Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Στ. Καφούνης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται όχι μόνο σωστή διάγνωση αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
23/03/2026 · 10:20

Στ. Καφούνης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται όχι μόνο σωστή διάγνωση αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις

Η ανάλυση της ΕΣΕΕ για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις τιμές ενέργειας, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στο εμπόριο επιβεβαιώνεται σε συγκεκριμένα σημεία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτιμά ότι τα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνουν ουσιαστικές αναφορές που δικαιώνουν βασικές πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ, μέσα από την ενεργό συμμετοχή της στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου της SMEunited και την EuroCommerce το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως να συνιστούν ακόμη μια πλήρη ευρωπαϊκή απάντηση στις πιέσεις που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου. Η ανάλυση της ΕΣΕΕ για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις τιμές ενέργειας, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στο εμπόριο επιβεβαιώνεται σε συγκεκριμένα σημεία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Αποτυπώνεται επίσης η ανάγκη πλήρους ετοιμότητας από πλευράς ΕΕ για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται δυσανάλογα.

Τα σημεία των Συμπερασμάτων όπου καταγράφεται πρόοδος αναφορικά με τα αιτήματα των ευρωπαϊκών ΜμΕ είναι:

1. Η κεντρική διεκδίκηση της ΕΣΕΕ και της SMEunited να γίνει η αρχή Think Small First κριτήριο νομοθέτησης αποτυπώνεται πλέον ρητά στην παράγραφο 35 των συμπερασμάτων, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί ένα κανονιστικό πλαίσιο φιλικό προς τις ΜΜΕ, «μεταξύ άλλων με την εφαρμογή της αρχής “Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις”». Η ίδια γραμμή ενισχύεται περαιτέρω στη συνέχεια, καθώς ζητείται η αποφυγή πρόσθετου διοικητικού φόρτου από τους συννομοθέτες και η αποφυγή υπερβολικών κανονιστικών ρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη. Η παράγραφος 37 εισάγει την υποχρέωση λογοδοσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ετήσια βάση για την πρόοδο που σημειώνεται στην απλούστευση. Πρόκειται για άμεσο αποτέλεσμα της επιστολής της SMEunited προς τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την οποία είχε διαβιβάσει με δική του επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

2. Η διεκδίκηση για μια ενιαία αγορά χωρίς αποκλεισμούς, που να λειτουργεί και για τις μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο για όσες διαθέτουν ήδη μέγεθος και πόρους, αποτυπώνεται στα πιο κεντρικά σημεία του κεφαλαίου για την ανταγωνιστικότητα. Η παράγραφος 28 δρομολογεί το θεματολόγιο «Μία Ευρώπη, μία αγορά», ενώ οι επόμενες παράγραφοι ζητούν την επείγουσα εφαρμογή του, υπογραμμίζουν ότι η ενιαία αγορά πρέπει να απλουστευθεί για πολίτες και επιχειρήσεις και ότι όλες οι εταιρείες, «ανεξαρτήτως μεγέθους», πρέπει να μπορούν να δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα σε όλη την ενιαία αγορά. Επιπλέον ζητείται άρση των φραγμών στις τέσσερις ελευθερίες. Η δε παράγραφος 32α΄ ενσωματώνει ρητά το 28οκαθεστώς εταιρικού δικαίου, το οποίο η SMEunited είχε αναδείξει ως προτεραιότητα.

3. Το ζήτημα της ουσιαστικής απλούστευσης της διασυνοριακής δραστηριότητας αποτυπώνεται στην παράγραφο 32b η οποία προβλέπει ένα απλό, ενοποιημένο και προαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, ακριβώς στη λογική της μείωσης διοικητικών βαρών, ενώ το 32c συνδέει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς με την ψηφιοποίηση, τη δια-λειτουργικότητα και την καλύτερη αναγνώριση προσόντων.

4. Η διεκδίκηση της ΕΣΕΕ και της SMEunited για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου πιο καθαρά από οποιαδήποτε προηγούμενη φορά στις παραγράφους 38 - 41. Η ενεργειακή μετάβαση συνδέεται με τη διαρθρωτική μείωση των τιμών της ενέργειας και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Ζητούνται βραχυπρόθεσμες στοχευμένες λύσεις για οικονομικά προσιτή ενέργεια. Αναγνωρίζεται ρητά ότι η σύρραξη στη Μέση Ανατολή έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Και προβλέπονται, μια εργαλειοθήκη στοχευμένων προσωρινών μέτρων, παρεμβάσεις για τη μεταβλητότητα των τιμών άνθρακα και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, δέσμη για τα δίκτυα και επιτάχυνση του θεματολογίου της Ενεργειακής Ένωσης για το 2030.

5. Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονται, επίσης (παρ. 32f), τα εμπόδια που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τη διασυνοριακή προμήθεια προϊόντων. Το ζήτημα συνδέεται άμεσα με τους εδαφικούς περιορισμούς στην προμήθεια- πρακτικές που κατακερματίζουν την ενιαία αγορά και περιορίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων λιανικού και χονδρικού εμπορίου να προσφέρουν στους καταναλωτές την καλύτερη δυνατή αξία. Η αναφορά στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών μέσω της αντιμετώπισης - βάσει της πρότασης της Επιτροπής που θα παρουσιαστεί έως το τέλος του 2026- των κατακερματισμένων απαιτήσεων επισήμανσης και συσκευασίας προϊόντων, μεταξύ άλλων μέσω ψηφιακών λύσεων αποτελεί μια σημαντική επιτυχία που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της ΕΣΕΕ με την EuroCommerce.

Παρόλα αυτά, στα σημαντικά ζητήματα της καλύτερης πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση και της προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό υπάρχουν μεν θετικές αναφορές αλλά όχι πλήρης κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των πιο ευάλωτων της αγοράς. Ειδικότερα, τα Συμπεράσματα επαναβεβαιώνουν ότι μία πραγματική Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ζητώντας πρόοδο στη σχετική νομοθεσία και στο ψηφιακό ευρώ. Ωστόσο, δεν καταγράφεται ειδική δέσμευση ότι τα νέα αυτά εργαλεία θα κατευθυνθούν με συγκεκριμένο και μετρήσιμο τρόπο στις ΜμΕ και, πιο στοχευμένα, σε αυτές του εμπορίου. Η παράγραφος 43 αναφέρεται ρητά στη στοχευμένη και αναλογική «ευρωπαϊκή προτίμηση» σε στρατηγικούς τομείς και τεχνολογίες, καλώντας την Επιτροπή να προστατεύσει βασικούς τομείς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να χρησιμοποιεί εγκαίρως τα μέσα εμπορικής άμυνας της Ένωσης. Αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική σύγκλιση με τις θέσεις της ΕΣΕΕ, αλλά δεν υπάρχει ειδική αναφορά στις ψηφιακές πλατφόρμες τρίτων χωρών και στα μη συμμορφούμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίζει να πιέζει στην κατεύθυνση ουσιαστικών λύσεων και στα δύο αυτά καίρια ζητήματα.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης τόνισε:

«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνουν ότι οι θέσεις που προβάλαμε έγκαιρα μαζί με τη SMEunited και τη EuroCommerce δεν ήταν ούτε υπερβολικές ούτε αποσπασματικές. Η αρχή Think Small First αποτυπώνεται πλέον ρητά. Η ανάγκη για απλούστευση, για ουσιαστική εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, για οικονομικά προσιτή ενέργεια, για πρόοδο στη χρηματοδότηση και στο ψηφιακό ευρώ καταγράφεται πλέον στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι θετικό. Δεν αρκεί όμως. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται όχι μόνο σωστή διάγνωση αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις. Χρειάζονται πραγματική προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο ψηφιακό εμπόριο, στοχευμένη στήριξη απέναντι στο ενεργειακό κόστος και ουσιαστική πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να πιέζει ώστε οι γενικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις να μετατραπούν σε συγκεκριμένες πολιτικές υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΕΕ και Αντιπρόεδρος της SMEUnited κ. Κωστής Μουσουρούλης, τόνισε:

«Η ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με τη SMEunited και τη EuroCommerce, θα παρακολουθεί στενά την εξειδίκευση των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε νομοθετικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ζητούμενο είναι άμεσες αποφάσεις που σημαίνουν λιγότερα διοικητικά βάρη, προσιτή ενέργεια, δικαιότερο ανταγωνισμό, καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ουσιαστική θωράκιση απέναντι στις νέες γεωοικονομικές προκλήσεις. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ώστε οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις να γίνουν συγκεκριμένες, δεσμευτικές και μετρήσιμες πολιτικές για το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτιμά ότι τα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνουν ουσιαστικές αναφορές που δικαιώνουν βασικές πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ, μέσα από την ενεργό συμμετοχή της στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου της SMEunited και την EuroCommerce το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως να συνιστούν ακόμη μια πλήρη ευρωπαϊκή απάντηση στις πιέσεις που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου. Η ανάλυση της ΕΣΕΕ για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις τιμές ενέργειας, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στο εμπόριο επιβεβαιώνεται σε συγκεκριμένα σημεία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Αποτυπώνεται επίσης η ανάγκη πλήρους ετοιμότητας από πλευράς ΕΕ για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται δυσανάλογα.

Τα σημεία των Συμπερασμάτων όπου καταγράφεται πρόοδος αναφορικά με τα αιτήματα των ευρωπαϊκών ΜμΕ είναι:

1. Η κεντρική διεκδίκηση της ΕΣΕΕ και της SMEunited να γίνει η αρχή Think Small First κριτήριο νομοθέτησης αποτυπώνεται πλέον ρητά στην παράγραφο 35 των συμπερασμάτων, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί ένα κανονιστικό πλαίσιο φιλικό προς τις ΜΜΕ, «μεταξύ άλλων με την εφαρμογή της αρχής “Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις”». Η ίδια γραμμή ενισχύεται περαιτέρω στη συνέχεια, καθώς ζητείται η αποφυγή πρόσθετου διοικητικού φόρτου από τους συννομοθέτες και η αποφυγή υπερβολικών κανονιστικών ρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη. Η παράγραφος 37 εισάγει την υποχρέωση λογοδοσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ετήσια βάση για την πρόοδο που σημειώνεται στην απλούστευση. Πρόκειται για άμεσο αποτέλεσμα της επιστολής της SMEunited προς τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την οποία είχε διαβιβάσει με δική του επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

2. Η διεκδίκηση για μια ενιαία αγορά χωρίς αποκλεισμούς, που να λειτουργεί και για τις μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο για όσες διαθέτουν ήδη μέγεθος και πόρους, αποτυπώνεται στα πιο κεντρικά σημεία του κεφαλαίου για την ανταγωνιστικότητα. Η παράγραφος 28 δρομολογεί το θεματολόγιο «Μία Ευρώπη, μία αγορά», ενώ οι επόμενες παράγραφοι ζητούν την επείγουσα εφαρμογή του, υπογραμμίζουν ότι η ενιαία αγορά πρέπει να απλουστευθεί για πολίτες και επιχειρήσεις και ότι όλες οι εταιρείες, «ανεξαρτήτως μεγέθους», πρέπει να μπορούν να δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα σε όλη την ενιαία αγορά. Επιπλέον ζητείται άρση των φραγμών στις τέσσερις ελευθερίες. Η δε παράγραφος 32α΄ ενσωματώνει ρητά το 28οκαθεστώς εταιρικού δικαίου, το οποίο η SMEunited είχε αναδείξει ως προτεραιότητα.

3. Το ζήτημα της ουσιαστικής απλούστευσης της διασυνοριακής δραστηριότητας αποτυπώνεται στην παράγραφο 32b η οποία προβλέπει ένα απλό, ενοποιημένο και προαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, ακριβώς στη λογική της μείωσης διοικητικών βαρών, ενώ το 32c συνδέει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς με την ψηφιοποίηση, τη δια-λειτουργικότητα και την καλύτερη αναγνώριση προσόντων.

4. Η διεκδίκηση της ΕΣΕΕ και της SMEunited για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου πιο καθαρά από οποιαδήποτε προηγούμενη φορά στις παραγράφους 38 - 41. Η ενεργειακή μετάβαση συνδέεται με τη διαρθρωτική μείωση των τιμών της ενέργειας και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Ζητούνται βραχυπρόθεσμες στοχευμένες λύσεις για οικονομικά προσιτή ενέργεια. Αναγνωρίζεται ρητά ότι η σύρραξη στη Μέση Ανατολή έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Και προβλέπονται, μια εργαλειοθήκη στοχευμένων προσωρινών μέτρων, παρεμβάσεις για τη μεταβλητότητα των τιμών άνθρακα και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, δέσμη για τα δίκτυα και επιτάχυνση του θεματολογίου της Ενεργειακής Ένωσης για το 2030.

5. Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονται, επίσης (παρ. 32f), τα εμπόδια που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τη διασυνοριακή προμήθεια προϊόντων. Το ζήτημα συνδέεται άμεσα με τους εδαφικούς περιορισμούς στην προμήθεια- πρακτικές που κατακερματίζουν την ενιαία αγορά και περιορίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων λιανικού και χονδρικού εμπορίου να προσφέρουν στους καταναλωτές την καλύτερη δυνατή αξία. Η αναφορά στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών μέσω της αντιμετώπισης - βάσει της πρότασης της Επιτροπής που θα παρουσιαστεί έως το τέλος του 2026- των κατακερματισμένων απαιτήσεων επισήμανσης και συσκευασίας προϊόντων, μεταξύ άλλων μέσω ψηφιακών λύσεων αποτελεί μια σημαντική επιτυχία που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της ΕΣΕΕ με την EuroCommerce.

Παρόλα αυτά, στα σημαντικά ζητήματα της καλύτερης πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση και της προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό υπάρχουν μεν θετικές αναφορές αλλά όχι πλήρης κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των πιο ευάλωτων της αγοράς. Ειδικότερα, τα Συμπεράσματα επαναβεβαιώνουν ότι μία πραγματική Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ζητώντας πρόοδο στη σχετική νομοθεσία και στο ψηφιακό ευρώ. Ωστόσο, δεν καταγράφεται ειδική δέσμευση ότι τα νέα αυτά εργαλεία θα κατευθυνθούν με συγκεκριμένο και μετρήσιμο τρόπο στις ΜμΕ και, πιο στοχευμένα, σε αυτές του εμπορίου. Η παράγραφος 43 αναφέρεται ρητά στη στοχευμένη και αναλογική «ευρωπαϊκή προτίμηση» σε στρατηγικούς τομείς και τεχνολογίες, καλώντας την Επιτροπή να προστατεύσει βασικούς τομείς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να χρησιμοποιεί εγκαίρως τα μέσα εμπορικής άμυνας της Ένωσης. Αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική σύγκλιση με τις θέσεις της ΕΣΕΕ, αλλά δεν υπάρχει ειδική αναφορά στις ψηφιακές πλατφόρμες τρίτων χωρών και στα μη συμμορφούμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίζει να πιέζει στην κατεύθυνση ουσιαστικών λύσεων και στα δύο αυτά καίρια ζητήματα.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης τόνισε:

«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνουν ότι οι θέσεις που προβάλαμε έγκαιρα μαζί με τη SMEunited και τη EuroCommerce δεν ήταν ούτε υπερβολικές ούτε αποσπασματικές. Η αρχή Think Small First αποτυπώνεται πλέον ρητά. Η ανάγκη για απλούστευση, για ουσιαστική εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, για οικονομικά προσιτή ενέργεια, για πρόοδο στη χρηματοδότηση και στο ψηφιακό ευρώ καταγράφεται πλέον στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι θετικό. Δεν αρκεί όμως. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται όχι μόνο σωστή διάγνωση αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις. Χρειάζονται πραγματική προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο ψηφιακό εμπόριο, στοχευμένη στήριξη απέναντι στο ενεργειακό κόστος και ουσιαστική πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να πιέζει ώστε οι γενικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις να μετατραπούν σε συγκεκριμένες πολιτικές υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΕΕ και Αντιπρόεδρος της SMEUnited κ. Κωστής Μουσουρούλης, τόνισε:

«Η ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με τη SMEunited και τη EuroCommerce, θα παρακολουθεί στενά την εξειδίκευση των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε νομοθετικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ζητούμενο είναι άμεσες αποφάσεις που σημαίνουν λιγότερα διοικητικά βάρη, προσιτή ενέργεια, δικαιότερο ανταγωνισμό, καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ουσιαστική θωράκιση απέναντι στις νέες γεωοικονομικές προκλήσεις. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ώστε οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις να γίνουν συγκεκριμένες, δεσμευτικές και μετρήσιμες πολιτικές για το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

  • ΕΣΕΕ
  • ·
  • ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΦΟΥΝΗΣ
  • ·
  • ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ·
  • SME UNITED
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Έλαμψαν Έιζα Γουίλσον και Κέιτλιν Κλαρκ στις νίκες Λας Βέγκας και Ιντιάνα (vids)

All Content

Εθνική Παίδων: Κόντρα στη Λετονία για την πρόκριση στους «4» του Ευρωμπάσκετ (live stream)

All Content - BusinessNews.gr

Γιώτης: Άγγιξε τα 130 εκατ. ευρώ σε τζίρο στην «γλυκιά» επέτειο των 95 ετών – Η εκτίναξη της Στάμου και τα σχέδια για την συνέχεια.

All Content - BusinessNews.gr

Bloomberg: Η Ευρώπη αιφνιδιάζει τις αγορές - Μετοχές, ομόλογα και ευρώ σε τροχιά ανόδου το 2026

All Content - BusinessNews.gr

UBS: Νέο re-rating για τις ελληνικές τράπεζες - Πειραιώς η κορυφαία επιλογή

All Content

ΣΚΑΪ: Ολοκληρώθηκε η θητεία του Γρηγόρη Δημητριάδη - Ο Γιάννης Αλαφούζος επιστρέφει στη θέση του CEO

All Content

Media: Με ενίσχυση 8 εκατ. ευρώ σε 451 επιχειρήσεις ξεκίνησε το πρόγραμμα στήριξης- Κάλυψη εισφορών ΕΔΟΕΑΠ

FleetNews

Στην Ελλάδα το Leapmotor B05 με τιμή από 22.790 ευρώ

FleetNews

FIAT 500 Hybrid: Από 18.990 ευρώ με όφελος έως 1.800 ευρώ

FleetNews

Leapmotor T03 με €16.190: Η προσιτή πρόταση στην ηλεκτροκίνηση

All Content

Εθνική Κορασίδων: Οι δηλώσεις και η ευτυχία μετά την άνοδο στην πρώτη κατηγορία

All Content

Ευρωμπάσκετ Κορασίδων Β' κατηγορίας: Οι απονομές της διοργάνωσης (pics)

All Content - BusinessNews.gr

Κωτσόβολος: Ρεκόρ πωλήσεων με τζίρο 753,6 εκατ. ευρώ στη πρώτη πλήρη χρήση υπό τη ΔΕΗ - Μηδενίστηκε ο δανεισμός

All Content - BusinessNews.gr

Τα «φέσια» του Δημοσίου: Στα 3,55 δισ. το σύνολο των υποχρεώσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις

All Content - BusinessNews.gr

ΔΕΗ: Αποκτά το Prime Status της ISS STOXX με νέα αναβάθμιση στην αξιολόγηση ESG

FleetNews

Νέα Mercedes-Benz GLB: Hybrid και Electric, με όφελος 2.000 ευρώ

FleetNews

Η Toyota φέρνει νέα γενιά μπαταριών για τα υβριδικά της

CSRΝews.gr

Ατρόμητος και Novibet συνεχίζουν μαζί: Ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το 2028

CSRΝews.gr

18η συνεχόμενη χρονιά για τον ΟΤΕ στη διεθνή σειρά δεικτών FTSE4Good

CSRΝews.gr

Alpha Bank: Για πρώτη φορά το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου άνοιξε τις πύλες του σε όλους

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Τα 1,2 εκατομμύρια downloads ξεπέρασε το mobile app της BOX NOW
Τα 1,2 εκατομμύρια downloads ξεπέρασε το mobile app της BOX NOW 23/03/2026 - 10:16
Όμιλος AKTOR: Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ με νέες εξαγορές 23/03/2026 - 10:50
Όμιλος AKTOR: Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ με νέες εξαγορές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Το νέο Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ: 2,8 δισ. ευρώ σε έργα, αυτοματισμούς και υπογειοποιήσεις
    12/08/2026 - 09:10 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • The Ellinikon Park: Τα 14 στοιχεία πίσω από το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης
    12/08/2026 - 08:47 ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • Γιώτης: Άγγιξε τα 130 εκατ. ευρώ σε τζίρο στην «γλυκιά» επέτειο των 95 ετών – Η εκτίναξη της Στάμου και τα σχέδια για την συνέχεια.
    12/08/2026 - 07:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΑΔΕ: Άνοιξε το σύστημα υποβολής μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης
    11/08/2026 - 21:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ElvalHalcor: Στήριξε το έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα
    11/08/2026 - 20:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Bloomberg: Η Ευρώπη αιφνιδιάζει τις αγορές - Μετοχές, ομόλογα και ευρώ σε τροχιά ανόδου το 2026
    11/08/2026 - 19:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό-Τι αλλάζει
    11/08/2026 - 19:11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΕΤΑΕΝ: Η στοχοποίηση των αιολικών υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια
    11/08/2026 - 18:30 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Με άνοδο 0,29% το κλείσιμο - Στα 307,34 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    11/08/2026 - 18:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για την αποκατάσταση του Αχιλλείου στην Κέρκυρα
    11/08/2026 - 17:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Scope: Ισχυρό εξάμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι
    11/08/2026 - 09:45 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • UBS: Νέο re-rating για τις ελληνικές τράπεζες - Πειραιώς η κορυφαία επιλογή
    11/08/2026 - 12:33 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • ΗΠΑ και Βενεζουέλα ανοίγουν δίαυλο για την ενεργειακή σταθερότητα
    11/08/2026 - 11:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πετρέλαιο: Στα υψηλά 11 ημερών καθώς απομακρύνεται η συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν για το Ορμούζ
    11/08/2026 - 10:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΕΗ: Αποκτά το Prime Status της ISS STOXX με νέα αναβάθμιση στην αξιολόγηση ESG
    11/08/2026 - 11:45 ESG

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Έλαμψαν Έιζα Γουίλσον και Κέιτλιν Κλαρκ στις νίκες Λας Βέγκας και Ιντιάνα (vids)

12/08/2026 - 06:03
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Εθνική Κορασίδων: Οι δηλώσεις και η ευτυχία μετά την άνοδο στην πρώτη κατηγορία

12/08/2026 - 05:46
FleetNews
fleetnews.gr

Στην Ελλάδα το Leapmotor B05 με τιμή από 22.790 ευρώ

11/08/2026 - 05:17
FleetNews
fleetnews.gr

FIAT 500 Hybrid: Από 18.990 ευρώ με όφελος έως 1.800 ευρώ

11/08/2026 - 03:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΚΑΪ: Ολοκληρώθηκε η θητεία του Γρηγόρη Δημητριάδη - Ο Γιάννης Αλαφούζος επιστρέφει στη θέση του CEO

08/08/2026 - 06:51
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ατρόμητος και Novibet συνεχίζουν μαζί: Ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το 2028

07/08/2026 - 08:52
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ατρόμητος και Novibet συνεχίζουν μαζί: Ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το 2028

07/08/2026 - 08:47
CSRΝews.gr
csrnews.gr

18η συνεχόμενη χρονιά για τον ΟΤΕ στη διεθνή σειρά δεικτών FTSE4Good

06/08/2026 - 11:42
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo