Η ευρωζώνη κατέγραψε ισχυρό πλεόνασμα €36 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση κατά €4 δισ. σε σχέση με τον Μάιο. Η θετική αυτή εικόνα προήλθε από πλεονάσματα σε αγαθά (€23 δισ.), υπηρεσίες (€16 δισ.) και πρωτογενές εισόδημα (€14 δισ.), τα οποία όμως περιορίστηκαν από το σταθερά υψηλό έλλειμμα του δευτερογενούς εισοδήματος (€17 δισ.).
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στο διάστημα Ιούλιος 2024 – Ιούνιος 2025, το συνολικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε €318 δισ., που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Πρόκειται για μείωση έναντι των €386 δισ. (2,6% του ΑΕΠ) της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η κάμψη αποδίδεται κυρίως στη μεταστροφή του πρωτογενούς εισοδήματος από πλεόνασμα €43 δισ. σε έλλειμμα €7 δισ., στην επιδείνωση του ελλείμματος δευτερογενούς εισοδήματος (€186 δισ. από €168 δισ.) και στη μείωση του πλεονάσματος υπηρεσιών (€144 δισ. από €158 δισ.). Μικρή ανάσα παρείχε η ενίσχυση του πλεονάσματος αγαθών (€367 δισ. από €354 δισ.).
Οι κάτοικοι της ευρωζώνης πραγματοποίησαν καθαρές τοποθετήσεις €261 δισ. σε άμεσες επενδύσεις στο δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο, σε αντίθεση με καθαρές αποεπενδύσεις €230 δισ. την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, οι καθαρές αγορές μετοχών εκτός ευρωζώνης αυξήθηκαν σε €235 δισ. από €103 δισ., ενώ οι αγορές χρεογράφων εκτοξεύθηκαν στα €579 δισ., έναντι €428 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Στις λοιπές επενδύσεις, οι τοποθετήσεις εκτός περιοχής έφτασαν τα €636 δισ., υπερτριπλάσιες από τα €205 δισ. του περασμένου έτους. Την ίδια ώρα, οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων της ευρωζώνης αυξήθηκαν σε €360 δισ., από καθαρές αποεπενδύσεις €181 δισ. το προηγούμενο έτος. Η νομισματική παρουσίαση καταγράφει άνοδο €383 δισ. στα καθαρά εξωτερικά στοιχεία ενεργητικού των ΜΧΙ, εξέλιξη που αντανακλά το πλεόνασμα τρεχουσών και κεφαλαιακών συναλλαγών, αλλά και τις εισροές σε χαρτοφυλακιακές και λοιπές επενδύσεις. Μοναδικό αρνητικό στοιχείο αποτέλεσαν οι καθαρές εκροές σε άμεσες επενδύσεις.
Τον Ιούνιο τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Ευρωσυστήματος υποχώρησαν στα €1,462,1 δισ. από €1,507,7 δισ. τον Μάιο. Η μείωση προήλθε κυρίως από αρνητικές μεταβολές τιμών ύψους €34 δισ., αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του χρυσού, καθώς και από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές €13 δισ. Μικρό αντίβαρο αποτέλεσαν οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους €1,4 δισ.