Σάββατο, 7 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
O Τραμπ προτείνει οι Παλαιστίνιοι της Γάζας να μεταφερθούν στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
26/01/2025 · 10:25

O Τραμπ προτείνει οι Παλαιστίνιοι της Γάζας να μεταφερθούν στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία

Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τονίζει πέρυσι πως εναντιώνεται στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε χθες Σάββατο το βράδυ κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να μετεγκατασταθούν στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία, στο πλαίσιο ειρηνευτικού σχεδίου που θα συνέβαλε επίσης να «νοικοκυρευτεί» ο παλαιστινιακός θύλακος, όπου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε γενικές γραμμές αντέχει καθώς εισέρχεται στη δεύτερή της εβδομάδα σήμερα.

Η συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ τη 19η Ιανουαρίου, επέτρεψε να ανταλλαχτούν χθες Σάββατο το πρωί τέσσερις στρατιωτίνες του Ισραήλ και περίπου 200 παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Έπειτα από 15 μήνες πόλεμου, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέκρινε ξανά χθες τον θύλακο, που έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, με «εργοτάξιο κατεδάφισης» και πρόσθεσε πως μίλησε για την κατάσταση με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας και σήμερα θα τη συζητήσει με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

«Σχεδόν τα πάντα έχουν κατεδαφιστεί και πεθαίνει κόσμος εκεί πέρα και θα προτιμούσε να συνεργαστούμε με κάποιες από τις αραβικές χώρες και να μείνουν κάπου αλλού όπου θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά έτσι γι’ αλλαγή», είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μιλάμε για ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους, και μετά θα καθαρίσουμε όλο αυτό το πράγμα. Ξέρετε, στη διάρκεια των αιώνων, έγιναν πολλοί, πολλοί πόλεμοι εκεί. Και τώρα, δεν ξέρω, κάτι πρέπει να γίνει», συνέχισε.

Συμπλήρωσε πως επαίνεσε τον μονάρχη της Ιορδανίας που δέχθηκε παλαιστίνιους πρόσφυγες και πως του είπε «θα ήθελα να υποδεχτείτε κι άλλους».

«Του είπα πως θα ήθελα να πάρει πιο πολύ κόσμο, διότι κοιτάω όλη τη Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή και γίνεται χαμός, είναι μεγάλο χάλι. Θα ήθελα να πάρει κόσμο», επανέλαβε.

Ερωτηθείς αν αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη μετεγκατάσταση των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Τραμπ απάντησε «θα μπορούσε να είναι είτε το ένα είτε τ’ άλλο».

Την πρόταση εξήρε σήμερα ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, υποσχόμενος «με τη βοήθεια του θεού» να εργαστεί «ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο».

Η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδα της Γάζας εκτοπίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, στις περισσότερες περιπτώσεις επανειλημμένα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επαναλάμβανε κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία (2017-2021) ότι το Ισραήλ «ουδέποτε είχε καλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο», επιβεβαίωσε εξάλλου πως προχώρησε στην άρση της αναστολής παραδόσεων βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) στον ισραηλινό στρατό που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προκατόχου του Τζο Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη χρονιά τις παραδόσεις των βομβών αυτών, που θεωρούνται ακριβείας μεν, αλλά έχουν εξαιρετικά μεγάλη ισχύ, επιχειρηματολογώντας πως προκάλεσαν «μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία».

Η ομάδα του κ. Τραμπ, σε συντονισμό με αυτή του κ. Μπάιντεν, άσκησε πίεση στις δυο πλευρές να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πριν από την ορκωμοσία του τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή μια ημέρα νωρίτερα, απελευθερώθηκαν χθες τέσσερις στρατιωτίνες 19 ως 20 ετών και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, όπου ξαναβρέθηκαν με τους δικούς τους. Κατόπιν διακομίστηκαν με ελικόπτερο σε κοντινό νοσοκομείο στο Τελ Αβίβ για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Χθες βράδυ, συγγενείς ομήρων και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν ιδίως στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να τηρήσει πλήρως τη συμφωνία και να επιστρέψουν οι υπόλοιποι όμηροι —απομένουν 87, από τους οποίους όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό— από τους συνολικά 251 που είχαν οδηγηθεί, ζωντανοί ή νεκροί, στον θύλακο την 7η Οκτωβρίου 2023.

Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υποδέχθηκαν με αγαλλίαση μέρος των 200 Παλαιστινίων που αποφυλακίστηκαν. Κάποιοι πάνω στους ώμους κατοίκων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα με στολές της φυλακής, ξαναβρέθηκαν με τους δικούς τους, έπεσαν στις αγκαλιές τους, συχνά με δάκρυα να τρέχουν.

Μια πρώτη ανταλλαγή τριών ισραηλινών ομήρων και 90 παλαιστινίων κρατουμένων έγινε την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, τη 19η Ιανουαρίου.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, που τέθηκε υπό απόλυτη πολιορκία, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 47.283 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Στην πρώτη φάση της συμφωνίας, διάρκειας 42 ημερών, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 33 ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.904 παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης· οι υπόλοιποι ισραηλινοί όμηροι, ζωντανοί και νεκροί, πρόκειται να επαναπατριστούν στις επόμενες δυο φάσεις.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Νετανιάχου και αντιπροσωπεία παλαιστινιακών κινημάτων με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ αναμένεται να ξαναρχίσουν σύντομα για να συγκεκριμενοποιηθούν η δεύτερη και η τρίτη φάση. Ωστόσο, το εάν θα κλειστεί συμφωνία παραμένει ανοικτό σε αυτό το στάδιο και πολλοί στο Ισραήλ φοβούνται πως ο πόλεμος θα ξαναρχίσει όταν η πρώτη φάση τερματιστεί, κάτι για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά οι σύμμαχοι του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Αυτό πιθανόν θα καταδίκαζε τους υπόλοιπους ομήρους που απομένουν ζωντανοί.

Ένδειξη των δυσκολιών στην εφαρμογή της συμφωνίας: διαφωνία της τελευταίας στιγμής εμπόδισε χθες την έναρξη της προβλεπόμενης επιστροφής στο βόρειο τμήμα του θυλάκου εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων.

Η ισραηλινή πλευρά θέτει ως όρο για να ανοίξει ο «διάδρομος του Νετσαρίμ», που χωρίζει το βόρειο από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με την απελευθέρωση άμαχης ομήρου, της Αρμπέλ Γεχούντ, 27 ετών. Καταγγέλλει την αθέτηση όρου της συμφωνίας που δεν είχε δημοσιοποιηθεί και την υποχρέωνε να αφήσει «πρώτες» ελεύθερες άμαχες ομήρους.

Στέλεχος της Χαμάς εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ότι η νεαρή θα αφεθεί ελεύθερη «στην τρίτη ανταλλαγή» ομήρων και φυλακισμένων, την 1η Φεβρουαρίου.

  • ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
  • ·
  • ΓΑΖΑ
  • ·
  • ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Μπαρτζώκας: «Δείξαμε τον χαρακτήρα μας ως ομάδα»

All Content

Αταμάν: «Ο Ματίας θα επιστρέψει αυτή την εβδομάδα, στόχος μας το Final-4»

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: «Ποδαρικό» με τζίρο 1,04 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο – Στα 28 εκατ. ευρώ το online κανάλι

All Content - BusinessNews.gr

Το ρίσκο του Γιώργου Προκοπίου - Τα πλοία του περνούν τα Στενά του Ορμούζ, όταν όλοι φεύγουν (FT)

All Content - BusinessNews.gr

ΦΑΡΟΣ AI FACTORY: Ανακοινώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας

All Content

Τα Rankings των Ermis Awards

All Content

WHY: Ο Μάνος Μοσχονάς αναλαμβάνει καθήκοντα Head of Creative

FleetNews

«Κινούμαι ηλεκτρικά»: Επιπλέον πόροι και παράταση αιτήσεων

FleetNews

Τα 5 σημεία που κάνουν την Ford Mustang Mach-E να ξεχωρίζει

FleetNews

Το BMW Group θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ανθρωποειδή ρομπότ

All Content

Παναθηναϊκός: Κατέβασε από το T-Center το λάβαρο με τον Μποντιρόγκα - Τα stories του Γιαννακόπουλου

All Content

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 86-80: Τα highlights του ντέρμπι (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Lidl Ελλάς: Νέα επένδυση 4,4 εκατ. ευρώ για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του καταστήματος στις Μοίρες Ηρακλείου

All Content - BusinessNews.gr

Γιατί αγόρασε το 50,1% της MORE.GR o Βαγγέλης Μαρινάκης;

All Content - BusinessNews.gr

LAMDA – Εμπορικά κέντρα: Νέο ιστορικό υψηλό στον συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων

FleetNews

Η Volvo Cars ξεκινά τη μεγαλύτερη ασύρματη ενημέρωση λογισμικού αυτοκινήτων

FleetNews

Στην Αθήνα το παγκόσμιο συνέδριο εισαγωγέων Renault

CSRΝews.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο «11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας» στη Δράμα

CSRΝews.gr

KPMG: Πάνω από 800 Στελέχη HR διαμόρφωσαν τη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium

CSRΝews.gr

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέα Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2026-2030

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ράμα: Θα ιδρύσει "μουσουλμανικό μικροκράτος" στα Τίρανα στα πρότυπα του Βατικανού
Ράμα: Θα ιδρύσει "μουσουλμανικό μικροκράτος" στα Τίρανα στα πρότυπα του Βατικανού 25/01/2025 - 19:42
Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα κατά της ακροδεξιάς 26/01/2025 - 10:44
Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα κατά της ακροδεξιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πετρέλαιο: Τα 95 δολάρια το βαρέλι άγγιξε το Brent - Καμπανάκι κινδύνου από τους αναλυτές
    06/03/2026 - 21:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Washington Post: H Μόσχα δίνει στην Τεχεράνη πληροφορίες για να στοχεύει αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Μέση Ανατολή
    06/03/2026 - 21:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Aegean: Ανακοίνωσε επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς χώρες της Μέσης Ανατολής
    06/03/2026 - 20:26 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    06/03/2026 - 20:02 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κυβερνητικές πηγές: Ισχυρή η ανάπτυξη το 2025 - τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν παραγωγική ενίσχυση της χώρας
    06/03/2026 - 19:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μπλε Κέδρος: Απέκτησε πολυώροφο ακίνητο στην Αθήνα έναντι 510.000 ευρώ
    06/03/2026 - 19:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΔΥΠΑ: Από 10 Μαρτίου οι αιτήσεις για πρόγραμμα κατάρτισης με επίδομα έως 750 ευρώ
    06/03/2026 - 18:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 13 Μαρτίου
    06/03/2026 - 18:32 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 6,81% - Σχεδόν μηδενίστηκαν τα κέρδη του 2026
    06/03/2026 - 18:17 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΗΠΑ: Αύξηση άνω του 10% στην τιμή του αμερικανικού πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
    06/03/2026 - 17:59 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Γιατί αγόρασε το 50,1% της MORE.GR o Βαγγέλης Μαρινάκης;
    06/03/2026 - 07:05 MEDIA
  • Σούπερ μάρκετ: «Ποδαρικό» με τζίρο 1,04 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο – Στα 28 εκατ. ευρώ το online κανάλι
    06/03/2026 - 07:18 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Το ρίσκο του Γιώργου Προκοπίου - Τα πλοία του περνούν τα Στενά του Ορμούζ, όταν όλοι φεύγουν (FT)
    06/03/2026 - 11:52 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Lidl Ελλάς: Νέα επένδυση 4,4 εκατ. ευρώ για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του καταστήματος στις Μοίρες Ηρακλείου
    06/03/2026 - 10:23 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΦΑΡΟΣ AI FACTORY: Ανακοινώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας
    06/03/2026 - 11:04 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μπαρτζώκας: «Δείξαμε τον χαρακτήρα μας ως ομάδα»

06/03/2026 - 22:58
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Αταμάν: «Ο Ματίας θα επιστρέψει αυτή την εβδομάδα, στόχος μας το Final-4»

06/03/2026 - 22:44
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Pizza Fan: Μοναδικός χορηγός στην Avant Premiere της ταινίας «Φίλοι για Πάντα»

06/03/2026 - 15:02
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Axel Springer: Αγοράζει την βρετανική Telegraph σε deal 663 εκατ. ευρώ

06/03/2026 - 14:59
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο «11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας» στη Δράμα

06/03/2026 - 12:57
CSRΝews.gr
csrnews.gr

KPMG: Πάνω από 800 Στελέχη HR διαμόρφωσαν τη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium

06/03/2026 - 12:56
FleetNews
fleetnews.gr

«Κινούμαι ηλεκτρικά»: Επιπλέον πόροι και παράταση αιτήσεων

05/03/2026 - 07:47
FleetNews
fleetnews.gr

Τα 5 σημεία που κάνουν την Ford Mustang Mach-E να ξεχωρίζει

05/03/2026 - 06:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“NUVIA Medical Aesthetics”

04/03/2026 - 15:39
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Backstage Videoclip – Johanna”

04/03/2026 - 15:35
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo