Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
WWF: Εξαφανίστηκε σχεδόν το 70% της άγριας πανίδας, από το 1970 έως το 2018
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
13/10/2022 · 09:30

WWF: Εξαφανίστηκε σχεδόν το 70% της άγριας πανίδας, από το 1970 έως το 2018

Η WWF καλεί «τα πλούσια κράτη να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο πλανήτης έχει απολέσει κατά μέσον όρο σχεδόν το 70% των πληθυσμών των άγριων ζώων μέσα σε κάτι παραπάνω από πενήντα χρόνια, αποκαλύπτει η εκτίμηση αναφοράς του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα κι επισημαίνει τη στενή σύνδεση της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ του 1970 και του 2018, κατά μέσον όρο το 69% των άγριων ειδών —ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφίβιων και ερπετών— χάθηκε, σύμφωνα με την έκθεση για τον Δείκτη Living Planet, εργαλείο αναφοράς που ενημερώνεται κάθε δυο χρόνια από τη WWF.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά για την ανάπτυξη της γεωργίας, παραμένει η κυριότερη αιτία, αναφέρεται στο κείμενο. Ακολουθούν η υπερεκμετάλλευση και η λαθροθηρία.

Η κλιματική αλλαγή είναι ο τρίτος κυριότερος παράγοντας, όμως ο ρόλος της «μεγεθύνεται πάρα πολύ γρήγορα», προειδοποιεί ο Μάρκο Λαμπερτίνι, ο γενικός διευθυντής της WWF. Ακολουθούν η μόλυνση του αέρα, του νερού και της γης, καθώς και η διασπορά από τον άνθρωπο ειδών-εισβολέων.

Η έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα αποτελεί «κόκκινο συναγερμό για τον πλανήτη και άρα για την ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Λαμπερτίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε ψηφιακά, «τη στιγμή που αρχίζουμε να κατανοούμε στ’ αλήθεια ότι τα βιώσιμα οικοσυστήματα, η πλούσια βιοποικιλότητα και η σταθερότητα του κλίματος είναι στοιχεία απαραίτητα για να έχουμε μέλλον με ευημερία, ισότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά με τη σειρά τους».

Καθώς πλησιάζει η διεθνής σύνοδος COP15 για τη Βιοποικιλότητα (τον Δεκέμβριο στο Μόντρεαλ), «η WWF καλεί τις κυβερνήσεις να αδράξουν αυτή την ύστατη ευκαιρία να υιοθετήσουν φιλόδοξο παγκόσμιο στόχο για να σωθούν τα άγρια είδη», ανάλογη με τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 για την κλιματική αλλαγή.

Για να «αντιστραφεί η καμπύλη της απώλειας της βιοποικιλότητας» και για να «αμβλυνθεί» η κλιματική αλλαγή, η έκθεση καλεί να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προστασίας και αποκατάστασης, η παραγωγή και η κατανάλωση πιο βιώσιμων τροφίμων και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Γορίλας των πεδιάδων

Οι αριθμοί είναι «αληθινά τρομακτικοί» στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο Μαρκ Ράιτ, επιστημονικός διευθυντής της WWF, καθώς κατά μέσο όρο καταγράφεται εξαφάνιση του 94% των άγριων ειδών σε αυτή την περιοχή, «πασίγνωστη για τη βιοποικιλότητά της» και «αποφασιστικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος».

Η Ευρώπη είδε τον πληθυσμό των άγριων ζώων της να μειώνεται κατά 18% κατά μέσο όρο, όμως «αυτό κρύβει τις πολύ μεγάλες απώλειες βιοποικιλότητας ιστορικά», πριν από την περίοδο που καλύπτεται στην ανάλυση, επισήμανε ο Άντριου Τέρι, διευθυντής προστασίας στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, εταίρου της WWF στην κατάρτιση της έκθεσης.

Στην Αφρική, το κείμενο υπολογίζει πως η απώλεια έφθασε το 66%. «Φρικιαστικό παράδειγμα είναι αυτό του εθνικού πάρκου Καχούζι Μπιέγκα., στη ΛΔ Κονγκό, όπου οι γορίλες των ανατολικών πεδιάδων υπέστησαν μείωση πληθυσμού κατά το 80%», κυρίως εξαιτίας του κυνηγιού, σημείωσε η Άλις Ρουχουέζα, διευθύντρια του τμήματος της WWF για την Αφρική.
Δερματοχελώνες, λύγκες, δελφίνια, κοράλια και βάτραχοι είναι ανάμεσα στα «σύμβολα της βιοποικιλότητας» που απειλούνται περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Living Planet Index (LPI, «Δείκτης του Ζώντος Πλανήτη»), καταπιάνεται με 5.230 είδη και ασπόνδυλα, μοιρασμένα σε 32.000 πληθυσμούς ζώων σε όλο τον κόσμο.
Το 2020, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature είχε θέσει ωστόσο υπό αμφισβήτηση την αξία αυτού του δείκτη, επισημαίνοντας έπειτα από τη μελέτη 14.000 πληθυσμών σπονδυλωτών μόλις το 1% παρουσίασε ακραία μείωση και ότι εάν αφαιρείτο από την εξίσωση οι υπόλοιποι πληθυσμοί δεν παρουσίαζαν ούτε ανοδική ούτε καθοδική τάση.

Η συνεχής προβολή του μηνύματος της επαπειλούμενης «καταστροφής», επιχειρηματολογούσαν οι συγγραφείς του κειμένου αυτού, μπορεί να οδηγήσει «στην απελπισία, στην άρνηση και στην απραξία», καλώντας να γίνονται πιο εντοπισμένες εκτιμήσεις που θα συμβάλλουν να «προτεραιοποιούνται οι προσπάθειες προστασίας».

Από την πλευρά της, η WWF καλεί «τα πλούσια κράτη να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη για την προστασία του περιβάλλοντος».

  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ·
  • WWF
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ο Πούτιν επιδιώκει να καταστήσει την Τουρκία ως νέο ενεργειακό κόμβο - Συνάντηση με τον Ερντογάν στην Αστάνα
Ο Πούτιν επιδιώκει να καταστήσει την Τουρκία ως νέο ενεργειακό κόμβο - Συνάντηση με τον Ερντογάν στην Αστάνα 13/10/2022 - 09:02
Η ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, απειλεί Ρώσος αξιωματούχος 13/10/2022 - 09:40
Η ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, απειλεί Ρώσος αξιωματούχος
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Κλουκίνας - Λάππας: Με 26,107% η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, κάτω από το 5% ο Λ. Σπεντζάρης
    06/02/2023 - 19:39 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ακυρώσεις δρομολογίων της Hellenic Train - Ποιες γραμμές αφορούν
    06/02/2023 - 19:29 ΕΛΛΑΔΑ
  • Φονικός σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Εικόνες καταστροφής και χάους, διασώστες αναζητούν επιζώντες
    06/02/2023 - 19:16 ΚΟΣΜΟΣ
  • Διακοπή κυκλοφορίας για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τις 20:00
    06/02/2023 - 19:07 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΙΑΤΑ: Στο 68,5% των προ Covid επιπέδων ανέκαμψαν τα αεροπορικά ταξίδια το 2022
    06/02/2023 - 18:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σχολεία: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά
    06/02/2023 - 18:02 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με Ερντογάν - Η Ελλάδα έτοιμη να συνδράμει την Τουρκία
    06/02/2023 - 17:51 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Νέο κύμα έντονων χιονοπτώσεων σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια,από το βράδυ της Δευτέρας
    06/02/2023 - 17:48 ΕΛΛΑΔΑ
  • Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση 0,04%, στις 1.033,02 μονάδες και τζίρο 93,54 εκατ. ευρώ
    06/02/2023 - 17:43 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • FedHATTA/ HATTA: Μνημόνιο Συνεργασίας με το αμερικανικό ASTA
    06/02/2023 - 17:32 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας στο τμήμα Καλυφτάκη - Οινόφυτα
    06/02/2023 - 10:11 ΕΛΛΑΔΑ
  • Όμιλος Καστελόριζο: Έκανε 15 τα καταστήματα, μπαίνει στην ξενοδοχειακή εστίαση και δεν αποκλείει «Ελληνικό»
    06/02/2023 - 08:01 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • MIG: Αναβλήθηκε για την άλλη εβδομάδα η απόφαση για πώληση της Attica Group
    06/02/2023 - 12:44 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σεισμός 7,7 Ρίχτερ: Πάνω από 500 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία
    06/02/2023 - 09:25 ΚΟΣΜΟΣ
  • Επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε όλο το μήκος Αθηνών - Θεσσαλονίκης
    06/02/2023 - 11:19 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

Σκουρτόπουλος: Στον πάγκο της πολωνικής Μπίντγκοζ!

06/02/2023 - 18:50
AllStar Basket
AllStar Basket

Καντέρ: Προσευχές και βίντεο που κόβει την ανάσα! (video)

06/02/2023 - 18:20
Advertising.gr
Advertising.gr

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Πρεσβευτής ο Πάου Γκασόλ

06/02/2023 - 18:20
Advertising.gr
Advertising.gr

POCO: Παρουσιάζει τα νέα POCO X5 Pro 5G και POCO X5 5G

06/02/2023 - 17:55
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Οι Γιατροί του Κόσμου δίπλα στους πληγέντες του φονικού σεισμού σε Τουρκία – Συρία

06/02/2023 - 17:52
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

ΕΕ: Υποδέχεται τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Stop Finning – Stop the Trade»

06/02/2023 - 15:26
FleetNews
FleetNews

ΣΤΟΧΑΣΙΣ: Η ελληνική αγορά νέων αυτοκινήτων

06/02/2023 - 07:49
FleetNews
FleetNews

Πρεμιέρα για το νέο Mazda CX-90

06/02/2023 - 07:48
NEWS
Estetica Magazine

WELLA COMPANY X MUSÉE DES ARTS DÉCORATIFS « DES CHEVEUX ET DES POILS »

30/01/2023 - 16:13
NEWS
Estetica Magazine

ΑRTEGO SEMINAR

27/01/2023 - 13:55
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo