Κυριακή, 21 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
diaNEOsis: Στο επίκεντρο τοπική αυτοδιοίκηση-δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη στην Ελλάδα
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
12/02/2021 · 16:56

diaNEOsis: Στο επίκεντρο τοπική αυτοδιοίκηση-δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 10/2 η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα με αφορμή τη δημοσίευση μια σχετικής έρευνας και τριών κειμένων πολιτικής. Την έναρξη της συζήτησης χαιρέτισαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ο κ. Βορίδης κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι η θεματολογία της συγκεκριμένης συζήτησης αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και αναστοχασμού στο Υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκεται στο κέντρο της ατζέντας, καθώς έχει δρομολογηθεί σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Υπογράμμισε δε, τη σημασία υποστήριξης κάθε μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας από την ίδια τη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Κώτσηρας με τη σειρά του τόνισε ότι «η λειτουργία της δικαιοσύνης δεν αποτελεί θέμα αποκλειστικά συνδεδεμένο με τη νομική κοινότητα, ανάγεται στην επιθυμία των θεσμών και κατατείνει εν τέλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι δείκτης δημοκρατίας και αντανάκλαση του σεβασμού του κράτους προς τους πολίτες».

Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, τοποθετήθηκαν κατά σειρά οι: Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ & Μέλος της Ομάδας Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Νίκος Τάτσος, Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και Μιχάλης Ν. Πικραμένος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Ο κ. Χλέπας κατά την τοποθέτησή του και αναφερόμενος στο κείμενο πολιτικής για την ανασυγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης για το πολιτικό σύστημα συνολικά και συνόψισε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, από τον συγκεντρωτισμό που συνδέεται με τον χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης, το χαμηλό κοινωνικό κεφάλαιο και την αδιαφάνεια, μέχρι τους περιορισμούς στη λειτουργία (όπως για παράδειγμα δεν επιτρέπονται οι επίσημες κομματικές υποψηφιότητες) και τα πολλά προβλήματα νομιμότητας και διαφάνειας παρά τους πολλούς ελέγχους και διαδικασίες, αλλά και ο δημοσιονομικός συγκεντρωτισμός. «Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ένα σύστημα ελέγχου αποτελεσματικό και γρήγορο» τόνισε. Υπογράμμισε δε, πως η αυτοδιοίκηση έχει πολύ περιορισμένο λειτουργικό πεδίο σε νευραλγικούς τομείς όπως η παιδεία και η υγεία, ενώ μεγάλο περιθώριο διεύρυνσης του ρόλου της αυτοδιοίκησης υπάρχει και στα αναπτυξιακά θέματα.

Ο κ. Τάτσος με τη σειρά του ανέλυσε το μοντέλο χρηματοδότησης των Δήμων μέσα από την εκχώρηση σε αυτούς ενός μέρους του ΕΝΦΙΑ, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικό διότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα ενίσχυε την οικονομική ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία στην Ελλάδα είναι σχεδόν μηδενική. Η πρόταση της διαΝΕΟσις, που προβλέπει την εκχώρηση μέρους του ΕΝΦΙΑ και όχι του συνόλου της στους ΟΤΑ, έχει κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά: είναι άμεσα εφαρμόσιμη, και μέσω αυτής δεν προκαλούνται ανακατατάξεις των φορολογικών βαρών σε επίπεδο πολίτη και Δήμου. Επίσης, η πρόταση δίνει ελευθερία στους ΟΤΑ σε επίπεδο αυξομείωσης των εσόδων τους από το μέρος του ΕΝΦΙΑ που θα τους διατεθεί (+-20%), είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, δεν υπάρχουν αντικίνητρα στην κατεύθυνση μη ορθολογικής χρήσης του χρήματος και είναι σύμφωνη με την οικονομική επιστήμη και τη διεθνή εμπειρία. Η πρόταση προβλέπει την ισόποση περικοπή των αυτοτελών κεντρικών πόρων των ΟΤΑ και δεν υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση των κρατικών επιχορηγήσεων. Με βάση την πρόταση οι όποιες ανισότητες δημιουργηθούν, θα εξισωθούν από τις κρατικές επιχορηγήσεις, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα δυνητικά έσοδα και όχι τα πραγματικά έσοδα. Τέλος, εισπρακτική αρχή θα είναι η ΑΑΔΕ.

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στην κεντρική δημόσια διοίκηση και στα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε για το μέλλον. Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι το μέγεθος της κεντρικής διοίκησης σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπερσυγκεντρωτισμός στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης (όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στο γραφείο του Υπουργού), η μη επαρκής ψηφιακή οργάνωση της διοίκησης -αν και, όπως ανάφερε ο κ. Σωτηρόπουλος, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κατά το τελευταίο έτος, έχει γίνει μια ταχεία μετάβαση της δημόσιας διοίκησης στην ψηφιακή εποχή. Άλλα προβλήματα είναι ότι ακόμα δεν έχει γίνει εφικτή η απολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η κινητικότητα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και προσωπικού. Στα μαθήματα που πήραμε κατά τους τελευταίους μήνες -και θα μπορούσαμε να κρατήσουμε για το μέλλον-, όπως τα ανέλυσε ο κ. Σωτηρόπουλος, περιλαμβάνονται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, τα ραντεβού για την εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες, η εκ περιτροπής εργασία, η δημιουργία δικτύων αλληλοτροφοδότησης δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών αξιωματούχων και τεχνοκρατών και η μεγαλύτερη εμπλοκή των δημοσίων υπαλλήλων στις διαδικασίες των κέντρων λήψης αποφάσεων.

Ο κ. Πικραμένος, αναφερόμενος στο κείμενο πολιτικής για την ανασυγκρότηση σε τρεις τομείς του δικαστικού συστήματος (χωροταξία, δικαστικό management και αξιολόγηση) ανάφερε πως πολλές από τις παθογένειες που εντοπίζονται στην ελληνική δικαιοσύνη, εντοπίζονται και στο ελληνικό κράτος γενικότερα. Για το ζήτημα της χωροταξίας σημείωσε πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα εργαλεία και να μην υπάρχουν πολλά υποστελεχωμένα μικρά δικαστήρια χωρίς υποδομές, καθώς με αυτό τον τρόπο προκύπτει χαμηλή παραγωγικότητα και μεγάλη διασπορά του δυναμικού. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερα δικαστήρια, με μεγαλύτερο αριθμό δικαστών που θα επιτρέπει και την εξειδίκευσή τους και χρήση νέων τεχνολογιών. Αναφορικά με τη διοίκηση των δικαστηρίων, ανέφερε ότι η οργάνωση του δικαστηρίου παίζει πρωταρχικό ρόλο και στόχος είναι η αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη. Γι’ αυτό απαιτείται εκπαίδευση των δικαστών σε θέματα διοίκησης πέραν αυτής που λαμβάνουν από τη Σχολή Δικαστών. Απαιτείται διαρκής υποχρεωτική επιμόρφωση των δικαστών με αντικείμενα τη δικαστική δεοντολογία, το δικαστικό management κ.λπ. Για το σημαντικό ζήτημα της αξιολόγησης, ο κ. Πικραμένος υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για ορισμό των επιθεωρητών για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική τους βούληση και η ύπαρξη σύγχρονων κριτηρίων.

Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πολύ κοντά στην απόκτηση του Ματ Μόργκαν ο Άρης!

All Content

Μύκονος: Aπέκτησε τον Αμερικανό Ελάιζα Τσάιλντς

All Content - BusinessNews.gr

Η Amazon φέρνει το cloud πιο κοντά στην Ελλάδα: Τι σημαίνει το νέο AWS Local Zone για επιχειρήσεις και πολίτες

All Content - BusinessNews.gr

Υδρογονάνθρακες: Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών - Γεώτρηση στην Κέρκυρα, ακολουθεί ο Κυπαρισσιακός

All Content - BusinessNews.gr

Μητσοτάκης: 36.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» - Το PosoKanei ήρθε για να μείνει

All Content

Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια Focus Bari: Η αξιοπιστία είναι το µεγαλύτερο κεφάλαιο των Μέσων Ενηµέρωσης

All Content

Από την Orange Advertising η καμπάνια του Regency Casino Mont Parnes στο μετρό της Αθήνας

FleetNews

Άνοδος +3,7% στις ταξινομήσεις Μαΐου

FleetNews

H Chery κλείνει 1 χρόνο στην Ελλάδα και το γιορτάζει 20-21 Ιουνίου

FleetNews

Το νέο Skoda Peaq δοκιμάστηκε σε ακραίες συνθήκες

All Content

Άρης: Δικός του ως ελεύθερος ο Γιώργος Τανούλης

All Content

Παγκόσμιο Σχολικό: Για το χρυσό μετάλλιο τα Εκπαιδευτήρια Αναγέννηση στον τελικό με την Κίνα

All Content - BusinessNews.gr

Πετρέλαιο: Οι προβλέψεις της αγοράς και αναλυτών για την πορεία των τιμών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

All Content - BusinessNews.gr

Νέες επιχειρηματικές συμφωνίες αναδιαμορφώνουν τον κλάδο τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2026

FleetNews

Η Renault μετατρέπει το Twingo σε πλατφόρμα δεδομένων για δήμους

FleetNews

Ξεκίνησε η παραγωγή της νέας Mercedes VLE

CSRΝews.gr

TEKA Systems: Ανάμεσα στα Best Workplaces Hellas 2026

CSRΝews.gr

ΑVIN: Εκπληρώνει ευχές παιδιών του Make-A-Wish Ελλάδος

CSRΝews.gr

GIVMED 2025: Δωρεά 357 χιλιάδων κουτιών φαρμάκωνγια τη στήριξη ευάλωτων σε θέματα υγείας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

«Μήδεια»: Μέτρα πρόληψης για τους οδηγούς ανακοίνωσαν η Ολυμπία Οδός και η Μορεάς ΑΕ
«Μήδεια»: Μέτρα πρόληψης για τους οδηγούς ανακοίνωσαν η Ολυμπία Οδός και η Μορεάς ΑΕ 12/02/2021 - 16:42
Παρέμβαση ΣΑΕ & ΕΠΕ για την Παιδεία 12/02/2021 - 17:07
Παρέμβαση ΣΑΕ & ΕΠΕ για την Παιδεία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • PosoKanei: Πόσο μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών
    21/06/2026 - 12:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ούτε χρυσός, ούτε τα κρατικά ομόλογα: Ο πόλεμος «χτύπησε» και τα ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια»
    21/06/2026 - 12:12 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το τρίπτυχο πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας για την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών
    21/06/2026 - 11:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Υδρογονάνθρακες: Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών - Γεώτρηση στην Κέρκυρα, ακολουθεί ο Κυπαρισσιακός
    21/06/2026 - 11:00 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Μητσοτάκης: 36.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» - Το PosoKanei ήρθε για να μείνει
    21/06/2026 - 10:27 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Η Amazon φέρνει το cloud πιο κοντά στην Ελλάδα: Τι σημαίνει το νέο AWS Local Zone για επιχειρήσεις και πολίτες
    21/06/2026 - 10:00 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    21/06/2026 - 09:00 MEDIA
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    20/06/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τουρνάς: «Να περιορίσουμε τις ενάρξεις πυρκαγιών και να μειώσουμε την καύσιμη ύλη»
    20/06/2026 - 15:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κρήτη: Δύο ισχυροί σεισμοί 5,3 και 4,6 Ρίχτερ κοντά στη Γαύδο
    20/06/2026 - 14:35 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Τουρνάς: «Να περιορίσουμε τις ενάρξεις πυρκαγιών και να μειώσουμε την καύσιμη ύλη»
    20/06/2026 - 15:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η Τουρκία αυξάνει 15% τα τέλη διέλευσης πλοίων στο Βόσπορο
    20/06/2026 - 13:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Δ. Μιχαηλίδου: Ο ψηφιακός εγγραμματισμός είναι εργαλείο ελευθερίας και αυτονομίας
    20/06/2026 - 14:07 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κρήτη: Δύο ισχυροί σεισμοί 5,3 και 4,6 Ρίχτερ κοντά στη Γαύδο
    20/06/2026 - 14:35 ΕΛΛΑΔΑ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    20/06/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Transfer market: Οι κινήσεις των 14 ομάδων της GBL

21/06/2026 - 09:46
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μύκονος: Aπέκτησε τον Αμερικανό Ελάιζα Τσάιλντς

21/06/2026 - 09:38
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Hyundai και Epic Games επεκτείνουν την καμπάνια του FIFA World Cup 2026 στον χώρο του gaming

19/06/2026 - 15:01
CSRΝews.gr
csrnews.gr

TEKA Systems: Ανάμεσα στα Best Workplaces Hellas 2026

19/06/2026 - 14:16
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΑVIN: Εκπληρώνει ευχές παιδιών του Make-A-Wish Ελλάδος

19/06/2026 - 13:33
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΑVIN: Εκπληρώνει ευχές παιδιών του Make-A-Wish Ελλάδος

19/06/2026 - 13:32
FleetNews
fleetnews.gr

Άνοδος +3,7% στις ταξινομήσεις Μαΐου

19/06/2026 - 06:54
FleetNews
fleetnews.gr

H Chery κλείνει 1 χρόνο στην Ελλάδα και το γιορτάζει 20-21 Ιουνίου

19/06/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Amoa Skin”

10/06/2026 - 15:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

SUMMER LOOK 2026: Η “Artego Hellas” εντυπωσίασε beauty influencers & επώνυμους καλεσμένους στο “Summer Hair Color Trends” σεμινάριο της

10/06/2026 - 15:25
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo