Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΥ: Στα $1,7 δισ. η αξία των deals στην Ελλάδα-Αύξηση κατά 30%
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/05/2018 · 03:00

ΕΥ: Στα $1,7 δισ. η αξία των deals στην Ελλάδα-Αύξηση κατά 30%

Στα 50,9 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η αγορά των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΥ, M&A Barometer 2017: Central and Southeast Europe.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Στα 50,9 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η αγορά των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΥ, M&A Barometer 2017: Central and Southeast Europe. Η έρευνα της ΕΥ καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία).

Στην Ελλάδα η εκτιμώμενη συνολική αξία των συμφωνιών διαμορφώθηκε στα 1,7 δισ. δολάρια έναντι 1,3 δισ. δολαρίων το 2016 και 1,8 δισ. το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 30%. Πρόκειται για σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε το 2017 σε 31 από 33 το 2016.

Η συμμετοχή των χρηματοοικονομικών επενδυτών στις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 35%, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή, ενώ το 65% των συμφωνιών πραγματοποιήθηκε από στρατηγικούς επενδυτές. Από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στη χώρα μας, το 32% ήταν ενδοσυνοριακές, το 58% προήλθε από επενδυτές του εξωτερικού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις συναλλαγές από την Ελλάδα προς το εξωτερικό (10%). Το ποσοστό των εξερχόμενων Σ&Ε (10%) ήταν το τρίτο χαμηλότερο στην περιοχή, μετά τη Ρουμανία (3%) και την Ουγγαρία (9%). Μεταξύ των ξένων επενδυτών, την εντονότερη παρουσία είχαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, με τρεις συμφωνίες η κάθε χώρα. Ο κλάδος με την εντονότερη δραστηριότητα Σ&Ε στη χώρα μας ήταν η πληροφορική.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του Βαρομέτρου, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει: «Η αύξηση της αξίας των Σ&Ε στη χώρα μας αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την ελαφρά μείωση του αριθμού τους. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η δραστηριότητα στη χώρα μας παραμένει ανεμική, δεδομένου ότι η Τσεχία, με παρόμοιο ΑΕΠ, κατέγραψε πολύ μεγαλύτερης αξίας συμφωνίες. Οι Σ&Ε, και ιδιαίτερα οι επενδύσεις από το εξωτερικό, παραμένουν βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας. Η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις, καθώς και η βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν κορυφαία προτεραιότητα για όλους μας».

Η εικόνα σε Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

Αυξητική ήταν η τάση της αξίας των συμφωνιών σε όλες τις χώρες που καλύπτει η έρευνα, με την εξαίρεση της Σλοβακίας. Αντίθετα, ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών (1.132) εμφανίζεται μειωμένος κατά 2,8% σε σύγκριση με το 2016, παρά την αύξηση σε έξι από τις 11 χώρες, κυρίως λόγω του μειωμένου αριθμού συμφωνιών στην Τουρκία και, δευτερευόντως, στην Τσεχία.

Όπως και το 2016, η μεγαλύτερη αξία συμφωνιών καταγράφηκε στην Πολωνία (13,8 δις δολάρια), ακολουθούμενη από την Τσεχία (11,5 δις δολάρια), και την Τουρκία (7,7 δις δολάρια). Η Σερβία και η Σλοβενία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς την αξία των συμφωνιών, από 0,04 δις σε 0,6 δις δολ. και από 0,3 δις σε 1,5 δις δολ. αντίστοιχα.

Η Πολωνία κατέκτησε φέτος την πρώτη θέση και ως προς τον αριθμό των συμφωνιών με 265 συμφωνίες, ακολουθούμενη από την Τσεχία (246) και την Τουρκία (171). Στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρέθηκαν η Ρουμανία και η Ουγγαρία, με 145 και 133 συμφωνίες αντίστοιχα.

Ελαφρά μειωμένη η παρουσία των στρατηγικών επενδυτών

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμφωνιών έγινε από στρατηγικούς επενδυτές, παρά την ελαφρά μείωση που παρατηρήθηκε στη συμμετοχή τους από 78% σε 72% των συμφωνιών. Την εντονότερη παρουσία στρατηγικών επενδυτών, όπως και τα δυο τελευταία χρόνια, κατέγραψαν η Κροατία (96%), η Σερβία (95%), και η Ρουμανία (84%). Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής χρηματοοικονομικών επενδυτών καταγράφηκαν στη Σλοβακία (43%), την Ουγγαρία και τη Σλοβενία (36%).

Κυριάρχησαν οι ενδοσυνοριακές συμφωνίες

Τα ποσοστά ενδοσυνοριακών συμφωνιών μειώθηκαν από 52% σε 47%, ενώ οι συναλλαγές από επενδυτές του εξωτερικού έφθασαν αυξήθηκαν στο 40% από 36% πέρυσι. Η συμμετοχή των συμφωνιών που κατευθύνθηκαν σε χώρες του εξωτερικού παρέμεινε χαμηλή στο 13% από 12% το 2016. Τα υψηλότερα ποσοστά ενδοσυνοριακών συναλλαγών καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (63%) και την Τουρκία (57%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνιών που κατευθύνθηκαν προς χώρες του εξωτερικού καταγράφηκαν στην Τσεχία (24%) και τη Σλοβακία (20%). Τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνιών από επενδυτές του εξωτερικού προσέλκυσαν η Ρουμανία (67%), η Σλοβενία και η Σλοβακία (60%).

Μεταξύ των χωρών που ολοκλήρωσαν συμφωνίες στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την εντονότερη παρουσία είχαν οι ΗΠΑ με 56 συμφωνίες, εκ των οποίων 18 στην Πολωνία και 15 στη Ρουμανία, ενώ ακολουθούν η Γερμανία (45 συμφωνίες) και το Ηνωμένο Βασίλειο (35 συμφωνίες).
Με βάση τον αριθμό των Σ&Ε κατά το 2016, η μεγαλύτερη δραστηριότητα καταγράφηκε στο real estate (161 συμφωνίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου), τη μεταποίηση (135 συμφωνίες – 12%) και την πληροφορική (126 συμφωνίες – 11%), η οποία το 2016 κατείχε την πρώτη θέση. Με βάση τη μέση αξία των συμφωνιών, η εντονότερη δραστηριότητα σημειώθηκε στους κλάδους ενέργειας και εξόρυξης (146 εκατ. δολ.), μεταφορών και logistics (136 εκατ. δολ.) και λιανικού και χονδρικού εμπορίου (118 εκατ. δολ).

Η μεγαλύτερη συμφωνία του 2017 στην περιοχή πραγματοποιήθηκε στον κλάδο της ενέργειας. Πρόκειται για την εξαγορά της τουρκικής OMV Petrol Ofisi από την ολλανδική Vitol Investment έναντι 1,44 δις δολαρίων. Ακολουθούν η εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου 28 ιδιοκτησιών λιανικού εμπορίου στην Πολωνία από την ολλανδική Chariot Top Group έναντι 1,19 δις δολαρίων και της πολωνικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας EDF Polska S.A. από την επίσης πολωνική PGE Polska Grupa Energetyczna S.A., με τίμημα 1,13 δις δολάρια.

  • ΕΥ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ομπράντοβιτς: Να παλέψουμε, όπως κάναμε με τον ΠΑΟΚ

All Content

ΕΕΑ: Δεν έδωσε πιστοποιητικό στον Προμηθέα Πάτρας!

All Content - BusinessNews.gr

PepsiCo Hellas: Σταθερός στα 243,25 εκατ. ευρώ ο τζίρος αλλά ζημιές 2,19 εκατ. ευρώ – Επενδύσεις και αλλαγές στη διοίκηση

All Content - BusinessNews.gr

adidas Hellas: Οι «business στα Βαλκάνια» έφεραν διψήφια άνοδο σε πωλήσεις και κέρδη- Ξεπέρασε τα 218 εκατ. ευρώ ο τζίρος

All Content - BusinessNews.gr

AVAX: Στα 472 εκατ.ευρώ ο τζίρος στο α' εξάμηνο - Κέρδη στα 27,3 εκατ. και 3 δισ. ανεκτέλεστο

All Content

Cresta Awards 2026: Bronze για το «The Roommates» της The Newtons Laboratory

All Content

Publicis Groupe: Η Zenith Ελλάδας πρωτοπορεί σε πιλοτική δοκιμή νέας λύσης του TikTok

All Content

Παναθηναϊκός: Με Ρογκαβόπουλο κόντρα στην Παρί

All Content

Πέντε αγώνες την Τετάρτη για το Κύπελλο

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Νέες επενδύσεις στο επίκεντρο - Εμφαση σε Real Estate, τουρισμό και φιλοξενία

All Content - BusinessNews.gr

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Τι θα γίνει με τα δύο φορολογικά μπόνους - Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

All Content - BusinessNews.gr

Entersoftone: Η μεγάλη συμφωνία με τη Hg αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική τεχνολογία

CSRΝews.gr

ΠΟΞ: Ανανέωση μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

CSRΝews.gr

Volton: Δυναμικό «παρών» στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

DigiTech και Coursera: Συνεργασία για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

O προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020 συζητήθηκε σήμερα στο ΕΚ
O προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020 συζητήθηκε σήμερα στο ΕΚ 03/05/2018 - 03:00
ΕΣΕΕ: Ενημέρωση επιχειρηματιών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό 03/05/2018 - 03:00
ΕΣΕΕ: Ενημέρωση επιχειρηματιών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Θ. Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση
    23/09/2026 - 14:59 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Αναβάθμιση υποδομών της ΓΓΠΣΨΔ: Ποιες ψηφιακές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες
    23/09/2026 - 14:49 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η LG συμβάλλει στη δημιουργία έξυπνων οικιακών συσκευών
    23/09/2026 - 14:48 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΛΑΣ: Τουλάχιστον τέσσερις απορρίψεις επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων σε διάστημα 20 ημερών στον Κηφισό
    23/09/2026 - 14:47 ΕΛΛΑΔΑ
  • Συνάντηση Κικίλια με τη νέα πρέσβη του Ισραήλ – Στο επίκεντρο η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο
    23/09/2026 - 14:28 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Royal Caribbean: Εξαγοράζει το 50% της Sandals Resorts έναντι 3 δισ. δολαρίων
    23/09/2026 - 14:27 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΠΑΕ Καλαμάτα – Data Talks: Συνεργασία για την ενίσχυση της ψηφιακής εμπειρίας των φιλάθλων
    23/09/2026 - 14:14 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • KPMG: Καθοριστικός παράγοντας δημιουργίας της εταιρικής αξίας η φορολογική ετοιμότητα,
    23/09/2026 - 14:09 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Νεκρός στο γραφείο του εντοπίστηκε ο υποδιευθυντής της νευρολογικής κλινικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου
    23/09/2026 - 14:08 ΕΛΛΑΔΑ
  • Το νέο CUPRA Born στη Βελμάρ και με όφελος 2.000 ευρώ
    23/09/2026 - 14:03 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Piaggio: Το EUIPO ενέκρινε το τρισδιάστατο εμπορικό σήμα για τη «Vespa Primavera»
    22/09/2026 - 15:10 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Ανακλήθηκε το ένταλμα σύλληψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το Qatargate
    22/09/2026 - 16:09 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Τ. Θεοδωρικάκος: «Νέο νομοθετικό πλαίσιο για σύγχρονα Επιχειρηματικά Πάρκα με δίκαιη, διαφανή λειτουργία»
    22/09/2026 - 17:37 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Eurostat: Καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων – Στο 16% στην Ελλάδα - Ανοδος 23,8% στην ΕΕ κατά μέσο όρο, σε έναν χρόνο
    22/09/2026 - 18:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με οριακές απώλειες 0,17%, στις 2.671,50 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
    22/09/2026 - 18:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μπόνγκα: "Πλεονέκτημα η έξτρα ενέργεια από τον κόσμο"

23/09/2026 - 11:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΑΕΚ: Απέκτησε τον Ζερβό και τον έδωσε δανεικό στη Νήαρ Ηστ

23/09/2026 - 11:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΠΟΞ: Ανανέωση μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

23/09/2026 - 11:17
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Volton: Δυναμικό «παρών» στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

23/09/2026 - 10:02
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Τηλεοπτικά δικαιώματα: Ανεβαίνει ο ανταγωνισμός για τη Super League

23/09/2026 - 09:51
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Amita: Νέα επικοινωνιακή καμπάνια με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

23/09/2026 - 09:42
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Επιτυχία εκ των έσω

21/09/2026 - 09:18
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo