Τετάρτη, 22 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΕ: Ο δρόμος προς την ενεργειακή και πράσινη μετάβαση κι ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας
Newsroom Newsroom
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
04/10/2024 · 09:14

ΕΕ: Ο δρόμος προς την ενεργειακή και πράσινη μετάβαση κι ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας

Επιτακτική η ανάγκη να ενημερωθούν και να πειστούν οι Έλληνες, ότι η εξόρυξη δεν είναι «εγκληματίας του περιβάλλοντος», λέει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΜΕ)

Στην κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την ενεργειακή και πράσινη μετάβαση, λόγω του πλούτου της σε μεταλλεύματα, προχώρησαν οι εισηγητές στην εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΜΕ) για τα 100 χρόνια δράσης του, συμφωνώντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ενημερωθούν και να πειστούν οι Έλληνες, ότι η εξόρυξη δεν είναι «εγκληματίας του περιβάλλοντος».

«Παραμένουμε, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, δέσμιοι μιας αντίληψης που συνδυάζει πάντα την αξιοποίηση του υπεδάφους μας με περιβαλλοντικά προβλήματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Μονίμου Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος, λέγοντας ότι η αντίληψη αυτή επικρατεί τόσο σε ένα τμήμα του πολιτικού προσωπικού, όσο και της δημόσιας διοίκησης.

Με τις τόσες αδειοδοτήσεις που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση του υπεδάφους στην Ελλάδα, χάνονται, όπως τόνισε, επενδύσεις πολύ σημαντικές για τη χώρα μας, ειδικά στη σημερινή εποχή με την ανάγκη για πράσινη μετάβαση, λόγω και της κλιματικής κρίσης. «Ήρθε η ώρα να απαγκιστρωθούμε από αυτή τη νοοτροπία και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν και ζούμε σε μια χώρα πλούσια σε μεταλλεύματα και με μεγάλη εμπειρία σε εξορύξεις, ωστόσο οι τεχνολογίες είναι κατά κανόνα εισαγόμενες και δεν αξιοποιείται το δυναμικό που υπάρχει όσο θα έπρεπε και θα μπορούσε.

Στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ορυκτών σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναφέρθηκε στη διαδικτυακή του τοποθέτηση ο ευρωβουλευτής, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, την πράσινη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και τη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρότζεκτ του Κτηματολογίου για τους δημόσιους χώρους των μεταλλείων, που για πρώτη φορά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους τους κατέγραψε και τους αξιολόγησε, όπως και τις δημόσιες εκτάσεις βιομηχανικών ορυκτών. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ευχή να αναπτυχθούν στη χώρα εθνικά προγράμματα μεταλλευτικής έρευνας, με ενσωμάτωση της κοινωνικής άδειας και αποδοχής.

Για τη σημαντικότητα των ορυκτών πρώτων υλών σε διάφορους τομείς, μίλησε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – ότι λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις της μεταλλευτικής έρευνας, το Τμήμα Γεωλογίας στο ΑΠΘ έχει προσαρμόσει το προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, εισάγοντας μαθήματα τρισδιάστατης μοντελοποίησης κοιτασμάτων σε διάφορα γεωλογικά περιβάλλοντα με χρήση λογισμικών, γεωστατιστικής ανάλυσης, και προγνωστικής μοντελοποίησης σε τρισδιάστατο περιβάλλον.

Κρίσιμα στρατηγικά ορυκτά

Την επιτακτική ανάγκη εκπόνησης ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την αξιοποίηση των δευτερογενών ανακτημένων υλικών, λόγω και της κρισιμότητας της εξόρυξης στην εύρεση των απαραίτητων πρώτων υλών για την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ/ΒΙΑΝ, Γιώργος Αλεξόπουλος. Λέγοντας ότι στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση χρειάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, ανέφερε ότι είναι υψίστης σημασίας να καλυφθεί το έλλειμμα ενημέρωσης που εντοπίζεται στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι – κατά τον ίδιο – πρέπει να κινητοποιηθούν ώστε να βρουν τους κατάλληλους πόρους.

Είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι ο κανονισμός για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA) αφορά μόνο την εξόρυξη, αφού αφορά και την επεξεργασία και την ανακύκλωση, επισήμανε ο σύμβουλος ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ελευθέριος Βασιλειάδης. Όπως διευκρίνισε, στις υποβληθείσες 170 προτάσεις για ένταξη στα StrategicProjects της ΕΕ, αυτές που αφορούσαν την εξόρυξη είχαν ποσοστό συμμετοχής 45%.

Ο διευθυντής του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, Β. Στρουγγάρης, τόνισε ότι η επιχείρηση επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση του κλάδου δομικών υλικών και γνωστοποίησε ότι στόχος είναι το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Πράσινη Ανάπτυξη

Τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κρίσιμο κόμβο αποθήκευσης άνθρακα στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη στρατηγική της θέση για συνεργασία με γειτονικές χώρες, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΓΓΜΕ), Δ. Γκούτης. Όπως ανέφερε, οι τεχνολογίες δέσμευσης και υπόγειας αποθήκευσης CO2 αποτελούν καινοτόμα εργαλεία στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, η χρήση αυτών των τεχνολογιών συνοδεύεται αναπόφευκτα από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς κινδύνους, που απαιτούν προσεκτική διαχείριση, και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι είναι απαραίτητος ο σωστός σχεδιασμός και η διενέργεια συνεχών και ενδελεχών ελέγχων, μέσω κατάλληλων συστημάτων και πρωτοκόλλων παρακολούθησης των χώρων υπόγειας αποθήκευσης.

Είναι η αποδοχή ή και η αντίδραση των πολιτών που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία των επιχειρηματικών προσπαθειών να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές, σημείωσε ο διευθυντής Λατομείων και Πρώτων Υλών ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, Κ. Ασημακόπουλος.

Για τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (ΜΣΠΑ), μίλησε ο γενικός γραμματέας Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Γιώργος Ζαγκλιβερινός, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι παρουσιάζει ένα σύνθετο μείγμα περιβαλλοντικών οφελών και εμπορικών κινδύνων. Ενώ, όπως είπε, ενθαρρύνει τη βιωσιμότητα επιβάλλοντας κόστος στις μη συμμορφούμενες εισαγωγές, ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσει αντίποινα από χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς την ΕΕ, αυξάνοντας δυνητικά το κόστος γιακαταναλωτές και τις βιομηχανίες. Επιπλέον, όπως είπε, οι αναπτυσσόμενες χώρες εκτιμάται ότι θα τείνουν να δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στα πρότυπα της ΕΕ, επιδεινώνοντας τις οικονομικές ανισότητες και τις προκλήσεις του ανταγωνισμού. Για τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι χώρες του Κόλπου για τις ελληνικές εξορυκτικές εταιρείες, μίλησε ο σύμβουλος επιχειρήσεων με δραστηριοποίηση σε αυτές Θ. Ανδρουλάκης. Όπως είπε, ο εξορυκτικός και μεταλλευτικός κλάδος δεν είναι ούτε ανύπαρκτος ούτε μικρός στην περιοχή και τόνισε ότι όλα τα κράτη του Κόλπου, ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας, που λόγω και της παραδοσιακής δραστηριότητας του πετρελαίου, δεν αντιμετωπίζεται με εχθρότητα και προκαταλήψεις. «Η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών με παρουσία και τεχνογνωσία στον κλάδο ( πχ. εταιρείες ενεργές σε Λευκόλιθο, πυριτικά, χαλαζία, πυρίμαχα κλπ) είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη στην περιοχή», επισήμανε.

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ·
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ·
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ·
  • ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Live: Περιστέρι Betsson-Αρης Betsson 45-39 (ημίχ.)

All Content

Σαμoντούροβ: Υποψήφιος για το NBA draft (pic)

All Content - BusinessNews.gr

ΕΨΑ: Δυναμική ανάκαμψη το 2026

All Content - BusinessNews.gr

Κ. Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης - «Το πλέονασμα επιστρέφει στην κοινωνία»

All Content - BusinessNews.gr

Γ. Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): Θετικά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις – Ζητούμενο η συνέχεια και η σταθερότητα

All Content

Tsakiris Sticks Cups: Γιατί αναδείχθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά «Προϊόν της Χρονιάς»

All Content

Στη LamaDDB τα αναψυκτικά Green

FleetNews

Σε πλεονεκτική θέση η Κίνα στα SDVs

FleetNews

H Xiaomi «στρατολογεί» στελέχη-κλειδιά της Tesla

FleetNews

Η Volkswagen στην αντεπίθεση με νέα γενιά προσιτών EV

All Content

Πρώτος τελικός για ΠΑΟΚ με Μπιλμπάο απόψε στο "καυτό" PAOK Sports Arena

All Content

Περιστέρι-Άρης στις 18:00 για την 5η θέση στην GBL

All Content - BusinessNews.gr

Κ. Χατζημηνάς (Theon): Άμεσες επενδυτικές πρωτοβουλίες - Στόχος 1 δισ. ευρώ έσοδα έως το 2029

All Content - BusinessNews.gr

Χωριάτικη Ζύμη: Ξεπέρασε τα 31 εκατ. ο τζίρος- Οι επενδύσεις για την επόμενη ημέρα

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος Qualco: Στα 216 εκατ. ευρώ τα έσοδα το 2025 - Αύξηση 17%

FleetNews

Ευρωπαϊκή άφιξη για το νέο Kia Seltos

FleetNews

Άφιξη 155 ηλεκτρικών λεωφορείων στο λιμάνι του Πειραιά

CSRΝews.gr

Ελλάδα: Στην πρώτη δεκάδα των ΑΠΕ παγκοσμίως

CSRΝews.gr

«Ecomobility Ambassadors» με τη συμμετοχή 4 σχολείων της Ηλιούπολης

CSRΝews.gr

Όμιλος Σαράντη και SANITAS: Πραγματοποίηση εκδήλωσης για τις μικρές καθημερινές πράξεις που κάνουν τη διαφορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Παρατάσεις στις προθεσμίες των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»
Παρατάσεις στις προθεσμίες των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» 03/10/2024 - 15:37
Συνεργασία Virya Energy - Zephiros Ltd για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην Εύβοια 07/10/2024 - 13:58
Συνεργασία Virya Energy - Zephiros Ltd για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην Εύβοια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η ελληνική ομάδα στην κορυφή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Skills Upload Jr του Ιδρύματος Vodafone
    22/04/2026 - 18:51 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Με τον Μ. Χρυσοχοΐδη συναντήθηκε η Λάουρα Κοβέσι - Στο επίκεντρο οργανωμένο έγκλημα και συνεργασία ΔΑΟΕ
    22/04/2026 - 18:24 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χρηματιστήριο: Πτώση 1,37%, στα 232,48 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    22/04/2026 - 17:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Real Consulting: Αύξηση προσαρμοσμένων EBITDA κατά 31,28% στα €9,59 εκατ. το 2025
    22/04/2026 - 17:52 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Philip Morris International: Ανανέωση της αδειοδότησης του IQOS ως προϊόν καπνού τροποποιημένου κινδύνου από τον FDA
    22/04/2026 - 17:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • DEF2026- Ν. Χαρδαλιάς: «Ισχυρές περιφέρειες με ξεκάθαρο ρόλο – Η μητροπολιτικότητα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη"
    22/04/2026 - 17:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • URSAPHARM: Έναρξη της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα
    22/04/2026 - 17:20 ΥΓΕΙΑ
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Άρση ασυλίας και για τους 13 βουλευτές της ΝΔ
    22/04/2026 - 17:05 ΕΛΛΑΔΑ
  • DEF 2026-Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα
    22/04/2026 - 16:52 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • IKEA: Εγκαίνια του νέου καταστήματος στη Ρόδο
    22/04/2026 - 16:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Huawei: Ενισχύει το οικοσύστημα συνεργατών της για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη
    21/04/2026 - 19:32 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • SWOT Hospitality: Το OVEA Paros ανοίγει τις πόρτες του τη θερινή σεζόν 2026
    21/04/2026 - 20:45 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Ανοιχτό rebranding για τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
    21/04/2026 - 20:13 ΕΛΛΑΔΑ
  • AB Foods: Προχωρά στον διαχωρισμό της Primark
    21/04/2026 - 20:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Όμιλος Qualco: Στα 216 εκατ. ευρώ τα έσοδα το 2025 - Αύξηση 17%
    22/04/2026 - 10:49 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ρακόσεβιτς: “H σεζόν είναι αποτυχημένη, ο σύλλογος είχε το μεγαλύτερο μπάτζετ στην ιστορία του”

22/04/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Live: Περιστέρι Betsson-Αρης Betsson 21-18 (α' δεκ.)

22/04/2026 - 14:50
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Deutsche Telekom: Εξετάζει το ενδεχόμενο κολοσσιαίας συγχώνευσης με την T-Mobile

22/04/2026 - 13:56
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ελλάδα: Στην πρώτη δεκάδα των ΑΠΕ παγκοσμίως

22/04/2026 - 13:38
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Ecomobility Ambassadors» με τη συμμετοχή 4 σχολείων της Ηλιούπολης

22/04/2026 - 13:29
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Ecomobility Ambassadors» με τη συμμετοχή 4 σχολείων της Ηλιούπολης

22/04/2026 - 13:29
FleetNews
fleetnews.gr

Σε πλεονεκτική θέση η Κίνα στα SDVs

22/04/2026 - 09:33
FleetNews
fleetnews.gr

H Xiaomi «στρατολογεί» στελέχη-κλειδιά της Tesla

22/04/2026 - 09:29
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Τελετή Λήξης – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι στο “Cap St Georges Hotel & Resort”

21/04/2026 - 12:29
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η OPI γιορτάζει 45 χρόνια χρώματος με τη συλλογή OPIcons για την Άνοιξη 2026

16/04/2026 - 11:14
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo