Κυριακή, 30 Αυγούστου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Γαλλία: Ποιος ήταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο άνθρωπος που έφερε στο προσκήνιο την ακροδεξιά
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
07/01/2025 · 20:49

Γαλλία: Ποιος ήταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο άνθρωπος που έφερε στο προσκήνιο την ακροδεξιά

Ο ιδρυτής του κόμματος του Εθνικού Μετώπου σόκαρε στις αρχές του 21ου αιώνα το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο, όταν αναπάντεχα έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002, χάνοντας σε αυτόν από τον Ζακ Σιράκ.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο άνθρωπος που έβγαλε τη γαλλική ακροδεξιά από το περιθώριο, ένας οξύς προβοκάτορας, με εμμονή κατά των μεταναστών και των Εβραίων, εκείνος που του άρεσε να τον αποκαλούν «το Μενίρ», πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

Ο ιδρυτής του κόμματος του Εθνικού Μετώπου σόκαρε στις αρχές του 21ου αιώνα το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο, όταν αναπάντεχα έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002, χάνοντας σε αυτόν από τον Ζακ Σιράκ.

Ο θάνατός του βρήκε τη Γαλλία να θυμάται σήμερα τη τζιχαντιστική επίθεση που σημειώθηκε πριν από δέκα χρόνια εναντίον του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και η είδηση του θανάτου του βρήκε την κόρη του, Μαρίν Λεπέν, νυν αρχηγός του κόμματος του πατέρα της, σε στάση που έκανε το αεροσκάφος όπου επέβαινε στην Κένυα κατά την επιστροφή της στο Παρίσι από το γαλλικό υπερπόντιο έδαφος Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό, όπου μετέβη για να εκφράσει την αλληλεγγύη της μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Σιντό.

Γεννημένος στη Βρετάνη το 1928, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν σπούδασε νομικά στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και είχε τη φήμη ότι σπάνια περνούσε μια νύχτα έξω στην πόλη χωρίς να μπει σε καυγά. Εντάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων ως αλεξιπτωτιστής πολεμώντας στην Ινδοκίνα το 1953.

Έπειτα από χρόνια στο περιθώριο της γαλλικής πολιτικής σκηνής, η τύχη του θα άλλαζε το 1977 όταν ένας εκατομμυριούχος υποστηρικτής του του κληροδότησε μια έπαυλη έξω από το Παρίσι και 30 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα, περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινά χρήματα.

Έχοντας οικονομική υποστήριξη, ο Λεπέν ξεκίνησε να κυνηγά τις πολιτικές του φιλοδοξίες, παρά το γεγονός ότι τα παραδοσιακά κόμματα τον απέφευγαν.

Εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια της λευκής εργατικής τάξης κατά της μετανάστευσης και κατά των επιχειρηματικών και πολιτικών ελίτ, το Εθνικό Μέτωπο άρχισε να ανεβαίνει σε ποσοστά αρχικά σε τοπικές, περιφερειακές εκλογές και στη συνέχεια σε ευρωεκλογές.

Στις 21 Απριλίου 2002, σε ηλικία 73 ετών και στην τέταρτη υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία, θα προκαλούσε σοκ, προκρινόμενος στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η εκλογική του επιτυχία οδήγησε στο μεσοδιάστημα των δύο γύρων, επί δύο εβδομάδες, εκατομμύρια Γάλλους στους δρόμους να διαδηλώνουν ενάντια στον ρατσισμό και την πολιτική του ενσάρκωση, που έβλεπαν στο πρόσωπο του Λεπέν. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι εξέλεξαν πρόεδρο με σχεδόν 83% των ψήφων τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ, μπροστά στον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στην εξουσία για πρώτη φορά από τότε που κυβέρνησαν συνεργάτες των Ναζί τη δεκαετία του 1940.

Ωστόσο, ο Λεπέν έμελλε να αλλάξει τις παραμέτρους της γαλλικής πολιτικής σκηνής, με τους κλυδωνισμούς να μην μένουν στα σύνορα της χώρας. Ο ακροδεξιός πολιτικός αποτέλεσε πληγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρούσε ως ένα υπερεθνικό σχέδιο που σφετερίζεται τις εξουσίες των εθνικών κρατών, εκμεταλλευόμενη το είδος της δυσαρέσκειας που ένιωσαν πολλοί Βρετανοί που αργότερα θα ψήφιζαν υπέρ του Brexit.

Κατά κάποιον τρόπο, για ορισμένους, η άνοδος Λεπέν αποτέλεσε προάγγελο για την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Όσο για τη Γαλλία, μετά την "ημιτελή" επιτυχία του Λεπέν το 2002, τα παραδοσιακά γαλλικά κόμματα θα προσπαθούσαν έκτοτε να κερδίσουν ξανά τους ψηφοφόρους, υιοθετώντας μια πιο σκληρή, για τα δικά τους δεδομένα, ρητορική για τη μετανάστευση. Αυτή η τακτική βοήθησε τον συντηρητικό Νικολά Σαρκοζί να κερδίσει την προεδρία το 2007, με τη σκληρή στάση απέναντι στο έγκλημα και τη μετανάστευση να αποτελεί πλέον μέρος μιας κυρίαρχης τάσης.

Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, το RN θριάμβευσε στις ευρωεκλογές, οδηγώντας τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην απόφαση να διαλύσει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, φέρνοντας κοντά στην ανάληψη της εξουσίας το ακροδεξιό κόμμα της κόρης Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να έρχεται πρώτη στις επόμενες προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν το 2027.

Το 2011, τον Λεπέν διαδέχθηκε ως επικεφαλής του κόμματος η κόρη του Μαρίν, η οποία έκανε εκστρατεία για να αποβάλει την εικόνα του κόμματος ως αντισημιτικού, το οποίο μετονόμασε σε Εθνικό Συναγερμό και να το μεταμορφώσει σε ένα κόμμα υπερασπιστή της εργατικής τάξης, φτάνοντας σήμερα να είναι μια από τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Ωστόσο αυτή η αλλαγή πολιτικής ταυτότητας του κόμματος, δεν άρεσε στον πατέρα της, που χαρακτήρισε «προδοσία» την απόφαση της κόρης του να αλλάξει το όνομα του κόμματος, λέγοντας ότι θα έπρεπε να παντρευτεί για να απολέσει το οικογενειακό της επίθετο.

Οι τακτικές εμπρηστικές δηλώσεις και οι επιθέσεις του κατά της Μαρίν Λεπέν ανάγκασαν την κόρη του να τον διαγράψει το 2015 από το κόμμα που εκείνος ίδρυσε.

Γνωστές ήταν και οι αντιπαραθέσεις και με την πρώην σύζυγό του, αντιπαραθέσεις που συχνά γίνονταν δημόσια. Η σύζυγός του το έσκασε με τον βιογράφο του τη δεκαετία του 1980, ποζάροντας ημίγυμνη στο Playboy για να εκδικηθεί τον άνδρα που κατήγγειλε ως βίαιο. Έφυγε με ένα από τα εφεδρικά γυάλινα μάτια του, επιστρέφοντάς τα μόνο όταν συμφώνησε να της δώσει πίσω τις στάχτες της αποτεφρωμένης μητέρας της.

Ταλαιπωρημένος από πολλά θέματα υγείας, μια ιατρική πραγματογνωμοσύνη ανέφερε τον Ιούνιο «μεγάλη επιδείνωση» της σωματικής και ψυχολογικής του κατάστασης. Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Λεπέν εισήχθη στο νοσοκομείο και στη συνέχεια σε ιατρική δομή δυτικά του Παρισιού, κοντά στο σπίτι του.

Αμετανόητος μέχρι το τέλος της ζωής του, δεν έκρυβε μεταξύ άλλων τον θαυμασμό του για τον Γάλλο στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν, ο οποίος συνεργάστηκε με τις ναζιστικές αρχές κατοχής της Γαλλίας. Με πολλές καταδίκες εις βάρος του για υποκίνηση φυλετικού μίσους και για δικαιολόγηση εγκλημάτων πολέμου, έμεινε στην μνήμη για αποκρουστικές για πολλούς δηλώσεις του, όπως ότι οι ναζιστικοί θάλαμοι αερίων ήταν «απλώς μια λεπτομέρεια» της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ότι η ναζιστική κατοχή της Γαλλίας «δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη». «Αν πάρεις ένα βιβλίο χιλίων σελίδων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο πέθαναν 50 εκατομμύρια άνθρωποι, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης καταλαμβάνουν δύο σελίδες και οι θάλαμοι αερίων 10 ή 15 γραμμές, και αυτό είναι κάτι που ονομάζει κανείς λεπτομέρεια», έλεγε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Πολλοί εχθροί, λίγοι φίλοι και πολλές τιμές», είχε πει σε ιστότοπο που συνδέεται με την ακροδεξιά, ενώ στα απομνημονεύματά του θα έγραφε: «Δεν μετανιώνω για τίποτα».

  • ΓΑΛΛΙΑ
  • ·
  • ΖΑΝ ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Η Σενεγάλη 84-82 την Ανγκόλα με σούπερ Μπάντιο και διψήφιο Εντιάι

All Content

Ολυμπιακός: Στην COSMOTE TV το τουρνουά CRETE IBT 2026

All Content - BusinessNews.gr

Οίκοι αξιολόγησης: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος αξιολογήσεων της οικονομίας για το 2026

All Content - BusinessNews.gr

Euronext Athens: Κέρδη 229% για τον βασικό δείκτη από το 2021 - Αποδόσεις έως και 1.926%

All Content - BusinessNews.gr

Διεύρυνση της λίστας των προϊόντων με μειωμένες τιμές – Έρχεται παράταση επιδότησης του ντίζελ

All Content

ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Επαναπροκύρηξη spec 982,3 χιλ. ευρώ για τα Κ.Ε.ΠΕ.Α.

All Content

Ελληνικά Οινοποιεία: Νέος CEO ο Βασίλης Ανδρικόπουλος

FleetNews

Η Lizy εξασφάλισε χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ

FleetNews

Το Opel Rekord C γιορτάζει 60 χρόνια ιστορίας

FleetNews

Το Audi Q3 με ακόμα περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης

All Content

Η Αρμάνι Μιλάνο 95-90 τη Βαρέζε στο ντεμπούτο του Άλεκ Πίτερς

All Content

Βαλαντσιούνας: Πέτυχε 20 πόντους στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ζαλγκίρις (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΜΕΓΑ: Νέα αύξηση τζίρου το 2025 με έμφαση στη στήριξη εργαζομένων και καταναλωτών

All Content - BusinessNews.gr

3αλφα: Πωλήσεις 29,7 εκατ. και επιστροφή σε κέρδη 2,45 εκατ. ευρώ – Το boost από τα νέα προϊόντα

All Content - BusinessNews.gr

Μητσοτάκης: Πάνω από 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός πριν από τις εκλογές

FleetNews

Μείωση 2,3% στις ταξινομήσεις Ιουλίου

FleetNews

Η Geely αναδεικνύεται η πιο καινοτόμος αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως

CSRΝews.gr

Η ΕΤΒΑ και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας

CSRΝews.gr

AWS: Νέο δωρεάν πρόγραμμα για φοιτητές με περισσότερα από 900 μαθήματα και δυνατότητα πιστοποίησης

CSRΝews.gr

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Τάκη Ηλιόπουλου στηρίζει τη νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας με Πρόγραμμα Υποτροφιών Α.Ε.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Πρωθυπουργός Δανίας σε Τραμπ: Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς
Πρωθυπουργός Δανίας σε Τραμπ: Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς 07/01/2025 - 18:24
Ντ. Τραμπ: Δεν αποκλείει χρήση στρατιωτικών μέσων για Γροιλανδία και Διώρυγα του Παναμά - Νέες απειλές στο Μεξικό 07/01/2025 - 21:10
Ντ. Τραμπ: Δεν αποκλείει χρήση στρατιωτικών μέσων για Γροιλανδία και Διώρυγα του Παναμά - Νέες απειλές στο Μεξικό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Σαντορίνη: Από τις 75 κλίνες το 1971 στα εκατομμύρια επισκεπτών - Πώς εξελίχθηκε σε παγκόσμιο τουριστικό brand
    29/08/2026 - 20:04 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Fitch: Ο οίκος διατήρησε στο A+ την αξιολόγηση της Γαλλίας με σταθερή προοπτική
    29/08/2026 - 18:52 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    29/08/2026 - 18:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γερμανία: Σχεδιάζει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση με τα drones στο αεροδρόμιο της Λειψίας
    29/08/2026 - 17:48 ΚΟΣΜΟΣ
  • Διεύρυνση της λίστας των προϊόντων με μειωμένες τιμές – Έρχεται παράταση επιδότησης του ντίζελ
    29/08/2026 - 14:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΑΔΕ-myAGRO: Aπλουστεύσεις στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης
    29/08/2026 - 13:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Επίθεση Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη – «Συντεταγμένο με αυτούς που πήγαν να καταστρέψουν τη χώρα»
    29/08/2026 - 13:03 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Πυκνώνουν τα δρομολόγια του Τραμ - Μικρότεροι χρόνοι αναμονής για τους επιβάτες
    29/08/2026 - 12:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 4 Σεπτεμβρίου
    29/08/2026 - 12:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οι ΗΠΑ «βάζουν χέρι» στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας - Συμφωνία-μαμούθ για 65 δισ. βαρέλια
    29/08/2026 - 11:25 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Επίθεση Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη – «Συντεταγμένο με αυτούς που πήγαν να καταστρέψουν τη χώρα»
    29/08/2026 - 13:03 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Euronext Athens: Κέρδη 229% για τον βασικό δείκτη από το 2021 - Αποδόσεις έως και 1.926%
    29/08/2026 - 10:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ηράκλειο: Πάνω από τα 10 εκατ. οι επιβάτες και φέτος στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»
    29/08/2026 - 11:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οίκοι αξιολόγησης: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος αξιολογήσεων της οικονομίας για το 2026
    29/08/2026 - 10:03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΑΔΕ-myAGRO: Aπλουστεύσεις στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης
    29/08/2026 - 13:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η Σενεγάλη 84-82 την Ανγκόλα με σούπερ Μπάντιο και διψήφιο Εντιάι

29/08/2026 - 20:48
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πρεμιέρα με νίκες για τις Εθνικές 3X3 U23 στους Μεσογειακούς Αγώνες

29/08/2026 - 20:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

INTERSPORT και FIBA σε παγκόσμια συνεργασία έως το 2031

28/08/2026 - 13:00
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΟΔΙΠΥ: Στη Black Olive ο λογαριασμός επικοινωνίας για την 90ή ΔΕΘ

28/08/2026 - 11:48
FleetNews
fleetnews.gr

Η Lizy εξασφάλισε χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ

28/08/2026 - 10:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η ΕΤΒΑ και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας

28/08/2026 - 10:04
CSRΝews.gr
csrnews.gr

AWS: Νέο δωρεάν πρόγραμμα για φοιτητές με περισσότερα από 900 μαθήματα και δυνατότητα πιστοποίησης

28/08/2026 - 09:35
FleetNews
fleetnews.gr

Το Opel Rekord C γιορτάζει 60 χρόνια ιστορίας

28/08/2026 - 05:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo