Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Τι ζητούν οι επιχειρηματίες από τον Πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/09/2018 · 03:00

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες από τον Πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ

Την υλοποίηση όλων των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με πρώτη την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ζητούν ο επιχειρηματικός κόσμος και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας από τον Πρωθυπουργό εν όψει της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Την υλοποίηση όλων των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με πρώτη την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ζητούν ο επιχειρηματικός κόσμος και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας από τον Πρωθυπουργό εν όψει της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τονίζουν πως επιβάλλεται η καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου αυτό, μετά από τρία μνημόνια, να καταστεί πραγματικά φιλικό για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, οι επικεφαλής των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να εξαγγείλει συγκεκριμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και να αποφύγει την παροχολογία, ενώ προσβλέπουν στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μέσω και της τόνωσης των επενδύσεων.

Επισημαίνουν ότι πρέπει να υιοθετηθεί νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, χωρίς οριζόντιες πολιτικές λιτότητας και ζητούν επειγόντως λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητας όπως η υπερφορολόγηση, η ελλιπής πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», η γραφειοκρατία, το παραεμπόριο, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και το υψηλό κόστος ενέργειας.

Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας δηλώνει πως «η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια ανταγωνιστικότερη, αλλά φτωχότερη» και τονίζει πως είναι καθοριστικής σημασίας να αποδείξει ότι βγαίνει και σοφότερη». Επισημαίνει παράλληλα πως η χώρα θα πρέπει να πείσει την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα για την δέσμευσή της στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και στην δημιουργία ενός ιδιαίτερα φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, να προσελκύσει το απαραίτητο ύψος και μείγμα επενδύσεων που θα ξαναβάλουν την οικονομία στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης με πολλές καλές θέσεις εργασίας και ευημερία στους πολίτες. Κυρίως όμως, όπως αναφέρει, θα πρέπει «να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πισωγυρίσματος και κάθε σενάριο πολιτικής αστάθειας που θα μεταφραστεί αμέσως σε αυξημένα επιτόκια, απρόθυμους επενδυτές, ανακοπή της ανάπτυξης, μείωση του εθνικού αποτυπώματος και νέα περίοδο περιδίνησης και μιζέριας».

«Η δουλειά που μένει να γίνει για το μετασχηματισμό της σε μια οικονομία της παραγωγής και των εξαγωγών είναι πολλή και απαιτητική. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και ριζική αλλαγή ύφους και τρόπου διακυβέρνησης, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον το δίχτυ ασφαλείας για την εγγυημένη χρηματοδότηση του χρέους» τονίζει ο κ. Φέσσας.

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας «διότι τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά η προσπάθεια για την επόμενη ημέρα τώρα ξεκινά και οι προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούμε είναι σημαντικές».

«Το αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση», συνεχίζει ο ίδιος, «θα εξαρτηθεί κυρίως από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν από εμάς. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας. Τώρα είναι η ώρα να τις εφαρμόσουμε, στη βάση ενός εθνικού σχεδίου, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Διαφορετικά, η ανάκαμψη θα είναι κατώτερη των προσδοκιών και σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ξανά κρίση χρέους».

«Τώρα, είναι η ώρα για συναίνεση, για δημιουργικές προτάσεις και γενναίες αποφάσεις» προσθέτει ο κ. Μίχαλος και τονίζει ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, με πρώτη την εγκαθίδρυση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος που παράλληλα θα συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ επισημαίνει πως «χρειάζεται άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας χορήγησης νέων πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, σε συνέχεια της εξυγίανσης των τραπεζών και της σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων. Επιπλέον όμως, όπως σημειώνει «παρά τις οριακές ή επιμέρους βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί, οι αδυναμίες που καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό παραμένουν: έλλειψη σταθερότητας στην εφαρμογή πολιτικών, πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης».

Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ

«Οι εξαγγελίες στην 83η ΔΕΘ για την επιχειρηματική κοινότητα, σηματοδοτούν τις συνθήκες της μεταμνημονιακής περιόδου στη πραγματική οικονομία» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, «οι εξαγγελίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από το βήμα της 83ης Δ.Ε.Θ., ουσιαστικά, θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στη πραγματική οικονομία και θα προσδιορίσουν τις συνθήκες της μεταμνημονιακής περιόδου στη χώρας μας». Ο ίδιος σημειώνει πως «πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ΔΕΘ, που διοργανώνεται έπειτα από 8 χρόνια σκληρών προγραμμάτων προσαρμογής και όπως όλα δείχνουν θα έχει έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019». Βεβαίως, προσθέτει, σε τέτοιες περιόδους ελλοχεύει ο κίνδυνος για την εκάστοτε κυβέρνηση να επιστρατεύει το "όπλο" της πλειοδοσίας υποσχέσεων.

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ακόμη ότι «από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα καθοριστούν πολλά για τη μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. «Ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί, κυβέρνηση και αντιπολίτευση να μην παρασυρθούν από τις "σειρήνες" της παροχολογίας, καθώς έτσι κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τα όποια δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας που στηρίχτηκαν στις αιματηρές θυσίες των μέτρων λιτότητας και την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων» επισημαίνει.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για μία καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, για ένα σύγχρονο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, για μία συνολική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και για τη δημιουργία σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα αποδομούν τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της.

Ζητεί ακόμη παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας με στόχο τη κατάσχεση της ανεργίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Αυτά είναι τα φλέγοντα ζητήματα για την επιχειρηματική κοινότητα, τα οποία αναμένουμε, να διατυπωθούν ρεαλιστικά και να δρομολογηθούν αποτελεσματικά, από το βήμα της φετινής ΔΕΘ. Κατά τη γνώμη μου, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν επιζητά ένα "γεμάτο καλάθι", αλλά ένα "καλάθι" με τα απολύτως "απαραίτητα"» καταλήγει.

Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος ΠΣΕ

Την άρση των αντικινήτρων στον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων περιμένει ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της φετινής ΔΕΘ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Με δεδομένες τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί μετά και την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα αναμένουμε παρεμβάσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματίες και ειδικότερα τους Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι παρά τα προβλήματα συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της χώρας και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει. Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει, «περιμένουμε την άρση των αντικινήτρων που λειτουργούν σαν βαρίδια για την αύξηση των εξαγωγών και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει, παρεμβάσεις χρειάζονται στο μέτωπο των υπέρμετρων ασφαλιστικών εισφορών, της υπερφορολόγησης, και της έλλειψης χρηματοδότησης. Η εξάλειψη των αντικινήτρων, σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, θα οδηγήσει σε τόνωση της απασχόλησης και των νέων επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της τομέα. Κομβικής τέλος σημασίας είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας».

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος ΕΕΑ:

«Να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της» ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηθεοδοσίου δηλώνει πως «ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει επιτέλους να ακούσει στη ΔΕΘ τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, καθώς και βελτιώσεις στο μείζον θέμα των ασφαλιστικών εισφορών».

«Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν τότε σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για επερχόμενη ανάπτυξη. Είναι ώρα να εφαρμοστούν πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί και η πολυπόθητη προσέλκυση επενδύσεων» τονίζει.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, «περιμένουμε να ακούσουμε ρεαλιστικά σχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, τομείς που αποτελούν τροχοπέδη για την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας». «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πρωτογενή πλεονάσματα που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στις πλάτες επιχειρήσεων και εργαζομένων, χωρίς να έχουμε επιλύσει τόσο σημαντικές παθογένειες για τις οποίες χρειάζεται απλά και μόνο η πολιτική απόφαση. Κυρίως θέλουμε να ακούσουμε έναν συγκεκριμένο εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, με κυρίαρχο γνώρισμα τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο και αυτό οφείλουν όλοι να το συνειδητοποιήσουν» υπογραμμίζει.

Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος ΒΕΑ

«Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαιτούν από την kυβέρνηση να μην μείνει στις καθιερωμένες εξαγγελίες που παραδοσιακά ακούμε κάθε χρόνο στη ΔΕΘ αλλά να προχωρήσει άμεσα σε έργα - τομές», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης.

Ο κ. Ραβάνης επισημαίνει ακόμη ότι «εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες αδυνατούν να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους μέσα σε ένα περιβάλλον με σταθερά μειωμένο τζίρο και συνεχή αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών» και τονίζει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων.

«Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών οδήγησε σε μεγάλες επιβαρύνσεις. Σύμφωνα άλλωστε με τον προϋπολογισμό, από τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών με το εισόδημα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει ότι, θα προκύψει αύξηση εισφορών 137 εκατ. ευρώ το 2018 και 138 εκατ. ευρώ για το 2019 και μετά» αναφέρει, προσθέτοντας ακόμη πως «πρέπει να βρεθεί λύση για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς είναι ελάχιστοι οι επιχειρηματίες που κατόρθωσαν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος

Την εξαγγελία στην 83η ΔΕΘ συγκεκριμένου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και με μετρήσιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα, αναμένει από τον Πρωθυπουργό μετά το πέρας των μνημονίων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Σαββάκης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει ουραγός στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, γι΄ αυτό θα πρέπει με σχέδιο, με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και με σκληρή δουλειά να επανέλθει στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχρονικά ξεχασμένη βιομηχανία, και ειδικά η περιφερειακή βιομηχανία, απ΄ όλες τις κυβερνήσεις των 30 τελευταίων ετών, πρέπει να λάβει έμπρακτη ενίσχυση, ούτως ώστε να μπορέσει ν΄ αξιοποιήσει τις πολλές τις δυνατότητες, και να παράξει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα. Η μεταποίηση, πρέπει έμπρακτα να επανέλθει στο προσκήνιο της ανάπτυξης, ενώ η περιφερειακή ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί με σχέδιο, και με αξιοποίηση για την υλοποίηση επενδύσεων, των διαθέσιμων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία» αναφέρει ο κ. Σαββάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ σημειώνει ακόμη ότι θεωρεί θετικό γεγονός τη δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ως προς τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ απαντά πως αυτά είναι: πρώτον, η υπερφορολόγηση «η οποία αποστερεί από τις επιχειρήσεις μας πολύτιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη κυρίως των διεθνών τους δραστηριοτήτων». Δεύτερον, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, «η οποία παραμένει δύσκολη τρία χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, και όποτε επιτυγχάνεται είναι εξαιρετικά ακριβή, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας, που απολαμβάνουν κόστος δανεισμού σχεδόν το μισό από το δικό μας». Τρίτον, το υψηλό κόστος ενέργειας, «το οποίο εκτινάσσει κυριολεκτικά στα ύψη το λειτουργικό κόστος των μεταποιητικών επιχειρήσεων, απομειώνοντας έτσι τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα».

Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος

Ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, «το οποίο στην παρούσα φάση ταυτίζεται με ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εξωστρέφειας», προσδοκά να ακούσει από τον Πρωθυπουργό με την ευκαιρία της 83ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αποκαλύπτει ότι το πρώτο αίτημα που οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας θα θέσουν στον Πρωθυπουργό «αποσκοπεί στην παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανάλογα με το ύψος των εξαγωγών που πραγματοποιούν και το συνάλλαγμα που φέρνουν στη χώρα, καθώς η υπερφορολόγηση αποτελεί το ύψιστο αντικίνητρο για τους εξαγωγείς».

Κατά τον κ.Κωνσταντόπουλο, η δεύτερη πρόταση που θα κατατεθεί στον Πρωθυπουργό αφορά την αναβάθμιση του ρόλου του ΣΕΒΕ ως κοινωνικού εταίρου σε θέματα διεθνούς εμπορίου. «Τέλος, θα αιτηθούμε την αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε πραγματικό διεθνή λιμένα, ο οποίος θα λειτουργεί ως πύλη εισόδου-εξόδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο ίδιο πλαίσιο, θα αιτηθούμε την ανάκληση της απόφασης της ΑΑΔΕ για κατάργηση της γ’ βάρδιας του Α’ Τελωνείου Εισαγωγών-Εξαγωγών Θεσσαλονίκης, μία απόφαση αντίθετη στην αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού» καταλήγει.

Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Η Ελλάδα χρειάζεται φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με ξεκάθαρο νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης, τονίζοντας ότι «αυτό που περιμένουμε να ακούσουμε φέτος από τον Πρωθυπουργό είναι η υιοθέτηση μέτρων που θα σχετίζονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

«Η 83η ΔΕΘ συμπίπτει χρονικά με την τυπική λήξη των μνημονίων. Στη διάρκεια των οκτώ αυτών χρόνων καταφέραμε, με μεγάλες θυσίες, να περάσουμε από τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα στα πλεονάσματα. Αυτό όμως έγινε με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και με κόστος για την πραγματική οικονομία καθώς βιώσαμε το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων οι οποίες λίγα χρόνια πριν ήταν υγιέστατες» σημειώνει.

Δυστυχώς, συνεχίζει ο ίδιος, «ενώ τα μνημόνια τελειώνουν το κύριο βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεχίζει να το κουβαλάει ο νόμιμος, ο έντιμος και ο συνεπής επιχειρηματίας».

«Το ερώτημα είναι εάν η χώρα μας είναι ικανή να σταθεί στα πόδια της χωρίς στήριξη και πώς μπορεί να πετύχει να μπει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης; Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι να αρχίσει και πάλι να παράγει. Αυτό λοιπόν που περιμένουμε να ακούσουμε φέτος από τον Πρωθυπουργό είναι η υιοθέτηση μέτρων που θα σχετίζονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» επισημαίνει ο κ. Μασούτης.

Προσθέτει ακόμη ότι η χώρα πρέπει να προσελκύσει «επενδύσεις σε καινοτόμες και εξωστρεφείς, παραγωγικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν εισόδημα σε ελληνικά χέρια».

«Χρειάζεται ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν με ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις, ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Τέλος, πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει: την επιτάχυνση της επιστροφής των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών και την άρση των capital controls» υπογραμμίζει.

  • ΔΕΘ
  • ·
  • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • ·
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Αντεμπάγιο: «Έχουμε την ίδια νοοτροπία με τον Γιάννη – Στόχος είναι το πρωτάθλημα»

All Content

Ερυθρός Αστέρας: Ο Ναβάρο δεν υπολογίζει τον Κάλινιτς!

All Content - BusinessNews.gr

Σε νέα εποχή εισέρχεται η ελληνική αγορά crypto - Ορόσημο η αδειοδότηση εταιρειών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

All Content - BusinessNews.gr

Συνεταιριστικές τράπεζες: Επενδύσεις, ανάπτυξη και νέα δυναμική

All Content - BusinessNews.gr

Τράπεζες: Ισχυρή κερδοφορία 2,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2026

All Content

TV: Η σκακιέρα της νέας σεζόν

All Content

Netflix: Σταθερά στην κορυφή του streaming στην Ελλάδα

FleetNews

Ford: Θέμα χρόνου η είσοδος των Κινέζων στις ΗΠΑ

FleetNews

BMW Group: Δύσκολο β’ τρίμηνο εν μέσω έντονου ανταγωνισμού

FleetNews

BMW iX5: Ξεκινά η παραγωγή μπαταριών Gen6

All Content

Περιστέρι: Ανακοίνωσε την ανανέωση του Κάριους

All Content

Πανιώνιος: Στη διάθεση των φιλάθλων του τα διαρκείας της νέας σεζόν

All Content - BusinessNews.gr

AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν συγχώνευση-μαμούθ ύψους 400 δισ. δολαρίων

All Content - BusinessNews.gr

Alpha Bank: Στα 497 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου

All Content - BusinessNews.gr

Euronext Athens: Καθαρά κέρδη 27 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο – Άλμα 92,8% στα EBITDA

FleetNews

Ayvens: Iσχυρά περιθώρια κέρδους στο β’ τρίμηνο

FleetNews

Ένας χρόνος δυναμικής παρουσίας για Geely και Zeekr στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Στους «Climate Leaders 2026» για 4η χρονιά η COSMOTE TELEKOM

CSRΝews.gr

Greenvolt Power: Εγκαινίασε γιγαντιαία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 200 MW στην Πολωνία

CSRΝews.gr

Μαζί για το Παιδί: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Σιγοκαίει ακόμη η φωτιά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Σιγοκαίει ακόμη η φωτιά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 31/08/2018 - 03:00
Τσίπρας: Πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης στη ΔΕΘ 01/09/2018 - 03:00
Τσίπρας: Πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης στη ΔΕΘ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πειραιώς: Νέες χρηματοδοτήσεις 500 εκατ. ευρώ για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μέσω συμφωνίας με την EBRD
    03/08/2026 - 11:58 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. – Attica: Έκπτωση 20% στα ακτοπλοϊκά με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
    03/08/2026 - 11:47 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • S&P Global: Ανάκαμψη του τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2026
    03/08/2026 - 11:42 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • LG: Έλαβε πιστοποίηση NVIDIA AI Factory για μονάδα διανομής ψυκτικού υγρού 600 kW
    03/08/2026 - 11:36 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών
    03/08/2026 - 11:24 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΥΠΑ: Πληρωμές 157,7 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο
    03/08/2026 - 11:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.588,28 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,72%
    03/08/2026 - 11:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Titan: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 20 εκατ. ευρώ
    03/08/2026 - 11:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται 0,06%, στα 1,1534 δολάρια
    03/08/2026 - 10:48 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Άνοιξε η πλατφόρμα για το Πόθεν Έσχες
    03/08/2026 - 10:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η ιστορική διαδρομή του ξενοδοχείου «Rex» της Καλαμάτας – Από το 1899 στο σήμερα
    02/08/2026 - 14:43 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μαζική έξοδος των αδειούχων Aυγούστου – Πάνω από 61.000 επιβάτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής
    02/08/2026 - 13:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΚΤ: Δυναμική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από ελληνικές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις
    02/08/2026 - 13:38 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Ο ελληνικός αμπελώνας μπροστά σε μια καλή χρονιά, με το βλέμμα στον καιρό και την κατανάλωση
    02/08/2026 - 12:04 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική - Διαδοχικά μηνύματα του 112 για απομακρύνσεις πολιτών
    02/08/2026 - 12:29 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

FleetNews
fleetnews.gr

Ford: Θέμα χρόνου η είσοδος των Κινέζων στις ΗΠΑ

03/08/2026 - 08:40
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Transfer market: Οι κινήσεις των 14 ομάδων της GBL

03/08/2026 - 08:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Προχωράνε οι συζητήσεις Χάρντεν - Καβαλίερς για νέο πολυετές συμβόλαιο

03/08/2026 - 08:16
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Beetroot: Το ελληνικό brand yiayia and friends γίνεται επίσημος συνεργάτης του Gaudí Foundation

03/08/2026 - 08:07
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Sleed παρουσιάζει το “Save Lagokefalos”

03/08/2026 - 07:49
FleetNews
fleetnews.gr

BMW Group: Δύσκολο β’ τρίμηνο εν μέσω έντονου ανταγωνισμού

03/08/2026 - 07:49
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Στους «Climate Leaders 2026» για 4η χρονιά η COSMOTE TELEKOM

31/07/2026 - 09:40
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Greenvolt Power: Εγκαινίασε γιγαντιαία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 200 MW στην Πολωνία

31/07/2026 - 08:17
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo