Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Α. Μπαλέρμπας για δημογραφικό: «Ο μισός πληθυσμός της χώρας μας είναι άνω των 45 ετών»
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
28/03/2025 · 12:34

Α. Μπαλέρμπας για δημογραφικό: «Ο μισός πληθυσμός της χώρας μας είναι άνω των 45 ετών»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και αξιακό.

Για το μεγάλο ζήτημα του δημογραφικού μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας στo ΕΡΤNews.

Αρχικά αναφέρθηκε στις δράσεις σε σχέση με το δημογραφικό: «Να πούμε ότι το 2023, αμέσως μετά τις εκλογές, ιδρύθηκε ένα υπουργείο το οποίο σαν κύριο στόχο του έχει ακριβώς την παρακολούθηση των ζητημάτων που άπτονται του δημογραφικού και την πρόταση και την υλοποίηση λύσεων οι οποίες θα αλλάξουν τους συσχετισμούς, θα έλεγα. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει εκπονήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης 10ετίας. Θα σας τα πουν και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου αυτού. Σίγουρα σε αυτό, όλα τα υπουργεία συμμετέχουμε. Εγώ έχω την τιμή να έχω ορισθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Εμείς ξέρετε το Υπουργείο Εσωτερικών, παρακολουθούμε στενά την πορεία γεννήσεων και θανάτων γιατί έχουμε το Μητρώο πολιτών».

Έπειτα, εξήγησε για το μητρώο πολιτών: «Βεβαίως να ξέρουν και οι τηλεθεατές μας ότι το Μητρώο Πολιτών είναι το μητρώο αναφοράς του Ελληνικού κράτους. Εκεί είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι Έλληνες πολίτες, είτε είναι ζωντανοί είτε είναι πεθαμένοι. Δηλαδή, πηγαίνει μέχρι όσο υπάρχουν αρχεία του ελληνικού κράτους και φυσικά και οι οικογενειακές σχέσεις, τα γεγονότα ζωής μας, οι γάμοι, βαπτίσεις, τα διαζύγια, όλα εκεί καταχωρούνται. Αυτό ενημερώνεται αυτόματα με ληξιαρχικές πράξεις, ληξιαρχεία λειτουργούν σε όλα τα μαιευτήρια. Με το που εκδίδεται μία ληξιαρχική πράξη αμέσως πηγαίνεις στο δημοτολόγιο και την καταχωρεί. Να θυμήσουμε ότι τα δημοτολόγια μας στην ουσία είναι και οι καταγραφές. Από εκεί αντλούνται και οι εκλογικοί κατάλογοι. Δηλαδή βλέπουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες είμαστε καταγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας. Η δημοτικότητά μας είναι απαραίτητη για να έχουμε την ελληνική ιθαγένεια. Επομένως, παρακολουθούμε τη πορεία γεννήσεων και θανάτων και αυτό μου έδωσε αφορμή βλέποντας τις εκθέσεις από την υπηρεσία, να γράψω και ένα άρθρο την περασμένη εβδομάδα στην Athens Voice και να πω ότι για δύο θανάτους έχουμε μία γέννηση».

Ταυτόχρονα για την πορεία των γεννήσεων τόνισε: «Σαν έθνος και σαν κοινωνία οι γεννήσεις μας πέφτουν από το 2018 μάλιστα και μετά πέφτουν κάτω από τους 80.000. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι έχουμε μια σταθερή πτώση των γεννήσεων και φυσικά οι θάνατοι είναι μεγαλύτερος αριθμός γιατί είναι η φυσική φθορά της ζωής. Οι περισσότεροι θάνατοι. βέβαια είχαμε το 2021 και το 2022. Αντιλαμβανόμαστε ακριβώς και λόγω της πανδημίας ξεπέρασαν τους 146 χιλιάδες την πρώτη χρονιά, 142 χιλιάδες τη δεύτερη. Ήταν ένα άλμα, αλλά είμαστε σταθερά πάνω από 120 χιλιάδες τα τελευταία χρόνια. Άρα βλέπουμε ότι στην ουσία αντιστοιχεί ένα παιδί για δύο θανάτους στη χώρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης να πούμε ότι πάρα πολλές γεννήσεις πια, πάρα πολλές, περίπου ένα 10% και πάνω γίνονται στο εξωτερικό. Διότι λόγω της οικονομικής κρίσης, από το 2012 κυρίως και μετά, πολλοί Έλληνες σε αναπαραγωγική ηλικία ζουν στο εξωτερικό. Ας πούμε, το 2005 οι γεννήσεις στο εξωτερικό ήταν 3.000. Σήμερα οι γεννήσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό καταγράφονται στα δικά μας δημοτολόγια. Καταγράφονται μέσω των προξενείων και σε περιπτώσεις συγκεκριμένες από το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί πρέπει να καταχωρηθεί η γέννηση για να αποκτήσει το νεογέννητο την ελληνική ιθαγένεια. Οπότε βλέπουμε και μια αύξηση των γεννήσεων».

Ακόμη, για την συρρίκνωση των σχολικών τάξεων που παρατηρείται κάθε χρόνο είπε: «Και να σας πω και κάτι άλλο με το άλλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου που έχω με τις εκλογές, φτιάχνουμε τώρα το μητρώο των εκλογικών καταστημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση φυσικά στο να έχουν πρόσβαση και άτομα με προβλήματα κινητικότητας και βλέπουμε ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ επιλέγουμε ένα σχολείο ως εκλογικό κατάστημα, το συγκεκριμένο κτίριο έχει πάψει να λειτουργεί ως σχολείο. Δηλαδή θα το έχουμε εκλογικό τμήμα, αλλά δεν θα έχει πια την χρήση του σχολείου, γιατί είναι πολύ λίγα τα παιδιά και μεταφέρονται σε άλλα σχολεία. Το 2025 στην πρώτη δημοτικού θα φοιτήσουν τον Σεπτέμβρη που έρχεται 60.000 παιδιά με ελληνική ιθαγένεια και 9.000 με αλλοδαπή ιθαγένεια. Αν πάμε το 2010 η αντίστοιχη τα αντίστοιχα νούμερα ξέρετε ποια ήταν; 100.000 παιδιά με ελληνική ιθαγένεια και 15.000 με αλλοδαπή ιθαγένεια. Βλέπετε λοιπόν ότι και οι δύο κατηγορίες βαίνουν από μειούμενες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους λόγους ύπαρξης αυτού του φαινομένου: «Δεν είμαι σίγουρος ότι έχει αποκλειστικά οικονομικές διαστάσεις. Γι αυτό το λόγο ίσως παραδίνουμε πλέον στην κοινωνία μας βάρος στα οικονομικά ζητήματα.Αλλά κάνοντας μια έρευνα προσωπική, από τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και πιο πριν από τότε που ανήκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπως έλεγα εγώ, είδα ας πούμε, μέτρα που στα δικά μου τα χρόνια, όταν ας πούμε εγώ γύρναγα τα παιδιά μου, δεν υπήρχαν. Υπάρχει τώρα το επίδομα γέννησης που νομίζω είναι κοντά στις 2.500. Υπάρχει η δυνατότητα της νταντάδες της γειτονιάς. Προφανώς είναι και αξιακό. Εκεί θα πρέπει να το αναζητήσουμε. Όπως επίσης θα πρέπει να αναζητήσουμε και το γεγονός της μείωσης στη χώρα. Δεν παραμένουν στη χώρα συμπατριώτες μας, νέοι συμπατριώτες μας, σε πολύ παραγωγική ηλικία εγκαταλείπουν τη χώρα και αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή οι άνω των 45 ετών στη χώρα είναι ο μισός πληθυσμός. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είναι φυσιολογικό να είμαστε τόσο μεγάλης ηλικίας, μέσου όρου. Όλα αυτά λοιπόν μας καλούν στο να εξετάσουμε όχι μόνο την οικονομική διάσταση αλλά και την αξιακή μας διάσταση και κυρίως να δούμε γιατί μεγαλώνει πια η ηλικία των γυναικών που τεκνοποιούν. Έτσι έχει μεταφερθεί αυτό πλέον στο άνω των 30».

Τέλος, μίλησε για το στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση και επίλυση του δημογραφικού: «Το εθνικό σχέδιο, όπως το διάβασα και συνοπτικά, είδα ότι πραγματικά βλέπει ποια είναι τα ουσιαστικά προβλήματα και προσπαθεί να δώσει λύσεις. Γιατί δεν είναι μόνο το ζήτημα το δημογραφικό, είναι και το ζήτημα της ποιότητας ζωής που πρέπει να δώσουμε λύσεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι ως κοινωνία θα πρέπει όλοι μαζί, είναι σημαντικό το αίσθημα της ενότητας που τονίσατε όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και φυσικά και οι δημοσιογράφοι να δημοσιοποιήσουν μια σειρά από μέτρα που πολλοί Έλληνες ενδεχομένως να τα αγνοούν».

  • ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • ·
  • ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
  • ·
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Σταθερά στη δεύτερη θέση ο Ολυμπιακός, 90-80 την Μπασκόνια

All Content

Επιστροφή στην τετράδα με 4η σερί νίκη η Χάποελ Τελ Αβίβ 109-91 τη Βίρτους Μπολόνια

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος ΔΕΗ: Αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA στα 2 δισ. και καθαρά κέρδη στα 0,45 δισ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Marcin Burdach, Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Μπήκαμε πιο δυνατοί στο 2026 – Ενίσχυση θέσης και επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

SMERC: Νέες επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ στις εταιρείες Άροσις-Γης Βοΐου και Organic3S

All Content

Πειραιάς: Spec 1,18 εκατ. ευρώ για τουριστική προβολή

All Content

Ακόμη 8,6 εκατ. ευρώ για κρατική διαφήμιση

FleetNews

Αποκάλυψη για το DS N°7: Ηλεκτρική και υβριδική υπεροχή σε ένα premium SUV

FleetNews

Έρχεται ο διάδοχος του VW ID.3 με νέα γενιά λογισμικού

FleetNews

Στην Ελλάδα το νέο Peugeot 308 με 4 επιλογές κινητήρων

All Content

Με το δεξί στη March Madness Ζούγρης και Λούιβιλ 83-79 το Σάουθ Φλόριντα

All Content

Με πρωταγωνιστή Μπλόσομγκεϊμ η Μονακό των 9 παικτών, 98-93 την Εφές!

All Content - BusinessNews.gr

CrediaBank: Μνημόνιο συνεργασίας στην Κρήτη για τον αγροδιατροφικό κλάδο

All Content - BusinessNews.gr

ΤτΕ: Το 8% προσέγγισε η αύξηση στις τιμές των κατοικίων το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος TITAN: EBITDA ρεκόρ 606 εκατ. ευρώ - Καθαρά κέρδη στα 236 εκατ. ευρώ

FleetNews

Νέο Ford Capri με έως 627 χλμ. αυτονομία και νέες τεχνολογίες

FleetNews

Nissan, Wayve και Uber ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη ρομποταξί

CSRΝews.gr

Campeón Gaming: Για τρίτη συνεχή χρονιά ανάμεσα στα Best Workplaces™ for Women Hellas 2026

CSRΝews.gr

AbbVie: Κατέκτησε την πρώτη θέση στα Best Workplaces™ for Women Hellas

CSRΝews.gr

L’Oréal Hellas: Συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του 3ου micro Forest στην Ελλάδα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Praktiker Hellas: Ανακαινισμένο και πιο σύγχρονο από ποτέ το κατάστημα της Ρόδου
Praktiker Hellas: Ανακαινισμένο και πιο σύγχρονο από ποτέ το κατάστημα της Ρόδου 28/03/2025 - 11:35
Λίνα Μενδώνη: «Φρένο» στις εργασίες κατασκευής μπροστά από το Καλλιμάρμαρο 28/03/2025 - 12:56
Λίνα Μενδώνη: «Φρένο» στις εργασίες κατασκευής μπροστά από το Καλλιμάρμαρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Pax Burgers: Λανσάρει το Korean Crunch με την υπογραφή του Σταύρου Βαρθαλίτη
    19/03/2026 - 23:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Lavipharm: Ισχυρή αύξηση EBITDA κατά 48,9%, στα 15,47 εκατ. ευρώ
    19/03/2026 - 20:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Aστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς του Ασπροπύργου και της Μάνδρας - Εννέα συλλήψεις
    19/03/2026 - 19:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Φλωρίδης για οπαδική βία: «Θα αντιμετωπιστεί και στη Θεσσαλονίκη, πιστεύω σε λίγο θα εξαρθρωθεί το σύμπαν εδώ»
    19/03/2026 - 18:40 ΕΛΛΑΔΑ
  • Όμιλος ΔΕΗ: Αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA στα 2 δισ. και καθαρά κέρδη στα 0,45 δισ. ευρώ
    19/03/2026 - 17:37 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Hellenic Train: Εκπαίδευση και πιστοποίηση των μηχανοδηγών της στο τρένο δοκιμών Coradia Stream
    19/03/2026 - 17:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Public: Λαμπάδες, δώρα και πασχαλινές ιδέες σε έναν προορισμό
    19/03/2026 - 17:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Bureau Veritas: Ακόμη μια παρουσία της Bureau Veritas στη διεθνή έκθεση Food Expo 2026
    19/03/2026 - 17:14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Sparkle & Hellas Sat: Ολοκλήρωση πρωτοποριακής δοκιμής κβαντικής ασφάλειας στα data centers τους στην Ελλάδα
    19/03/2026 - 17:09 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • CrediaBank: Μνημόνιο συνεργασίας στην Κρήτη για τον αγροδιατροφικό κλάδο
    19/03/2026 - 17:08 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Marcin Burdach, Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Μπήκαμε πιο δυνατοί στο 2026 – Ενίσχυση θέσης και επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ
    19/03/2026 - 07:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Όμιλος TITAN: EBITDA ρεκόρ 606 εκατ. ευρώ - Καθαρά κέρδη στα 236 εκατ. ευρώ
    19/03/2026 - 10:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο της κύρωσης των μέτρων για την ανάσχεση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
    19/03/2026 - 10:35 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ταξί: Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία - Αυτοκινητοπορεία στις 10:30 στην Αθήνα
    19/03/2026 - 08:03 ΕΛΛΑΔΑ
  • Up Hellas: Γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας το FlexOne
    19/03/2026 - 10:58 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague 2025/26: Η βαθμολογία

19/03/2026 - 20:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague 2025/26: Πρόγραμμα και αποτελέσματα

19/03/2026 - 20:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Campeón Gaming: Για τρίτη συνεχή χρονιά ανάμεσα στα Best Workplaces™ for Women Hellas 2026

19/03/2026 - 15:05
CSRΝews.gr
csrnews.gr

AbbVie: Κατέκτησε την πρώτη θέση στα Best Workplaces™ for Women Hellas

19/03/2026 - 15:01
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Village Cinemas: Ισχυρή πλατφόρμα σύνδεσης των brands με το κοινό

19/03/2026 - 14:53
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Κωτσόβολος στήριξε τη νέα γενιά δημιουργών στα Young Lions 2026

19/03/2026 - 14:23
FleetNews
fleetnews.gr

Αποκάλυψη για το DS N°7: Ηλεκτρική και υβριδική υπεροχή σε ένα premium SUV

19/03/2026 - 06:10
FleetNews
fleetnews.gr

Έρχεται ο διάδοχος του VW ID.3 με νέα γενιά λογισμικού

19/03/2026 - 06:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Στη PHLUR, το άρωμα αποτελεί μια μορφή προσωπικής έκφρασης

18/03/2026 - 19:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – Paris Fashion Week”

15/03/2026 - 13:37
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo