Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε ότι αναμένει πως θα υπογραφεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα για την πρόσβαση των ΗΠΑ στα κρίσιμα αποθέματα φυσικών πόρων της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμφιταλαντευόταν “στη δέσμευσή του ως προς αυτό πριν από μια εβδομάδα“, είπε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξή του στο CNN αναφερόμενος στην άρνηση του Ουκρανού ηγέτη επί της αρχικής πρότασης των ΗΠΑ. “Ο πρόεδρος (Τραμπ) του έστειλε το μήνυμα. Δεν αμφιταλαντεύεται πλέον“, είπε ο ίδιος.
Ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για «πρόοδο» στις συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία που θα δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους με αντάλλαγμα τη βοήθεια σε θέματα ασφάλειας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πάντως ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να συναντηθούν για να συζητήσουν γι αυτή τη συμφωνία πριν από οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.