Κυριακή, 5 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κωνσταντινίδης (ΟΤΕ): Το χάσμα με την Ευρώπη γεφυρώνεται - Υψηλός ο ρυθμός κάλυψης με FTTH
Newsroom Newsroom
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
18/11/2024 · 17:24

Κωνσταντινίδης (ΟΤΕ): Το χάσμα με την Ευρώπη γεφυρώνεται - Υψηλός ο ρυθμός κάλυψης με FTTH

Σχετικά με την κάλυψη της χώρας με FTTH, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί απαρέγκλιτα το roll-out του επενδυτικού του πλάνου, για να φτάσει τα 3 εκατ. γραμμές έως το 2027
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου ΟΤΕ που θα καλύψει τα 2/3 της χώρας με Fiber To The Home (FTΤΗ) μέχρι το 2027, την ανάγκη για τόνωση της διείσδυσης της υποδομής αυτής σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, την πορεία στην κινητή και την εικόνα του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στην Ευρώπη, μίλησε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ στο 26ο Συνέδριο «Infocom World», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά με την κάλυψη της χώρας με FTTH, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί απαρέγκλιτα το roll-out του επενδυτικού του πλάνου, για να φτάσει τα 3 εκατ. γραμμές έως το 2027, ενώ έδωσε την εικόνα για το 2024. «Στον Όμιλο ΟΤΕ εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καλύψει πάνω από 1,7 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό κάλυψης 36% στο σύνολο της αγοράς μας. Αν σε αυτό το ποσοστό συμπεριληφθεί και το roll-out των άλλων παρόχων, θα φτάσουμε σε μία συνολική κάλυψη των 2,3 εκατ. γραμμών, δηλαδή περίπου στο 48% στο σύνολο της χώρας». Ο υψηλός ρυθμός κάλυψης, όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη στο πεδίο αυτό, σταδιακά γεφυρώνεται: «προσθέτουμε κάθε χρόνο 10-12 ποσοστιαίες μονάδες και έχουμε φτάσει στα μισά της διαδρομής. Με τον ρυθμό αυτό, μέσα στην επόμενη τριετία θα έχουμε καλύψει το 80% της χώρας. Επομένως, το θέμα της κάλυψης του δικτύου οπτικών ινών έχει δρομολογηθεί».

Ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε, επίσης, ότι στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ συμπεριλαμβάνεται το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband», το οποίο θα φέρει ταχύτητες 1Gbps σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της επαρχίας, καθώς «η ευρυζωνικότητα αφορά όλους».

Μιλώντας για τη ζήτηση, ο επικεφαλής της Στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, η ζήτηση για FTTH κινείται ανοδικά, ενώ αναμένεται να τονωθεί περαιτέρω. Ως βασικούς παράγοντες τόνωσης υπέδειξε, μεταξύ άλλων, το επικείμενο Gigabit Voucher που έχει ανακοινωθεί από την Πολιτεία, την κατάργηση του φόρου σταθερής για υπηρεσίες FTTH, καθώς και τη συμφωνία μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής FTTH.

Ο κ. Κωνσταντινίδης στάθηκε ιδιαίτερα στον κομβικό ρόλο της συμφωνίας αυτής, για τη διείσδυση του FTTH και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας: «μέσα από τις εκπτώσεις που δίνουμε, παρέχουμε κίνητρα σε όλους τους παρόχους να αυξήσουν τον ρυθμό με τον οποίο μεταφέρουν τους πελάτες τους, από τα δίκτυα χαλκού, στα δίκτυα FTTH.». Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέδειξε την επίδραση της εν λόγω συμφωνίας, στην απόδοση των επενδύσεων των παρόχων: «όσο γεμίζουμε το δίκτυό μας με FTTH πελάτες λιανικής και χονδρικής, όσο αυξάνουμε δηλαδή την αξιοποίηση του δικτύου μας (utilization), τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο να βλέπουμε την απόδοση των μεγάλων επενδύσεων που κάνουμε, να έχει θετικό πρόσημο».

Όσον αφορά στην κινητή, ο κ Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι ο Όμιλος ΟΤΕ ηγείται στον τομέα αυτό, καθώς η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου COSMOTE 5G, ξεπερνά το 99%. Από τη συζήτηση δεν έλειψε το COSMOTE 5G+, το δίκτυο τεχνολογίας Stand-Alone (SA), το οποίο πρώτη διέθεσε εμπορικά στην Ελλάδα η COSMOTE, με την πανελλαδική πληθυσμιακή του κάλυψη να βρίσκεται στο 50%. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο στόχος της εταιρείας για την πληθυσμιακή κάλυψη στο τέλος του 2024 είναι το 60%, με την περαιτέρω ανάπτυξη των συχνοτήτων 3.5GHz.

Επιπλέον, ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, σημείωσε ότι το νέο δίκτυο 5G SA και οι συχνότητες 3.5GHz, είναι η βάση πάνω στην οποία ο Όμιλος σχεδιάζει λύσεις Fixed Wireless Access (FWA). Όπως είπε, στόχος με το FWA είναι να προσφερθούν υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες, είτε ως μόνιμη λύση σε περιοχές που δεν θα καλυφθούν από οπτική ίνα, είτε ως μεταβατική λύση σε περιοχές όπου η οπτική ίνα θα καθυστερήσει να φτάσει.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την εικόνα του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κλάδου, με τον κ. Κωνσταντινίδη να τονίζει, ότι αν και τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς δείκτες ο κλάδος υποαποδίδει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, φαίνεται ότι το τοπίο, έστω και σταδιακά, αλλάζει. Για τον κ. Κωνσταντινίδη, βασικός λόγος της σταδιακής μεταστροφής του κλάδου, είναι η διαφαινόμενη οικοδόμηση μιας άλλης αντίληψης από την ευρωπαϊκή ηγεσία σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι τηλεπικοινωνίες. Σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, έχουν συμβάλλει, μεταξύ άλλων, η έκθεση Draghi, καθώς και η Λευκή Βίβλος που εξέδωσε στην αρχή του έτους η ΕΕ. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των «φωνών», όπως σχολίασε, είναι, ότι η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών περνάει μέσα από τη δημιουργία μεγαλύτερων ευρωπαϊκών παρόχων, που πετυχαίνουν τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας, καθώς και μέσα από ένα πιο ενιαίο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, με έμφαση στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις αναγκαίες επενδύσεις του κλάδου. Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι καθοριστικό ρόλο έχουν παίξει και οι ίδιοι οι επενδυτές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι η επένδυση στις τηλεπικοινωνίες είναι μακροπρόθεσμη και ότι σε βάθος χρόνου θα αρχίσει να αποδίδει. «Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία. Ότι όλες οι επενδύσεις μας δημιουργούν ένα μακροπρόθεσμο όφελος όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους πελάτες μας.», είπε κλείνοντας.

COSMOTE: Πρώτη στην Ελλάδα παρουσίασε πιλοτικές ταχύτητες έως 50Gbps

Το μέλλον του FTTH «αποκάλυψε» πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE μέσω του δικτύου COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Infocom World 2024» παρουσίασε συμμετρικές ταχύτητες σταθερού Internet έως 50Gbps, έπειτα από πιλοτικές δοκιμές με τον εξοπλισμό του δικτύου της. Πρόκειται για την τεχνολογία 50G-PON, που αναμένεται να υποστηρίξει ένα μελλοντικό οικοσύστημα εφαρμογών και χρήσεων, προσφέροντας νέες, αναβαθμισμένες ψηφιακές εμπειρίες σε τομείς, όπως η ψυχαγωγία, το gaming, η εκπαίδευση και η τηλεϊατρική.

Η COSMOTE συνεχίζει να αναπτύσσει εντατικά τα δίκτυά της, προετοιμάζοντάς τα ώστε να μπορούν να καλύψουν όχι μόνο τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. «Ήδη η COSMOTE προχωρά σε αναβαθμίσεις της υποδομής της Fiber to the Home για την υποστήριξη ταχυτήτων έως 10Gbps».

  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ·
  • ΟΤΕ
  • ·
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Κοντά σε triple-double ο Μπάντιο στη νέα νίκη της Σενεγάλης

All Content

Παγκόσμιο U17: ΗΠΑ-Σερβία στον τελικό της Κυριακής

All Content - BusinessNews.gr

Παράταση στα φορο-κίνητρα για την αγορά ακινήτων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδος 3,59% - Eπενδυτικό «στοίχημα» οι ελληνικές τράπεζες

All Content - BusinessNews.gr

Στην τελική ευθεία η έναρξη γεωτρήσεων για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο

All Content

AIA RELATE: Σχεδίασε τη νέα ολοκληρωμένη επικοινωνιακή καμπάνια της Seanergy

All Content

Το Bright Group στηρίζει τα 11α βραβεία «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας»

FleetNews

H AVATR έρχεται Ελλάδα μέσω της Autohellas

FleetNews

MAXUS: Eντυπωσιακή ανάπτυξη στην ελληνική αγορά

FleetNews

Σημαντική διάκριση για τον Όμιλο Συγγελίδη – Citroen

All Content

"Ο Παναθηναϊκός κερδίζει την κούρσα για τον Μπόνγκα"!

All Content

Ομπράντοβιτς: «Έχω μεγαλύτερη φωτιά μέσα μου»

All Content - BusinessNews.gr

Θεοδωρικάκος: Παρεμβάσεις διαφάνειας και προστασίας των πολιτών στις τραπεζικές δανειακές συναλλαγές

All Content - BusinessNews.gr

Το Bright Group στηρίζει τα 11α βραβεία «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας»

All Content - BusinessNews.gr

Πόρτο Χέλι: Η ανάδυση ενός παγκόσμιου προορισμού "ήσυχης" πολυτέλειας -Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ

FleetNews

Το BMW Group προωθεί τη χρήση της Physical AI

FleetNews

SUZUKI: Δωρεάν καλοκαιρινός τεχνικός έλεγχος

CSRΝews.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τα αναθεωρημένα ESRS για τη βιωσιμότητα

CSRΝews.gr

Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. τιμήθηκε με το Σήμα Διαφορετικότητας

CSRΝews.gr

Δωρεά ύψους €4,5 εκατ. από το Kaizen Foundation αναβαθμίζει το ΕΣΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Huawei: Πραγματοποίησε το 10ο Ultra-Broadband Forum, στην Κωνσταντινούπολη
Huawei: Πραγματοποίησε το 10ο Ultra-Broadband Forum, στην Κωνσταντινούπολη 18/11/2024 - 16:40
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Ευρυζωνικές συνδέσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 18/11/2024 - 19:53
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Ευρυζωνικές συνδέσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    04/07/2026 - 19:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ιράν: Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συρρέουν για το προσκύνημα της σορού του Χαμενεΐ
    04/07/2026 - 17:33 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ο Γεράσιμος Σιάσος νέος πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων
    04/07/2026 - 16:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Θεοδωρικάκος: Παρεμβάσεις διαφάνειας και προστασίας των πολιτών στις τραπεζικές δανειακές συναλλαγές
    04/07/2026 - 14:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Γιώργος Καραμέρος: Παραιτείται από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Πρώτος επιλαχών ο Χρ. Σπίρτζης
    04/07/2026 - 14:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Τουρκία: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στην Άγκυρα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ
    04/07/2026 - 13:40 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΗΠΑ: Ο Τραμπ κηρύσσει «πόλεμο» στην «κομμουνιστική απειλή» από το όρος Ράσμορ
    04/07/2026 - 13:04 ΚΟΣΜΟΣ
  • Παράταση στα φορο-κίνητρα για την αγορά ακινήτων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο
    04/07/2026 - 12:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Από το Generative στο Agentic AI: Η νέα πραγματικότητα της εργασίας - το μεγάλο στοίχημα ο άνθρωπος
    04/07/2026 - 11:46 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Πόρτο Χέλι: Η ανάδυση ενός παγκόσμιου προορισμού "ήσυχης" πολυτέλειας -Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ
    04/07/2026 - 11:21 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Από το Generative στο Agentic AI: Η νέα πραγματικότητα της εργασίας - το μεγάλο στοίχημα ο άνθρωπος
    04/07/2026 - 11:46 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Πόρτο Χέλι: Η ανάδυση ενός παγκόσμιου προορισμού "ήσυχης" πολυτέλειας -Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ
    04/07/2026 - 11:21 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • Παράταση στα φορο-κίνητρα για την αγορά ακινήτων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο
    04/07/2026 - 12:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τουρκία: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στην Άγκυρα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ
    04/07/2026 - 13:40 ΚΟΣΜΟΣ
  • Στην τελική ευθεία η έναρξη γεωτρήσεων για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο
    04/07/2026 - 10:15 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Κοντά σε triple-double ο Μπάντιο στη νέα νίκη της Σενεγάλης

04/07/2026 - 20:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παγκόσμιο U17: ΗΠΑ-Σερβία στον τελικό της Κυριακής

04/07/2026 - 19:50
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kathy Heyndels Fashion Show”

04/07/2026 - 16:24
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το Breakfast@Star ολοκληρώνει την πορεία του στο πρόγραμμα του Star

03/07/2026 - 14:55
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ισχυρή παρουσία στο YouTube κατέγραψε το Athletiko τον Ιούνιο

03/07/2026 - 14:01
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τα αναθεωρημένα ESRS για τη βιωσιμότητα

03/07/2026 - 14:01
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. τιμήθηκε με το Σήμα Διαφορετικότητας

03/07/2026 - 13:12
FleetNews
fleetnews.gr

H AVATR έρχεται Ελλάδα μέσω της Autohellas

03/07/2026 - 06:09
FleetNews
fleetnews.gr

MAXUS: Eντυπωσιακή ανάπτυξη στην ελληνική αγορά

03/07/2026 - 05:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“ Γιάννης Καραολής – Hair Awards 2026”

01/07/2026 - 13:57
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo