Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΔΕΣΦΑ: Έναρξη της δεσμευτικής φάσης για την υλοποίηση των βασικών έργων επέκτασης του Κάθετου Διαδρόμου
Newsroom Newsroom
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
22/05/2024 · 17:53

ΔΕΣΦΑ: Έναρξη της δεσμευτικής φάσης για την υλοποίηση των βασικών έργων επέκτασης του Κάθετου Διαδρόμου

Ο Κάθετος Διάδρομος φιλοδοξεί να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και αντίστροφα
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Τον Ιούλιο του 2024, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test για την υλοποίηση των έργων επέκτασης του "Κάθετου Διαδρόμου" φυσικού αερίου στην περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα ο ΔΕΣΦΑ, με συμμετοχή εκπροσώπων των εταιρειών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, όπως ο ΔΕΣΦΑ και η Gastrade (Ελλάδα), η ICGB και η BULGARTRANSGAZ (Βουλγαρία), η TRANSGAZ (Ρουμανία), η FGSZ (Ουγγαρία), η EUSTREAM (Σλοβακία), η VMTG (Μολδαβία) και η GTSOU (Ουκρανία). Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υφυπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας της Ουγγαρίας Csaba Marosvári, ενώ διαδικτυακά χαιρέτισε η Gergana Stoitcheva, Energy Consultant στον οργανισμό UnitedStates Energy Association, JET/USAID.

Ο Κάθετος Διάδρομος φιλοδοξεί να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και αντίστροφα, μέσα από ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG, αξιοποιώντας τις ενισχυμένες δυνατότητες των νέων και υπό ανάπτυξη FSRUs. Η δυναμική αυτή δύναται να επεκταθεί περαιτέρω με τη χρήση των εν λόγω υποδομών για τη μεταφορά ανανεώσιμων αεριών και υδρογόνου.

Αναφορικά με το ελληνικό τμήμα του Κάθετου Διαδρόμου, όπως επισημαίνει ο ΔΕΣΦΑ έχει σημαντική πρόοδος καθώς στις 2 Μαΐου ανακοινώθηκε η έναρξη της δεσμευτικής φάσης τού market test για την επαύξηση της δυναμικότητας του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, η οποία ενδέχεται να ενεργοποιήσει επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 570 εκατομμύρια ευρώ. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος στη διαδικασία έως τις 24 Ιουνίου. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για το διάστημα 2-12 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει μια περίοδος αξιολόγησης των προτάσεων.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε: «Στο σημερινό διαρκώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, η συνεργασία για τη δημιουργία ευέλικτων περιφερειακών ενεργειακών συστημάτων και τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού έχει αναχθεί σε κορυφαία προτεραιότητα. Ο Κάθετος Διάδρομος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας. Στόχος του είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας απάντησης στην ανάγκη ανοίγματος νέων ενεργειακών διαδρομών, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και η περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού σε μια μεγάλη και κρίσιμη περιοχή για ολόκληρη την Ευρώπη, μέσα από μια μακροπρόθεσμη συνεργασία. Οι συμμετέχοντες Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου στη σημερινή εκδήλωση εργάστηκαν εντατικά για να εντοπίσουν τα απαραίτητα έργα επέκτασης και αναβάθμισης που θα συμβάλλουν στην εξάλειψη των σημείων συμφόρησης κατά μήκος της διαδρομής του έργου. Από πλευράς του υπουργείου ανυπομονούμε να δούμε τα αποτελέσματα του επικείμενου κοινού binding market test όπου θα διαπιστωθεί ποιες επιπλέον επενδύσεις χρειάζεται να υλοποιηθούν. Η Ελλάδα και ο ΔΕΣΦΑ έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στη στήριξη και προώθηση αυτής της προσπάθειας, με τη χώρα μας να αναδεικνύεται σε αξιόπιστο εταίρο και πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας, έτοιμη να λειτουργήσει ως φυσική πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο, από τον νότο προς τον βορρά, με υποδομές ικανές να μεταφέρουν όχι μόνο φυσικό αέριο, αλλά και ανανεώσιμα αέρια και υδρογόνο. Έτσι, η επιτυχία του Κάθετου Διαδρόμου μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υφυπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας της Ουγγαρίας, Csaba Marosvári, σημείωσε: «Η διασυνοριακή διασύνδεση των περιφερειακών συστημάτων φυσικού αερίου έχει μεγάλη σημασία για πολλές χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το φυσικό αέριο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ενεργειακού μείγματος και θα παραμείνει έτσι, αφού στην πορεία προς την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης θα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές προκλήσεις, να παρέχουμε ενέργεια στα νοικοκυριά μας, να τροφοδοτούμε τις βιομηχανίες μας, να υποστηρίξουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας και να εξισορροπούμε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η Ουγγαρία, με τον καθοριστικό ρόλο της FGSZ, έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της για την αύξηση της διασυνδεσιμότητας, τη δυνατότητα διαφοροποιημένων ενεργειακών διαδρομών και τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού. Για τον σκοπό αυτό, η χώρα μας έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει και να προωθήσει την πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου ως παράδειγμα περιφερειακού συντονισμού για την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας και της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Ο συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η πολιτική και χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ έχουν ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία των προσπαθειών του Κάθετου Διαδρόμου, ώστε να καταστεί δυνατή η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού μας με φυσικό αέριο μέσω του ανοίγματος νέων ενεργειακών διαδρομών στην περιοχή μας».

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε: «Η ενεργειακή κρίση μπορεί να φαίνεται ότι έχει αντιμετωπιστεί, αλλά εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα ασταθές περιβάλλον, το οποίο απαιτεί την αξιοποίηση πολλαπλών ενεργειακών διαδρομών. Η πολυπλοκότητα αυτών των προκλήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από τον καθένα μας, αλλά μόνο μέσω της συνεργασίας. Για τον σκοπό αυτό, η πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ενεργειακών μας συστημάτων και θα δημιουργήσει πολλαπλές οδούς εισαγωγής. Ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της πρωτοβουλίας είναι τα επιλεγμένα έργα που θα μεγιστοποιήσουν τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών μας, ανοίγοντας τον δρόμο και για τη μελλοντική αξιοποίησή τους και για άλλες μορφές αέριας ενέργειας. Μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, έχουμε φτάσει στην πιο κρίσιμη καμπή, όπου πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του έργου. Καλούμε τους φορείς της αγοράς να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία και να εκφράσουν τις ανάγκες τους για το μέλλον, καθώς μόνο μέσω της αμοιβαίας δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας».

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ·
  • ΔΕΣΦΑ
  • ·
  • ΚΑΘΕΤΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Μπαρτσελόνα: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζάστιν Ρόμπινσον

All Content

Εθνική Νέων Γυναικών: Το "εμείς" πάνω από το "εγώ"!

All Content

CGWorks - InterMed: Οι απαιτήσεις για το FOOH έχουν αυξηθεί

All Content

Η Saatchi & Saatchi επιστρέφει στην Ελλάδα

FleetNews

Toyota: Νέα υπηρεσία οικιακής φόρτισης οχημάτων

FleetNews

BYD – DENZA: Πρεμιέρα SHARK, BAO 5 και Z στο Goodwood

FleetNews

Kinsen: Προσήλωση στη βιώσιμη κινητικότητα

All Content

Παρελθόν από την Αρμάνι Μιλάνο ο Ζακ ΛεΝτέι

All Content

Με Ισπανία απόψε η Εθνική Νέων στο Ευρωπαϊκό U20 και μαθαίνει αντίπαλο στους "16"

FleetNews

Αύξηση 50% στις πωλήσεις BEV για τον όμιλο Mercedes-Benz

FleetNews

Το νέο DS N°7 υπόσχεται «First Class» εμπειρία

CSRΝews.gr

European Dynamics και Viva.com: Αναλαμβάνουν το Σύστημα Πληρωμών του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα της ΕΕ

CSRΝews.gr

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ CSR HELLAS και Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών

CSRΝews.gr

Bureau Veritas: Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να θωρακιστούν απέναντι στις διακυμάνσεις τιμών ενέργειας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Eurelectric: Χρειάζεται διπλασιασμός των επενδύσεων στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας
Eurelectric: Χρειάζεται διπλασιασμός των επενδύσεων στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας 22/05/2024 - 11:14
Μείωση 45 % στην ενεργειακή δαπάνη των νοικοκυριών με την πράσινη μετάβαση 23/05/2024 - 10:44
Μείωση 45 % στην ενεργειακή δαπάνη των νοικοκυριών με την πράσινη μετάβαση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Νερά Πηγών Γράμμου ΑΕ: Διακρίθηκε με το Silver Award στα Sales Excellence Awards
    13/07/2026 - 14:47 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • KYKNOS: Βιώσιμη ανάπτυξη με οδηγό 111 χρόνια ιστορίας
    13/07/2026 - 14:34 ESG
  • Ρωσία: Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones αναστέλλουν τη ναυσιπλοΐα στη Θάλασσα του Αζόφ
    13/07/2026 - 14:27 ΚΟΣΜΟΣ
  • Tο ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στα έγγραφα του gov.gr wallet
    13/07/2026 - 14:24 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΙCAP CRIF: Αύξηση 21% της ξενοδοχειακής αγοράς την τελευταία πενταετία
    13/07/2026 - 14:20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Fraport: Αυξήθηκε κατά 4,7% η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο του 2026 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
    13/07/2026 - 14:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ομάν: Σχέδιο δύο διαδρόμων για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ
    13/07/2026 - 14:14 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ο Ραφαέλε Φίτο νέος ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο
    13/07/2026 - 14:04 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ο Νετανιάχου αμφιταλαντεύεται νέα συνάντηση με τον Τραμπ
    13/07/2026 - 14:02 ΚΟΣΜΟΣ
  • Θεσσαλονίκη: Το 2028 έτοιμο το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Πεύκων-Χορτιάτη
    13/07/2026 - 13:55 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΠΟΜΙΔΑ: Ενεργοποιούνται οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τα ακίνητα
    12/07/2026 - 17:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    12/07/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις - Τι προσδοκά ο εμπορικός κόσμος
    13/07/2026 - 07:56 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Υπογράφεται η σύμβαση για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά από ΜΕΤΚΑ-Δομική Κρήτης
    13/07/2026 - 08:46 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Έκθεση Κομισιόν για Ελλάδα: Μειώνεται η φοροδιαφυγή, επιμένει η υψηλή φορολόγηση της εργασίας
    13/07/2026 - 08:36 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΕΡΤ: Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν ξανά οι αγαπημένες ψυχαγωγικές εκπομπές

13/07/2026 - 11:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

European Dynamics και Viva.com: Αναλαμβάνουν το Σύστημα Πληρωμών του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα της ΕΕ

13/07/2026 - 11:12
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

FIBA MASTERS OPEN: Έπεσε η "αυλαία" με χαμόγελα και η συγκίνηση (pics)

13/07/2026 - 11:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πίτερς: «Είμαι ενθουσιασμένος για τη νέα σεζόν» (vid)

13/07/2026 - 10:49
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Νέα καμπάνια της Ogilvy για το Dove

13/07/2026 - 10:48
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ CSR HELLAS και Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών

13/07/2026 - 10:42
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

8η Επίδειξη Μόδας ΔΥΑΜΕΑ

13/07/2026 - 06:24
FleetNews
fleetnews.gr

Toyota: Νέα υπηρεσία οικιακής φόρτισης οχημάτων

13/07/2026 - 05:08
FleetNews
fleetnews.gr

BYD – DENZA: Πρεμιέρα SHARK, BAO 5 και Z στο Goodwood

13/07/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Φινάλε των επιτυχημένων 11 χρόνων της θρυλικής εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα»”

09/07/2026 - 07:11
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo