Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Στ. Καφούνης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται όχι μόνο σωστή διάγνωση αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
23/03/2026 · 10:20

Στ. Καφούνης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται όχι μόνο σωστή διάγνωση αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις

Η ανάλυση της ΕΣΕΕ για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις τιμές ενέργειας, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στο εμπόριο επιβεβαιώνεται σε συγκεκριμένα σημεία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτιμά ότι τα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνουν ουσιαστικές αναφορές που δικαιώνουν βασικές πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ, μέσα από την ενεργό συμμετοχή της στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου της SMEunited και την EuroCommerce το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως να συνιστούν ακόμη μια πλήρη ευρωπαϊκή απάντηση στις πιέσεις που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου. Η ανάλυση της ΕΣΕΕ για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις τιμές ενέργειας, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στο εμπόριο επιβεβαιώνεται σε συγκεκριμένα σημεία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Αποτυπώνεται επίσης η ανάγκη πλήρους ετοιμότητας από πλευράς ΕΕ για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται δυσανάλογα.

Τα σημεία των Συμπερασμάτων όπου καταγράφεται πρόοδος αναφορικά με τα αιτήματα των ευρωπαϊκών ΜμΕ είναι:

1. Η κεντρική διεκδίκηση της ΕΣΕΕ και της SMEunited να γίνει η αρχή Think Small First κριτήριο νομοθέτησης αποτυπώνεται πλέον ρητά στην παράγραφο 35 των συμπερασμάτων, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί ένα κανονιστικό πλαίσιο φιλικό προς τις ΜΜΕ, «μεταξύ άλλων με την εφαρμογή της αρχής “Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις”». Η ίδια γραμμή ενισχύεται περαιτέρω στη συνέχεια, καθώς ζητείται η αποφυγή πρόσθετου διοικητικού φόρτου από τους συννομοθέτες και η αποφυγή υπερβολικών κανονιστικών ρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη. Η παράγραφος 37 εισάγει την υποχρέωση λογοδοσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ετήσια βάση για την πρόοδο που σημειώνεται στην απλούστευση. Πρόκειται για άμεσο αποτέλεσμα της επιστολής της SMEunited προς τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την οποία είχε διαβιβάσει με δική του επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

2. Η διεκδίκηση για μια ενιαία αγορά χωρίς αποκλεισμούς, που να λειτουργεί και για τις μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο για όσες διαθέτουν ήδη μέγεθος και πόρους, αποτυπώνεται στα πιο κεντρικά σημεία του κεφαλαίου για την ανταγωνιστικότητα. Η παράγραφος 28 δρομολογεί το θεματολόγιο «Μία Ευρώπη, μία αγορά», ενώ οι επόμενες παράγραφοι ζητούν την επείγουσα εφαρμογή του, υπογραμμίζουν ότι η ενιαία αγορά πρέπει να απλουστευθεί για πολίτες και επιχειρήσεις και ότι όλες οι εταιρείες, «ανεξαρτήτως μεγέθους», πρέπει να μπορούν να δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα σε όλη την ενιαία αγορά. Επιπλέον ζητείται άρση των φραγμών στις τέσσερις ελευθερίες. Η δε παράγραφος 32α΄ ενσωματώνει ρητά το 28οκαθεστώς εταιρικού δικαίου, το οποίο η SMEunited είχε αναδείξει ως προτεραιότητα.

3. Το ζήτημα της ουσιαστικής απλούστευσης της διασυνοριακής δραστηριότητας αποτυπώνεται στην παράγραφο 32b η οποία προβλέπει ένα απλό, ενοποιημένο και προαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, ακριβώς στη λογική της μείωσης διοικητικών βαρών, ενώ το 32c συνδέει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς με την ψηφιοποίηση, τη δια-λειτουργικότητα και την καλύτερη αναγνώριση προσόντων.

4. Η διεκδίκηση της ΕΣΕΕ και της SMEunited για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου πιο καθαρά από οποιαδήποτε προηγούμενη φορά στις παραγράφους 38 - 41. Η ενεργειακή μετάβαση συνδέεται με τη διαρθρωτική μείωση των τιμών της ενέργειας και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Ζητούνται βραχυπρόθεσμες στοχευμένες λύσεις για οικονομικά προσιτή ενέργεια. Αναγνωρίζεται ρητά ότι η σύρραξη στη Μέση Ανατολή έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Και προβλέπονται, μια εργαλειοθήκη στοχευμένων προσωρινών μέτρων, παρεμβάσεις για τη μεταβλητότητα των τιμών άνθρακα και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, δέσμη για τα δίκτυα και επιτάχυνση του θεματολογίου της Ενεργειακής Ένωσης για το 2030.

5. Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονται, επίσης (παρ. 32f), τα εμπόδια που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τη διασυνοριακή προμήθεια προϊόντων. Το ζήτημα συνδέεται άμεσα με τους εδαφικούς περιορισμούς στην προμήθεια- πρακτικές που κατακερματίζουν την ενιαία αγορά και περιορίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων λιανικού και χονδρικού εμπορίου να προσφέρουν στους καταναλωτές την καλύτερη δυνατή αξία. Η αναφορά στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών μέσω της αντιμετώπισης - βάσει της πρότασης της Επιτροπής που θα παρουσιαστεί έως το τέλος του 2026- των κατακερματισμένων απαιτήσεων επισήμανσης και συσκευασίας προϊόντων, μεταξύ άλλων μέσω ψηφιακών λύσεων αποτελεί μια σημαντική επιτυχία που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της ΕΣΕΕ με την EuroCommerce.

Παρόλα αυτά, στα σημαντικά ζητήματα της καλύτερης πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση και της προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό υπάρχουν μεν θετικές αναφορές αλλά όχι πλήρης κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των πιο ευάλωτων της αγοράς. Ειδικότερα, τα Συμπεράσματα επαναβεβαιώνουν ότι μία πραγματική Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ζητώντας πρόοδο στη σχετική νομοθεσία και στο ψηφιακό ευρώ. Ωστόσο, δεν καταγράφεται ειδική δέσμευση ότι τα νέα αυτά εργαλεία θα κατευθυνθούν με συγκεκριμένο και μετρήσιμο τρόπο στις ΜμΕ και, πιο στοχευμένα, σε αυτές του εμπορίου. Η παράγραφος 43 αναφέρεται ρητά στη στοχευμένη και αναλογική «ευρωπαϊκή προτίμηση» σε στρατηγικούς τομείς και τεχνολογίες, καλώντας την Επιτροπή να προστατεύσει βασικούς τομείς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να χρησιμοποιεί εγκαίρως τα μέσα εμπορικής άμυνας της Ένωσης. Αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική σύγκλιση με τις θέσεις της ΕΣΕΕ, αλλά δεν υπάρχει ειδική αναφορά στις ψηφιακές πλατφόρμες τρίτων χωρών και στα μη συμμορφούμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίζει να πιέζει στην κατεύθυνση ουσιαστικών λύσεων και στα δύο αυτά καίρια ζητήματα.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης τόνισε:

«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνουν ότι οι θέσεις που προβάλαμε έγκαιρα μαζί με τη SMEunited και τη EuroCommerce δεν ήταν ούτε υπερβολικές ούτε αποσπασματικές. Η αρχή Think Small First αποτυπώνεται πλέον ρητά. Η ανάγκη για απλούστευση, για ουσιαστική εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, για οικονομικά προσιτή ενέργεια, για πρόοδο στη χρηματοδότηση και στο ψηφιακό ευρώ καταγράφεται πλέον στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι θετικό. Δεν αρκεί όμως. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται όχι μόνο σωστή διάγνωση αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις. Χρειάζονται πραγματική προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο ψηφιακό εμπόριο, στοχευμένη στήριξη απέναντι στο ενεργειακό κόστος και ουσιαστική πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να πιέζει ώστε οι γενικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις να μετατραπούν σε συγκεκριμένες πολιτικές υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΕΕ και Αντιπρόεδρος της SMEUnited κ. Κωστής Μουσουρούλης, τόνισε:

«Η ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με τη SMEunited και τη EuroCommerce, θα παρακολουθεί στενά την εξειδίκευση των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε νομοθετικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ζητούμενο είναι άμεσες αποφάσεις που σημαίνουν λιγότερα διοικητικά βάρη, προσιτή ενέργεια, δικαιότερο ανταγωνισμό, καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ουσιαστική θωράκιση απέναντι στις νέες γεωοικονομικές προκλήσεις. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ώστε οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις να γίνουν συγκεκριμένες, δεσμευτικές και μετρήσιμες πολιτικές για το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτιμά ότι τα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνουν ουσιαστικές αναφορές που δικαιώνουν βασικές πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ, μέσα από την ενεργό συμμετοχή της στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου της SMEunited και την EuroCommerce το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως να συνιστούν ακόμη μια πλήρη ευρωπαϊκή απάντηση στις πιέσεις που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου. Η ανάλυση της ΕΣΕΕ για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις τιμές ενέργειας, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στο εμπόριο επιβεβαιώνεται σε συγκεκριμένα σημεία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Αποτυπώνεται επίσης η ανάγκη πλήρους ετοιμότητας από πλευράς ΕΕ για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται δυσανάλογα.

Τα σημεία των Συμπερασμάτων όπου καταγράφεται πρόοδος αναφορικά με τα αιτήματα των ευρωπαϊκών ΜμΕ είναι:

1. Η κεντρική διεκδίκηση της ΕΣΕΕ και της SMEunited να γίνει η αρχή Think Small First κριτήριο νομοθέτησης αποτυπώνεται πλέον ρητά στην παράγραφο 35 των συμπερασμάτων, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί ένα κανονιστικό πλαίσιο φιλικό προς τις ΜΜΕ, «μεταξύ άλλων με την εφαρμογή της αρχής “Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις”». Η ίδια γραμμή ενισχύεται περαιτέρω στη συνέχεια, καθώς ζητείται η αποφυγή πρόσθετου διοικητικού φόρτου από τους συννομοθέτες και η αποφυγή υπερβολικών κανονιστικών ρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη. Η παράγραφος 37 εισάγει την υποχρέωση λογοδοσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ετήσια βάση για την πρόοδο που σημειώνεται στην απλούστευση. Πρόκειται για άμεσο αποτέλεσμα της επιστολής της SMEunited προς τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την οποία είχε διαβιβάσει με δική του επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

2. Η διεκδίκηση για μια ενιαία αγορά χωρίς αποκλεισμούς, που να λειτουργεί και για τις μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο για όσες διαθέτουν ήδη μέγεθος και πόρους, αποτυπώνεται στα πιο κεντρικά σημεία του κεφαλαίου για την ανταγωνιστικότητα. Η παράγραφος 28 δρομολογεί το θεματολόγιο «Μία Ευρώπη, μία αγορά», ενώ οι επόμενες παράγραφοι ζητούν την επείγουσα εφαρμογή του, υπογραμμίζουν ότι η ενιαία αγορά πρέπει να απλουστευθεί για πολίτες και επιχειρήσεις και ότι όλες οι εταιρείες, «ανεξαρτήτως μεγέθους», πρέπει να μπορούν να δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα σε όλη την ενιαία αγορά. Επιπλέον ζητείται άρση των φραγμών στις τέσσερις ελευθερίες. Η δε παράγραφος 32α΄ ενσωματώνει ρητά το 28οκαθεστώς εταιρικού δικαίου, το οποίο η SMEunited είχε αναδείξει ως προτεραιότητα.

3. Το ζήτημα της ουσιαστικής απλούστευσης της διασυνοριακής δραστηριότητας αποτυπώνεται στην παράγραφο 32b η οποία προβλέπει ένα απλό, ενοποιημένο και προαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, ακριβώς στη λογική της μείωσης διοικητικών βαρών, ενώ το 32c συνδέει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς με την ψηφιοποίηση, τη δια-λειτουργικότητα και την καλύτερη αναγνώριση προσόντων.

4. Η διεκδίκηση της ΕΣΕΕ και της SMEunited για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου πιο καθαρά από οποιαδήποτε προηγούμενη φορά στις παραγράφους 38 - 41. Η ενεργειακή μετάβαση συνδέεται με τη διαρθρωτική μείωση των τιμών της ενέργειας και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Ζητούνται βραχυπρόθεσμες στοχευμένες λύσεις για οικονομικά προσιτή ενέργεια. Αναγνωρίζεται ρητά ότι η σύρραξη στη Μέση Ανατολή έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Και προβλέπονται, μια εργαλειοθήκη στοχευμένων προσωρινών μέτρων, παρεμβάσεις για τη μεταβλητότητα των τιμών άνθρακα και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, δέσμη για τα δίκτυα και επιτάχυνση του θεματολογίου της Ενεργειακής Ένωσης για το 2030.

5. Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονται, επίσης (παρ. 32f), τα εμπόδια που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τη διασυνοριακή προμήθεια προϊόντων. Το ζήτημα συνδέεται άμεσα με τους εδαφικούς περιορισμούς στην προμήθεια- πρακτικές που κατακερματίζουν την ενιαία αγορά και περιορίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων λιανικού και χονδρικού εμπορίου να προσφέρουν στους καταναλωτές την καλύτερη δυνατή αξία. Η αναφορά στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών μέσω της αντιμετώπισης - βάσει της πρότασης της Επιτροπής που θα παρουσιαστεί έως το τέλος του 2026- των κατακερματισμένων απαιτήσεων επισήμανσης και συσκευασίας προϊόντων, μεταξύ άλλων μέσω ψηφιακών λύσεων αποτελεί μια σημαντική επιτυχία που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της ΕΣΕΕ με την EuroCommerce.

Παρόλα αυτά, στα σημαντικά ζητήματα της καλύτερης πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση και της προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό υπάρχουν μεν θετικές αναφορές αλλά όχι πλήρης κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των πιο ευάλωτων της αγοράς. Ειδικότερα, τα Συμπεράσματα επαναβεβαιώνουν ότι μία πραγματική Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ζητώντας πρόοδο στη σχετική νομοθεσία και στο ψηφιακό ευρώ. Ωστόσο, δεν καταγράφεται ειδική δέσμευση ότι τα νέα αυτά εργαλεία θα κατευθυνθούν με συγκεκριμένο και μετρήσιμο τρόπο στις ΜμΕ και, πιο στοχευμένα, σε αυτές του εμπορίου. Η παράγραφος 43 αναφέρεται ρητά στη στοχευμένη και αναλογική «ευρωπαϊκή προτίμηση» σε στρατηγικούς τομείς και τεχνολογίες, καλώντας την Επιτροπή να προστατεύσει βασικούς τομείς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να χρησιμοποιεί εγκαίρως τα μέσα εμπορικής άμυνας της Ένωσης. Αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική σύγκλιση με τις θέσεις της ΕΣΕΕ, αλλά δεν υπάρχει ειδική αναφορά στις ψηφιακές πλατφόρμες τρίτων χωρών και στα μη συμμορφούμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίζει να πιέζει στην κατεύθυνση ουσιαστικών λύσεων και στα δύο αυτά καίρια ζητήματα.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης τόνισε:

«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνουν ότι οι θέσεις που προβάλαμε έγκαιρα μαζί με τη SMEunited και τη EuroCommerce δεν ήταν ούτε υπερβολικές ούτε αποσπασματικές. Η αρχή Think Small First αποτυπώνεται πλέον ρητά. Η ανάγκη για απλούστευση, για ουσιαστική εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, για οικονομικά προσιτή ενέργεια, για πρόοδο στη χρηματοδότηση και στο ψηφιακό ευρώ καταγράφεται πλέον στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι θετικό. Δεν αρκεί όμως. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται όχι μόνο σωστή διάγνωση αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις. Χρειάζονται πραγματική προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο ψηφιακό εμπόριο, στοχευμένη στήριξη απέναντι στο ενεργειακό κόστος και ουσιαστική πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να πιέζει ώστε οι γενικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις να μετατραπούν σε συγκεκριμένες πολιτικές υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΕΕ και Αντιπρόεδρος της SMEUnited κ. Κωστής Μουσουρούλης, τόνισε:

«Η ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με τη SMEunited και τη EuroCommerce, θα παρακολουθεί στενά την εξειδίκευση των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε νομοθετικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ζητούμενο είναι άμεσες αποφάσεις που σημαίνουν λιγότερα διοικητικά βάρη, προσιτή ενέργεια, δικαιότερο ανταγωνισμό, καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ουσιαστική θωράκιση απέναντι στις νέες γεωοικονομικές προκλήσεις. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ώστε οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις να γίνουν συγκεκριμένες, δεσμευτικές και μετρήσιμες πολιτικές για το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

  • ΕΣΕΕ
  • ·
  • ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΦΟΥΝΗΣ
  • ·
  • ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ·
  • SME UNITED
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πού θα δείτε σήμερα τους ημιτελικούς του Super Cup

All Content

Με νταμπλ-νταμπλ του Κάρλικ Τζόουνς η Παρτιζάν, 92-76 την Αρμάνι του πολύ καλού Πίτερς

All Content - BusinessNews.gr

Μασούτης: Πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ και αύξηση καθαρών κερδών 16,7% - Η τελευταία χρήση πριν από την εκτόξευση πάνω από τα 2 δισ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Discount Markt: Πωλήσεις 219 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. – Πώς κέρδισε 5,7 εκατ. από το Χρηματιστήριο

All Content - BusinessNews.gr

AKTOR: Το 2026 ως έτος-ορόσημο – Η απάντηση Εξάρχου για δανεισμό, έργα και νέες δραστηριότητες

All Content

McDonald’s: Στόχος διαφημιστικά έσοδα 1 δισ. δολαρίων

All Content

Στη Cineview η ΟΛΟΝ

All Content

Σορτς... από τα παλιά στην εκτός έδρας νίκη της Βαλένθια 96-94 την Μπεσίκτας (vid)

All Content

Η Τόφας του Καντσελιέρι 90-89 την Μπαντίρμα με buzzer-beater του Σαϊμπίρ από την άλλη άκρη του γηπέδου! (vid)

All Content - BusinessNews.gr

JTI Hellas: Στα 850 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών για το 2025 - Ισχυρές επιδόσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα στα 6,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο - Ποιοι φόροι έφεραν έσοδα

All Content - BusinessNews.gr

ΠΑΕΓΑΕ: Το μεγάλο επενδυτικό πλάνο των 155 εκατ. ευρώ και το γκάζι» από την αγορά αυτοκινήτου – Αύξηση τζίρου 13,6%

CSRΝews.gr

ΒΙΚΟΣ COLA: Επίσημος χορηγός του Stoiximan SUPER CUP για 2η συνεχόμενη χρονιά

CSRΝews.gr

Μουσείο Μπενάκη: Το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση Green Key

CSRΝews.gr

GEP και ΜΕΪΔΑΝΗΣ: Πρωτοποριακή συνεργασία για την εκπαίδευση ηλεκτρολόγων στις Πρώτες Βοήθειες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Τα 1,2 εκατομμύρια downloads ξεπέρασε το mobile app της BOX NOW
Τα 1,2 εκατομμύρια downloads ξεπέρασε το mobile app της BOX NOW 23/03/2026 - 10:16
Όμιλος AKTOR: Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ με νέες εξαγορές 23/03/2026 - 10:50
Όμιλος AKTOR: Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ με νέες εξαγορές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ε.Ι. Παπαδόπουλος: «Γλυκός» τζίρος 252,5 εκατ. ευρώ και επένδυση 59,6 εκατ. ευρώ για τα Caprice
    26/09/2026 - 07:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μπιλ Γκέιτς: Ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μπορεί να απειλήσει η ανεξέλεγκτη AI
    25/09/2026 - 22:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • Θεσσαλονίκη: Προς αξιοποίηση έκταση 67 στρεμμάτων κοντά στο λιμάνι-Προοπτικές για logistics
    25/09/2026 - 20:45 LOGISTICS
  • Ευρωαγορές: Με άνοδο το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    25/09/2026 - 20:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συναντήσεις Μητσοτάκη με τον CEO της JP Morgan Chase και τον πρόεδρο της Morgan Stanley
    25/09/2026 - 21:05 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Νέα πίεση στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο – Πετρέλαιο, επιτόκια και αδύναμη καταναλωτική ζήτηση
    25/09/2026 - 19:58 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Κατάρρευση κτιρίου στην Πλάκα: Εντατικές έρευνες για αγνοούμενους, βρέθηκα μια γυναικεία τσάντα
    25/09/2026 - 19:23 ΕΛΛΑΔΑ
  • Επιστροφή ενοικίου: Ολοκληρώθηκε  η καταβολή σε εκπαιδευτικούς, ιατρούς και νοσηλευτές
    25/09/2026 - 19:07 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.665,93 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,9%- Οριακά εβδομαδιαία κέρδη 0,17%
    25/09/2026 - 18:38 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τουρκία: Κλυδωνισμοί από οικονομικό σκάνδαλο επενδυτικών κεφαλαίων - 45 συλλήψεις
    25/09/2026 - 18:15 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • AKTOR: Το 2026 ως έτος-ορόσημο – Η απάντηση Εξάρχου για δανεισμό, έργα και νέες δραστηριότητες
    25/09/2026 - 09:17 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Λίνα Μενδώνη: «Σε εξέλιξη ο στρατηγικός σχεδιασμός για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Αρχαίας Ολυμπίας»
    25/09/2026 - 14:33 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα στα 6,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο - Ποιοι φόροι έφεραν έσοδα
    25/09/2026 - 10:03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    25/09/2026 - 09:00 MEDIA
  • Μασούτης: Πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ και αύξηση καθαρών κερδών 16,7% - Η τελευταία χρήση πριν από την εκτόξευση πάνω από τα 2 δισ. ευρώ
    25/09/2026 - 14:12 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πού θα δείτε σήμερα τους ημιτελικούς του Super Cup

26/09/2026 - 04:55
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague 2026/27: Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα της σεζόν

25/09/2026 - 20:48
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Superbet – ΑΕΚ BC: Μαζί στη νέα εποχή της «Βασίλισσας»

25/09/2026 - 14:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

STOIXIMAN SUPER CUP 2026: Ένα διήμερο έντονης μπασκετικής δράσης αυτό το Σαββατοκύριακο στον ΣΚΑΪ

25/09/2026 - 14:30
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΒΙΚΟΣ COLA: Επίσημος χορηγός του Stoiximan SUPER CUP για 2η συνεχόμενη χρονιά

25/09/2026 - 14:25
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μουσείο Μπενάκη: Το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση Green Key

25/09/2026 - 12:45
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo