Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Θεσσαλονίκη: 220 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το 2015
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
03/05/2018 · 03:00

Θεσσαλονίκη: 220 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το 2015

Μαθήτρια δημοτικού σχολείου μιλούσε κρυφά σε συμμαθητές της για σεξουαλικά ζητήματα, τα οποία όμως δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ένα εννιάχρονο κορίτσι
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Μαθήτρια δημοτικού σχολείου μιλούσε κρυφά σε συμμαθητές της για σεξουαλικά ζητήματα, τα οποία όμως δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ένα εννιάχρονο κορίτσι. Ο δάσκαλος άκουσε τη συζήτηση, του φάνηκαν περίεργα όλα αυτά, διευκόλυνε το παιδί να εκφραστεί, με αποτέλεσμα να ξετυλιχτεί το κουβάρι της σεξουαλικής κακοποίησης από έναν φίλο της οικογένειας.

Σε άλλη περίπτωση, μητέρα ήταν παρούσα στη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού της από τον σύντροφο της, ωστόσο δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει και να το προστατέψει, ενώ σε μια τρίτη υπόθεση ένα μικρό κορίτσι βρήκε το θάρρος να εκμυστηρευτεί σε κοντινό της πρόσωπο την σεξουαλική της κακοποίηση από τον ίδιο της τον πατέρα.

Πρόκειται για παιδιά, κορίτσια και αγόρια, ηλικίας από τεσσάρων έως 17 ετών, που κακοποιούνται σεξουαλικά, συνήθως είτε από τους γονείς είτε από άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος είτε από άτομα «υπεράνω υποψίας». Οι παραπάνω είναι μόλις τρεις από τις δεκάδες υποθέσεις που έφτασαν στα γραφεία του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και ζήτησαν άμεσα επίλυση.

Οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση. Σύμφωνα με στοιχεία από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, από το 2015 έως και τους πρώτους μήνες του 2018, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει χειριστεί συνολικά 220 υποθέσεις, ενώ σε όλη την Κεντρική Μακεδονία οι καταγγελίες ξεπερνούν τις 250.

«Οι υποθέσεις ξεκινούν από μια απλή παρενόχληση, από προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και φτάνουν έως αποπλανήσεις και βιασμούς. Πρόκειται για διαφορετικές εκφάνσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης», δήλωσε η προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου.

Αύξηση των καταγγελιών λόγω του ότι τα παιδιά έσπασαν τη σιωπή τους

«Η αύξηση των καταγγελιών οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά πλέον μιλάνε. Έσπασαν τη σιωπή τους. Καταφέραμε σε ένα βαθμό, μέσα από τη συνεχή ενημέρωση, να μιλάνε τα παιδιά στους γονείς και οι γονείς να τ’ ακούν. Δεν θεωρούν οι γονείς απίθανο να συμβεί και στο δικό τους σπίτι ένα τέτοιο περιστατικό και παρατηρούν τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους. Σε πολλές υποθέσεις, όταν η κακοποίηση γίνεται μέσα στο σπίτι, λαμβάνουμε αναφορά από τους δασκάλους» πρόσθεσε η κ.Κουσίδου.

Από τις παραπάνω 220 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που εξετάστηκαν από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, μέσα σε διάστημα λιγότερο των 3,5 ετών, συνελήφθησαν συνολικά 34 άτομα εκ των οποίων τα 22 προφυλακίστηκαν.

Αναλυτικότερα το 2015 συνελήφθησαν 15 άτομα εκ των οποίων προφυλακίστηκαν τα οκτώ, το 2016 συνελήφθησαν δέκα και προφυλακίστηκαν τα πέντε. Το 2017 και οι οκτώ συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, ενώ στις φυλακές οδηγήθηκε και ο ένας συλληφθείς στις αρχές του 2018.

Οι παραπάνω συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν είτε εντός ορίων αυτοφώρου, είτε κατόπιν εκδόσεως εντάλματος σύλληψης, ενώ σε πολλές από τις λοιπές περιπτώσεις που δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη, ελήφθησαν απολογίες των φερόμενων δραστών.

Κατά κύριο λόγο οι συλληφθέντες είναι άνδρες. Ωστόσο, σε δύο υποθέσεις οι δράστιδες ήταν γυναίκες, μητέρες των θυμάτων, εκ των οποίων η μία συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

«Υπάρχουν μήνες που δεν προλαβαίνουμε τις υποθέσεις. Και μισή καταγγελία να έχουμε, θα την «ξεσκονίσουμε» μέχρι τέλους. Παλαιότερα μπορεί να υπήρχε η αντίληψη ότι τα παιδιά λένε ψέματα. Εμείς είμαστε βέβαιοι πως το παιδί λέει πάντα την αλήθεια. Και σε κάποιες περιπτώσεις η αλήθεια που αποκαλύφθηκε ήταν πιο σοκαριστική από αυτά που μας ανέφερε αρχικά το παιδί» συμπλήρωσε η προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων.

Εκτός όμως από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας για το ίδιο διάστημα, από 2015 έως τις αρχές του 2018, χειρίστηκε άλλες 31 υποθέσεις σχετικές με εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκων.

Πιο αναλυτικά στην Κεντρική Μακεδονία, πλην της Θεσσαλονίκης, το 2015 οι αρχές ασχολήθηκαν με επτά υποθέσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, από τις οποίες συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο Ελλήνων. Το 2016 οι υποθέσεις ανήλθαν σε 14, από τις οποίες συνελήφθησαν οκτώ άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άλλων επτά, ενώ για το 2017 από τις επτά υποθέσεις είχαμε πέντε συλλήψεις και σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος άλλων δύο.

Χαρακτηριστικό είναι πως τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 τις αρχές της Κεντρικής Μακεδονίας τις απασχόλησαν τρεις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, με αποτέλεσμα να συλληφθούν πέντε άτομα και να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη. Ενδεικτικά τα αδικήματα που αφορούν οι υποθέσεις είναι αποπλάνηση ανηλίκων, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και κατάχρηση σε ασέλγεια.

«Η δική μας ικανοποίηση, ως αστυνομικοί, είναι όταν καταλήγει ο δράστης στη φυλακή. Αρκετά βράδια μείναμε ξάγρυπνοι να σκεφτόμαστε τις υποθέσεις. Είναι φριχτό να βλέπεις ένα παιδί να κακοποιείται. Όταν πλησιάζουν οι μέρες του δικαστηρίου, παρακολουθούμε από κοντά τις υποθέσεις» συμπλήρωσε η κ.Κουσίδου.

Πρόσθεσε δε πως «η υπηρεσία μας χειρίστηκε υποθέσεις με παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών και άνω. Το πρόβλημα είναι στα πιο μικρά παιδιά ή σε παιδιά με νοητική στέρηση που δεν μπορούν να μιλήσουν και δεν μπορούν να εκφραστούν, με αποτέλεσμα τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης να γίνονται γνωστά μόνο εάν απαιτηθεί μεσολάβηση γιατρού».

Για την επίλυση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης είναι απαραίτητη η συνεργασία των αστυνομικών με τις εισαγγελικές αρχές, ενώ η παρουσία ψυχολόγων βοηθά τα παιδιά να μπορέσουν να «ανοίξουν» τις ψυχές τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Πέρα όμως από τις καταγγελίες είναι πάρα πολλές και οι τηλεφωνικές κλήσεις στις αστυνομικές υπηρεσίες για συμβουλευτική υποστήριξη.

Πηγή: analitis. gr

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ·
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ·
  • ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Από την Τετάρτη 7/10 το τεύχος Οκτωβρίου του AllStar Basket

All Content

Τα highlights από τη νίκη του Άρη επί της Μπούργκος (vid)

All Content

Choose: Nέα συνεργασία με την «Υδρόγειος Ασφαλιστική»

All Content

ΣΠΟΡ FM TV: Εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Stoiximan GBL για τα επόμενα 5 χρόνια

All Content

Δείτε πώς η ΑΕΚ νίκησε στο τέλος τη Σαλόν Βίλπας (video)

All Content

Πήρε τη ματσάρα η Βιλερμπάν, 98-96 την Παρί

CSRΝews.gr

Η Purina και οι Pet Runners δίνουν το «παρών» στο φετινό Greece Race for the Cure

CSRΝews.gr

ΔΕΗ: Μεγάλος χορηγός στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026

CSRΝews.gr

Mars – ΑΒ Βασιλόπουλος: Κοινή δράση για την υπεύθυνη υιοθεσία αδέσποτων και πυρόπληκτων ζώων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Άθλιες οι συνθήκες στη Μόρια - Κινδυνεύουν ζωές
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Άθλιες οι συνθήκες στη Μόρια - Κινδυνεύουν ζωές 03/05/2018 - 03:00
Τσακαλώτος: "Η επιτήρηση μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη σε σχέση με άλλες χώρες" 03/05/2018 - 03:00
Τσακαλώτος: "Η επιτήρηση μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη σε σχέση με άλλες χώρες"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Την επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας του γιόρτασε το ξενοδοχείο Πάνδροσος της Πάρου
    07/10/2026 - 23:00 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Mediterra: Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος μετά από «δυνητικά ουσιώδεις» αποκλίσεις στα αποθέματα
    07/10/2026 - 22:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας–ΗΠΑ: Συμφωνίες-πακέτο σε άμυνα, επενδύσεις και τεχνολογία – Στο τραπέζι $4 δισ. - Η Κοινή Δήλωση
    07/10/2026 - 22:00 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κικίλιας: Επενδύσεις σε λιμάνια και μαρίνες για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας
    07/10/2026 - 21:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Capital Maritime Finance: Στην τελική ευθεία για την Euronext Athens – Αντληση κεφαιλαίων έως €300 εκατ.
    07/10/2026 - 21:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση το κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης
    07/10/2026 - 20:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης – Ρούμπιο στο Μαξίμου: «Ιστορικά υψηλό επίπεδο» στις σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ
    07/10/2026 - 20:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου – Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή
    07/10/2026 - 19:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μάρκο Ρούμπιο από την Πνύκα: Η ιστορία της Αμερικής είναι γεμάτη από τα αποτυπώματα της αρχαιότητας
    07/10/2026 - 19:16 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χατζηθεοδοσίου: Αναγκαία η στήριξη της βιομηχανίας, αλλά και των ενεργοβόρων μικρομεσαίων επιχειρήσεων
    07/10/2026 - 18:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Γλάρος: Αποκτά το 49% της Eurocatering – Το νέο βήμα της οικογένειας Σκλαβενίτη στα τρόφιμα
    07/10/2026 - 12:51 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Θεοδωρόπουλος: Η παραγωγικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας – Οι προτάσεις του ΣΕΒ
    07/10/2026 - 08:22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ergon Foods: Επεκτείνεται σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή, «τρέχει» την Αγορά Μοδιάνο και επενδύει στην AI
    07/10/2026 - 11:49 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Εξυγίανση για Admiral , «ανάσα» για Hellas Frost και τέλος εποχής για Ράδιο Αρβύλα
    07/10/2026 - 12:16 WHISPERER
  • Νέο ιστορικό ρεκόρ στον φόρο εισοδήματος – Πάνω από 5,12 δισ. ευρώ ο λογαριασμός
    07/10/2026 - 08:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η βαθμολογία της EuroLeague 2026/27

07/10/2026 - 20:51
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πήρε τη ματσάρα η Βιλερμπάν, 98-96 την Παρί

07/10/2026 - 20:50
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΑΝΤ1: Ολοκληρώνεται η συνεργασία με τους «Ράδιο Αρβύλα»

07/10/2026 - 15:05
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Purina και οι Pet Runners δίνουν το «παρών» στο φετινό Greece Race for the Cure

07/10/2026 - 14:50
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ: Μεγάλος χορηγός στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026

07/10/2026 - 14:11
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΔΕΗ: Μεγάλος χορηγός στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026

07/10/2026 - 14:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – “Milan Fashion Week”

07/10/2026 - 06:15
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo