Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Kαταλονία: Επικράτησαν οι αυτονομιστές στις κάλπες
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
22/12/2017 · 02:00

Kαταλονία: Επικράτησαν οι αυτονομιστές στις κάλπες

Οι αυτονομιστές διατήρησαν στις εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν την Πέμπτη στην Καταλονία, την πλειοψηφία που διέθεταν στην τοπική Βουλή, βυθίζοντας ξανά την Ισπανία στην αβεβαιότητα, λίγους μήνες μετά τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, που θορύβησε την Ευρώπη αλλά παρέμεινε κενό γράμμα.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Οι αυτονομιστές διατήρησαν στις εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν την Πέμπτη στην Καταλονία, την πλειοψηφία που διέθεταν στην τοπική Βουλή, βυθίζοντας ξανά την Ισπανία στην αβεβαιότητα, λίγους μήνες μετά τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, που θορύβησε την Ευρώπη αλλά παρέμεινε κενό γράμμα.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 99,8%, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν οριακά, με τις 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, την απόλυτη πλειοψηφία, μολονότι καταλαμβάνουν δύο λιγότερες έδρες από ό,τι το 2015.

«Ο Πουτζντεμόν πρόεδρος, πρόεδρος!», ξέσπασαν οι υποστηρικτές του ηγέτη που καθαίρεσε η Μαδρίτη, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.

«Το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν!», τόνισε με ικανοποίηση λίγη ώρα αργότερα από τις Βρυξέλλες, όπου έχει αυτοεξοριστεί, ο ηγέτης της αυτονομιστικής καταλανικής δεξιάς, το ψηφοδέλτιο του οποίου κατετάγη πρώτο στο στρατόπεδο των αυτονομιστών, κάνοντας λόγο για ένα αποτέλεσμα «που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας».

Το αποτέλεσμα της Πέμπτης αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, που όχι μόνο δεν κατάφερε να αποθαρρύνει τους αυτονομιστές, αλλά ξαναβρίσκει μπροστά του τον ίδιο αντίπαλο, η στρατηγική του οποίου είναι να δείξει στην Ευρώπη ότι προσπαθεί να φιμωθεί ο καταλανικός λαός και να κερδίσει υποστηρικτές, κάτι πάντως που δεν καταφέρνει.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχασε τις οκτώ από τις 11 έδρες του στην Καταλονία, προς όφελος κυρίως του κόμματος Ciudadanos (κεντροδεξιά), που ευελπιστεί εξάλλου να κερδίσει έδαφος πέραν της επαρχίας.

Πάντως η πραγματικότητα στην Καταλονία είναι αρκετά πιο περίπλοκη απ' ό,τι υποδεικνύει ο συσχετισμός δύναμης των αυτονομιστών και των υποστηρικτών της παραμονής στην Ισπανία στην τοπική Βουλή, που παρέμεινε σχεδόν απαράλλακτος σε σύγκριση με εκείνον των τελευταίων εκλογών, καθώς οι αυτονομιστές... μετρήθηκαν λιγότεροι.

Χάρη στο ιδιότυπο εκλογικό σύστημα στην Καταλονία, το οποίο ωφελεί τις αγροτικές περιοχές, όπου έχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη, οι αυτονομιστές διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν τις περισσότερες ψήφους: το 47,6% των Καταλανών ψήφισε τα αυτονομιστικά κόμματα, όμως το 52% αυτά που τάσσονται εναντίον της απόσχισης.

Οι Καταλανοί ψηφοφόροι, που χθες κατέρριψαν το ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής σε μια εκλογική αναμέτρηση στην επαρχία (82%), ανέδειξαν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην επαρχία το φιλελεύθερο, κεντροδεξιό κόμμα Σιουδαδάνος, το οποίο τάσσεται εναντίον της ανεξαρτησίας.

Μολαταύτα, αν καταφέρουν να συνεννοηθούν και να σχηματίσουν μια συμμαχία, οι αυτονομιστές θα ξαναπάρουν τα ηνία σε αυτή την επαρχία, που η Μαδρίτη έθεσε υπό τον απευθείας έλεγχό της επικαλούμενη για πρώτη φορά το Άρθρο 155 του Συντάγματος, για να παύσει την τοπική κυβέρνηση και να διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο που ανακήρυξε μονομερώς τη θνησιγενή ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Φραν Ρόμπλες, ένας 26χρονος γιατρός που ψήφισε ένα από τα αυτονομιστικά κόμματα, παραδέχθηκε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών τού αφήνει «μια πολύ παράξενη αίσθηση». «Κερδίσαμε με βάση τον αριθμό των βουλευτών, αλλά όχι με βάση τον αριθμό των ψήφων. Και το ένα και το άλλο στρατόπεδο μπορεί να πει πως κέρδισε. Αυτό αντανακλά πολύ καλά την πραγματικότητα, η οποία είναι πως η Καταλονία είναι πολιτικά διχασμένη και ο μόνος τρόπος να απαντηθεί η ερώτηση είναι να τεθεί καθαρά, σε ένα (νέο) δημοψήφισμα».

Η ψηφοφορία έγινε χωρίς να καταγραφεί το παραμικρό επεισόδιο, παρά τις εβδομάδες έντασης, μια κρύα αλλά ηλιόλουστη μέρα.

Ο Πουτζντεμόν παρακολουθούσε την καταμέτρηση από τις Βρυξέλλες, όπου έχει καταφύγει μαζί με τέσσερις πρώην υπουργούς της περιφερειακής κυβέρνησης, σε μια μάταιη προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλην όμως η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την κυβέρνηση της Μαδρίτης, χαρακτηρίζει την κρίση εσωτερική υπόθεση της χώρας και τάσσεται υπέρ της τήρησης της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία, κάτι που έσπευσε να υπενθυμίσει χθες το βράδυ. Η θέση της ΕΕ για την Καταλονία είναι «καλώς εγνωσμένη» και «δεν θα αλλάξει», τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εκλογές κηρύχθηκαν την 27η Οκτωβρίου από τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, ο οποίος έθεσε την Καταλονία υπό την κηδεμονία της Μαδρίτης, διέλυσε την τοπική Βουλή και την τοπική κυβέρνηση, όλα τα μέλη της οποίας διώκονται από την ισπανική δικαιοσύνη για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος επειδή χρησιμοποίησαν χρήματα από τα κρατικά ταμεία για να προωθήσουν την υπόθεση της καταλανικής ανεξαρτησίας.

Ο Ραχόι ήθελε έτσι να σκοτώσει πριν βγει από το αυγό κάθε απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας που ουσιαστικά προαναγγέλθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν οι αυτονομιστές κέρδιζαν τις εκλογές του 2015.

Η κρίση η οποία υπέβοσκε για χρόνια ανάμεσα στη Μαδρίτη και τους αυτονομιστές ήρθε στον αφρό την 1η Οκτωβρίου, με την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση που απαγορεύθηκε από τη δικαιοσύνη και σημαδεύτηκε από ένα όργιο αστυνομικής βίας που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.

Την 27η Οκτωβρίου, 70 από τους 135 Καταλανούς βουλευτές ανακήρυξαν μονομερώς μία «Καταλανική Δημοκρατία» που έμεινε νεκρό γράμμα, εν μέσω ενός κύματος συλλήψεων αυτονομιστών για «στάση», διαδηλώσεων, αποκλεισμών τρένων και της έναρξης της μαζικής φυγής επιχειρήσεων.

Για την Ινές Αριμάδας, την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σιουδαδάνος, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών κάνει «ένα πράγμα ακόμη πιο καθαρό (...) η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει την ενότητα με τους υπόλοιπους Ισπανούς και τους Ευρωπαίους, και τα εθνικιστικά κόμματα δεν μπορούν ποτέ πια να μιλούν εξ ονόματος της Καταλονίας, διότι η Καταλονία είμαστε όλοι εμείς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πρώτη ήττα για την Μπασκόνια στη Liga Endesa πριν τον Παναθηναϊκό - Σαρωτικές Βαλένθια, Μπανταλόνα (vids)

All Content

Απρόσμενη ήττα για τη Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό, 77-82 από την Πετκίμ - Νίκη της Μπεσίκτας

All Content - BusinessNews.gr

Εξάρχου: Αμφιβολίες για την επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Ανάγκη για μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG

All Content - BusinessNews.gr

Στα 52,3 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το πρώτο εξάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

Τέσσερα χρόνια οι «ταύροι» στις αγορές- Υπεραποδίδει το ΧΑ σε σχέση με τις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές

All Content

Παράταση στο spec για τις «Νταντάδες της γειτονιάς»

All Content

Η Beau Domaine στην ελληνική αγορά

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφτασε τις 300 νίκες στο πρωτάθλημα

All Content

Ομπράντοβιτς για Σλούκα-Ναν: «Όλοι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικοί είναι για την ομάδα» (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Γκοργκόλης: «Γκαζώνει» στην αγορά δικύκλου με μερίδιο 31% και ηγετική θέση για 16η συνεχή χρονιά - Ξεπέρασε τα 83 εκατ. ο τζίρος

All Content - BusinessNews.gr

Υδατοκαλλιέργεια: Εξαγωγές 672 εκατ. ευρώ και επενδύσεις στην ευζωία των ψαριών

All Content - BusinessNews.gr

«Κόκκινα» δάνεια: Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες – Επανυπολογισμός οφειλών, περιορισμός πλειστηριασμών

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Αυστρία: Σοβαρή μείωση της συγκομιδής φρούτων και λαχανικών μετά την ξηρασία του καλοκαιριού

CSRΝews.gr

Μαδρίτη-LDES Council: Η αποθήκευση μακράς διάρκειας ως άμεση και αναγκαία υποδομή ενεργειακής ασφάλειας

CSRΝews.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαράσσει νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Lactalis: Φρένο στην εξαγορά της Itambé Alimentos
Lactalis: Φρένο στην εξαγορά της Itambé Alimentos 21/12/2017 - 02:00
Inditex: Αλλαγή στην ηγεσία της Bershka 22/12/2017 - 02:00
Inditex: Αλλαγή στην ηγεσία της Bershka

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    18/10/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Θεοδωρικάκος: Λύσεις στα αιτήματα των λαϊκών αγορών με επίκεντρο τον καταναλωτή
    18/10/2026 - 14:34 ΕΛΛΑΔΑ
  • Συγκίνηση στη Νίκαια για το 40ήμερο μνημόσυνο του Γιώργου Μαζωνάκη
    18/10/2026 - 14:08 ΕΛΛΑΔΑ
  • Eurowings: Περικοπές πτήσεων λόγω έλλειψης κηροζίνης
    18/10/2026 - 13:39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Προσβάσιμος τουρισμός: Δικαίωμα για όλους, ευκαιρία για την ελληνική οικονομία
    18/10/2026 - 13:25 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΟΟΣΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική Δικαιοσύνη, οι θετικές επιδόσεις και οι αναφορές στις καλές πρακτικές της Ελλάδας
    18/10/2026 - 13:09 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΥΠΑΑΤ: 315 επενδυτικά σχέδια ύψους 329,6 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα
    18/10/2026 - 12:23 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρή φωνή στην Ευρώπη
    18/10/2026 - 11:50 ΕΛΛΑΔΑ
  • Στα 52,3 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το πρώτο εξάμηνο του 2026
    18/10/2026 - 11:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Παπαστεργίου: Η ασφάλεια των παιδιών μας στον δρόμο είναι ευθύνη όλων μας και σταθερή προτεραιότητά μας
    18/10/2026 - 11:08 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Απορροφάται το 50% της αύξησης στο πετρέλαιο θέρμανσης με τις επιδοτήσεις κράτους και διυλιστηρίων
    18/10/2026 - 10:20 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Eurowings: Περικοπές πτήσεων λόγω έλλειψης κηροζίνης
    18/10/2026 - 13:39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Θεοδωρικάκος: Λύσεις στα αιτήματα των λαϊκών αγορών με επίκεντρο τον καταναλωτή
    18/10/2026 - 14:34 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΕ: Σημαντική πρόοδος στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων
    18/10/2026 - 09:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Παπαστεργίου: Η ασφάλεια των παιδιών μας στον δρόμο είναι ευθύνη όλων μας και σταθερή προτεραιότητά μας
    18/10/2026 - 11:08 ΕΛΛΑΔΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Απρόσμενη ήττα για τη Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό, 77-82 από την Πετκίμ - Νίκη της Μπεσίκτας

18/10/2026 - 20:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

NBA 2026-27: Οι βασικές πεντάδες των 30 ομάδων

18/10/2026 - 20:07
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Αυστρία: Σοβαρή μείωση της συγκομιδής φρούτων και λαχανικών μετά την ξηρασία του καλοκαιριού

16/10/2026 - 14:20
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το νέο app του ΣΠΟΡ FM TV πλέον διαθέσιμο

16/10/2026 - 14:12
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μαδρίτη-LDES Council: Η αποθήκευση μακράς διάρκειας ως άμεση και αναγκαία υποδομή ενεργειακής ασφάλειας

16/10/2026 - 14:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

easy 97.2: Στο Λονδίνο για τη ζωντανή εμφάνιση της Mariah Carey θα ταξιδέψει ένας τυχερός ακροατής

16/10/2026 - 13:31
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Maybelline Grippy Challenge by Eleni Foureira

14/10/2026 - 13:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – “Milan Fashion Week”

07/10/2026 - 06:15
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo