Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι παρέμεινε κλειστό τη Δευτέρα καθώς η αστυνομία αναζητούσε τέσσερις κλέφτες που είχαν κλέψει πολύτιμα κοσμήματα εκεί μια μέρα νωρίτερα σε μια τολμηρή ληστεία που διήρκεσε λιγότερο από 10 λεπτά, σύμφωνα με τους NYT. Η ληστεία, η οποία, όπως περιέγραψαν οι αξιωματούχοι, περιλάμβανε ανεκτίμητα κοσμήματα, συγκλόνισε τη Γαλλία και έχει προκαλέσει δυσάρεστες ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια σε έναν από τους πιο διάσημους πολιτιστικούς οργανισμούς του κόσμου.
«Σήμερα το πρωί, η πλειοψηφία του γαλλικού λαού αισθάνεται σαν να έχει ληστευτεί», δήλωσε ο Gérald Darmanin, υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, στο ραδιόφωνο France Inter τη Δευτέρα. «Με τον ίδιο τρόπο που όταν η Notre-Dame κάηκε, ήταν η εκκλησία μας που καιγόταν -ακόμα κι αν δεν ήσασταν Καθολικοί- μια τέτοια απίστευτη ληστεία κοσμημάτων στο Λούβρο φαίνεται απίστευτα θλιβερό γεγονός.» «Δεν μπορούμε να ασφαλίσουμε πλήρως όλες τις τοποθεσίες,» πρόσθεσε ο κ. Darmanin, «αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αποτύχαμε.»
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νουνιές θα αποστείλει οδηγία για την ενίσχυση του μηχανισμού ασφαλείας γύρω από τα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μετά τη θεαματική κλοπή χθες, Κυριακή, κοσμημάτων ανεκτίμητης αξίας από το μουσείο του Λούβρου, ανακοινώθηκε σήμερα από το περιβάλλον του υπουργού. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από συνεδρίαση που είχε στο υπουργείο με την υπουργό Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, όπως και τους υπευθύνους των αστυνομικών υπηρεσιών προκειμένου να εντοπιστεί τι λειτούργησε και τι δεν λειτούργησε, διευκρίνισε η ίδια πηγή.