Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Έρευνα Grant Thornton για την Φιλοξενία: Υψηλά αντανακλαστικά και ανθεκτικότητα του κλάδου το «κλειδί» για την επόμενη μέρα
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
30/03/2021 · 14:55

Έρευνα Grant Thornton για την Φιλοξενία: Υψηλά αντανακλαστικά και ανθεκτικότητα του κλάδου το «κλειδί» για την επόμενη μέρα

Στην εκπόνηση καίριας έρευνας, ενόψει και της επαναλειτουργίας του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας, αλλά και της εξέτασης της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τουριστικού προϊόντος, υπό τον τίτλο «Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα», προχώρησε η Grant Thornton, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

H έρευνα, που παρουσιάστηκε σε κοινή διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου της Grant Thornton και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προσδιορίζει τη δυναμική της Φιλοξενίας για τη χώρα, καθώς παράλληλα αναδεικνύει τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν μέσω της εξέτασης της διασύνδεσης της με τους λοιπούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και τονίζει την αναγκαιότητα διεύρυνσης της ανθεκτικότητας του κλάδου σε συστημικές (οικονομικές) και μη συστημικές (υγειονομικές - πανδημία COVID-19) κρίσεις.

Έρευνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, η διάχυση ωφελειών της Φιλοξενίας στην Ελλάδα επιμερίζεται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς. Η μέση ετήσια συνεισφορά της Φιλοξενίας είναι περίπου στα 1 δισ. ευρώ, ποσό που διαμορφώνεται μόνο από την υλοποίηση επενδύσεων ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων.

Παράλληλα, η έρευνα από τις επενδύσεις στη Φιλοξενία (σύνολο καταλυμάτων και μονάδων εστίασης) καταγράφει μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας ποσού 1,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης. Όπως υπογραμμίζει η μελέτη, η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας (1 στις 4 θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της Φιλοξενίας).

Ταυτόχρονα, η μελέτη της Grant Thornton εξετάζοντας την εξέλιξη του κύκλων εργασιών της Φιλοξενίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει άμεσα τις οικονομικές απώλειες της κρίσης, παρουσιάζοντας αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών όταν το σύνολο της οικονομίας παρουσίασε σωρευτικές απώλειες 11 δισ. ευρώ περίπου.

Μάλιστα, αποτέλεσε έναν από τους τρεις κυριότερους τομείς που σημείωσαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατά 3 δισ. ευρώ, καθώς η ικανότητά του κλάδου της Φιλοξενίας να ανταποκριθεί άμεσα στις οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης φανερώνει τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε συστημικές κρίσεις.

Παράλληλα, βάσει του βαθμού ανθεκτικότητας σε μη συστημικές κρίσεις (υγειονομική κρίση COVID-19), μέσω της στατιστικής συσχέτισης των οικονομικών μεγεθών Φιλοξενίας με μεγέθη ζήτησης (τουριστική κίνηση), προκύπτουν λιγότερες απώλειες του κύκλου εργασιών στη Φιλοξενία δεδομένης και της πτώσης της τουριστικής κίνησης το 2020, καθώς και η δυνατότητα της Φιλοξενίας να συγκρατεί το μέγεθος των απωλειών που δημιουργούνται από μη συστημικές κρίσεις.

Βάσει της συσχέτισης ο κύκλος εργασιών για το 2020 θα ήταν 4,7 δισ. ευρώ (με 8,4 δισ. ευρώ απώλειες). Ωστόσο, αναφέρεται ο πραγματικός κύκλος εργασιών ήταν εν τέλει 30% μεγαλύτερος (6,1 δισ. ευρώ), φανερώνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα της Φιλοξενίας στη συγκράτηση απωλειών από μη συστημικές κρίσεις.

Σημειώνεται δε, πως η Φιλοξενία χαρακτηρίζεται από δυνατότητα ταχείας αντιμετώπισης και απόκρισης σε εξωγενείς μεταβολές (επαναφορά στο ήμισυ του έτους), καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης συγκριτικά με λοιπούς κλάδους (εμπόριο, κατασκευές, χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες κλπ.).

Άξιο λόγου είναι επίσης, πως η Φιλοξενία εμφανίζει σημάδια ταχείας επαναφοράς σε απώλειες του κύκλου εργασιών που προκύπτουν από εξωγενείς παράγοντες, ενώ διαθέτει υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης των αρνητικών οικονομικών κύκλων και άμεσης απόδοσης των πόρων που εν τέλει επενδύονται σε αυτή.

Στην τοποθέτησή του ο συντονιστής της μελέτης και Principal, Head of Strategy and Investments της Grant Thornton στην Ελλάδα, Δρ. Παναγιώτης Πρόντζας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο στόχος της έρευνας ήταν να αναδείξει τη στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα, καθώς συνεισφέρει καταλυτικά στην παραγωγική δυναμική της χώρας. Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεχίζουμε για ακόμα μία χρονιά την εποικοδομητική συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, μέσω της οποίας δίνουμε έμφαση στη συνεισφορά της Φιλοξενίας (καταλύματα και εστίαση). Τα στοιχεία της έρευνας για την περίοδο 2015-2019 μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος τους κλάδου των καταλυμάτων και της εστίασης είναι ιδιαίτερα καθοριστικός για την εγχώρια οικονομία, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή της Φιλοξενίας στην περιφερειακή ανάπτυξη. Παράλληλα, ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης εξακολουθεί να αποτελεί τον 1ο κλάδο με το μεγαλύτερο μέγεθος απασχόλησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Φιλοξενία μόνο το 2019 δημιούργησε πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας (καθαρή συμβολή). Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται να επισφραγίσουν τη συνολική συνεισφορά της Φιλοξενίας στην παραγωγική δυναμική της Ελλάδας, καθώς η έρευνά μας εντόπισε τη συνεισφορά των επενδύσεων ανακαίνισης της Φιλοξενίας σε 17 κύριους κλάδους και 9 τομείς της χώρας. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ο κλάδος συγκράτησε έως έναν βαθμό τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με τον συνολικό κύκλο εργασιών για το 2020 να κυμαίνεται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την τεράστια μείωση των τουριστικών αφίξεων. Η ανθεκτικότητα που επιδεικνύει ο κλάδος τόσο σε συστημικές όσο και σε μη συστημικές κρίσεις, όπως αυτή του Covid-19, μαρτυράει ότι εφόσον στηριχθεί και ενισχυθεί περαιτέρω στο προσεχές διάστημα, θα προσφέρει μεγαλύτερη δυναμική στην οικονομία της χώρας μακροπρόθεσμα».

Μεθοδολογία της Έρευνας

Όσον αφορά τη μεθοδολογία που ακολούθησε η έρευνα, αυτή εξετάζει τα βασικά μεγέθη της Φιλοξενίας (κύκλος εργασιών, προστιθέμενη αξία, απασχόληση, κλπ.), εντοπίζει τους «συνδεδεμένους κλάδους» και εκτιμά τη συνεισφορά σε αυτούς από την υλοποίηση επενδύσεων στη Φιλοξενία, ενώ εξετάζει και το βαθμό ανθεκτικότητα του κλάδου μέσα από παραμετροποίηση και μοντελοποίηση του βαθμού «ευαισθησίας» του και του χρόνου επαναφοράς του.

Σε σχέση με τα εργαλεία ανάλυσης χρησιμοποιήθηκε η στατιστική επεξεργασία πρωτογενών μακροοικονομικών στοιχείων από εγχώριες και διεθνείς βάσεις δεδομένων, η ανάλυση μικροοικονομικών στοιχείων (σε επίπεδο εταιρειών) για τον προσδιορισμό βασικών οικονομικών μεγεθών και δεικτών και η διενέργεια οικονομετρικών αναλύσεων (μέσω γραμμικών και μη γραμμικών υποδειγμάτων) καθώς και έρευνας πεδίου για την εκτίμηση της σχετικής ευαισθησίας και της συνεισφοράς στους λοιπούς κλάδους.

  • GRANT THORNTON
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Live: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός AKTOR 47-45 (ημίχρονο)

All Content

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Αποχώρησε με πρόβλημα στο πέλμα ο Ρογκαβόπουλος (pics & vid)

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: Στο +7,1% ο τζίρος το πρώτο πεντάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

Ηλεκτρικά-Ηλεκτρονικά: «Χρυσό γκόλ» από το Μουντιάλ για την ελληνική αγορά τηλεοράσεων

All Content - BusinessNews.gr

«Media & Magazine Days 2026» από την ΕΔΙΠΤ: Τρεις ημέρες αφιερωμένες στον Τύπο, την ποιοτική ενημέρωση και τη νέα γενιά

All Content

4WiseMonkeys και Novibet σε νέα καμπάνια για το Μουντιάλ

All Content

Στην Pitch αναθέτει η Endless EC

FleetNews

Η αξία της αξιόπιστης ενημέρωσης στο επίκεντρο του Media & Magazine Days

FleetNews

Η ΒΜW M2 τετρακίνητη και ακόμα ταχύτερη

FleetNews

Ford Mustang Mach-E: Ένα μοντέλο, τρεις προσωπικότητες

All Content

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Παρόντες στο ΣΕΦ Μπογκντάνοβιτς, Τζόκοβιτς και Λέοναρντ (pics & vids)

All Content

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η photo gallery του τρίτου τελικού

All Content - BusinessNews.gr

Ακίνητα: Αυξήθηκαν τα έσοδα από φόρους μεταβίβασης - Εντατικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

All Content - BusinessNews.gr

ΕΤΑΝΑΠ-Σαμαριά: Στην τελική ευθεία για αλλαγή ιδιοκτησίας

All Content - BusinessNews.gr

Αλ. Εξάρχου (AKTOR): Μία ανατροπή στην οικονομία μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στο 2010

FleetNews

Νέα Bentley Flying Spur: Χειροποίητη πολυτέλεια με επιδόσεις supercar

FleetNews

Η PEUGEOT γιορτάζει 100 χρόνια ιστορίας στις 24 ΩΡΕΣ του LE MANS

CSRΝews.gr

ΕΡΤ: Προσφορά 42 ηλεκτρονικών υπολογιστών σε παραμεθόριες περιοχές του νομού Ιωαννίνων

CSRΝews.gr

Ισότητα στις αμοιβές: Το επόμενο βήμα για τη μισθολογική διαφάνεια στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΛΕΠΑΠ: Νέα καμπάνια για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση με τίτλο «Το Κουβάρι»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΟΑΕΔ: 42.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας με επιχορήγηση έως και 100% μισθού και εισφορών
ΟΑΕΔ: 42.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας με επιχορήγηση έως και 100% μισθού και εισφορών 30/03/2021 - 14:39
Β. Κικίλιας: Συνολικά 1.483 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα 30/03/2021 - 15:27
Β. Κικίλιας: Συνολικά 1.483 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Αυτοψίες και καταγραφή ζημιών στις σεισμόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοια
    08/06/2026 - 21:46 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση έκλεισαν οι συναλλαγές της Δευτέρας
    08/06/2026 - 21:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η AtlasInvest ανεβάζει το ποσοστό της στο 14,83% – Στο 59,59% η Reggeborgh
    08/06/2026 - 20:41 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Θεοδωρικάκος: Βάζουμε τέλος στα ψιλά γράμματα στις σχέσεις των πολιτών με τις τράπεζες
    08/06/2026 - 20:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ενεργοποίηση της σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη - Ειδομένη μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια
    08/06/2026 - 19:46 ΕΛΛΑΔΑ
  • Εθνική Τράπεζα: Διανομή καθαρού μερίσματος €0,2792/μετοχή - Από 15 Ιουνίου η καταβολή
    08/06/2026 - 19:13 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Flexopack:Διανομή μερίσματος 0,175 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό) ενέκρινε η ΓΣ - Καταβολή από 7 Ιουλίου
    08/06/2026 - 18:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΑΕΕ: Αύξηση 8,7% στα ασφαλιστήρια κατοικίας το 2025 – Στο 20,5% η ασφαλιστική κάλυψη
    08/06/2026 - 18:38 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΣΕ: Άλμα 35,7% των εξαγωγών τον Απρίλιο – Μειώθηκε κατά 25,2% το εμπορικό έλλειμμα
    08/06/2026 - 18:20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Πτώση 0,13%, στα 266,53 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    08/06/2026 - 17:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ακίνητα: Αυξήθηκαν τα έσοδα από φόρους μεταβίβασης - Εντατικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ
    08/06/2026 - 08:27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ακατάσχετος λογαριασμός: Τα SOS για να μην χάσετε την προστασία των 1.600 ευρώ
    08/06/2026 - 07:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για ενισχύσεις μέσω αναπτυξιακού νόμου
    08/06/2026 - 09:11 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Jefferies: Η ισχυρή ελληνική οικονομία στηρίζει το επενδυτικό αφήγημα των τραπεζών – Σύσταση Buy
    08/06/2026 - 10:46 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Σούπερ μάρκετ: Στο +7,1% ο τζίρος το πρώτο πεντάμηνο του 2026
    08/06/2026 - 12:01 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

BSL: Ισοφάρισε η Μπεσίκτας, 73-71 η Μπαχτσεσεχίρ

08/06/2026 - 19:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Αποχώρησε με πρόβλημα στο πέλμα ο Ρογκαβόπουλος (pics & vid)

08/06/2026 - 18:48
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΕΡΤ: Προσφορά 42 ηλεκτρονικών υπολογιστών σε παραμεθόριες περιοχές του νομού Ιωαννίνων

08/06/2026 - 14:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΕΡΤ: Προσφορά 42 ηλεκτρονικών υπολογιστών σε παραμεθόριες περιοχές του νομού Ιωαννίνων

08/06/2026 - 14:54
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ισότητα στις αμοιβές: Το επόμενο βήμα για τη μισθολογική διαφάνεια στην Ευρώπη

08/06/2026 - 14:12
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

New business..

08/06/2026 - 13:33
FleetNews
fleetnews.gr

Η αξία της αξιόπιστης ενημέρωσης στο επίκεντρο του Media & Magazine Days

08/06/2026 - 11:46
FleetNews
fleetnews.gr

Η ΒΜW M2 τετρακίνητη και ακόμα ταχύτερη

08/06/2026 - 05:10
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Τα Καλάντα των Χριστουγέννων υποψήφια για 6 βραβεία Ίρις 2026”

07/06/2026 - 14:27
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η FARCOM ενισχύει το παγκόσμιο αποτύπωμά της στην PLMA 2026, «World of Private Label»

28/05/2026 - 15:57
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo