Τρίτη, 21 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Προανακριτική: Αποχωρούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την εξέταση των μαρτύρων
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/02/2020 · 15:37

Προανακριτική: Αποχωρούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την εξέταση των μαρτύρων

Mετά την απόρριψη της αίτησης εξαίρεσης για τον εισηγητή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη.

Απορρίφθηκε από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αίτηση εξαίρεσης για τον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, το οποίο κατέθεσε σήμερα ο Δημήτρης Τσοβόλας, πληρεξούσιος δικηγόρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασίσει ότι δεν δεν θα παρίσταται κανείς βουλευτής του στην προγραμματισμένη για τις 4 μμ εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει σε λίγη ώρα σωρεία παραβιάσεων του Κανονισμού της Βουλής, με αιχμή τον τρόπο που διαχειρίστηκε η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης την αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθεί ο Θανάσης Πλεύρης. Επίσης θα καταγγείλει μεθοδεύσεις και γύρω από τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων.

Στο αίτημα εξαίρεσης του κ. Παπαγγελόπουλου, αναφερόταν ότι συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του Θανάση Πλεύρη από τις εργασίες της επιτροπής διότι παρέστη, ως συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε πρόσφατη δίκη με αντίδικο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, σχετιζόμενη με την υπόθεση Novartis, γεγονός που δημιουργεί δυσπιστία για την αμεροληψία του.

Ο κ. Τσόβολας, αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης, ζήτησε την κατ΄αναλογία εφαρμογή των άρθρων 14 έως και 19 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εξέφρασε τη νομική άποψη ότι η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει να διακόψει για 24 ώρες τις εργασίες της, προκειμένου να προσέλθει ενώπιον της ο κ. Παπαγγελόπουλος και να στηρίξει την αίτησή του. Κατά το διάστημα αυτό, σημείωσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη στην επιτροπή διαφορετικά πάσχει από ακυρότητα.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο αίτημα εξαίρεσης για τον Θανάση Πλεύρη, από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Το προηγούμενο αίτημα είχε υποβληθεί με την απόφαση εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την επιτροπή. Τότε ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε δηλώσει δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του, ότι εφόσον οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης απομακρυνθούν, τότε και ο κ. Πλεύρης πρέπει να εξαιρεθεί επειδή είχε εκφράσει βεβαιότητα για την ενοχή τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση που είχε στην Ολομέλεια για την συγκρότηση της ειδικής επιτροπής, και συνεπώς υπάρχει δυσπιστία για την αμεροληψία του. Η πρώτη αίτηση εξαίρεσης για τον Θανάση Πλεύρη είχε απορριφθεί από την ειδική επιτροπή και ο βουλευτής συνέχισε να έχει το ρόλο του μέλους και δη του εισηγητή της ΝΔ.

Οι εξελίξεις αυτές που συντελέστηκαν ενώ επίκειται η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων σήμερα στη ΓΑΔΑ, συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στις δύο το μεσημέρι. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες κρίθηκε το αίτημα. Η αίτηση εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη απορρίφθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, αναφερόμενος στο αίτημα για την εξαίρεσή του, είπε ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από την προανακριτική, «με τη συναίνεση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που τότε μιλούσε για ηθικό, όχι όμως νομικό κώλυμα, συμμετοχής του».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αναπτύσσοντας τη θέση της πλειοψηφίας για το ζήτημα του κ. Πλεύρη, είπε η επιτροπή πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση του αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου και ζήτημα να μην δημιουργούνται προσκόμματα στη λειτουργία της Επιτροπής.

Στον αντίποδα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε να σταματήσει τις εργασίες της η επιτροπή και διαμαρτυρήθηκε για τις "fast track" διαδικασίες με τις οποίες «μεθοδεύτηκε» η απόρριψη της αίτησης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκτίμησε ότι στόχος τού αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου είναι να μην εξεταστούν σήμερα και αύριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες και υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να ληφθεί απόφαση από την επιτροπή ώστε το τοπίο να είναι ξεκάθαρο για να προχωρήσει η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι γεννά μεγάλα ερωτηματικά η προσπάθεια του κ. Παπαγγελόπουλου, και επέμεινε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν με τα ονοματεπώνυμα και τα πρόσωπά τους.

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών επί αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ερώτημα σχετικό έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που κάλεσε τον κ. Σισιλιάνο να εξηγήσει τι θα σημαίνει για την Ελλάδα παραβίαση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων της Novartis. «Μας απασχολεί το θέμα των προστατευομένων μαρτύρων σε γνωστή υπόθεση, να καταθέσουν υποχρεωτικά με εμφανή τα προσωπικά και ταυτοτικά τους στοιχεία. Με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να γίνεται η αποκάλυψη των μαρτύρων, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάκρισης, παρά μόνο στο δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση ή αν ο ίδιος ο μάρτυρας θεωρεί ότι μπορεί να απαντήσει με την ταυτότητά του. Τι θα συνεπάγεται για τη χώρα μας ενδεχόμενη καταστρατήγηση αυτής της διάταξης έναντι των ευρωπαϊκών δικαστηρίων;», είναι το ερώτημα που απηύθυνε στον πρόεδρο του ΕΔΑΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πολύ σαφή νομολογία, με δύο αποφάσεις. Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τις οποίες μπορούν να προστατευθούν οι μάρτυρες να μην καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα κλπ, έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις. Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Να υπάρχουν δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες. Από τη μια να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή να καταθέσει εκτός δικαστηρίου, ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη την πλάτη κοκ αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικοί παράγοντες οι οποίοι συγχρόνως να προστατεύουν και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ.

  • ΣΥΡΙΖΑ
  • ·
  • ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Άρης: Παρουσία Γιάννη, Θανάση και Σιάο ο αγώνας με τον Πανιώνιο!

All Content

Μπούτσκος: Με τα δύσκολα παιχνίδια χτίσαμε χαρακτήρα

All Content - BusinessNews.gr

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση καθαρών κέρδων 77,7% για το 2025 - Στα 48,4 εκατ. ευρώ τα EBITDA

All Content - BusinessNews.gr

Φοροδιαφυγή: Στο 29,7% η μέση παραβατικότητα το 2025 – Στην πρώτη θέση τα συνεργεία αυτοκινήτων με 61%

All Content - BusinessNews.gr

Τράπεζες: Άλμα 77% στα στεγαστικά δάνεια - Νέα ώθηση στη λιανική τραπεζική

All Content

Βραβείο Clio για την Ogilvy Greece και την καμπάνια της Toyota «Όχημα Διαφυγής»

All Content

Ogilvy και Superbet «ζωντανεύουν» 100 χρόνια ΠΑΟΚ μέσα από τον πρώτο ύμνο της ομάδας

FleetNews

Ευρωπαϊκή άφιξη για το νέο Kia Seltos

FleetNews

Άφιξη 155 ηλεκτρικών λεωφορείων στο λιμάνι του Πειραιά

FleetNews

Άνοδος 15,7% στις ταξινομήσεις νέων οχημάτων τον Μάρτιο

All Content

Παναθηναϊκός AKTOR-Μονακό στις 21:00 για μια θέση στα playoffs

All Content

ΠΑΟΚ: Η photo gallery από την προπόνηση και τη Media Day πριν από την Μπιλμπάο

All Content - BusinessNews.gr

Σπύρος Λάτης CEO, Data Noesis: Mοχλός ανάπτυξης η εμπειρία πελάτη

All Content - BusinessNews.gr

ΣΕΒΕ: Πώς επηρεάζει την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων η κρίση στη Μέση Ανατολή

All Content - BusinessNews.gr

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και Τουρκία: Οι στρατηγικές κινήσεις του Eρντογάν - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου

FleetNews

Η Toyota ανανεώνει το Yaris Cross – Όλες οι αλλαγές

FleetNews

BMW Group: Ισχυρή ζήτηση BEV οχημάτων – «Με το δεξί» η Neue Klasse

CSRΝews.gr

Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος: Forum «Το Ταξίδι της Γονεϊκότητας» στο Stelios Foundation Conference Hall

CSRΝews.gr

PCT: Kαλλιτεχνικό εργαστήριο στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κινεζικής Γλώσσας

CSRΝews.gr

Η Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ φέρνει την εμπειρία της στην εκπαιδευτική αίθουσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Επιστροφή φόρου 19 εκατ. ευρώ στους μετόχους της ΤτΕ
Επιστροφή φόρου 19 εκατ. ευρώ στους μετόχους της ΤτΕ 18/02/2020 - 14:54
Β. Κικίλιας: Σε τρεις άξονες οι ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία 18/02/2020 - 15:39
Β. Κικίλιας: Σε τρεις άξονες οι ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ενδεχομένως και αύριο, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα θετικά μέτρα
    21/04/2026 - 16:37 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ρωσία: Διακόπτει τις ροές πετρελαίου από το Καζακστάν προς την Γερμανία
    21/04/2026 - 16:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤÜV NORD Hellas: Η Κονδυλία Κοντογιάννη αναλαμβάνει Vice President Training
    21/04/2026 - 16:31 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Η AEGEAN προχωρά σε νέα συνεργασία με την Air China για πτήσεις κοινού κωδικού
    21/04/2026 - 16:28 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΗΠΑ: Αναχαίτισαν ιρανικό δεξαμενόπλοιο που υπόκειται σε κυρώσεις
    21/04/2026 - 16:27 ΚΟΣΜΟΣ
  • Jeff Bezos: Αποτίμηση 38 δισ. δολάρια για το εργαστηήριο Τεχνητής Νοημοσύνης, Project Prometheus
    21/04/2026 - 16:27 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Η Ελλάδα έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο
    21/04/2026 - 16:17 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ιταλία: Σκάνδαλο προκαλούν οι τέσσερις συλλήψεις διοργανωτών πάρτι στο Μιλάνο
    21/04/2026 - 16:16 ΚΟΣΜΟΣ
  • Το OPPO Find X9 Ultra κάνει το διεθνές ντεμπούτο του
    21/04/2026 - 16:05 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Έξι γυναίκες κέρδισαν το διάσημο Βραβείο Περιβάλλοντος Goldman 2026
    21/04/2026 - 15:58 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Volton: Η εμπειρία πελάτη ως στρατηγικός μοχλός ανάπτυξης
    21/04/2026 - 12:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»
    20/04/2026 - 21:28 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΤΟΝ: Στα €89,3 εκατ. οι πωλήσεις το 2025 - Επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό
    20/04/2026 - 18:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Interlife: Καθαρά κέρδη €27,77 εκατ. το 2025 - Πρόταση για μέρισμα €0,25 /μετοχή
    20/04/2026 - 17:42 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Fauchon Café Pâtisserie: Παρουσία στην Ελλάδα με το άνοιγμα του 1ου café pâtisserie στο Hilton Chania Old Town Resort & Spa
    20/04/2026 - 23:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

CSRΝews.gr
csrnews.gr

Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος: Forum «Το Ταξίδι της Γονεϊκότητας» στο Stelios Foundation Conference Hall

21/04/2026 - 13:28
CSRΝews.gr
csrnews.gr

PCT: Kαλλιτεχνικό εργαστήριο στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κινεζικής Γλώσσας

21/04/2026 - 13:26
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Forum «Το Ταξίδι της Γονεϊκότητας» στο Stelios Foundation Conference Hall

21/04/2026 - 13:23
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο Γιάννης Μακρής εντάσσεται στο πρόγραμμα Sony Digital Imaging Ambassadors στην Ελλάδα

21/04/2026 - 12:46
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός: Δείπνο στην ομάδα Γυναικών από τον Δημήτρη Βρανόπουλο

21/04/2026 - 12:44
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Τελετή Λήξης – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι στο “Cap St Georges Hotel & Resort”

21/04/2026 - 12:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μπούτσκος: Με τα δύσκολα παιχνίδια χτίσαμε χαρακτήρα

21/04/2026 - 11:48
FleetNews
fleetnews.gr

Ευρωπαϊκή άφιξη για το νέο Kia Seltos

21/04/2026 - 08:26
FleetNews
fleetnews.gr

Άφιξη 155 ηλεκτρικών λεωφορείων στο λιμάνι του Πειραιά

21/04/2026 - 08:23
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η OPI γιορτάζει 45 χρόνια χρώματος με τη συλλογή OPIcons για την Άνοιξη 2026

16/04/2026 - 11:14
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo