Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Πάνω από 255.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS- ταμειακής μηχανής
newsroom newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
02/04/2024 · 17:03

Πάνω από 255.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS- ταμειακής μηχανής

Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων, που είναι υπόχρεες διασύνδεσης.

Πάνω από 255.000 είναι οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30η Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων, που είναι υπόχρεες διασύνδεσης. Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ξεπέρασαν τις 145.000, ενώ πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται δε πως το υπολειπόμενο περίπου 10% των επιχειρήσεων αφορά σε εποχικές επιχειρήσεις, που έχουν περιθώριο να διασυνδεθούν μέχρι και την ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας τους, επιχειρήσεις που ούτε έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα, αλλά ούτε προχώρησαν στον προγραμματισμό ραντεβού για τη διασύνδεση της ταμειακής τους μηχανής με το POS εντός Απριλίου και οι οποίες είναι πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων. Ήδη από αύριο, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επικοινωνίες, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, με τις εν λόγω επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε αμέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των διασυνδέσεων έχει ενταθεί, καθώς ολοκληρώνονται περί τις 5.000 διασυνδέσεις ημερησίως. Με τους ρυθμούς αυτούς και με τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού, αναμένεται πως το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα, με στόχο την εύρυθμη ολοκλήρωση του εμβληματικού αυτού έργου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή και συνεργασία με τους τεχνικούς και τις επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπίζονται και να διορθώνονται τυχόν αρρυθμίες ή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία. Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψιν όλες οι ανησυχίες και οι προτάσεις των επαγγελματικών φορέων προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί ομαλά και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το είπαμε, το κάναμε! Το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS ολοκληρώνεται εντός του χρονοδιαγράμματος. Κανείς δεν μας πίστευε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Τα στοιχεία όμως επιβεβαιώνουν ότι περίπου το 90% των επιχειρήσεων είτε έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση είτε έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν εντός του Απριλίου. Καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς πλέον η τήρηση της προθεσμίας είναι και ζήτημα δικαιοσύνης σε σχέση με εκείνες τις επιχειρήσεις που έσπευσαν να διασυνδεθούν. Η ΑΑΔΕ θα επικοινωνήσει, τις αμέσως επόμενες ημέρες, με όσους δεν έχουν ακόμη διασυνδεθεί προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτό οφείλεται σε ανωτέρα βία. Προχωράμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Είμαστε πια στο τέλος μιας δύσκολης όσο και σημαντικής διαδρομής. Το έργο της διασύνδεσης των POS προχωρά απρόσκοπτα και ολοκληρώνεται εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, όπως το θέσαμε εξαρχής στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι ένα έργο μεγάλο, κρίσιμης σημασίας και δεν κάναμε ούτε ένα βήμα πίσω. Σε πείσμα όσων διαβάλλουν την κυβέρνηση, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν και στην ουσία να εμποδίσουν την υλοποίηση μέτρων που αποσκοπούν στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, είπαμε ότι η διασύνδεση ταμειακών και POS θα είναι μονόδρομος από εδώ και πέρα. Χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς συμβιβασμούς, προς όφελος κάθε φορολογούμενου και ολόκληρου του ελληνικού λαού».

O Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Με μεθοδικότητα, επιμονή και σε στενή καθημερινή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ένα πολύ σημαντικό και πολυσύνθετο έργο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γίνεται πραγματικότητα. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS συμπληρώνει την ψηφιακή μεταρρύθμιση, που ξεκίνησε με την πλατφόρμα myDATA και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πορεία του έργου μέχρι να διασυνδεθούν όλα τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων με τα POS, σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που έχει τεθεί».

Οι προθεσμίες για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές προθεσμίες διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές διαμορφώνονται ως εξής:

Προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως την 30η Απριλίου 2024 έχουν:

- οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.

- οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσειςall in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται περισσότερες.

Παράλληλα, έως την 30η Απριλίου 2024 έχει οριστεί και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.

Τέλος, οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ενεργοποιούνται τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι για όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως από 1η Απριλίου, 35 κλάδοι λιανικής υποχρεώνονται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Όσοι υπόχρεοι δεν το έχουν πράξει, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση. Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει ήδη από αύριο σχετικούς ελέγχους.

  • POS
  • ·
  • ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ
  • ·
  • ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παναθηναϊκός: Στην προπόνηση ο Γιαννακόπουλος - Αναλυτικά όσα είπε

All Content

Ιστορική νίκη με τρομερό Ρέι η Μύκονος, 101-94 τον ΠΑΟΚ στην παράταση (gallery & vids)

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 1,42%, στις κορυφαίες επιλογές των διεθνών επενδυτών και το 2026

All Content - BusinessNews.gr

Αλλαγή «σκυτάλης» στο Ιατρικό Αθηνών μετά από 40 χρόνια - Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

All Content - BusinessNews.gr

Προκηρύχθηκε η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του Παναθηναϊκού, στα 17,5 εκατ. ευρώ

All Content

Data: Tι δείχνουν για την Ελλάδα του 2026

All Content

Sleed:TikTok premium awareness feature για τη νέα καμπάνια της ION Break

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Live: Προμηθέας Πάτρας-ΑΕΚ 83-83 (37')

All Content

Live: Ηρακλής-Περιστέρι 73-59 (τελικό)

All Content - BusinessNews.gr

Οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις: Τι αλλάζει και τι πρέπει να προσέχουν οι αναθέτουσες Aρχές

All Content - BusinessNews.gr

Θετικό κλείσιμο έτους για τη ελληνική μεταποίηση – Άνοδος του PMI τον Δεκέμβριο

All Content - BusinessNews.gr

Χωρίς εκπλήξεις οι χρεώσεις ρεύματος τον Ιανουάριο - Σταθεροποίηση στα πράσινα τιμολόγια

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμο 120.000 ευρώ και διακοπή λειτουργίας e-shop
Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμο 120.000 ευρώ και διακοπή λειτουργίας e-shop 02/04/2024 - 16:45
ΔΑΑ: Η πρώτη απευθείας πτήση Σαγκάης- Αθήνας από τη Juneyao Air 02/04/2024 - 17:20
ΔΑΑ: Η πρώτη απευθείας πτήση Σαγκάης- Αθήνας από τη Juneyao Air

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η οικονομία σε δοκιμασία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις - Πιέσεις στην αγορά από τα μπλόκα
    03/01/2026 - 17:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας και σύλληψη του Μαδούρο - Οι βασικές εξελίξεις
    03/01/2026 - 16:11 ΚΟΣΜΟΣ
  • Οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις: Τι αλλάζει και τι πρέπει να προσέχουν οι αναθέτουσες Aρχές
    03/01/2026 - 15:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εγκρίθηκαν 152 νέα σχολικά βιβλία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Πολλαπλού Βιβλίου
    03/01/2026 - 14:21 ΕΛΛΑΔΑ
  • Αύξηση των θυμάτων αεροπορικών δυστυχημάτων διεθνώς το 2025
    03/01/2026 - 13:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • Αλλαγή «σκυτάλης» στο Ιατρικό Αθηνών μετά από 40 χρόνια - Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο
    03/01/2026 - 13:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Κίεβο για τον πόλεμο
    03/01/2026 - 12:21 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πλήγματα εναντίον της Βενεζουέλας, η οποία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για «στρατιωτική επίθεση»
    03/01/2026 - 11:34 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2026: Ορόσημα και προοπτικές
    03/01/2026 - 11:10 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Εκπρόθεσμα Τέλη Κυκλοφορίας: Νέα κλιμακωτά πρόστιμα για 790.000 οχήματα
    03/01/2026 - 10:25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Tesla: Δεύτερη χρονιά πτώσης στις πωλήσεις και εντεινόμενος ανταγωνισμός
    02/01/2026 - 20:45 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 1,42%, στις κορυφαίες επιλογές των διεθνών επενδυτών και το 2026
    03/01/2026 - 10:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εκπρόθεσμα Τέλη Κυκλοφορίας: Νέα κλιμακωτά πρόστιμα για 790.000 οχήματα
    03/01/2026 - 10:25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2026: Ορόσημα και προοπτικές
    03/01/2026 - 11:10 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Πλήγματα εναντίον της Βενεζουέλας, η οποία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για «στρατιωτική επίθεση»
    03/01/2026 - 11:34 ΚΟΣΜΟΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

National League 1 - 2ος Όμιλος: Πρόγραμμα-αποτελέσματα 2025/26

03/01/2026 - 17:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Α2 Γυναικών: Πρόγραμμα και αποτελέσματα της περιόδου 2025/26

03/01/2026 - 17:34
FleetNews
fleetnews.gr

Η Ayvens δοκιμάζει σύστημα παρακολούθησης των μπαταριών EV

02/01/2026 - 12:51
FleetNews
fleetnews.gr

Το 5% της Leapmotor απέκτησε η κρατική FAW της Κίνας – Επένδυση 460 εκατ. ευρώ

02/01/2026 - 09:51
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η 31 η Τελετή Απονομής των Critics’ Choice Awards αποκλειστικά στην COSMOTE TV

30/12/2025 - 11:18
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

COSMOTE eValue: Τέσσερις ευρωπαϊκές διακρίσεις για την Εξυπηρέτηση Πελατών της

29/12/2025 - 10:54
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Vodafone: Ημέρες εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς

29/12/2025 - 10:40
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μαζί για το Παιδί: Στηρίζει περισσότερα από 2.000 παιδιά μέσα από τις δράσεις Secret Santa και Breakfast Boxes

29/12/2025 - 08:54
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Charity Event – Artego Hellas – ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες”

25/12/2025 - 19:31
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

18th Models’ Reunion

23/12/2025 - 14:00
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo