☰ ΕΝΟΤΗΤΕΣ × ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης

09/01/2022 - 12:54
Κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ
Κύπρος: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης
NewsRoom NewsRoom
Εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, «αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και τοποθετήσεων, δημοσίων και άλλων, που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και που αναπόφευκτα και δυστυχώς επηρεάζουν το σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, έχει υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή, ενώ εκδήλωσε και το ενδιαφέρον του για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, οι οποίες θα διεξαχθούν το 2023.

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών:

«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Σας κάλεσα σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών για να σας ανακοινώσω την απόφασή μου να παραιτηθώ από το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών.

Έθεσα την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και αρκετές μέρες, ο οποίος την έκανε αποδεκτή την Παρασκευή το πρωί, με ισχύ από την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που μου επέδειξε και για την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω την πατρίδα μου από το υψηλό αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και προηγουμένως ως Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Η παραίτηση μου είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και τοποθετήσεων, δημοσίων και άλλων, που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και που αναπόφευκτα και δυστυχώς επηρεάζουν το σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιπαρέρχομαι τους όποιους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αναφορές εφόσον διατηρώ την έντονη πεποίθηση ότι δεν τιμούν και δεν πρέπει να έχουν χώρο στο σύγχρονο πολιτικό λόγο. Είναι δυστυχώς αυτές οι προσεγγίσεις που απομακρύνουν ολοένα και περισσότερους πολίτες από τα κοινά αλλά και την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Θέλω να επαναλάβω την άποψη μου ότι η ενεργοποίηση των σχετικών εσωκομματικών διαδικασιών για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, πολύ πέραν του ενός έτους από τη διεξαγωγή τους, επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που ως Πολιτεία και κοινωνία καλούμαστε να διαχειριστούμε, όπως επίσης την υλοποίηση και ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου.

Ειδικότερα την ώρα που η Κύπρος αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη παγκόσμια πανδημία με πολλαπλές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που βιώνει ο καθένας από μας. Δυστυχώς τα πρόσφατα γεγονότα στη Βουλή αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το ίδιο και η παραίτηση μου την ώρα που υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα στο τραπέζι.

Πρόωρες και μακρές προεκλογικές περίοδοι είναι αντιπαραγωγικές και δεν ωφελούν τον τόπο και τους πολίτες. Υπενθυμίζω ότι τον Οκτώβριο του 2021, ο ΔΗ.ΣΥ. ανακοίνωσε πανηγυρικά τον προσυνεδριακό διάλογο όπως επίσης το πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο το οποίο όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιείτο στο τέλος της άνοιξης, τα αποτελέσματα του οποίου, πολύ ορθά, θα αποτελούσαν τα κυρία συστατικά για τη διακυβέρνηση 2023-2028. Είναι προφανές ότι η αιφνίδια επίσπευση των όποιων διαδικασιών, πέραν των όσων προανέφερα, οδήγησε δυστυχώς σε εσωστρέφεια και στη σημερινή κατάσταση.

Υπό το φως των όσων προανέφερα, με κάθε ειλικρίνεια δηλώνω ότι θα με ενδιέφεραν οι Προεδρικές Εκλογές του 2023, ειδικότερα αν μια υποψηφιότητα μου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες συνεργασίες, και φυσικά μετά από διάλογο με την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της βάσης του ΔΗ.ΣΥ., του κόμματος μου, στης οποίας τη στήριξη φυσιολογικά και αναμενόμενα θα προσέβλεπα. Ένα διάλογο που θα έχει ως αποτέλεσμα την ετοιμασία ενός συγκεκριμένου προγράμματος επί όλων των προκλήσεων που ως χώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο σύγχρονο, όπως δικαιωματικά απαιτεί ο πολίτης.

Κρίνω, για τους λόγους που προανέφερα, σήμερα αλλά και σε προηγούμενες τοποθετήσεις μου, ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για τις όποιες αποφάσεις. Γι' αυτό και μέχρι σήμερα δεν εκδήλωσα προσωπικά ενδιαφέρον για τις Προεδρικές Εκλογές, παρά τα όσα εδώ και καιρό ακούγονται. Να σημειώσω την ίδια στιγμή ότι δεν έχω ποτέ εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Προεδρία του ΔΗ.ΣΥ., που όπως και η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη το 2008 αποδεικνύει, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στόχος μου ήταν πάντα η εφαρμογή πολιτικών χωρίς άγρια θηρία και χωρίς την επικράτηση αυτών που επιδεικνύουν αδιακρίτως τα αιχμηρά τους δόντια. Η Δημοκρατία ως πολίτευμα δεν ευνοεί συνθήκες ζούγκλας και αναρχίας χωρίς να εξαφανίζει βεβαίως κανένα είδος, επιτρέποντας την ομαλή συνύπαρξη των πάντων, με σεβασμό και αρχές.

Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις υπηρετούν όσους επενδύουν στην πόλωση και τον φανατισμό και δεν αρμόζουν στις σύγχρονες δημοκρατίες και ήθη. Λυπούμαι αλλά δεν θα ακολουθήσω. Πρεσβεύω συνενώσεις και όχι αποκλεισμούς και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εξαρχής πορεύτηκα.

Επαναλαμβάνω ότι, σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 θα προβώ σε ανακοινώσεις όταν λάβω τις τελικές μου αποφάσεις. Παραμένω ενεργός και παρών όπως ήμουν εξαρχής. Όχι μέσα σε χρονοδιαγράμματα που επέβαλαν μεθοδεύσεις άλλων, των οποίων τις φιλοδοξίες σέβομαι απόλυτα και έχουν κάθε δικαίωμα να τις έχουν, όπως δικαίωμα έχω και εγώ, και εσείς, και ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεες συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου, όσο και στο εξωτερικό που επίσης διαδραματίζει καθοριστική σημασία σε ένα παγκοσμοιποιημένο πλέον περιβάλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ.».

Ετικέτες
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Σε μεγάλη μείωση του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ οδήγησαν οι θάνατοι από κορονοϊό
Σε μεγάλη μείωση του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ οδήγησαν οι θάνατοι από κορονοϊό
Καζακστάν: 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών
Καζακστάν: 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών

Σχετικά Άρθρα

Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ τη Δευτέρα (9/5) 08/05/2022 - 17:40 Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ τη Δευτέρα (9/5)
Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος εναρμονισμένες αγωνίζονται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο 06/05/2022 - 14:40 Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος εναρμονισμένες αγωνίζονται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο
Στις 6 Μαΐου στην Αθήνα, Ελλάδα και Κύπρος δίνουν τα χέρια στο 1st Greece - Cyprus Business Summit 05/05/2022 - 18:27 Στις 6 Μαΐου στην Αθήνα, Ελλάδα και Κύπρος δίνουν τα χέρια στο 1st Greece - Cyprus Business Summit
Επιστολή Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών στην UNESCO «για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας» 29/04/2022 - 15:21 Επιστολή Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών στην UNESCO «για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας»
Η Scandro Holding με το πλοίο M/V DALEELA, ανάδοχος στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς - Λεμεσός 29/04/2022 - 14:29 Η Scandro Holding με το πλοίο M/V DALEELA, ανάδοχος στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς - Λεμεσός
Ξεκινά χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Κύπρο 26/04/2022 - 09:50 Ξεκινά χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Κύπρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες
    16/05/2022 - 21:41 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η ΕΕ εγκρίνει ελληνική ενίσχυση 2 δισ. ευρώ στήριξης επενδύσεων για βιώσιμη ανάκαμψη
    16/05/2022 - 21:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΕ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
    16/05/2022 - 21:13 ΚΟΣΜΟΣ
  • Επιτέλους άνοδος για τον χρυσό
    16/05/2022 - 20:51 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η Ρωσία χαλαρώνει τα capital controls
    16/05/2022 - 20:43 ΚΟΣΜΟΣ
  • Safe Bulkers: Ολοκλήρωση Διάθεσης Αντληθέντων Κεφαλαίων από την έκδοση ΚΟΔ
    16/05/2022 - 20:39 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τσέλσι: Στον «αέρα» η εξαγορά από τον Μπόλι λόγω Αμπράμοβιτς
    16/05/2022 - 20:39 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Καναδάς: Η Οτάβα υπέρ μιας «γρήγορης» ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
    16/05/2022 - 20:34 ΚΟΣΜΟΣ
  • Μπερνάκι: Η Fed έκανε λάθος, τώρα παλεύει με στασιμοπληθωρισμό
    16/05/2022 - 20:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πτώση 4% για το φυσικό αέριο
    16/05/2022 - 20:27 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Starlink: Διαθέσιμο στην Ελλάδα το δορυφορικό internet της Space X
    14/05/2022 - 17:29 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων
    14/05/2022 - 18:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Επίθεση με γκαζάκια σε καφέ στο Περιστέρι
    14/05/2022 - 12:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • O αντίκτυπος της απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών που αποφάσισε η Ινδία
    15/05/2022 - 12:13 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τουρισμός: Σε αναζήτηση 55.000 εργαζομένων βρίσκεται ο κλάδος της Ξενοδοχίας
    15/05/2022 - 12:24 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket 16/05/2022 - 21:13

Λιετκαμπέλις: Με Καλαϊτζάκη 79-55 και 1-1 τη Ζαλγκίρις (video)

Advertising.gr
Advertising.gr 16/05/2022 - 20:40

Eurovision 2022: Άγγιξε το 72,2% η τηλεθέαση

AllStar Basket
AllStar Basket 16/05/2022 - 20:35

Μπαρτζώκας: Ευχαριστημένος έως τώρα, αλλά δικαιωμένος… στο τέλος (vids)

Advertising.gr
Advertising.gr 16/05/2022 - 19:30

Melon Media: Παρουσιάζει την σειρά podcast "Ιστορίες της Aegean”

CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

we4all & The Hellenic Initiative: Πρωτοβουλία δενδροφύτευσης στο δήμο Παιανίας

16/05/2022 - 17:26
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Κομισιόν: Ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ για τη βιώσιμη ανάκαμψη

16/05/2022 - 17:25
FleetNews
FleetNews

Παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Lexus UX 200 / 250h

16/05/2022 - 07:59
FleetNews
FleetNews

Arval: αύξησε τον στόλο της κατά 6,5% το πρώτο τρίμηνο

16/05/2022 - 07:55
NEWS
Estetica Magazine

Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ L’OREAL PROFESSIONNEL

13/05/2022 - 11:52
NEWS
Estetica Magazine

9TH NGFL & 1ST GRADUATE FASHION, ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗ ΜΟΔΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

11/05/2022 - 15:15
BusinessNews.gr Logo
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
Copyright © 2012 - 2022 Direction Business Network.
All rights reserved.
Developed by Nuevvo.
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed