Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μητσοτάκης: Με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/01/2021 · 18:05

Μητσοτάκης: Με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα

Άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός κοινά συμφωνημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, δημοσιεύεται στα αγγλικά στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πανδημία σημειώνει ότι ο περιορισμός της ελευθερίας και της ευημερίας είναι οδυνηρός και χωρίς ιστορικό προηγούμενο. «Η πανδημία του κορονοϊού μας έφερε θλίψη, προκάλεσε απομόνωση και επηρέασε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την εργασία μας, τις προοπτικές και τις κοινωνικές νόρμες. Κάναμε μια απαραίτητη και συνειδητή θυσία με στόχο να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε» υπογραμμίζει.

Αναφέρει ότι τώρα που το τέλος αυτής της δοκιμασίας έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα, με τη σταδιακή πραγματοποίηση μαζικών εμβολιασμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε τη θυσία αυτή ως κάτι δεδομένο.

Το οφείλουμε στους πολίτες να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας και να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο του πολιτικού και κυβερνητικού μας οπλοστασίου ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να επιταχύνουμε την επιστροφή στην κανονική ζωή μέσα στο 2021. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. Τη στιγμή που μπορούμε να αναλάβουμε δράση, δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια και να επιτρέψουμε στη γραφειοκρατία να οδηγεί σε καθυστέρηση και κωλυσιεργία» προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η διασύνδεση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού με την ανεμπόδιστη από τους ισχύοντες περιορισμούς μετακίνηση, όταν ταξιδεύουμε. «Και μπορούμε να το κάνουμε πράξη στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει.

«Μέσω της εισαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ ενός κοινά συμφωνημένου και τυποποιημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε ξανά, αναζωογονώντας τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, και να επιτρέψουμε στους πολίτες (της Ευρώπης) να κινούνται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από χώρα σε χώρα» συμπληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι θα τοποθετηθεί υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή την εβδομάδα.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι καταλαβαίνει ότι θα εκφραστούν προβληματισμοί για το θέμα και εξηγεί γιατί πρέπει να κινηθούμε τώρα και όχι αργότερα. «Διότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα έχει εμβολιαστεί -η εμπειρία της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών (PLF) το προηγούμενο καλοκαίρι μας έδειξε ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας».

«Εύλογα οι πολίτες θα αναρωτηθούν εάν αυτό το πιστοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας μας να ταξιδεύουμε. Όχι, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό διαβατήριο. Στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό» ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης αναφέρει ότι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. «Τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστούν μέσα στο 2021 καθώς πορευόμαστε προς την επίτευξη ανοσίας. Ωστόσο, θα ήταν περίπλοκο και οικονομικά ασύμφορο να εφαρμόζονται τέτοια μέτρα από όλους» τονίζει.

Στο ερώτημα αν τίθεται σε κίνδυνο η προστασία των δεδομένων, απαντά « Όχι. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη ετοιμάσει το μοντέλο ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αεροπορικές, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις, το οποίο μοιραστήκαμε με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Το πιστοποιητικό διαθέτει κωδικό QR, ένα μοναδικό αναγνωριστικό του εγγράφου και μια ψηφιακή σφραγίδα. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με το portal μας gov.gr ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού. Τα στοιχεία αναγράφονται σε δύο γλώσσες και περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του κατόχου, τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, τον τύπο του εμβολίου, καθώς και την ημερομηνία και την τοποθεσία όπου έγινε η χορήγηση των δόσεων. Όλα τα στοιχεία είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα και κρυπτογραφούνται εντός δευτερολέπτων. Και όσον αφορά την προστασία των δεδομένων είναι ασφαλή και προστατευμένα».

«Έχω δεσμευτεί να μοιραστώ αυτή την τεχνολογία και τεχνογνωσία με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα, παρά το ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και το πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τα ταξίδια, ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν και τα δύο. «Δέχομαι πως πολλοί πολίτες που δεν ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες δεν θα εμβολιαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε στα αεροδρόμια τα κορυφαία διεθνώς συστήματα έξυπνων ελέγχων που διαθέτουμε» σημειώνει.

«Στο τέλος της ημέρας, αυτό που θα προσφέρει ένα κοινά συμφωνημένο πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι σιγουριά, επιτρέποντας στους πολίτες να ταξιδεύουν απαλλαγμένοι από περιορισμούς καραντίνας αφότου εμβολιαστούν και αποκτήσουν σημαντικό βαθμό ανοσίας» συμπληρώνει.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τονίζει «πάνω από όλα, δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο με βάση τον εμβολιασμό. Δεν αποσκοπεί στον περιορισμό της δυνατότητας των πολιτών να ταξιδεύουν. Αντίθετα, αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας μετακίνησης, με μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας. Ακριβώς για να μπορεί να φέρει σε πέρας τέτοιου είδους συνεργατικά εγχειρήματα, δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

  • ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός: Τα δεδομένα για την οκτάδα των ξένων ενόψει Super Cup

All Content

Η οκτάδα ξένων του Παναθηναϊκού για το Super Cup

All Content - BusinessNews.gr

Μασούτης: Πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ και αύξηση καθαρών κερδών 16,7% - Η τελευταία χρήση πριν από την εκτόξευση πάνω από τα 2 δισ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Discount Markt: Πωλήσεις 219 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. – Πώς κέρδισε 5,7 εκατ. από το Χρηματιστήριο

All Content - BusinessNews.gr

AKTOR: Το 2026 ως έτος-ορόσημο – Η απάντηση Εξάρχου για δανεισμό, έργα και νέες δραστηριότητες

All Content

McDonald’s: Στόχος διαφημιστικά έσοδα 1 δισ. δολαρίων

All Content

Στη Cineview η ΟΛΟΝ

All Content

ΠΑΟΚ: Με 15 παίκτες στην Αθήνα για το Super Cup

All Content

Το αφιέρωμα της GBL στην ΑΕΚ - Τι είπαν Σάκοτα και Φλιώνης

All Content - BusinessNews.gr

JTI Hellas: Στα 850 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών για το 2025 - Ισχυρές επιδόσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα στα 6,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο - Ποιοι φόροι έφεραν έσοδα

All Content - BusinessNews.gr

ΠΑΕΓΑΕ: Το μεγάλο επενδυτικό πλάνο των 155 εκατ. ευρώ και το γκάζι» από την αγορά αυτοκινήτου – Αύξηση τζίρου 13,6%

CSRΝews.gr

ΒΙΚΟΣ COLA: Επίσημος χορηγός του Stoiximan SUPER CUP για 2η συνεχόμενη χρονιά

CSRΝews.gr

Μουσείο Μπενάκη: Το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση Green Key

CSRΝews.gr

GEP και ΜΕΪΔΑΝΗΣ: Πρωτοποριακή συνεργασία για την εκπαίδευση ηλεκτρολόγων στις Πρώτες Βοήθειες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 21/01/2021 - 17:46
Eurobank: Θετικά μηνύματα από τη βιομηχανία στο τέλος του 2020 21/01/2021 - 18:40
Eurobank: Θετικά μηνύματα από τη βιομηχανία στο τέλος του 2020

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Eurobank: Παραιτήθηκε ο Ευάγγελος Κωτσοβίνος από το ΔΣ
    25/09/2026 - 17:50 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Flexopack: Στα 86,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το α΄ εξάμηνο - Άνοδος 14,76% στα καθαρά κέρδη
    25/09/2026 - 17:41 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΛΘ: Καθαρά κέρδη 16,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο – Στα 58 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    25/09/2026 - 17:39 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Στα 26,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος το α’ εξάμηνο – Άλμα 44% στα καθαρά κέρδη
    25/09/2026 - 17:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Με τον CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης
    25/09/2026 - 17:13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΒΙΚΟΣ COLA: Επίσημος χορηγός του Stoiximan SUPER CUP για 2η συνεχόμενη χρονιά
    25/09/2026 - 17:08 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΣΟΕ: Στο επίκεντρο η ελληνική ορυζοκαλλιέργεια στο 3ο Φεστιβάλ Ρυζιού
    25/09/2026 - 16:55 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΗΠΑ-Κίνα: Λεπτομέρειες για τις εμπορικές συνομιλίες Σι-Τραμπ αναμένονται τη Δευτέρα
    25/09/2026 - 16:50 ΚΟΣΜΟΣ
  • BLUE CARRIER 2: Σε καθοριστικό στάδιο προχωρά η επιχείρηση κατάσβεσης υπο το συντονισμό της πυροσβετικής
    25/09/2026 - 16:49 ΕΛΛΑΔΑ
  • ZeniΘ ΠΑΡΕΑ: Η ZeniΘ διευρύνει την ψηφιακή εμπειρία των πελατών της με το νέο πρόγραμμα συστάσεων «ZeniΘ ΠΑΡEA»
    25/09/2026 - 16:46 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Βακάκης: Τα «μικρά Jumbo» έρχονται από το 2027 – Το νέο σχέδιο ανάπτυξης και το «παράθυρο» στην Ουγγαρία
    24/09/2026 - 19:27 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου στον ΟΗΕ - Τι συζήτησαν
    24/09/2026 - 21:00 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κρι Κρι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων – Επενδυτικό πλάνο 127 εκατ. ευρώ έως το 2030
    24/09/2026 - 18:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΕΝ: 15ετές πρόγραμμα εγχώριων ναυπηγήσεων για το Πολεμικό Ναυτικό με πλοία - υποβρύχια
    24/09/2026 - 20:40 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, στο 15,8% η ΕΛΑΣ με απώλειες, κέρδη για ΠΑΣΟΚ
    24/09/2026 - 22:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Το αφιέρωμα της GBL στην ΑΕΚ - Τι είπαν Σάκοτα και Φλιώνης

25/09/2026 - 14:40
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Τα δεδομένα για την οκτάδα των ξένων ενόψει Super Cup

25/09/2026 - 14:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

STOIXIMAN SUPER CUP 2026: Ένα διήμερο έντονης μπασκετικής δράσης αυτό το Σαββατοκύριακο στον ΣΚΑΪ

25/09/2026 - 14:30
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΒΙΚΟΣ COLA: Επίσημος χορηγός του Stoiximan SUPER CUP για 2η συνεχόμενη χρονιά

25/09/2026 - 14:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΒΙΚΟΣ COLA: Επίσημος χορηγός του Stoiximan SUPER CUP για 2η συνεχόμενη χρονιά

25/09/2026 - 14:19
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μουσείο Μπενάκη: Το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση Green Key

25/09/2026 - 12:45
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Aveda γιόρτασε την άφιξη του νέου One For All™ Leave-In Elixir σε ένα ξεχωριστό plant-powered brunch!

24/09/2026 - 13:26
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo