Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Απεργία λιμενεργατών την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου – Δεμένα τα πλοία σε μεγάλα λιμάνια της χώρας
Νewsroom Νewsroom
ΕΛΛΑΔΑ
29/10/2026 · 16:18

Απεργία λιμενεργατών την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου – Δεμένα τα πλοία σε μεγάλα λιμάνια της χώρας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των σωματείων, η κινητοποίηση αφορά τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, της Ελευσίνας και του Ρίου-Αντιρρίου, όπου αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στην εκτέλεση των προγραμματισμένων δρομολογίων.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια αναμένεται να μείνουν αύριο, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, αρκετά από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει τρία ναυτεργατικά σωματεία, στο πλαίσιο ευρύτερων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα λιμάνια.

Στην απεργία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των σωματείων, η κινητοποίηση αφορά τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, της Ελευσίνας και του Ρίου-Αντιρρίου, όπου αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στην εκτέλεση των προγραμματισμένων δρομολογίων.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των ναυτικών σε περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, η ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης στα πλοία.

Ειδικότερα, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ζητούν την αναγνώριση των επικίνδυνων θαλάσσιων περιοχών ως εμπόλεμων ζωνών, αυξήσεις 12% στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, βελτίωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων και ενίσχυση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των πληρωμάτων.

Παράλληλα, διεκδικούν την καθιέρωση επτάωρης ημερήσιας εργασίας, πενθήμερης εβδομάδας και 35ωρου, καθώς και την υποχρεωτική παρουσία γιατρού στα πλοία.

Από την πλευρά της, η ΠΕΝΕΝ επισημαίνει ότι η κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων σε κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους για τους ναυτικούς.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται σε 28 επιθέσεις εναντίον πλοίων στον Περσικό Κόλπο κατά τις πρώτες 21 ημέρες του Οκτωβρίου, ενώ επικαλείται 570 επιβεβαιωμένες επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, με 40 νεκρούς ναυτικούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν αναφορές του σωματείου και δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Η Ένωση υπογραμμίζει επίσης ότι οι αυξήσεις που προβλέφθηκαν στις υφιστάμενες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν ήδη απορροφηθεί από την ακρίβεια, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των ναυτεργατών.

Τρίωρη στάση εργασίας των υπαλλήλων στα λιμάνια

Στις αυριανές κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η οποία έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας στις 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης των εργαζομένων στα λιμάνια.

Η ΟΜΥΛΕ εκφράζει την αντίθεσή της στη χρήση λιμενικών εγκαταστάσεων για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ θέτει ζητήματα που αφορούν τις επιπτώσεις της αυτοματοποίησης στην απασχόληση, την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), όπου εξακολουθεί να εκκρεμεί η υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά τη λήξη της προηγούμενης στις 31 Ιουλίου 2026.

Η Ομοσπονδία ζητεί την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, καθώς και την ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στον σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων για τη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Παμπειραϊκή απεργία και διεθνής κινητοποίηση

Την ίδια ημέρα, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει προκηρύξει 24ωρη παμπειραϊκή απεργία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης των λιμενεργατών και των εργαζομένων στα λιμάνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, συνδικαλιστικές οργανώσεις από περισσότερα από 100 λιμάνια, σε δεκάδες χώρες και τέσσερις ηπείρους, συντονίζουν τη δράση τους, προγραμματίζοντας απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν εργαζόμενοι από λιμάνια της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων ο Πειραιάς, η Μασσαλία, η Γένοβα, το Μπιλμπάο και η Κωνσταντινούπολη, αλλά και από χώρες όπως η Ινδία, το Μαρόκο, το Μεξικό και η Κύπρος.

Βασικό αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι να μη χρησιμοποιούνται τα λιμάνια για τη μεταφορά πολεμικού υλικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων προς εμπόλεμες περιοχές.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά υποστηρίζει ότι οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι υπόλοιπες στρατηγικές υποδομές δεν πρέπει να εμπλέκονται σε πολεμικούς σχεδιασμούς, επισημαίνοντας τους κινδύνους που, κατά την εκτίμησή του, δημιουργούνται για τους εργαζομένους και τους κατοίκους.

Παράλληλα, διεκδικεί αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθιέρωση επτάωρου, πενθήμερου και 35ωρου, καθώς και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Στα αιτήματά του περιλαμβάνονται επίσης η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας και η λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας των εργαζομένων από βιομηχανικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διεθνή κινητοποίηση συμμετέχουν με απεργίες ή στάσεις εργασίας σωματεία λιμενεργατών, ναυτεργατών, μεταλλεργατών, επαγγελματιών οδηγών, εργαζομένων στη χημική βιομηχανία, στο εμπόριο και στην καθαριότητα.

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί στον Πειραιά

Στο πλαίσιο των αυριανών κινητοποιήσεων έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, έπειτα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και των ναυτεργατικών σωματείων.

Η ΠΕΝΕΝ έχει ανακοινώσει προσυγκέντρωση στις 9:15 το πρωί στην Αγία Τριάδα, απέναντι από το ΝΑΤ.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει καλέσει τα σωματεία-μέλη του, τους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους συλλογικούς φορείς της πόλης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Παράλληλα, έχει προαναγγείλει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 25ης Νοεμβρίου.

Οι αυριανές απεργιακές δράσεις αναμένεται να επηρεάσουν τόσο τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όσο και τη λειτουργία λιμενικών υπηρεσιών.

  • ΑΠΕΡΓΙΑ
  • ·
  • ΛΙΜΑΝΙΑ
  • ·
  • ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Σπανούλης: «Παίξαμε έξυπνα και με καρδιά, ευχαριστώ τον Ομπράντοβιτς για όσα μου έμαθε» (vids)

All Content

Ομπράντοβιτς: «Είχαμε ξανά περισσότερα λάθη από ασίστ, συγχαρητήρια σε Άρη και Σπανούλη» (vids)

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΑΪΣ–Unilever Hellas: Στα 381,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2025 - Η καινοτομία βασικός πυλώνας της στρατηγικής

All Content - BusinessNews.gr

ACS: Δεν προχώρησε το deal με την GLS - Επαναγοράζει η Quest το 20%

All Content - BusinessNews.gr

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Ξεπέρασε τα 150 εκατ. o καθαρός τζίρος - Εκτίναξη 86,9% στα κέρδη και μέρισμα 9 εκατ.

All Content

Στην The Weekend Agency η HQF

All Content

Effie Awards Europe 2026: Διπλή ελληνική παρουσία στη shortlist

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Δείτε πώς νίκησε ο Άρης τον Παναθηναϊκό στο Παλέ (vid)

All Content

Μόργκαν: «Περήφανος για την ομάδα» (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Ελληνικό μέλι: Αυξημένες κατά 10,5% οι εξαγωγές το 2025, στα 31,6 εκατ. δολάρια

All Content - BusinessNews.gr

Θανόπουλος: Τζίρος 57,4 εκατ. ευρώ και αύξηση 8,4% στα καθαρά κέρδη- Τι περιμένει φέτος

All Content - BusinessNews.gr

ΔΕΛΤΑ: Άγγιξε τα 299 εκατ. ευρώ ο τζίρος- Πως εδραιώνεται στο εξωτερικό με το Greek Yoghurt

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Οι παραγωγοί αγωνιούν για τη ρευστότητα – «Δεν έχει την πολυτέλεια ο πρωτογενής τομέας να χάνει ευρώ»

CSRΝews.gr

Εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στο Νοσοκομείο του Βόλου

CSRΝews.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού: Συμμετοχή στη διεθνή συζήτηση στρογγυλής τράπεζας του NCMEC στην Ουάσιγκτον

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Βούλα: Νεκρή πεζή μετά από παράσυρση από λεωφορείο
Βούλα: Νεκρή πεζή μετά από παράσυρση από λεωφορείο 29/10/2026 - 13:50
ΕΦΕΤ: Ανάκληση επιδορπίων με βάση το γάλα 29/10/2026 - 14:11
ΕΦΕΤ: Ανάκληση επιδορπίων με βάση το γάλα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    01/11/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Endeavor Greece: 70 εκατ. δολάρια από Έλληνες επενδυτές, χρηματοδοτήσεις στην AI και διεθνείς συνεργασίες
    01/11/2026 - 14:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΣΤΑΣΥ: Κλείνουν στις 21:40 οι σταθμοί από την Εθνική Άμυνα έως το Χαλάνδρι έως τις 5 Νοεμβρίου λόγω εργασιών
    01/11/2026 - 14:18 ΕΛΛΑΔΑ
  • Το efood επίσημος χορηγός της ΚΑΕ ΑΡΗΣ
    01/11/2026 - 13:52 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη, στο Κολωνάκι
    01/11/2026 - 13:24 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κ. Μητσοτάκης: Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί να διαγράψει τα δικαιώματα των νησιών μας
    01/11/2026 - 12:57 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Αγροτικές ενισχύσεις: Επιταχύνονται οι αιτήσεις - 476.852 αιτήσεις στο σύστημα ΟΣΔΕ έως χθες
    01/11/2026 - 12:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Binance: Επανεκκινούν οι αναλήψεις μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των κλεμμένων 6,3 δισ. δολαρίων
    01/11/2026 - 12:03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΚΤ: Το τέλος της εποχής Λαγκάρντ και οι προκλήσεις για τον διάδοχό της
    01/11/2026 - 11:36 ΚΟΣΜΟΣ
  • Διπλή μόνιμη ενίσχυση για τους συνταξιούχους – Επίδομα των 400 ευρώ και αυξήσεις το 2027: Ποιοι ωφελούνται
    01/11/2026 - 11:19 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΕΛΑΪΣ–Unilever Hellas: Στα 381,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2025 - Η καινοτομία βασικός πυλώνας της στρατηγικής
    01/11/2026 - 10:51 ΥΓΕΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    01/11/2026 - 09:00 MEDIA
  • Ελληνικό μέλι: Αυξημένες κατά 10,5% οι εξαγωγές το 2025, στα 31,6 εκατ. δολάρια
    01/11/2026 - 10:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Binance: Επανεκκινούν οι αναλήψεις μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των κλεμμένων 6,3 δισ. δολαρίων
    01/11/2026 - 12:03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Έξυπνες πόλεις: Πώς θα είναι η Ελλάδα του αύριο – Επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό
    01/11/2026 - 10:24 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Σπανούλης: «Παίξαμε έξυπνα και με καρδιά, ευχαριστώ τον Ομπράντοβιτς για όσα μου έμαθε» (vids)

01/11/2026 - 18:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

National League 2 2026/27: Αποτελέσματα-πρόγραμμα-βαθμολογίες

01/11/2026 - 18:27
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ERT COSMOS: Τρεις σειρές ελληνικής μυθοπλασίας της ΕΡΤ ξεκινούν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

30/10/2026 - 15:29
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Οι παραγωγοί αγωνιούν για τη ρευστότητα – «Δεν έχει την πολυτέλεια ο πρωτογενής τομέας να χάνει ευρώ»

30/10/2026 - 15:28
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στο Νοσοκομείο του Βόλου

30/10/2026 - 15:19
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Πρώτο στη ζώνη του το «The 2Night Show» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου τον Οκτώβριο

30/10/2026 - 13:48
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Artego Hellas by “KEAN Hair Professional”

30/10/2026 - 07:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’AI Film Festival Athens”

30/10/2026 - 06:51
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo