανέφερε πως «εφέτος, σε τζίρο έχουν πάει πολύ καλά και έχουν ξεπεράσει τον τζίρο του 2019 και αυτό είναι καλό για το λιανεμπόριο».

Για το «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό «σχεδιάσθηκε και θεσμοθετήθηκε για να προστατεύσει τους οικονομικά ευάλωτους. Προφανώς, τον ζάπλουτο συμπολίτη μας δεν τον πειράζει εάν η φέτα έχει πάει 14 ευρώ το κιλό, τον συμπολίτη μας όμως που λαμβάνει 500 ευρώ σύνταξη τον πειράζει πάρα πολύ. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ενοχλεί κάποια κόμματα ή καταναλωτικές ενώσεις, ότι κάποιοι συμπολίτες μας μπορούν να πάρουν βασικά προϊόντα διατροφής φθηνότερα. Το Καλάθι του Καταναλωτή προσφέρει 830 προϊόντα με αποπληθωρισμό στον συμπολίτη μας που θέλει να τα πάρει. Αυτό γιατί είναι κακό, ομολογώ, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω».

Απαντώντας στο αίτημα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «εάν έμπαινε διατίμηση, αυτό θα ήταν ουρανομήκης ανοησία». Πρόκειται για «ένα καταστροφικό μέτρο σε εποχές μεγάλου πληθωρισμού, καθώς θα υποχρέωνε κάποιους εμπόρους να πουλάνε με ζημία αλλά επειδή το εμπόριο στηρίζεται στο κέρδος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις».
Σημείωσε πως «η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα ήταν η Λευκορωσία, και την αφαίρεσε σε περίπου δύο μήνες, καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ της έμειναν άδεια. Η δε, Ουγγαρία που έβαλε διατίμηση στα καύσιμα, την αφαίρεσε μετά από 30 ημέρες, καθώς έλλειψαν τα καύσιμα από τα πρατήριά της». Εμείς, είπε, αυτό που κάναμε «ήταν να βάλουμε πλαφόν - διατίμηση στο περιθώριο του κέρδους. Δεν είπαμε στον έμπορο δεν θα κερδίσεις, αλλά θα κερδίζεις στο ίδιο ποσοστό που κέρδιζες πριν τον πόλεμο, δηλαδή δεν θα αισχροκερδείς. Και είμαι περήφανος ως υπουργός, που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές που υπήρχαν παγκόσμιες ελλείψεις σε προϊόντα, εμείς εδώ στην χώρα μας δεν είχαμε ελλείψεις στα ράφια όπως είδαμε σε κάποιες βόρειες χώρες που είναι πολύ πιο προηγμένες της Ελλάδας».

Ο ίδιος αναγνώρισε πως «ναι, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, αλλά παραμένουμε σταθεροί σε κάποιους δείκτες και μάλιστα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 'Αρα και σε αυτό τον τομέα πιστεύουμε ότι η πολιτική μας αποδίδει, πάντα στην σφαίρα του ρεαλιστικού και όχι στην σφαίρα του φαντασιακού που μπορεί κάποιοι να έχουν » είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας την κριτική που του άσκησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ότι άλλαξε την άποψή που είχε για την φαρμακευτική κάνναβη, ο υπουργός μεταξύ άλλων είπε «ναι», καταλάβαμε ότι είχαμε λάθος άποψη «όταν ήρθαν όλοι οι σύλλογοι των ασθενών της Ελλάδος και μας εξήγησαν τι τραβάγανε για να παίρνουν παράνομα την φαρμακευτική κάνναβη από το εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «τα θέματα της φαρμακευτικής κάνναβης τα έχει λύσει η ιατρική επιστήμη και δεν είναι θέμα πολιτικής διαμάχης. Αυτή η κουβέντα τελείωσε σε επίπεδο ιατρικής. Η φαρμακευτική κάνναβις είναι φαρμακευτική ουσία,. Ήταν λάθος αυτά που έλεγα, γιατί δεν είχα την σωστή πληροφόρηση και εγώ είχα το θάρρος και αναγνώρισα το λάθος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ·
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
  • ·
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα
Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα 30/01/2023 - 20:15
Επιστρεπτέα: Παράταση για δικαιολογητικά και για καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών 30/01/2023 - 21:09
Επιστρεπτέα: Παράταση για δικαιολογητικά και για καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Νέα εταιρεία για τον ισχυρό ανήρ της VIOHALCO για εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
    22/03/2023 - 23:40 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σε 24ωρη απεργία προχωρούν, Πέμπτη 23 Μαρτίου, οι οδηγοί Ταξί
    22/03/2023 - 21:48 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΗΠΑ: O Μπλίνκεν καλεί τα μέλη του ΔΠΔ να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν
    22/03/2023 - 21:42 ΚΟΣΜΟΣ
  • Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
    22/03/2023 - 21:39 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ταυτοποιήθηκε ακόμα ένα άτομο που συμμετείχε στην επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη
    22/03/2023 - 21:19 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ρωσία: Ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών
    22/03/2023 - 20:39 ΚΟΣΜΟΣ
  • UBS: Μειώνει το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Credit Suisse, με καταθέσεις Ελλήνων εφοπλιστών 5,2 δισ. δολαρίων
    22/03/2023 - 20:24 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Euroins Ελλάδος: Ενημέρωση ΕΑΕΕ και ΤτΕ για τον σχεδιασμό της τα επόμενα χρόνια
    22/03/2023 - 20:14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Fed: Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% - Ασφαλείς οι καταθέσεις διαμηνύει ο Πάουελ
    22/03/2023 - 20:11 ΚΟΣΜΟΣ
  • Γαλλία: Αποφασισμένος ο Μακρόν να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό
    22/03/2023 - 19:58 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι λόγοι απόρριψης των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού από τις τράπεζες - Δεν αλλάζει κάτι υπέρ των οφειλετών
    22/03/2023 - 10:02 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • O Κίμων Βολίκας διευθύνων σύμβουλος στο ΤΕΚΑ (από Alpha Bank)
    22/03/2023 - 11:02 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Τι είναι το «καλάθι των νονών»;
    22/03/2023 - 13:48 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ακίνητα: Τέλος χρόνου στις 31 Μαρτίου για διορθώσεις στο Ε9 - Ποιους αφορά
    22/03/2023 - 07:48 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το 82% των ελληνικών εξαγωγών προέρχεται μόλις από τρεις περιφέρειες
    22/03/2023 - 15:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

Κολοσσός: Ψάχνει τον αντικαταστάτη του Μορέιρα!

23/03/2023 - 00:56
AllStar Basket
AllStar Basket

EuroCup 2022-23: Οι κατατάξεις στους δύο ομίλους

22/03/2023 - 23:29
Advertising.gr
Advertising.gr

Finish: Συνεχίζει την πρωτοβουλία «Το Νερό είναι στα Χέρια μας»

22/03/2023 - 19:20
Advertising.gr
Advertising.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Πασχαλινά Bazaars με τις πιο όμορφες λαμπάδες και πασχαλινά είδη

22/03/2023 - 19:10
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Lavipharm: «Έτρεξε» στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας για την ενίσχυση του MDA Ελλάς

22/03/2023 - 18:22
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Finish: Συνεχίζει την πρωτοβουλία «Το Νερό είναι στα Χέρια μας»

22/03/2023 - 17:26
NEWS
Estetica Magazine

H FARCOM ΣΤΗΝ 54Η COSMOPROF WORLDWIDE BOLOGNA

22/03/2023 - 09:48
FleetNews
FleetNews

Ford Explorer, εξηλεκτρίζεται και κατασκευάζεται στην Ευρώπη

22/03/2023 - 07:59
FleetNews
FleetNews

Η BMW Σφακιανάκης παρουσίασε την BMW i7

22/03/2023 - 00:48
NEWS
Estetica Magazine

SCHWARZKOPF PROFESSIONAL: ANANEΩΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ BLONDME

15/03/2023 - 16:00

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo