Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Στο Δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπει την Ελλάδα η Κομισιόν για ελλιπή διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας
newsroom newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
12/12/2025 · 17:32

Στο Δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπει την Ελλάδα η Κομισιόν για ελλιπή διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας

Η εφαρμογή του κανονισμού PBN αποτελεί βασικό πυλώνα της σύγχρονης διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην ασφάλεια των πτήσεων, στη χωρητικότητα του εναέριου χώρου, στο περιβάλλον και στην οικονομική αποδοτικότητα.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή η χώρα δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την κατάρτιση και δημοσίευση διαδικασιών πλοήγησης βάσει επιδόσεων (Performance Based Navigation - PBN) στα ελληνικά αεροδρόμια, όπως προβλέπει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός.

Η εφαρμογή του κανονισμού PBN αποτελεί βασικό πυλώνα της σύγχρονης διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην ασφάλεια των πτήσεων, στη χωρητικότητα του εναέριου χώρου, στο περιβάλλον και στην οικονομική αποδοτικότητα. Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών παρέχει καλύτερα εργαλεία για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και τους χειριστές. Αυτό θα αυξήσει τη χωρητικότητα στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα ελληνικά αεροδρόμια, πράγμα που σημαίνει λιγότερες καθυστερήσεις και ενίσχυση της ασφάλειας, ιδίως σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν έχει δημοσιεύσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προσέγγισης PBN σε 44 άκρα διαδρόμων, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί έως τον Δεκέμβριο του 2020. Παράλληλα, οι απαντήσεις των ελληνικών Αρχών στην προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής του Απριλίου 2024 και στην αιτιολογημένη γνώμη του Δεκεμβρίου 2024 δεν παρείχαν ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή των διαδικασιών προσέγγισης PBN στους ελληνικούς αερολιμένες, ούτε σχετικά με την εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων τα οποία θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει οι ελληνικές Αρχές.

«Ενώ η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, στο παρόν στάδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η πρόοδος ήταν ανεπαρκής και, ως εκ τούτου, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός PBN αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των διαδρομών υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας και των διαδικασιών προσέγγισης, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, της χωρητικότητας και της αποδοτικότητας. Η εφαρμογή των διαδικασιών προσέγγισης PBN επιτρέπει στους χειριστές να προσγειώνονται με κατακόρυφη καθοδήγηση, κάτι που βελτιώνει περαιτέρω την ασφάλεια και την προσβασιμότητα των αερολιμένων, ιδίως σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Πηγές από τις Βρυξέλλες, εξηγώντας την παραπομπή της Ελλάδας για το συγκεκριμένο θέμα σημειώνουν ότι «οι πτήσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς» και ότι «οι πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας εκτελούνται βάσει των κοινών κανόνων της ΕΕ για την ασφάλεια της αεροπορίας, υπό την εποπτεία της ελληνικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, και με την υποστήριξη του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA)», ωστόσο, «υπάρχει προβληματισμός διότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εγκαταστήσει πλήρως τα προηγμένα ραντάρ που θα αντικαταστήσουν τα ραντάρ παρωχημένης τεχνολογίας», και «η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες πλοήγησης βάσει επιδόσεων (PBN). Εάν αυτά τα κενά αντιμετωπιστούν επειγόντως, η ασφάλεια θα ενισχυθεί περαιτέρω», προσθέτουν.

Οι ίδιες πηγές, εξηγώντας το «γιατί η Ευρώπη Επιτροπή πιέζει την Ελλάδα να βελτιώσει την κατάσταση στη διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας», ανέφεραν: «Ο εκσυγχρονισμός της τεχνολογίας στο σύστημα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα προσφέρει καλύτερα εργαλεία για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει τη χωρητικότητα στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα ελληνικά αεροδρόμια, πράγμα που σημαίνει λιγότερες καθυστερήσεις. Η βελτίωση της χωρητικότητας θα ωφελήσει επίσης την οικονομία της Ελλάδας, και ιδιαίτερα την τουριστική της βιομηχανία».

Επιπλέον, στο «γιατί είναι σημαντικό για την Ελλάδα να εφαρμόσει τις διαδικασίες πλοήγησης βάσει επιδόσεων (PBN)», σημείωσαν: «Βελτιστοποιώντας τις διαδρομές υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας και τις διαδικασίες ενόργανης προσέγγισης, η χρήση διαδικασιών PBN στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και στις υπηρεσίες αεροναυτιλίας αποφέρει διάφορα οφέλη, όπως η βελτίωση της ασφάλειας, η αύξηση της χωρητικότητας, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και η αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας. Οι χειρισμοί προσγείωσης στα ελληνικά αεροδρόμια επί του παρόντος είναι ασφαλείς. Ωστόσο, η εφαρμογή των διαδικασιών προσέγγισης PBN που λείπουν στους ελληνικούς αερολιμένες θα επιτρέπει στους κυβερνήτες να προσγειώνονται με κατακόρυφη καθοδήγηση, βελτιώνοντας περαιτέρω την ασφάλεια των πτητικών λειτουργιών».

Τέλος, σχετικά με την «πρόοδο» των ελληνικών Αρχών στο συγκεκριμένο θέμα, ανέφεραν τα εξής: «Το ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών έχει υποβάλει στην Επιτροπή σχέδιο δράσης για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς τής ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Με τις δράσεις αυτές, η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) θα αρχίσει να ενσωματώνει σταδιακά τις τεχνολογίες και θα δημοσιεύσει τις απαιτούμενες διαδικασίες. Η ΥΠΑ υποβάλει τακτικά εκθέσεις προόδου, επιτρέποντας στην (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και να αξιολογεί τους κινδύνους και τα διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν καθυστερήσεων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) και τον EUROCONTROL»

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ·
  • PBN
  • ·
  • ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Από την Τετάρτη 7/10 το τεύχος Οκτωβρίου του AllStar Basket

All Content

Τα highlights από τη νίκη του Άρη επί της Μπούργκος (vid)

All Content

Choose: Nέα συνεργασία με την «Υδρόγειος Ασφαλιστική»

All Content

ΣΠΟΡ FM TV: Εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Stoiximan GBL για τα επόμενα 5 χρόνια

All Content

Δείτε πώς η ΑΕΚ νίκησε στο τέλος τη Σαλόν Βίλπας (video)

All Content

Πήρε τη ματσάρα η Βιλερμπάν, 98-96 την Παρί

CSRΝews.gr

Η Purina και οι Pet Runners δίνουν το «παρών» στο φετινό Greece Race for the Cure

CSRΝews.gr

ΔΕΗ: Μεγάλος χορηγός στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026

CSRΝews.gr

Mars – ΑΒ Βασιλόπουλος: Κοινή δράση για την υπεύθυνη υιοθεσία αδέσποτων και πυρόπληκτων ζώων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το σύστημα γεωεντοπισμού τρένων
Δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το σύστημα γεωεντοπισμού τρένων 12/12/2025 - 20:00
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί τα Oreo Cheesecakes 12/12/2025 - 17:41
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί τα Oreo Cheesecakes

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Την επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας του γιόρτασε το ξενοδοχείο Πάνδροσος της Πάρου
    07/10/2026 - 23:00 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Mediterra: Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος μετά από «δυνητικά ουσιώδεις» αποκλίσεις στα αποθέματα
    07/10/2026 - 22:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας–ΗΠΑ: Συμφωνίες-πακέτο σε άμυνα, επενδύσεις και τεχνολογία – Στο τραπέζι $4 δισ. - Η Κοινή Δήλωση
    07/10/2026 - 22:00 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κικίλιας: Επενδύσεις σε λιμάνια και μαρίνες για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας
    07/10/2026 - 21:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Capital Maritime Finance: Στην τελική ευθεία για την Euronext Athens – Αντληση κεφαιλαίων έως €300 εκατ.
    07/10/2026 - 21:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση το κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης
    07/10/2026 - 20:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης – Ρούμπιο στο Μαξίμου: «Ιστορικά υψηλό επίπεδο» στις σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ
    07/10/2026 - 20:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου – Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή
    07/10/2026 - 19:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μάρκο Ρούμπιο από την Πνύκα: Η ιστορία της Αμερικής είναι γεμάτη από τα αποτυπώματα της αρχαιότητας
    07/10/2026 - 19:16 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χατζηθεοδοσίου: Αναγκαία η στήριξη της βιομηχανίας, αλλά και των ενεργοβόρων μικρομεσαίων επιχειρήσεων
    07/10/2026 - 18:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Θεοδωρόπουλος: Η παραγωγικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας – Οι προτάσεις του ΣΕΒ
    07/10/2026 - 08:22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γλάρος: Αποκτά το 49% της Eurocatering – Το νέο βήμα της οικογένειας Σκλαβενίτη στα τρόφιμα
    07/10/2026 - 12:51 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ergon Foods: Επεκτείνεται σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή, «τρέχει» την Αγορά Μοδιάνο και επενδύει στην AI
    07/10/2026 - 11:49 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Εξυγίανση για Admiral , «ανάσα» για Hellas Frost και τέλος εποχής για Ράδιο Αρβύλα
    07/10/2026 - 12:16 WHISPERER
  • Νέο ιστορικό ρεκόρ στον φόρο εισοδήματος – Πάνω από 5,12 δισ. ευρώ ο λογαριασμός
    07/10/2026 - 08:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η βαθμολογία της EuroLeague 2026/27

07/10/2026 - 20:51
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πήρε τη ματσάρα η Βιλερμπάν, 98-96 την Παρί

07/10/2026 - 20:50
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΑΝΤ1: Ολοκληρώνεται η συνεργασία με τους «Ράδιο Αρβύλα»

07/10/2026 - 15:05
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Purina και οι Pet Runners δίνουν το «παρών» στο φετινό Greece Race for the Cure

07/10/2026 - 14:50
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ: Μεγάλος χορηγός στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026

07/10/2026 - 14:11
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΔΕΗ: Μεγάλος χορηγός στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026

07/10/2026 - 14:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – “Milan Fashion Week”

07/10/2026 - 06:15
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo