Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΣΕΤΚΕ: Επιστολή με προτάσεις για τέλη και χρεώσεις ύδρευσης τουριστικών καταλυμάτων
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/10/2020 · 11:42

ΣΕΤΚΕ: Επιστολή με προτάσεις για τέλη και χρεώσεις ύδρευσης τουριστικών καταλυμάτων

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, απέστειλε την Πέμπτη η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος

Στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται η αναγκαιότητα παρέμβασης του υπουργού για τα αυξημένα τέλη με τα οποία επιβαρύνονται τα τουριστικά καταλύματα.

Παράλληλα, τονίζεται η αναγκαιότητα αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής στη χρέωση νερού καθώς για τα τουριστικά καταλύματα εφαρμόζονται οι ανώτατες χρεώσεις.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

θέτουμε υπόψη σας τα εξής προβλήματα αρμοδιότητάς σας, που σχετίζονται με τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και την τιμολογιακή πολιτική των Δ.Ε.Υ.Α., για τα οποία υφίσταται άμεση ανάγκη λήψης πρωτοβουλίας εκ μέρους σας.

Συγκεκριμένα:

Α) Ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας - φωτισμού

Αν και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου προβλέπεται η απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, παρόλα αυτά οι περισσότεροι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν ενεργοποιήσει την ανωτέρω νομοθετική διάταξη.

Tο ενιαίο τέλος καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικό και υπολογίζεται επί της επιφάνειας του κάθε ακινήτου, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία δέον είναι να παρέχει ακριβή, επίκαιρη και πλήρη αιτιολογία του καθορισμού των συντελεστών του τέλους στο προσήκον ύψος.

Το πρόβλημα διαχρονικά είναι ότι δεν υφίσταται αντικειμενική διαδικασία υπολογισμού τους, με αποτέλεσμα τα τουριστικά καταλύματα να επιβαρύνονται αδίκως με αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Ο υπολογισμός του ενιαίου τέλους βασίζεται λοιπόν σήμερα στα τετραγωνικά της επιχείρησης και όχι -όπως θα ήταν σκόπιμο και δίκαιο- στο βαθμό που αυτή καταναλώνει - ρυπαίνει.

Για παράδειγμα ένα τουριστικό κατάλυμα επιφάνειας 1000 τ.μ. καταναλώνει – ρυπαίνει σαφώς λιγότερο από ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιφάνειας 50 τ.μ. Το τέλος που επιβάλλεται στο κατάλυμα όμως είναι 20πλάσιο για τα 1000τ.μ. σε σχέση με τα 50 τ.μ.

Είναι απολύτως προφανές ότι υφίσταται μία άδικη κατάσταση εις βάρος των τουριστικών καταλυμάτων, η οποία σε συνδυασμό με την πρόσφατη υποχρέωση της δήλωσης διόρθωσης των τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ, θα τα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο, καθώς στην πραγματικότητα ούτε ρυπαίνουν ούτε καταναλώνουν όσο χρεώνονται προς καταβολή.

Επιπροσθέτως τα τουριστικά καταλύματα στην πλειονότητα τους βρίσκονται σε περιοχές εκτός του κέντρου, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη συχνή καθαριότητα που παρέχουν οι δήμοι στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές. Να σημειωθεί ότι στα περισσότερα δεν παρέχεται καν επαρκής φωτισμός.

Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 του νόμου 429/1976 (ΦΕΚ 235 Α΄) και της υπ’ αριθμόν 71251/78/19.12.2007 ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου σας, θα πρέπει οι επιχειρήσεις του κλάδου μας να επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη μόνο για τη χρονική διάρκεια της εποχικής λειτουργίας τους και να απαλλάσσονται από τα εν λόγω τέλη τη χειμερινή περίοδο, κατά την οποία βρίσκονται σε αδράνεια.

Παρόλα αυτά σχεδόν το σύνολο των αιτήσεων των επιχειρηματιών προς τους ΟΤΑ περί του ορθού υπολογισμού των οφειλομένων δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού βάσει του πραγματικού χρόνου λειτουργίας τους δεν γίνονται αποδεκτές, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να συνεχίζουν να επιβάλουν πολλαπλάσια ποσά.

Κατανοούμε ότι τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας δικαιότερος τρόπος υπολογισμού τους. Εξάλλου ακόμα και στην περίπτωση που ένα τουριστικό κατάλυμα διαθέτει χώρους εστίασης, ο χώρος των δωματίων των τουριστικών καταλυμάτων καλύπτει το 70% της συνολικής επιφάνειας του κτιρίου, το οποίο δεν προκαλεί ουδεμία ρύπανση.

Κατόπιν των ανωτέρω και προς επίρρωση των κατά περίπτωση προβλημάτων που ανακύπτουν, ζητάμε να υπάρξει οριζόντια νομοθετική ρύθμιση και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού να υπολογίζονται στο 30% των τετραγωνικών μέτρων του κτιρίου.

Β) Κόστος ύδρευσης – Τιμολογιακή πολιτική Δ.Ε.Υ.Α.

Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α) ανά τη χώρα, υπάρχουν διαφορετικές/κλιμακωτές κατηγορίες χρέωσης του νερού. Για παράδειγμα προβλέπουν πολύ χαμηλές κατηγορίες χρέωσης για αγρότες και κατοικίες, και διαφορετικές κατηγορίες χρέωσης ακόμη και μεταξύ επιχειρήσεων, δημιουργώντας άνιση μεταχείριση.

Για τα τουριστικά καταλύματα δυστυχώς οι χρεώσεις είναι οι ανώτατες και φτάνουν κατά 200 με 300 τοις εκατό προσαυξημένες.

Αντιθέτως θα έπρεπε να παρέχουν κάποια δωρεάν κυβικά στις τουριστικές επιχειρήσεις επιβραβεύοντας αυτές, μιας και στην πλειοψηφία τους, είναι οι μόνες που διατηρούν κήπους και πράσινο. Παρόλα αυτά τις «τιμωρούν» με προσαυξημένα τέλη, όχι μόνο σε σύγκριση με τις κατοικίες, αλλά και σε σύγκριση με άλλες επιχειρήσεις.

Υπάρχουν λοιπόν επιχειρηματίες δύο ταχυτήτων, όπως αυτοί από τη μία που δεν επιβαρύνονται με κόστος ύδρευσης στις παραλίες όπου γίνεται κατασπατάληση νερού, και από την άλλη τα τουριστικά καταλύματα που παρέχουν δωρεάν υπηρεσία πισίνας και χρεώνονται υπέρογκα ποσά, ακόμα και για το ντους που κάνουν οι πελάτες τους.

Επειδή η «ποιότητα του νερού» που παρέχουν οι Δ.Ε.Υ.Α τόσο στις κατοικίες, όσο και στις επιχειρήσεις είναι μία και επειδή εμείς (τα τουριστικά καταλύματα) δεν μεταπουλάμε το νερό εμφιαλώνοντας το, ζητάμε ενιαία τιμή χρέωσης των επιχειρήσεων, η οποία δεν πρέπει να είναι κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Συνοψίζοντας σας παραθέτουμε επιγραμματικά τα ανωτέρω προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης λύσης:

Α) Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας πληρώνουν υπέρογκα τέλη καθαριότητας, φωτισμού & ύδρευσης σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματικά καταναλώνουν και ρυπαίνουν.

Β) Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν ανταποδοτικά οφέλη σε σχέση με τα ποσά που καταβάλλουν.

Γ) Η πλειοψηφία των ανωτέρω επιχειρήσεων λειτουργούν εποχικά, ήτοι από 2,5 έως 5,5 μήνες στην καλύτερη περίπτωση. Παρόλα αυτά καλούνται να πληρώσουν τέλη ολόκληρου έτους.

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της πανδημίας, παρακαλούμε όπως ενσκήψετε στα εν λόγω διαχρονικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και υιοθετήσετε στο σύνολο τις προτάσεις μας, καθώς υφίσταται πλέον κοινωνική αναγκαιότητα αποδοχής τους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η λειτουργία των επιχειρήσεών μας».

  • ΣΕΤΚΕ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Τηλεδιάσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Τηλεδιάσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 08/10/2020 - 11:36
Νόμος για το κλίμα: Αύξηση στο 60% του στόχου μείωσης των εκπομπών ως το 2030 08/10/2020 - 11:58
Νόμος για το κλίμα: Αύξηση στο 60% του στόχου μείωσης των εκπομπών ως το 2030
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Καϊλή: Δεν έδωσα τη βαλίτσα με τα χρήματα στον πατέρα μου για να τα κρύψει
    29/01/2023 - 17:58 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι υποψήφιοι βουλευτές για τις επερχόμενες εκλογές
    29/01/2023 - 17:43 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας
    29/01/2023 - 17:33 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα 4+1 ελληνικά λιμάνια που απογειώνονται
    29/01/2023 - 17:22 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • Αίγυπτος: Ο Μπλίνκεν έφθασε στο Κάιρο
    29/01/2023 - 17:12 ΚΟΣΜΟΣ
  • Σταϊκούρας: Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικές, αλλά έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας
    29/01/2023 - 17:01 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κατοικίες: Σε ποιες χώρες της Ευρώπης μπήκε «πλαφόν» στην αύξηση των ενοικίων
    29/01/2023 - 13:09 ΚΟΣΜΟΣ
  • Μηταράκης για υπόθεση Έβρου: Καμία σχέση με την εικόνα μετανάστη η Μπαϊντά
    29/01/2023 - 13:06 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοινώνει κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία
    29/01/2023 - 13:01 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ηandelsblatt: Οι εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία σταματούν και πάλι
    29/01/2023 - 12:48 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας χωρίς «ίσως» και «αλλά»
    28/01/2023 - 18:36 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει πίσω το ΠΔ για τους καλλιτέχνες
    28/01/2023 - 18:48 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • FT: Πληροφοριοδότης του Παντσέρι η Εύα Καϊλή
    29/01/2023 - 11:50 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Αμμουδάρας
    29/01/2023 - 11:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μητσοτάκης από Ιαπωνία: Ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις
    29/01/2023 - 12:37 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

Basket League 2022-23: Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

29/01/2023 - 17:29
AllStar Basket
AllStar Basket

Elite League: Στο 10-5 κι ο Ηρακλής, 81-66 τον Τρίτωνα (gallery)

29/01/2023 - 17:06
FleetNews
FleetNews

Bentley Continental GT Azure

29/01/2023 - 01:09
FleetNews
FleetNews

Το νέο Ford Ranger Raptor στο «Golden Hall»

28/01/2023 - 04:42
Advertising.gr
Advertising.gr

Oι μεγάλοι νικητές των Ermis Awards 2022

28/01/2023 - 02:00
Advertising.gr
Advertising.gr

Apple: "Σάρωσε" στις πωλήσεις smartphone στην Κίνας το δ' τρίμηνο του 2022

27/01/2023 - 19:25
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

JTΙ: Δέσμευση για Βιωσιμότητα στο Greek House στο Νταβός

27/01/2023 - 16:24
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Παπαστράτος: Απολογισμός του 1ου ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης στην Αττική

27/01/2023 - 15:54
NEWS
Estetica Magazine

ΑRTEGO SEMINAR

27/01/2023 - 13:55
NEWS
Estetica Magazine

H KERASTASE ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ SYMBIOSE

25/01/2023 - 10:33
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo