Σάββατο, 11 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Υπερταμείο: Συμμετοχή στη σύνοδο του Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
10/10/2022 · 15:21

Υπερταμείο: Συμμετοχή στη σύνοδο του Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds

«Το Υπερταμείο έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές έως το 2050», τόνισε ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ένα μήνα πριν από την 27η Διάσκεψη των Μερών της UNFCCC (COP27) που φιλοξενείται από την Αίγυπτο και ένα χρόνο πριν από την COP28 που φιλοξενείται από τα ΗΑΕ, ο Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο John Kerry, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, και η Mary Schapiro, Επικεφαλής της Γραμματείας της Ομάδας Εργασίας για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα (TCFD) συναντήθηκαν με 46 Διευθύνοντες Συμβούλους του Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF) που συγκλήθηκαν στο Abu Dhabi, για την προώθηση της συμβολής της οικονομικής κοινότητας στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Σύνοδος Κορυφής συνδιοργανώθηκε από την Επενδυτική Αρχή του Abu Dhabi (ADIA) και την Εταιρεία Επενδύσεων Mubadala.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κλιμακούμενη κλιματική έκτακτη ανάγκη σε συνδυασμό με τις τρέχουσες προκλήσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό απαιτεί ενισχυμένη συνεργασία σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι CEOs συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθούν συμπληρωματικές λύσεις και για τα δύο ταυτόχρονα, για να διατηρηθεί η δυναμική στον αγώνα για να διασφαλιστεί ότι ο πλανήτης δεν θα θερμανθεί περισσότερο από 1,5 βαθμούς επιφέροντας καταστροφικά αποτελέσματα στο κλίμα.

Με πρωτοπόρο τον Πρόεδρο Emmanuel Macron, η πρωτοβουλία One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF) ξεκίνησε στο One Planet Summit τον Δεκέμβριο του 2017 στο Παρίσι για να επιταχύνει την ενσωμάτωση της ανάλυσης της κλιματικής αλλαγής στη διαχείριση μεγάλων, μακροπρόθεσμων και ποικίλων δεξαμενών περιουσιακών στοιχείων. Οι στόχοι των Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, για προστασία του πλούτου μεταξύ των γενεών και για παροχή ενός βιώσιμου μέλλοντος, συμπίπτουν με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή την προστασία του πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

Εμμανουέλ Μακρόν

«Το δίκτυο One Planet (OPSWF) έχει δείξει ότι η αυξημένη συνεργασία μεταξύ Sovereign Wealth Funds, Asset Managers και Private Equity Funds μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή των συστημάτων που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι τρεις Ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα για τα κλιματικά δεδομένα, το καθαρό υδρογόνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες δίνουν σαφή μηνύματα στις αγορές σχετικά με συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι τιμή να καλωσορίζω στο Παρίσι την ίδρυση της OPSWF ως μόνιμη ένωση που μπορεί να διατηρήσει αυτές τις προσπάθειες για τα επόμενα χρόνια».

Τζον Κέρρυ, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα

«Χτίζοντας στην επιτυχία του Συμφώνου της Γλασκώβης για το Κλίμα, το 2022 ήταν ένα έτος υλοποίησης συγκεκριμένων βημάτων για τη δράση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει όλοι και συνεχίζοντας να αυξάνουμε τη φιλοδοξία μας να διατηρήσουμε μελλοντικά τον 1,5 βαθμό Κελσίου ως απτό στόχο. Ο διπλασιασμός των προσπαθειών μας για την κλιμάκωση των επενδύσεων στη δράση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου, θα είναι κρίσιμος για να γίνουν αυτές οι φιλοδοξίες πραγματικότητα. Η πρωτοβουλία One Planet Sovereign Wealth Funds, υπό την ηγεσία του Προέδρου Μακρόν, έχει τη δυνατότητα να ωθήσει τον μετασχηματισμό της αγοράς, αξιοποιώντας την εμπειρία των κρατικών επενδυτικών ταμείων, των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την κινητοποίηση χρηματοδότησης για ανθεκτικές μεταβάσεις προς τις χαμηλές εκπομπές σε όλο τον κόσμο. Μαζί, μεταβαίνοντας από τα λόγια στη δράση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εθνικό πλούτο για να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πιο ευημερούντος και βιώσιμου πλανήτη για τις επόμενες γενιές».

Mary Schapiro, Επικεφαλής της Γραμματείας της Ομάδας Εργασίας για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις (financial disclosures) που σχετίζονται με το κλίμα (TCFD) :

«Οι ηγέτες του ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν τολμηρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η ικανότητά τους να επιτύχουν περιορίζεται από την έλλειψη δεδομένων ακριβείας. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην καρδιά της μάχης για το κλίμα, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το One Planet Sovereign Wealth Fund Network καθώς προσπαθούμε για την παροχή ελεύθερα διαθέσιμων, διαφανών, τυποποιημένων δεδομένων που θα βοηθήσουν τους επενδυτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να επιτρέψουν την αξιολόγηση της προόδου προς το καθαρό μηδέν.».

Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Υπερταμείου (Growthfund):

«Το Υπερταμείο έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Πρώτο βήμα είναι η δημιουργία Δείκτη Απανθρακοποίησης και η μέτρηση του ανθρακικού μας αποτυπώματος με στόχο τη μείωσή του κατά 15% έως το 2024. Εντός του 2022 θα πραγματοποιήσουμε τις πρώτες μας επενδύσεις στην ελληνική αγορά που θα λαμβάνουν υπόψιν το κλίμα και τις συνολικές παραμέτρους ESG. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Υπερταμείο στην κατεύθυνση της συνολικής επιτάχυνσης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης, με εταιρίες στο οικοσύστημά μας που επενδύουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και με νέες πρωτοβουλίες και φιλόδοξες επενδύσεις στον ίδιο τομέα. Εργαζόμαστε συστηματικά, έχοντας ευθυγραμμιστεί και με τις κατευθυντήριες γραμμές του OPSWF, για να είναι η Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταθλητές στην ΕΕ στην ενεργειακή μετάβαση».

Επίσημη ίδρυση του OPSWF ως μόνιμος οργανισμός

Τα μέλη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ιδρύσουν επίσημα την OPSWF ως μόνιμο οργανισμό για την υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών και τη διαχείριση των μελών του Δικτύου OPSWF για να ενθαρρύνουν την αλλαγή, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Προκειμένου να εφαρμοστεί το Πλαίσιο OPSWF, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι συμφώνησαν στη σημασία της απόκτησης νέων δυνατοτήτων που σχετίζονται με το κλίμα και στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων και των διαχειριστών κεφαλαίων σε σχετικά θέματα. Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία One Planet, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες έχουν συμμετάσχει σε ανταλλαγές ομοτίμων σε κρίσιμες νέες τεχνικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της αποτύπωσης άνθρακα και της εφαρμογής των συστάσεων της Ομάδας Εργασίας για Γνωστοποιήσεις σχετικά με το Κλίμα - Task Force for Climate Related Disclosure (TCFD). Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το Growthfund, το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, φιλοξένησε διήμερες συναντήσεις εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για μέλη του Δικτύου. Κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, τα μέλη του Δικτύου OPSWF συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν περαιτέρω τον ρυθμό απόκτησης αυτών των βασικών ικανοτήτων μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομοτίμων.

  • ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ
  • ·
  • ONE PLANET SOVEREIGN WEALTH FUNDS
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

NCAA: Ζούγρης και Τολιόπουλος μπαίνουν στο transfer portal

All Content

Το κάρφωμα του Ντόντα Χολ στα 0'4'' στην κορυφή του Top-10 (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Ερευνα Circana: Ανάπτυξη 6,1% στα ελληνικά σούπερ μάρκετ – Τα τρόφιμα οδηγούν την άνοδο – Στροφή σε ιδιωτική ετικέτα

All Content - BusinessNews.gr

Ολοκλήρωση διαβουλεύσεων για επενδύσεις σε logistics και τουρισμό, σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κρανίδι

All Content - BusinessNews.gr

Αγορές: Η εκεχειρία ανάχωμα στις ανησυχίες για επανάληψη του σκηνικού με τα πετρελαϊκά σοκ 2022 και 2008

All Content

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

All Content

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

FleetNews

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

FleetNews

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

FleetNews

Νέοι κανόνες για το φαρμακείο αυτοκινήτου από τις 18 Ιουνίου

All Content

Τουρκία: Μόνη στην κορυφή με κυρίαρχο Ζίζιτς η Μπεσίκτας, 87-80 την Μπαχτσεσεχίρ

All Content

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έκανε μήνυση στον Δήμο Ντικούδη!

All Content - BusinessNews.gr

Ενέργεια: διαθέσιμα τιμολόγια κάτω από 15 σεντς- Επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο

All Content - BusinessNews.gr

Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για το ελληνικό αξιόχρεο - Ο δρόμος για την αναβάθμιση

All Content - BusinessNews.gr

Στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν 24 και 25 Απριλίου

FleetNews

MG HS PHEV+: Ένα πλήρες D-SUV 272 ίππων από 32.900€

FleetNews

Η Let’s Drive σε δυναμική επέκταση

CSRΝews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

CSRΝews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

CSRΝews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στηρίζει τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Συνεργασία της EY Ελλάδος με το The People’s Trust (Ιδρυμα Λασκαρίδη)
Συνεργασία της EY Ελλάδος με το The People’s Trust (Ιδρυμα Λασκαρίδη) 10/10/2022 - 15:17
IRI: Αύξηση πωλήσεων των σούπερ μάρκετ αλλά όχι του όγκου στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022 10/10/2022 - 15:23
IRI: Αύξηση πωλήσεων των σούπερ μάρκετ αλλά όχι του όγκου στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Το πασχαλινό μήνυμα του πρωθυπουργού: Μπορούμε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο, αρκεί να έχουμε ενότητα
    11/04/2026 - 20:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Στην Αθήνα το Αγιο Φως - Θα διανεμηθεί σε όλη τη χώρα με 18 αεροπορικές πτήσεις
    11/04/2026 - 20:19 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πακιστάν: ΗΠΑ και Ιράν ξεκίνησαν απευθείας διαπραγματεύσεις στο Ισλαμαμπάντ
    11/04/2026 - 20:01 ΚΟΣΜΟΣ
  • Από το έθιμο στο viral: Το Πάσχα στην εποχή των social media
    11/04/2026 - 19:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πάτρα: Έμποροι του ιστορικού κέντρου έστειλαν με θόρυβο το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης
    11/04/2026 - 18:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ερευνα Circana: Ανάπτυξη 6,1% στα ελληνικά σούπερ μάρκετ – Τα τρόφιμα οδηγούν την άνοδο – Στροφή σε ιδιωτική ετικέτα
    11/04/2026 - 17:00 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Ιράν: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ έχει υποστεί σοβαρά τραύματα, σύμφωνα με πηγές από τον στενό του κύκλο
    11/04/2026 - 16:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Έντεκα τόνοι ακατάλληλων κρεάτων κατασχέθηκαν σε ελέγχους της Περιφέρειας Αττικής
    11/04/2026 - 15:45 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πίσω στη Γη οι αστροναύτες της αποστολής Άρτεμις 2
    11/04/2026 - 15:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν 24 και 25 Απριλίου
    11/04/2026 - 14:10 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ολοκλήρωση διαβουλεύσεων για επενδύσεις σε logistics και τουρισμό, σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κρανίδι
    11/04/2026 - 10:30 LOGISTICS
  • Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται η ελληνική αποστολή που θα μεταφέρει στην Ελλάδα το Άγιο Φως
    11/04/2026 - 11:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για το ελληνικό αξιόχρεο - Ο δρόμος για την αναβάθμιση
    11/04/2026 - 12:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    11/04/2026 - 08:55 MEDIA
  • Πακιστάν: Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν στο Ισλαμαμπάντ, με φόντο μια εύθραυστη εκεχειρία
    11/04/2026 - 12:45 ΚΟΣΜΟΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

NCAA: Ζούγρης και Τολιόπουλος μπαίνουν στο transfer portal

11/04/2026 - 17:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τουρκία: Μόνη στην κορυφή με κυρίαρχο Ζίζιτς η Μπεσίκτας, 87-80 την Μπαχτσεσεχίρ

11/04/2026 - 17:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

09/04/2026 - 12:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

09/04/2026 - 09:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

09/04/2026 - 09:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

09/04/2026 - 08:49
FleetNews
fleetnews.gr

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

09/04/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

09/04/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo