Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Σταϊκούρας: Λιγότερος ΕΝΦΙΑ, για περισσότερους πολίτες από το 2022
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/01/2022 · 13:31

Σταϊκούρας: Λιγότερος ΕΝΦΙΑ, για περισσότερους πολίτες από το 2022

Με μόνιμο τρόπο, από το 2022, με κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώσουν ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ, κατά μόνιμο τρόπο, από το 2022 με κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο, είπε ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναπτύσσοντας τις προτάσεις και πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αγορά ακινήτων για την τρέχουσα κατάσταση, μιλώντας σήμερα, στο 39ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η ακίνητη περιουσία δέχθηκε σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πολυετούς δημοσιονομικής κρίσης, εξαιτίας - μεταξύ άλλων - της υπερφορολόγησης που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ επηρεάζεται έντονα και από την εν εξελίξει υγειονομική κρίση και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία οδηγεί σε αυξήσεις τιμών στον χώρο της οικοδομής. Ευχαρίστησε τους εκμισθωτές ακινήτων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στις αποφάσεις της κυβέρνησης και επωμίστηκαν ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, μέσω της υιοθέτησης του μέτρου της αναστολής καταβολής των ενοικίων.

Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, τους στήριξε έμπρακτα, προχωρώντας στην καταβολή αποζημίωσης, είτε μέσω συμψηφισμού με νέες φορολογικές οφειλές, είτε κυρίως μέσω άμεσης καταβολής χρηματικού ποσού. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 808 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμότητες που παραμένουν, κυρίως στις υπεκμισθώσεις, εκτιμάται - από την ΑΑΔΕ - ότι θα επιλυθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, είπε ο κ.Σταικούρας.

Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβερνηση προχωράει, με συντονισμένες πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες, στην αξιοποίηση, κατά τον βέλτιστο τρόπο, της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην υλοποίηση της μείωσης φορολογικών συντελεστών και στην θέσπιση φορολογικών κινήτρων. Συγκεκριμένα μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ - μεσοσταθμικά - κατά 22% από το 2019. «Παράλληλα, έχουμε θεσπίσει την κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ως μέτρο στήριξης. Η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε μια γενναία μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Αναπροσαρμόζονται αντικειμενικές αξίες, εντάσσονται νέες περιοχές, επεκτείνονται ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου και ενσωματώνεται σε αυτόν ο συμπληρωματικός φόρο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, είναι απολύτως εφικτό οι περισσότεροι συμπατριώτες μας να πληρώσουν ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ, κατά μόνιμο τρόπο, από το 2022, με κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο. Ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο υπουργός.

Ο κ.Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. «Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνεται η φορολογητέα βάση και θα καταστεί, όπως προανέφερα, εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, διαθέσιμος στους πολίτες», είπε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας καθώς και στα θεμέλια που τέθηκαν ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης είπε ο υπουργός, αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση μίας σειράς δεικτών στους οποίους - όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής - αποτυπώνεται η θετική δυναμική της αγοράς οικιστικών ακινήτων το 2021, καθώς και η βελτίωση της θέσης της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού για ακίνητα.

Συγκεκριμένα, η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών (25,9% και 47,6% αντίστοιχα) το δεκάμηνο του 2021, ενώ οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα παρουσιάζουν μια σταθερά αυξητική τάση, επιστρέφοντας σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα. Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν να ενισχύονται το 2021, με σημαντικά υψηλό ετήσιο ρυθμό και οι επιχειρηματικές προσδοκίες για την κατασκευή κατοικιών, όπως αποτυπώνονται στον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ, ενισχύθηκαν σημαντικά το ενδεκάμηνο του 2021 (47,1% σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2020).

Τέλος, ο αριθμός συναλλαγών αγοραπωλησιών ακινήτων εκτιμάται ότι θα καταγράψει θετικό ρυθμό το 2021. Σε ό,τι αφορά την αγορά επαγγελματικών ακινήτων, με βάση τους δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφηκαν - κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 - θετικοί ρυθμοί μεταβολής, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για επαγγελματικής χρήσης ακίνητα να εμφανίζεται ανανεωμένο. Όλα αυτά και με δεδομένο ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης, καταδεικνύουν ότι η ελληνική αγορά ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα έτη, εκτίμησε ο κ.Σταικούρας.

«Εμπόδια που μπορούν να ανακόψουν αυτή την πορεία υφίστανται. Εμπόδια που δεν περιορίζονται στην εξέλιξη της πανδημίας, αλλά σχετίζονται έντονα με την άνοδο των τιμών, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στις οικοδομικές εργασίες. Από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν την αγορά ακινήτων και θα προωθήσουν την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Στην προσπάθεια αυτή ουσιαστικό ρόλο θα παίξει η ορθή αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα συνεισφέρουν καθοριστικά στη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε κλάδους και τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Αυτή η πολιτική μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, να μειώσει το ύψος του χρέους και να συνεισφέρει - καθοριστικά - στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας», είπε ο υπουργός. Επισήμανε ότι σε αυτή την κοινή προσπάθεια, φορείς όπως η ΠΟΜΙΔΑ αποτελούν χρήσιμους και παραγωγικούς συνομιλητές, με σημαντική συμβολή στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής στο πεδίο της αγοράς ακινήτων.

  • ΕΝΦΙΑ
  • ·
  • ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ΠΑΟΚ: Ρήξη μηνίσκου ο Ταϊρί – Μένει εκτός για έναν μήνα

All Content

Μαϊάμι Χιτ: Εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν την ευκαιρία στον Βίκτορ Ολαντίπο!

All Content - BusinessNews.gr

IDEAL Holdings: Ισχυρό εξάμηνο με άνοδο 27% στις πωλήσεις- €118,8 εκατ. για εξαγορά του 25% της Kymora

All Content - BusinessNews.gr

Quest: Άνοδος 9,8% στις πωλήσεις και 25,2% στα καθαρά κέρδη το εξάμηνο - Οι προοπτικές για το 2026

All Content - BusinessNews.gr

Το ελληνικό comeback στον Stoxx 600 - Ποια εννέα «βαριά» χαρτιά επιστρέφουν

All Content

Στο Publicis Groupe ο παγκόσμιος media λογαριασμός της PepsiCo

All Content

Στην The Weekend Agency το Möller’s

FleetNews

Ευρείες διοικητικές αλλαγές στη Stellantis

FleetNews

Το νέο Audi Q3 με 299 ευρώ το μήνα και όφελος έως 2.400 ευρώ

FleetNews

Πρώτο σε πωλήσεις στα ηλεκτρικά LCV το Kia PV5

All Content

Λέοναρντ: "Αναλαμβάνω την ευθύνη, αλλά δεν γνώριζα"

All Content

Ανακοίνωσαν Καλίφα Ντιόπ οι Κλίβελαντ Καβαλίερς

All Content - BusinessNews.gr

Cambas Gardens: Το masterplan της Dimand για το ιστορικό Κτήμα Καμπά - Οι τέσσερις άξονες

All Content - BusinessNews.gr

Ο Μασούτης στη Σερβία, η Credia στο leasing και η Lidl στην ενέργεια

All Content - BusinessNews.gr

Jumbo: Κατά 9% αυξήθηκε ο τζίρος του ομίλου τον Αύγουστο - Εκτακτη διανομή ενός ευρώ, ανά μετοχή

FleetNews

«Κόμβος»: Πρεμιέρα για το νέο σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας

FleetNews

Tesla FSD: Τα στοιχεία που θέλει να πείσουν την Ευρώπη για την ασφάλεια

CSRΝews.gr

Όμιλος Fourlis: Οι επιδόσεις βιωσιμότητας του 2025

CSRΝews.gr

Ταμείο Απανθρακοποίησης: Πράσινο φως για έργα 2,3 δισ. ευρώ στα ελληνικά νησιά

CSRΝews.gr

«Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»: Συστάσεις για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων στα σχολεία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Σκρέκας: Πως θα αποζημιωθούν όσοι έμειναν χωρίς ρεύμα
Σκρέκας: Πως θα αποζημιωθούν όσοι έμειναν χωρίς ρεύμα 29/01/2022 - 11:28
ΟΑΚΑ: Ξεκινά η ανακαίνιση με χρηματοδότηση 56,4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης 29/01/2022 - 18:44
ΟΑΚΑ: Ξεκινά η ανακαίνιση με χρηματοδότηση 56,4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Άκης Σκέρτσος: Γιατί ο νέος «πατριωτικός φόρος» του Α. Τσίπρα είναι άλλη μια νέα αυταπάτη;
    03/09/2026 - 11:29 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Εντυπωσιακή άνοδος για την κρουαζιέρα στα Χανιά
    03/09/2026 - 11:27 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Volkswagen: Στον «αέρα» τέσσερα εργοστάσια – Τι εξετάζει ο γερμανικός κολοσσός
    03/09/2026 - 11:23 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Δημοσκόπηση Interview: Στο 29,1% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, δεύτερη η ΕΛΑΣ με 15,5%
    03/09/2026 - 11:23 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.662,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,51%
    03/09/2026 - 11:11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BAT Hellas: Συνεχίζει την εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης για την προστασία των ανηλίκων από τη νικοτίνη
    03/09/2026 - 11:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • METLEN – Coca-Cola Τρία Έψιλον: Δεκαετές deal για πράσινη ενέργεια - Φωτοβολταϊκο στη Μαγνησία
    03/09/2026 - 11:00 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται 0,13%, στα 1,1606 δολάρια
    03/09/2026 - 10:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρωαγορές: Με οριακή άνοδο η έναρξη των συναλλαγών
    03/09/2026 - 10:46 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Nelios: Οι νέες ευκαιρίες που δημιουργούν τα AI Ads για την προβολή των ξενοδοχείων
    03/09/2026 - 10:43 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΙΕΛΚΑ: Αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο 2026
    02/09/2026 - 13:14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Aldeus: Νέα πλατφόρμα μετατρέπει την ειδησεογραφική ροή ενός Μέσου σε βίντεο
    02/09/2026 - 14:40 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Χρηματιστήριο - Κλείσιμο: Πτώση 0,32%, στα 307,24 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    02/09/2026 - 17:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Motor Oil: Διπλή διάκριση στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα WITSA Global AI Awards
    02/09/2026 - 17:49 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Κ. Χατζηδάκης από Ημαθία: «Ίδιος ο κ. Τσίπρας με τα ίδια δισεκατομμύρια»
    02/09/2026 - 15:02 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Novacinema: H Sunday Premiere «Anemone» και οι Πέμπτες του Σεπτεμβρίου αφιερωμένες στον Daniel Day Lewis

03/09/2026 - 07:30
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΠΑΟΚ: Ρήξη μηνίσκου ο Ταϊρί – Μένει εκτός για έναν μήνα

03/09/2026 - 07:26
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πρωτέας Βούλας: Δυνατά τεστ πριν από την Ελιτζούρ Ράμλα

03/09/2026 - 07:17
FleetNews
fleetnews.gr

Ευρείες διοικητικές αλλαγές στη Stellantis

03/09/2026 - 07:01
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Στο Publicis Groupe ο παγκόσμιος media λογαριασμός της PepsiCo

03/09/2026 - 06:21
FleetNews
fleetnews.gr

Το νέο Audi Q3 με 299 ευρώ το μήνα και όφελος έως 2.400 ευρώ

03/09/2026 - 05:02
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MAMALO All Day Resto Bar” αποχαιρέτησε το καλοκαίρι με ένα εντυπωσιακό Full Moon Dinner Party, στην παραλία της Κινέτας!

02/09/2026 - 15:36
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Fourlis: Οι επιδόσεις βιωσιμότητας του 2025

02/09/2026 - 13:14
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ταμείο Απανθρακοποίησης: Πράσινο φως για έργα 2,3 δισ. ευρώ στα ελληνικά νησιά

02/09/2026 - 10:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo