Πέμπτη, 23 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Eurobank: Μείωση της απασχόλησης σε όρους ωρών εργασίας το 1ο τρίμηνο
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/06/2020 · 17:49

Eurobank: Μείωση της απασχόλησης σε όρους ωρών εργασίας το 1ο τρίμηνο

Την επίδραση της κρίσης του κορονοϊού στην αγορά εργασίας εξετάζει η Eurobank στην εβδομαδιαία μελέτη της "7 ημέρες Οικονομία".

Βάσει της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, 1ον αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 15,9% του εργατικού δυναμικού τον Φεβρουάριο 2020 από 16,1% σύμφωνα με την προηγούμενη δημοσίευση και 2ον διαμορφώθηκε στο 14,4% τον Μάρτιο 2020 από 18,1% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. σημειώνει η Eurobank στο 7 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Η εν λόγω πτώση αντικατοπτρίζει τη μείωση των διαθέσιμων πόρων προς εργασία, ήτοι του εργατικού δυναμικού, καθώς αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία, δηλαδή ανήκαν στο σύνολο των ανέργων, έπαψαν να είναι άμεσα διαθέσιμα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού COVID-19 και συνεπώς, από το σύνολο των ανέργων μεταπήδησαν στο σύνολο του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού.
Επιπρόσθετα, η απασχόληση σε όρους ωρών εργασίας (στοιχεία εθνικών λογαριασμών) κινήθηκε έντονα καθοδικά το 1ο τρίμηνο 2020, με τον τριμηνιαίο και τον ετήσιο ρυθμό να διαμορφώνονται στο -5,4% και -4,8% αντίστοιχα.
Οι προαναφερθείσες μεταβολές εξηγούν σε όρους εθνικολογιστικής μεγέθυνσης τη συρρίκνωση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 1ο τρίμηνο 2020.

Το ποσοστό ανεργίας ισούται με τον λόγο (κλάσμα) του αριθμού των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό ή ισοδυνάμως με τη διαφορά ανάμεσα στη μονάδα και τον λόγο του αριθμού των απασχολούμενων ως προς το εργατικό δυναμικό.
Η τελευταία μεταβλητή ισούται με το άθροισμα του αριθμού των ανέργων και των απασχολούμενων.
Η απότομη πτώση σε μηνιαία και σε ετήσια βάση του ποσοστού ανεργίας τον Μάρτιο 2020 αντικατοπτρίζει τη μείωση του αριθμού των ανέργων κατά -79,4 χιλιάδες άτομα ή -10,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020 και κατά -203,3 χιλιάδες άτομα ή -23,7% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2019.

Ωστόσο η συρρίκνωση του αριθμού των ανέργων δεν διοχετεύτηκε στο σύνολο των απασχολουμένων αλλά στο σύνολο του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού, δηλαδή εκτός εργατικού δυναμικού.
Η εξήγηση του εν λόγω αποτελέσματος παρατίθεται στο σχετικό δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ (δημοσίευση 11/6/2020)όπου αναφέρεται: “… λόγω της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού 2019 (COVID-19), αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς”.
Συνεπώς, η πτώση του ποσοστού ανεργίας τον Μάρτιο 2020 δεν αντικατοπτρίζει ενίσχυση της απασχόλησης.
Τουναντίον, ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε σε μηνιαία και σε ετήσια βάση κατά -10,3 χιλιάδες άτομα ή -0,3% και -13,0 χιλιάδες άτομα ή -0,3% αντίστοιχα.
Η συρρίκνωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν τα άτομα που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης δεν θεωρούνταν απασχολούμενοι (βάσει των κατευθύνσεων της Eurostat, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους).
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προαναφερθέντα εννοιολογικά και ποσοτικά στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν στις επόμενες δημοσιεύσεις της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, ειδικά από τον Μάιο 2020 και έπειτα, δηλαδή τον μήνα κατά τον οποίο ξεκίνησε η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, να καταγραφούν απότομες μεταβολές του ποσοστού ανεργίας προς τα πάνω.
Επί παραδείγματι, ένα υψηλό ποσοστό των ανέργων που μεταπήδησε στον μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό τον Μάρτιο 2020 αναμένεται να επιστρέψει στο αρχικό σύνολο, ήτοι των ανέργων, καθώς η αλλαγή στην ταξινόμηση έγινε κυρίως λόγω των φυσικών περιορισμών διαθεσιμότητας για εργασία που προκάλεσε η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
Αν στο σύνολο των ανέργων προστεθούν και ροές από το σύνολο των απασχολουμένων, τότε η αύξηση του ποσοστού ανεργίας θα είναι ακόμα υψηλότερη.
Σημειώνουμε ότι για το 1ο τρίμηνο 2020 (ίσως και για το 2ο) η μεταβλητή που δείχνει ξεκάθαρα τη μεγάλη μείωση στη χρήση του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας είναι οι συνολικές ώρες απασχόλησης και όχι ο αριθμός των απασχολουμένων ατόμων ή το ποσοστό ανεργίας.
Σε όρους κλάδων οικονομικής δραστηριότητας οι υψηλότερες μειώσεις των συνολικών ωρών εργασίας καταγράφηκαν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευές οχημάτων και μοτοσικλετών, μεταφορά και αποθήκευση, υπηρεσίες παροχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης (-8,0% QoQ, -5,9% YoY), στις τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, επισκευές ειδών νοικοκυριού και άλλες υπηρεσίες (-13,6% QoQ, -13,5% YoY), στη γεωργία, δασοκομία και αλιεία (-4,2% QoQ, -5,3% YoY), στις κατασκευές (-4,5% QoQ, -3,0% YoY) και στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (-3,7% QoQ, -5,4% YoY).

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο πληθωρισμός τον Μάιο 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρουσίασε μείωση, το μήνα Μάιο, κατά -1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019 και κατά -0,8% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020.
Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πληθωρισμού εξαιρουμένων των καυσίμων, των τροφίμων, των ποτών και του καπνού, διαμορφώθηκε το Μάιο στο 0,4% (έναντι ετήσιας μεταβολής -0,1% τον Απρίλιο του 2020).
Επιπλέον, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΚΤ), μειώθηκε κατά -0,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο ( -0,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020), ενώ ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή με Σταθερούς Φόρους (ΕνΔΚΤ-ΣΦ), παρουσίασε άνοδο κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019 ( -0,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020).

Αναλυτικότερα, η μείωση του ΕνΔΚΤ κατά 0,7% σε ετήσια βάση τον μήνα Μάιο, προήλθε από τις παρακάτω ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: στέγαση (-4,9% σε σύγκριση με τα Μάιο του 2019), μεταφορές (-4,1%), επικοινωνίες (-2,2%), διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (-0,9%), άλλα αγαθά και υπηρεσίες (-0,7%) και αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες (-0,5%).
Στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκαν το Μάιο του 2020 θετικές μεταβολές τιμών, σε ετήσια βάση, και συγκεκριμένα: ένδυση και υπόδηση (3,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019), διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (2%), υγεία (+1,4%), εκπαίδευση (0,5%), ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια (0,1%) και αλκοολούχα ποτά και καπνός (0,1%).
Το διαφορικό πληθωρισμού Ελλάδας και Ευρωζώνης, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού των δύο οικονομιών, παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για 36ο συνεχή μήνα τον Μάιο 2020 με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε όρους τιμών.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ΕνΔΚΤ παρέμεινε σταθερός το πρώτο 5μηνο του 2020 (+0,0%), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Economic Forecast, Spring 2020), προβλέπεται μείωση του ΕνΔΚΤ για το 2020 κατά -0,6% , ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια αύξηση του επιπέδου τιμών κατά 0,5%.

  • EUROBANK
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Με σκορ... Μούρθια, ο ΠΑΟΚ 79-73 την Μπιλμπάο στο πρώτο βήμα τίτλου!

All Content

ΠΑΟΚ-Μπιλμπάο 79-73: Τα highlights του πρώτου τελικού

All Content - BusinessNews.gr

ΕΨΑ: Δυναμική ανάκαμψη το 2026

All Content - BusinessNews.gr

Κ. Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης - «Το πλέονασμα επιστρέφει στην κοινωνία»

All Content - BusinessNews.gr

Γ. Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): Θετικά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις – Ζητούμενο η συνέχεια και η σταθερότητα

All Content

Tsakiris Sticks Cups: Γιατί αναδείχθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά «Προϊόν της Χρονιάς»

All Content

Στη LamaDDB τα αναψυκτικά Green

FleetNews

Σε πλεονεκτική θέση η Κίνα στα SDVs

FleetNews

H Xiaomi «στρατολογεί» στελέχη-κλειδιά της Tesla

FleetNews

Η Volkswagen στην αντεπίθεση με νέα γενιά προσιτών EV

All Content

ΠΑΟΚ-Μπιλμπάο: Τα video από τον αγώνα και την ατμόσφαιρα στο "Παλατάκι"

All Content

Το Περιστέρι 78-75 τον Άρη, στα χέρια των «κίτρινων» η 5η θέση (gallery & vids)

All Content - BusinessNews.gr

Κ. Χατζημηνάς (Theon): Άμεσες επενδυτικές πρωτοβουλίες - Στόχος 1 δισ. ευρώ έσοδα έως το 2029

All Content - BusinessNews.gr

Χωριάτικη Ζύμη: Ξεπέρασε τα 31 εκατ. ο τζίρος- Οι επενδύσεις για την επόμενη ημέρα

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος Qualco: Στα 216 εκατ. ευρώ τα έσοδα το 2025 - Αύξηση 17%

FleetNews

Ευρωπαϊκή άφιξη για το νέο Kia Seltos

FleetNews

Άφιξη 155 ηλεκτρικών λεωφορείων στο λιμάνι του Πειραιά

CSRΝews.gr

Ελλάδα: Στην πρώτη δεκάδα των ΑΠΕ παγκοσμίως

CSRΝews.gr

«Ecomobility Ambassadors» με τη συμμετοχή 4 σχολείων της Ηλιούπολης

CSRΝews.gr

Όμιλος Σαράντη και SANITAS: Πραγματοποίηση εκδήλωσης για τις μικρές καθημερινές πράξεις που κάνουν τη διαφορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Αραμπατζή: Επιδιωκόμενη ευκαιρία η κατοχύρωση ως ΠΓΕ του ελληνικού μεταξιού
Αραμπατζή: Επιδιωκόμενη ευκαιρία η κατοχύρωση ως ΠΓΕ του ελληνικού μεταξιού 18/06/2020 - 16:43
ΟΕΕ: Ανεπαρκής η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 18/06/2020 - 18:36
ΟΕΕ: Ανεπαρκής η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • DEF2026-Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί
    22/04/2026 - 21:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Άκης Σκέρτσος: Στήριξη της κοινωνίας με δημοσιονομική υπευθυνότητα
    22/04/2026 - 21:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο Τραμπ δίνει στο Ιράν 3-5 ημέρες για να επιστρέψει στις συνομιλίες
    22/04/2026 - 20:30 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πετρέλαιο: Έπιασε ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι το Brent
    22/04/2026 - 20:00 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Gaming: Η αξιοποίηση της ΤΝ ανοίγει τον δρόμο για περίπου 22 δισ. δολάρια ετήσια κέρδη στην παγκόσμια βιομηχανία
    22/04/2026 - 19:19 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Η ελληνική ομάδα στην κορυφή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Skills Upload Jr του Ιδρύματος Vodafone
    22/04/2026 - 18:51 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Με τον Μ. Χρυσοχοΐδη συναντήθηκε η Λάουρα Κοβέσι - Στο επίκεντρο οργανωμένο έγκλημα και συνεργασία ΔΑΟΕ
    22/04/2026 - 18:24 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χρηματιστήριο: Πτώση 1,37%, στα 232,48 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    22/04/2026 - 17:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Real Consulting: Αύξηση προσαρμοσμένων EBITDA κατά 31,28% στα €9,59 εκατ. το 2025
    22/04/2026 - 17:52 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Philip Morris International: Ανανέωση της αδειοδότησης του IQOS ως προϊόν καπνού τροποποιημένου κινδύνου από τον FDA
    22/04/2026 - 17:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Όμιλος Qualco: Στα 216 εκατ. ευρώ τα έσοδα το 2025 - Αύξηση 17%
    22/04/2026 - 10:49 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Κ. Χατζημηνάς (Theon): Άμεσες επενδυτικές πρωτοβουλίες - Στόχος 1 δισ. ευρώ έσοδα έως το 2029
    22/04/2026 - 09:32 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τρ. Πειραιώς: «Ισχυρές επιδόσεις και νέα εποχή»
    22/04/2026 - 08:45 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Κ. Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης - «Το πλέονασμα επιστρέφει στην κοινωνία»
    22/04/2026 - 12:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χωριάτικη Ζύμη: Ξεπέρασε τα 31 εκατ. ο τζίρος- Οι επενδύσεις για την επόμενη ημέρα
    22/04/2026 - 12:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΠΑΟΚ: Η αποθέωση των παικτών έπειτα από τον αγώνα με την Μπιλμπάο (video)

22/04/2026 - 20:45
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μπούτσκος: "Να πολεμήσουμε και να υποφέρουμε για το Κύπελλο"

22/04/2026 - 19:44
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Deutsche Telekom: Εξετάζει το ενδεχόμενο κολοσσιαίας συγχώνευσης με την T-Mobile

22/04/2026 - 13:56
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ελλάδα: Στην πρώτη δεκάδα των ΑΠΕ παγκοσμίως

22/04/2026 - 13:38
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Ecomobility Ambassadors» με τη συμμετοχή 4 σχολείων της Ηλιούπολης

22/04/2026 - 13:29
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Ecomobility Ambassadors» με τη συμμετοχή 4 σχολείων της Ηλιούπολης

22/04/2026 - 13:29
FleetNews
fleetnews.gr

Σε πλεονεκτική θέση η Κίνα στα SDVs

22/04/2026 - 09:33
FleetNews
fleetnews.gr

H Xiaomi «στρατολογεί» στελέχη-κλειδιά της Tesla

22/04/2026 - 09:29
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Τελετή Λήξης – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι στο “Cap St Georges Hotel & Resort”

21/04/2026 - 12:29
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η OPI γιορτάζει 45 χρόνια χρώματος με τη συλλογή OPIcons για την Άνοιξη 2026

16/04/2026 - 11:14
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo