Τετάρτη, 20 Μαΐου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Φρίντριχ Μερτς: "Η Ευρώπη πρέπει να μάθει τη γλώσσα της ισχύος"
newsroom newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
20/02/2026 · 16:01

Φρίντριχ Μερτς: "Η Ευρώπη πρέπει να μάθει τη γλώσσα της ισχύος"

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για τον κίνδυνο από τον "αφελή ειρηνισμό"
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

«Όποιος σήμερα ακολουθεί έναν αφελή ειρηνισμό, προωθεί τους πολέμους του αύριο», προειδοποίησε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας στο Συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και τόνισε ότι «η τάξη που βασίζεται σε κανόνες, δεν υπάρχει πλέον», ενώ επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να μάθει να μιλάει τη γλώσσα της ισχύος. Για τη χώρα του, ο κ. Μερτς είπε σε υψηλούς τόνους ότι «η Γερμανία πρέπει να επιτύχει μέγιστη απόδοση», παραδέχθηκε ότι δεν είναι εφικτό όλες οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις να ολοκληρωθούν άμεσα και απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Ενώπιον των 1000 συνέδρων του CDU - ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η πρώην καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ - ο Φρίντριχ Μερτς προέταξε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί φιλοφρόνηση τον χαρακτηρισμό του ως «καγκελάριου των Εξωτερικών» από τους πολιτικούς του αντιπάλους και έκανε λόγο για «εγκληματική» Ρωσία, αλλά και για τις ΗΠΑ, οι οποίες «αποσύρονται σταδιακά ως εταίρος», «είναι όμως φίλοι μας και πρέπει να παραμείνουν». Η Ευρώπη «πρέπει να μάθει τη γλώσσα της ισχύος, να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της - προσφέρει μια εναλλακτική με κανόνες απέναντι στον ιμπεριαλισμό και στην απολυταρχία. Ο σεβασμός του νόμου είναι δύναμη και όχι αδυναμία», δήλωσε ο κ. Μερτς και ανέδειξε για μία ακόμη φορά την ανάγκη για οικονομική και τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και ενόψει της επίσκεψής του την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει απομονωμένη και χρειάζεται οικονομικές σχέσεις με όλον τον κόσμο. «Δεν θέλω να τρέφω ψευδαισθήσεις. Οι απόψεις για την ανθρωπότητα και τις αξίες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ Ευρώπης και Κίνας. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο είμαι τόσο πεπεισμένος για την σημασία των σχέσεων με τις ΗΠΑ, επειδή εκεί οι αξίες είναι πολύ πιο στενά ευθυγραμμισμένες με ις δικές μας», σημείωσε.

Συνεχίζοντας ουσιαστικά από την ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο καγκελάριος περιέγραψε μια απαισιόδοξη εικόνα της κατάστασης στον κόσμο, μιλώντας για «μεγάλες δυνάμεις που δίνουν και πάλι τις εντολές» και για «κοσμογονικές αλλαγές» οι οποίες «μας επηρεάζουν όλους» και επομένως έχουν και «εσωτερικές πολιτικές συνέπειες». Το CDU όμως, διαβεβαίωσε, «είναι ένα προπύργιο, ένας βράχος στα κύματα, ένα κόμμα αξιοπιστίας και ηγετικής δύναμης, ένα κόμμα του μέλλοντος και της δράσης και δεν θα απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του ούτε θα αποδεχθεί τη νέα παγκόσμια τάξη ως ανυπέρβλητη μοίρα».

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο καγκελάριος δήλωσε καταχειροκροτούμενος ότι «στεκόμαστε στο πλευρό των Ουκρανών και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, «όποιος σήμερα μένει προσκολλημένος στον αφελή ειρηνισμό, προετοιμάζει τους πολέμους του αύριο» και ανέφεροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα ενότητας της Ευρώπης τη διαχείριση του ζητήματος της Γροιλανδίας. «Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία στα αμυντικά και στα οικονομικά θέματα κι αυτό περιλαμβάνει επίσης περαιτέρω συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο κ. Μερτς υπερασπίστηκε και πάλι την απόφασή του για άρση του «φρένου χρέους» και δανεισμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, περιγράφοντάς την ωστόσο ως «μεγάλο χάπι» που έπρεπε και ο ίδιος να καταπιεί. «Ήταν όμως η σωστή απόφαση, προκειμένου η Γερμανία να γίνει ταχύτερη και καλύτερη και να προετοιμαστεί για το μέλλον στον τομέα της άμυνας», υποστήριξε και παραδέχθηκε ότι προεκλογικά έθεσε «υπερβολικά φιλόδοξους στόχους», χωρίς ίσως να εξηγήσει στους πολίτες ότι δεν θα επιτευχθούν όλοι άμεσα. «Δεν θέλω όμως απλώς να συντονίζω ή να ανακηρύξω τον ελάχιστο παρονομαστή ως τον ύψιστο στόχο, αλλά να μας ωθήσω προς την μέγιστη απόδοση. Η Γερμανία πρέπει να αποδώσει όσο καλύτερα μπορεί, διαφορετικά δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας», είπε ο ίδιος και επανέλαβε τη θέση του περί αύξησης των ωρών εργασίας, απορρίπτοντας δηκτικά τις εισηγήσεις για «τετραήμερη εργασία για όλους» και περιγράφοντας το συνταξιοδοτικό ως ένα «σκληρό καρύδι που πρέπει να σπάσει». «Δεν κατηγορούμε κανέναν για τεμπελιά», τόνισε, αλλά εξήγησε ότι το κράτος πρόνοιας - «το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας» - χρειάζεται σημαντική μεταρρύθμιση προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμο μακροπρόθεσμα, να λειτουργεί με κίνητρα και χαρά για την εργασία. «Όσοι χρειάζονται βοήθεια, θα πρέπει να τη λαμβάνουν, αλλά όσοι μπορούν να εργαστούν, πρέπει επίσης να πηγαίνουν στη δουλειά», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες «όλων των μεγεθών», ο καγκελάριος Μερτς ζήτησε θάρρος για καινοτομία και ανέφερε ότι το γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο είναι ξεκάθαρο, αλλά στον καινούργιο κόσμο δεν θα λειτουργεί πλέον το να μένει κανείς ακίνητος και να βασίζεται σε αυτό. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι μια πραγματικότητα και τώρα το θέμα είναι πόσο γρήγορα και με πόση επιτυχία προσαρμοζόμαστε (…) Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιχειρήσεις χρειάζεται να έχουν το θάρρος να δοκιμάσουν νέα πράγματα», συμπλήρωσε, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα και ότι «υπάρχουν πολλά που μας δίνουν λόγους αισιοδοξίας, αν και τα δυνατά σημεία της Γερμανίας κρύβονται συχνά κάτω από τόνους γραφειοκρατίας».

Ο κ. Μερτς τόνισε ότι για τις πολιτικές του θέλει να βρει υποστήριξη αποκλειστικά στις δυνάμεις του κέντρου και απέρριψε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD και την Αριστερά. Ενόψει μάλιστα των κρατιδιακών εκλογών αυτής της χρονιάς και της ανόδου της ακροδεξιάς ειδικά στα ανατολικά κρατίδια, ανέδειξε ως κεντρικό στόχο την αποτροπή ανόδου της AfD στην εξουσία. «Υπάρχει μια γοητεία στην απολυταρχία. Η δημοκρατία απαιτεί χρόνο και συζήτηση και δεν είναι πάντα εύκολη. Δεν γίνεται με λίγα likes», ανέφερε και αναγνώρισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το CDU θα πρέπει να εξηγούν με μεγαλύτερη διαφάνεια τις θέσεις και τις πολιτικές τους.

Αργότερα σήμερα ο Φρίντριχ Μερτς αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος του CDU για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ εκλογές θα διεξαχθούν και για την ανάδειξη των μελών της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής και το προεδρείο του κόμματος. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται στην Στουτγάρδη της Βάδης-Βυρτεμβέργης που πηγαίνει στις κάλπες στις 8 Μαρτίου, θα συζητηθούν 270 προτάσεις θέσεων, μεταξύ των οποίων οι ηλικιακοί περιορισμοί για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

  • ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ
  • ·
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • ·
  • ΕΕ
  • ·
  • ΕΥΡΩΠΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Κυκλοφορεί το τεύχος Μαΐου του AllStar Basket

All Content

Ολυμπιακός: Μιλουτίνοβ, Γουόκαπ και Νιλικίνα στο 4o μέρος του «3on3» (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ElvalHalcor: Πάνω από €1 δισ. ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο - Ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους στα 62,4 εκατ.

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος Quest: Αύξηση +11,4% πωλήσεις στο Α’ τρίμηνο του 2026, στα 365,5 εκ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Coca-Cola HBC: Νέο logistics center 31 εκατ. ευρώ στην Αθήνα – Στα 180 εκατ. οι επενδύσεις της πενταετίας

All Content

Digital Marketing: The Great Ad Burnout

All Content

Στην Butter Studios η Intermed

FleetNews

Stellantis και Dongfeng σε συμφωνία 1 δισ. ευρώ

FleetNews

Πτώση 2,8% στις ταξινομήσεις Απριλίου – Θετική η εικόνα στο Α΄ τετράμηνο

FleetNews

Η Lepas έρχεται στην Ελλάδα μέσω της Italian Motion

All Content

Παναθηναϊκός: Την Πέμπτη η επιστροφή στις προπονήσεις, δείπνο Αταμάν-Γιαννακόπουλου

All Content

"Ζωντανός" ο Χολαργός 69-60 τον Αμύντα (gallery)

All Content - BusinessNews.gr

Louis Hotels: Αναζητά νέες ευκαιρίες στην ελληνική τουριστική αγορά - Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Alpha Bank: Διψήφια αύξηση εσόδων στο α΄ τρίμηνο - Προσαρμοσμένα κέρδη 221 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Νέο «Ανακαινίζω»: Έως 36.000 ευρώ για κλειστά σπίτια με αντάλλαγμα πενταετείς μισθώσεις και «παγωμένα» ενοίκια

FleetNews

Νέο Volkswagen ID. Polo με 226 «ηλεκτρικούς» ίππους

FleetNews

Ράλλυ Ακρόπολις: Έρχεται με υπερειδική στο Ελληνικό!

CSRΝews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ & KIDS SAVE LIVES: Μαζί για την εκπαίδευση των παιδιών στις Πρώτες Βοήθειες

CSRΝews.gr

Βιοποικιλότητα και βιωσιμότητα: Η ΘΕΟΝΗ στηρίζει δράση φύτευσης μελισσοκομικών φυτών στις Σπέτσες

CSRΝews.gr

GRICE 2026: Η Αθήνα στο επίκεντρο της Πράσινης Καινοτομίας και της Κυκλικής Οικονομίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο "Σαρλ ντε Γκωλ" και η συνοδεία του αναπτύσσονται στον Βόρειο Ατλαντικό
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο "Σαρλ ντε Γκωλ" και η συνοδεία του αναπτύσσονται στον Βόρειο Ατλαντικό 20/02/2026 - 15:52
Γερμανία: Ζητάει την απελευθέρωση δημοσιογράφου της DW που έχει συλληφθεί στην Τουρκία 20/02/2026 - 16:16
Γερμανία: Ζητάει την απελευθέρωση δημοσιογράφου της DW που έχει συλληφθεί στην Τουρκία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Μητσοτάκης: «Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και συλλογικές συμβάσεις στις συγκοινωνίες» - «Το είπαμε, το κάναμε»
    20/05/2026 - 21:11 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης
    20/05/2026 - 20:43 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Βρετανία: Τοπικό ραδιόφωνο ανακοίνωσε τον θάνατο του βασιλιά Καρόλου - και μετά ζήτησε συγγνώμη
    20/05/2026 - 20:29 ΚΟΣΜΟΣ
  • ElvalHalcor: Πάνω από €1 δισ. ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο - Ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους στα 62,4 εκατ.
    20/05/2026 - 20:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον καλεί τους Κουβανούς να διαλέξουν "έναν νέο δρόμο" - Μήνυμα από τον Ρούμπιο
    20/05/2026 - 19:53 ΚΟΣΜΟΣ
  • Παπαθανάσης: Τι απάντησε στις αιτιάσεις ΠΑΣΟΚ για τις ΜμΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης
    20/05/2026 - 19:27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πλαστικά Κρήτης: Καταβολή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή, από 11 Ιουνίου
    20/05/2026 - 18:46 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Επαφές Χατζηδάκη στο Βερολίνο: Στο επίκεντρο επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις - Τετ-α-τετ με Μερτς
    20/05/2026 - 18:32 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • FAO: Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ κινδυνεύει να προκαλέσει αγροδιατροφικό σοκ
    20/05/2026 - 18:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Alpha Trust: Ζημίες 1,83 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2026
    20/05/2026 - 17:57 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Coca-Cola HBC: Νέο logistics center 31 εκατ. ευρώ στην Αθήνα – Στα 180 εκατ. οι επενδύσεις της πενταετίας
    20/05/2026 - 07:22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΣΕΒ και διμερή επιμελητήρια τόνισαν την ανάγκη ισχυρού «Made in Greece» και εργαλείων εξωστρέφειας
    19/05/2026 - 22:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • e-ΕΦΚΑ: Στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος
    19/05/2026 - 22:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Νέο «Ανακαινίζω»: Έως 36.000 ευρώ για κλειστά σπίτια με αντάλλαγμα πενταετείς μισθώσεις και «παγωμένα» ενοίκια
    20/05/2026 - 08:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στο στόχαστρο της Εφορίας 55.000 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα– Τηλεφωνικές κλήσεις πριν από κατασχέσεις
    20/05/2026 - 07:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

National League 1 - 1ος Όμιλος: Πρόγραμμα-αποτελέσματα 2025/26

20/05/2026 - 18:19
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Έφτασαν στην Αθήνα Βαλένθια-Ρεάλ Μαδρίτης (pics & vids)

20/05/2026 - 18:11
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΕΡΤ: Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας στη φετινή Eurovision

20/05/2026 - 14:14
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ανθρώπινο ribbon από attp και ΕΔΑΕ στην πλατεία Συντάγματος

20/05/2026 - 13:13
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ & KIDS SAVE LIVES: Μαζί για την εκπαίδευση των παιδιών στις Πρώτες Βοήθειες

20/05/2026 - 09:11
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Βιοποικιλότητα και βιωσιμότητα: Η ΘΕΟΝΗ στηρίζει δράση φύτευσης μελισσοκομικών φυτών στις Σπέτσες

20/05/2026 - 08:58
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Νέα Garnier Sorbet Cream με Βιταμίνη C

19/05/2026 - 10:01
FleetNews
fleetnews.gr

Stellantis και Dongfeng σε συμφωνία 1 δισ. ευρώ

19/05/2026 - 04:37
FleetNews
fleetnews.gr

Πτώση 2,8% στις ταξινομήσεις Απριλίου – Θετική η εικόνα στο Α΄ τετράμηνο

19/05/2026 - 04:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals/ All About Blonde: Ένα μοναδικό hair event στο Θέατρο Παλλάς με 650 επαγγελματίες κομμωτές

15/05/2026 - 06:42
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo