Μια νέα εποχή ξεκινά για την ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός όμιλος της Ευρώπης, το Euronext, σχεδιάζει πρόταση εξαγοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ATHEX Group). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον του ομίλου εκδηλώθηκε επισήμως μέσω letter of interest, ενώ οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν με απόλυτη μυστικότητα τις τελευταίες ημέρες, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης.
Η διοίκηση του Euronext βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και αναμένεται να καταθέσει δημόσια πρόταση εξαγοράς για τη μητρική εταιρεία του Χρηματιστηρίου και τις θυγατρικές της. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η οποία – υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και του ίδιου του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη – αναβαθμίζει τη θέση του ΧΑ στον ευρωπαϊκό επενδυτικό χάρτη, εντάσσοντάς το στον «πυρήνα» των αγορών της Ευρωζώνης, όπως λένε οι πληροφορίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί εξ αρχής για το ενδιαφέρον του Euronext, γεγονός που καταδεικνύει τον πολιτικό σχεδιασμό και τη σημασία της συμφωνίας σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Επιβεβαιώνει το Euronext
Το Euronext επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ, τον διαχειριστή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σχετικά με μια πιθανή προσφορά για την απόκτηση έως και του 100% των μετοχών του ΧΑ.
Αυτή η πιθανή προσφορά θα διαρθρωθεί ως ανταλλαγή μετοχών που θα αποτιμά το ΧΑ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή, οδηγώντας σε μια σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών του ΧΑ για κάθε νέα μετοχή της Euronext. Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η πιθανή προσφορά θα αποτιμήσει ολόκληρο το εκδοθέν και το προς έκδοση κεφάλαιο κοινών μετοχών του ΧΑ στα 399 εκατομμύρια ευρώ σε πλήρως αραιωμένη βάση. Η υποβολή προσφοράς θα υπόκειται κυρίως σε δέουσα επιμέλεια.
Η Euronext είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή ρευστότητας στην Ευρώπη, διαχειριζόμενη περίπου το 25% της δραστηριότητας συναλλαγών μετοχών με μετρητά και λειτουργώντας αγορές σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το 'Αμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Λισαβόνα, το Μιλάνο, το Όσλο και το Παρίσι. Ένας πιθανός συνδυασμός θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες στις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές να ενταχθούν σε ένα δίκτυο άνω των 1.800 εισηγμένων εταιρειών με συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς που υπερβαίνει τα 6 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Το μοναδικό ιστορικό της Euronext στην ενσωμάτωση υποδομών αγοράς την τοποθετεί ιδανικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ελκυστικότητας των ελληνικών αγορών διεθνώς και στη δημιουργία αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας σε ολόκληρο τον Όμιλο.
Το ενδιαφέρον της Euronext για το Χρηματιστήριο του ΧΑ αντικατοπτρίζει την ισχυρή εμπιστοσύνη της Euronext στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στο αναπτυξιακό δυναμικό που προέρχεται από την περαιτέρω ενσωμάτωση των ελληνικών κεφαλαιαγορών στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με ιστορία 149 ετών και εισηγμένο με τον κωδικό ΕΧΑΕ, διαπραγματεύεται στα 6,05 ευρώ ανά μετοχή, με συνολική κεφαλαιοποίηση που προσεγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ. Κατά το παρελθόν είχε βρεθεί στο στόχαστρο εξαγορών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων είχαν βρεθεί τόσο το ελβετικό, όσο και το ισραηλινό χρηματιστήριο, ενώ στο παρελθόν το ίδιο το Euronext είχε κάνει δύο ακόμη ανεπιτυχείς προσεγγίσεις.
Η παρούσα συμφωνία – εφόσον ολοκληρωθεί – σηματοδοτεί την ένταξη του ΧΑ σε έναν ισχυρό χρηματοοικονομικό πυλώνα της Ευρώπης, ενισχύοντας τη διασύνδεση της ελληνικής αγοράς με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και ενισχύοντας το επενδυτικό προφίλ της χώρας.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ
Σήμερα, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώθηκε ότι η Euronext έχει εισέλθει σε προκαταρκτικές συζητήσεις με το Χρηματιστήριο Αθηνών σχετικά με την ενδεχόμενη εξαγορά του. Πρόκειται για μια εμπορική συζήτηση σε πρώιμο στάδιο, η οποία ενδέχεται ή όχι να καταλήξει σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξέλιξη θα υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τελικά στην απόφαση των μετόχων. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας. Δέκα χρόνια ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ιστορία σχεδόν 150 ετών, αποτελεί θεσμό-ορόσημο για την ελληνική οικονομία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, έχει ταυτιστεί με την ιστορία της χώρας- από τη βιομηχανοποίηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μέχρι τη διαχείριση κρίσεων και τη σημερινή δυναμική πορεία ανάκαμψης και μετασχηματισμού. Η Euronext, με δραστηριότητες σε επτά χώρες – Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Πορτογαλία – αποτελεί σήμερα κορυφαίο πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό όμιλο.
Μέσω της πιθανής ένταξης, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το όγδοο μέλος ενός ενοποιημένου οικοσυστήματος κεφαλαιαγορών που σέβεται τις εθνικές ιδιαιτερότητες ενώ επωφελείται από μια κοινή στρατηγική και τεχνογνωσία. Σε περίπτωση που προχωρήσει ο συνδυασμός των δύο οντοτήτων, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προτίθεται να υποστηρίξει ενεργά τη διαδικασία ενσωμάτωσης, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργική εναρμόνιση. Μια ενιαία προσέγγιση στις υποδομές, τις λειτουργίες και την εποπτεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
Υποστηρίζουμε ανάμεσα σε άλλα: τη μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της τεχνολογίας συναλλαγών την ενσωμάτωση των εκκαθαριστικών λειτουργιών σε ένα ευρύτερο διασυνοριακό πλαίσιο την εναρμόνιση των υποδομών μετασυναλλακτικής υποστήριξης, και την ενίσχυση των συνεργειών με άλλες ευρωπαϊκές αγορές σε επιλεγμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως στην ενέργεια και στο χρέος. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχίζει να ενθαρρύνει σταθερά την εισροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το μέγεθος και η τεχνογνωσία της Euronext, σε ότι αφορά την αγορά μετοχών και ομολόγων, μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για τους επενδυτές και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.
Αυτή η ενδεχόμενη εξέλιξη ευθυγραμμίζεται επίσης με την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2025. Στοχεύει στη βέλτιστη διοχέτευση των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις, στην ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στις κεφαλαιαγορές και στη βελτίωση των επιλογών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς – έχει ήδη επιστρέψει. Και προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση, στρατηγική και καθαρό όραμα για το μέλλον.