Ισχυρή αύξηση εσόδων και κερδοφορίας κατέγραψε ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2026, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2029, με αιχμή τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και τα μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 22,6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 270,5 εκατ. ευρώ, από 220,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Η άνοδος επιταχύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, όταν τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 26,8%, στα 137,4 εκατ. ευρώ.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στην κερδοφορία. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 193 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,4% σε σύγκριση με τα 152,7 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Σε συγκρίσιμη βάση, το EBITDA ενισχύθηκε κατά 24,3%, στα 191,9 εκατ. ευρώ, με το σχετικό περιθώριο να ανέρχεται στο 70,9%, έναντι 70% ένα χρόνο νωρίτερα. Μόνο στο δεύτερο τρίμηνο, το EBITDA κατέγραψε άνοδο 32%, φθάνοντας τα 93,8 εκατ. ευρώ.
Στα 92,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 92,4 εκατ. ευρώ, έναντι 67,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 36,7%. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 91,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 33%.
Οι επενδυτικές δαπάνες στο εξάμηνο ανήλθαν σε 157,2 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει αυξημένο ρυθμό υλοποίησης κατά το υπόλοιπο του έτους.
Στις 30 Ιουνίου, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων από μισθώσεις, ανερχόταν σε 500,3 εκατ. ευρώ.
ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Κέρδη 45,1 εκατ. ευρώ
Θετική εικόνα εμφάνισε και η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η οποία κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σε 45,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32,8%, αντανακλώντας τη συμμετοχή της στα αποτελέσματα του Διαχειριστή. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) ενισχύθηκαν κατά 32,7%, στα 44,9 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 32,1%, από 34,1 εκατ. σε 45,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,19 ευρώ, έναντι 0,15 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Στο τέλος Ιουνίου, τα ταμειακά διαθέσιμα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανέρχονταν σε 66 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να μην εμφανίζει δανεισμό.
Προσωρινό μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή
Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τη διανομή προσωρινού μερίσματος για τη χρήση του 2026, συνολικού μικτού ποσού 18,13 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 0,05 ευρώ ανά μετοχή.
Για τη χρήση του 2025, οι συνολικές διανομές διαμορφώθηκαν σε περίπου 0,14 ευρώ ανά μετοχή. Στις 4 Σεπτεμβρίου καταβλήθηκε το υπόλοιπο μέρισμα, ύψους περίπου 0,0198 ευρώ ανά μετοχή, μετά το προσωρινό μέρισμα περίπου 0,12 ευρώ.
Η μερισματική πολιτική της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών προβλέπει τη μεταφορά στους μετόχους των μερισμάτων που λαμβάνει από τον ΑΔΜΗΕ.
Επενδυτικό πρόγραμμα 6 δισ. ευρώ έως το 2029
Στο επενδυτικό μέτωπο, ο ΑΔΜΗΕ έχει σχεδιάσει έργα συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ για την τετραετία 2026-2029.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτημένο βάσει του υφιστάμενου επιχειρηματικού σχεδίου, μέσω συνδυασμού ιδίων κεφαλαίων, λειτουργικών ταμειακών ροών, δανεισμού και επιχορηγήσεων.
Σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση έχει η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ύψους 530 εκατ. ευρώ, η οποία της επιτρέπει να συμμετάσχει αναλογικά στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ.
Για την περίοδο 2026-2029, το ονομαστικό προ φόρων WACC έχει καθοριστεί στο 6,87% για το 2026, με σταδιακή αύξηση έως το 7,02% το 2029.
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
Στα μεγάλα έργα του Διαχειριστή, η τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά.
Το έργο, που αφορά τη σύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών και ελέγχων, με στόχο την ένταξή του στο σύστημα έως το τέλος του 2026.
Παράλληλα προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Για τη σύνδεση Κορίνθου–Κω έχει ανατεθεί η σύμβαση για καλωδιακό σύστημα ισχύος 1 GW και μήκους περίπου 1.290 χιλιομέτρων. Το έργο αποτελεί βασικό τμήμα του σχεδιασμού για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, με επόμενους σταθμούς τη Ρόδο και την Κάρπαθο.
Η χρηματοδότηση των έργων στα Δωδεκάνησα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο έχει ενισχυθεί μέσω δανειακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ τον Ιούλιο του 2026 εγκρίθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων.
Great Sea Interconnector: Η Meridiam πλειοψηφικός μέτοχος
Εξελίξεις καταγράφονται και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου. Στις 5 Αυγούστου 2026 υπεγράφη συμφωνία για την είσοδο της Meridiam ως πλειοψηφικού μετόχου στην εταιρεία ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector (GSI).
Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στρατηγικός μέτοχος του έργου και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διατηρεί την τεχνική ηγεσία κατά την κατασκευαστική φάση, ενώ θα αναλάβει τη λειτουργία της διασύνδεσης μετά την ολοκλήρωσή της.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Γιάννης Καράμπελας, χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο του έτους σημαντικό ορόσημο για τις δύο εταιρείες, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου εξασφάλισαν τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού.
Όπως ανέφερε, ο στόχος είναι η ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ και η διεύρυνση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης να μεταφράζονται σε αυξημένα ρυθμιζόμενα κέρδη και, σε βάθος χρόνου, σε αποδόσεις για τους μετόχους της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.