Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Η εποχή της γρήγορης επιχείρησης
Newsroom Newsroom
ΠΡΟΣΩΠΑ
17/07/2014 · 03:00

Η εποχή της γρήγορης επιχείρησης

Χωρίς πυροτεχνήματα και φανφάρες, το παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο μεταμορφώνεται, και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που ποντάρουν στην ταχύτητα για να αναγεννηθούν.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Είναι Δεκέμβριος του 2013. Κάπου 1.100 Ινδοί επιχειρηματίες είναι συγκεντρωμένοι σε ένα ξενοδοχείο της Bangalore και κύριο θέμα του συνεδρίου τους είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας υπό συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, διεθνούς ανισορροπίας και ανάπτυξης του αποκαλούμενου «καπιταλισμού των κολλητών».

Σε κάποια στιγμή των εργασιών του συνεδρίου το λόγο παίρνει ο επιχειρηματίας Azim Premji, ιδρυτής της εταιρείας Wipro, η οποία, από επιχείρηση παραγωγής φυτικών ελαίων, σήμερα είναι ηγέτης στην παραγωγική λογισμικού. «Μια εταιρεία πρέπει να μπορεί να αλλάξει σε χρόνο ρεκόρ, να είναι ευέλικτη και να μπορεί να λαμβάνει σωστές αποφάσεις προσανατολισμού όταν αυτές υπαγορεύονται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται», είπε.

«Ο παραδοσιακός καπιταλισμός», τόνισε από την πλευρά του ο Nandan Nilekani, ιδρυτής της εταιρείας Infosys, «έχει γίνει γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός. Είναι αργός, και άρα δυσκίνητος, σε μια εποχή όπου η ταχύτητα αποτελεί συντελεστή παραγωγής πλούτου. Είναι λοιπόν ανάγκη να προσαρμοστεί η επιχειρηματικότητα στην εποχή της ταχύτητας και της καινοτομίας. Αν το 1942 ο Γιόζεφ Σουμπέτερ μιλούσε για τη δημιουργική καταστροφή, ο σημερινός επιχειρηματίας ας βάλει στο λεξιλόγιό του, άρα και στον τρόπο σκέψης του, τη δημιουργική δημιουργία. Συνεπώς, ο νέος επιχειρηματίας πρέπει να είναι αυτός που προτείνει νέες λύσεις και μπορεί γρήγορα να παράγει, να υιοθετεί και να εμπορευματοποιεί νέες ιδέες. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος μια δουλειά είναι να προσφέρει καινούργια προϊόντα ή διαδικασίες…».

Με αφετηρία τις παραπάνω σκέψεις, πολύς λόγος έγινε για το ρόλο των start-ups (νεοφυών επιχειρήσεων) και, πολύ σωστά, κάποιοι ομιλητές αναφέρθηκαν πέρα από τον Σουμπέτερ και στην επιρροή του αείμνηστου Πήτερ Ντράκερ. Για όσους ενθυμούνται, αυτός ο μεγάλος γκουρού του μάνατζμεντ και της επιχειρηματικότητας είχε καθορίσει τον επιχειρηματία ως ένα άτομο που «ανατρέπει και αποδιοργανώνει». Όπως ισχυριζόταν, «οι επιχειρηματίες καινοτομούν, η καινοτομία αποτελεί το εργαλείο της επιχειρηματικότητας».

Ο William Baumol, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους σε αυτό τον τομέα, περιγράφει τον επιχειρηματία ως «τολμηρό και επινοητικό, που αποκλίνει από τα καθιερωμένα επιχειρησιακά σχέδια και πρακτικές». Ο δε Howard Stevenson, ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τη μελέτη της επιχειρηματικότητας στο Harvard Business School, την ορίζει ως «αναζήτησητης ευκαιρίας πέρα από τους πόρους που ελέγχεις αυτή την περίοδο». Το Ewing Mario Kauffman Foundation (EMKF), αναμφισβήτητα κορυφαίο παγκοσμίως think tank σε θέματα επιχειρηματικότητας, κάνει μία θεμελιώδη διάκριση μεταξύ της «αναπαραγωγικής» και της «καινοτόμου» επιχειρηματικότητας,υπογραμμίζοντας τη σημασία της δεύτερης. Κατά το EMKF, οι καινοτόμοι επιχειρηματίες είναι όχι μόνον πιο ενδιαφέροντες από το είδος εκείνων που απλώς αντιγράφουν, αλλά έχουν και μεγαλύτερο οικονομικό βάρος, καθώς παράγουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Ένας μικρός αριθμός καινοτόμων start-ups ισοδυναμεί με έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό νέων θέσεων – στις ΗΠΑ, όμως, και όχι τόσο στην Ευρώπη ή σε ορισμένες χώρες της Ασίας. Εξάλλου, υποστηρίζει ο W. Baumol, για την ανάπτυξη μιας νεοφυούς επιχείρησης παίζουν ρόλο οι συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, η ταχύτητα των διαδικασιών και της χρηματοδότησης και η επάρκεια στην προσφορά ανθρώπινου δυναμικού.

Επίσης, δεν πρέπει καθόλου να παραγνωρίζεται ότι η ιστορία των νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας διέπεται σε μεγάλο βαθμό και από επιχειρησιακές συνεργασίες – οι Steve Jobs και Steve Wozniak (Apple), οι Bill Gates και Paul Allen (Microsoft), οι Sergey Brin και Larry Page (Google), οι Mark Zuckenberg, Dustin Moskovitz και Chris Hughes (Facebook). Το Ben and Jerry’s δημιουργήθηκε όταν δύο παιδικοί φίλοι, ο Ben Cohen και ο Jerry Greenfield, ενώθηκαν για να ιδρύσουν ένα παγωτοποιείο (ήθελαν να ασχοληθούν με την αρτοποιία, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν τα χρήματα). Ο Richard Branson (Virgin) στηρίχθηκε σε μεγάλο ποσοστό στον εξάδελφό του, Simon Draper, καθώς και σε άλλους συνεργάτες. Ο Ramana Nanda από το HBS και ο Jesper Sorensen από το Stanford Business School ισχυρίζονται πως τα ποσοστά επιχειρηματικότητας είναι σημαντικά υψηλότερα στους οργανισμούς όταν ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων είναι πρώην επιχειρηματίες.

Το επιχειρηματικό πνεύμα ακμάζει επίσης στα clusters. Το ένα τρίτο των αμερικανικών venture capital κινείται σε δύο περιοχές, τη Silicon Valley και τη Βοστώνη, και τα δύο τρίτα σε μόλις έξι περιοχές: τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Ντιέγκο και το Όστιν, μαζί με τη Silicon Valley και τη Βοστώνη. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή το επιχειρηματικό πνεύμα σε παρόμοιες περιοχές είναι τρόπος ζωής (τα καφέ στη Silicon Valley είναι γεμάτα από νέους που μιλούν δυνατά για τα επιχειρηματικά τους σχέδια) και εν μέρει επειδή ηυποδομή υπάρχει ήδη, γεγονός το οποίο μειώνει ριζικά το κόστος έναρξης μιας επιχείρησης.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι οι νεοφυείς και γρήγορες επιχειρήσεις ναι μεν βρίσκουν χρηματοδότηση μέσω εταιρειών venture capital, όμως αυτό δεν αποτελεί πανάκεια. Είναι αλήθεια ότι το venture capital έχει ιδιαίτερη σημασία σε κλάδους εντάσεως κεφαλαίου, όπως η υψηλή τεχνολογία και η βιοτεχνολογία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους να αναπτυχθούν γρηγορότερα. Και οι venture capitalists παρέχουν στους επιχειρηματίες συμβουλές, επαφές, διοικητικές ικανότητες αλλά και χρήμα. Ωστόσο, το μεγαλύ- τερο μέρος του venture capital πηγαίνει σε ένα μικρό κομμάτι επιχειρήσεων – υλικό και λογισμικό υπολογιστών, ημιαγωγοί, τηλεπικοινωνίες και βιοτεχνολογία. Οι venture capitalists χρηματοδοτούν μόνον ένα μικρό μέρος των start-ups. Για τη μεγάλη πλειονότητα τα χρήματα προέρχονται από προσωπικό χρέος ή από τις τρεις κατηγορίες: φίλοι, ανόητοι και οικογένεια (three Fs –friends, fools and family). Η Google αναφέρεται συχνά ως θρίαμβος της βιομηχανίας venture capital, αλλά οι Brin και Page ίδρυσαν την επιχείρηση χωρίς καθόλου χρήματα και την προώθησαν με περίπου 1 εκατ. δολάρια τα οποία προέρχονταν από φίλους και διασυνδέσεις.

Η Monitor, μια εταιρεία ερευνών και παροχής επιχειρηματικών συμβουλών που πρόσφατα διεξήγαγε μια μελέτη για τους επιχειρηματίες, υπογραμμίζει τη σημασία των «επενδυτών-αγγέλων», οι οποίοι αποτελούν τη μέση λύση ανάμεσα σε venture capitalists, οικογένεια και φίλους. Έχουν συνήθως κάποια προσωπική σύνδεση με τον επιλεγμένο επιχειρηματία και, σε σχέση με τους venture capitalists, είναι πιθανότερο να επενδύσουν σε μια πρωτοεμφανιζόμενη επιχείρηση που είναι ακόμα σε ιδιαίτερα πρώτο στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που μετράει πολύ στη δημιουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι η μελέτη που πρέπει να κάνουν οι ιδρυτές της σχετικά με το τι θέλουν οι πελάτες τους. Και από την άποψη αυτή, οι δυνητικοί επιχειρηματίες, πέρα από παραδοσιακές μεθόδους έρευνας αγοράς, θα πρέπει οι ίδιοι να βρουν την πελατεία τους πριν δημιουργήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλουν να προσφέρουν.

*Aναδημοσίευση από το τεύχος #26 του περιοδικού manager|m.

  • STEVE JOBS
  • ·
  • SILICON VALLEY
  • ·
  • MONITOR
  • ·
  • BILL GATES
  • ·
  • SERGEY BRIN
  • ·
  • BANGALORE
  • ·
  • AZIM PREMJI
  • ·
  • ΓΙΟΖΕΦ ΣΟΥΜΠΕΤΕΡ
  • ·
  • ΠΗΤΕΡ ΝΤΡΑΚΕΡ
  • ·
  • WILLIAM BAUMOL
  • ·
  • HOWARD STEVENSON
  • ·
  • EWING MARIO KAUFFMAN FOUNDATION EMKF
  • ·
  • STEVE WOZNIAK APPLE
  • ·
  • PAUL ALLEN MICROSOFT
  • ·
  • LARRY PAGE GOOGLE
  • ·
  • MARK ZUCKENBERG
  • ·
  • DUSTIN MOSKOVITZ
  • ·
  • CHRIS HUGHES FACEBOOK
  • ·
  • BEN AND JERRYS
  • ·
  • COHEN
  • ·
  • JERRY GREENFIELD
  • ·
  • SIMON DRAPER
  • ·
  • RAMANA NANDA
  • ·
  • HBS
  • ·
  • JESPER SORENSEN
  • ·
  • BRIN
  • ·
  • PAGE
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παναθηναϊκός: Με Λεσόρ αλλά χωρίς Σλούκα στη Ρόδο

All Content

Ολυμπιακός: Έφτασε Κύπρο για το «Νεόφυτος Χανδριώτης» (pics & vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΜΕΓΑ: Στα 296,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Eπενδύσεις 23,2 εκατ. ευρώ και νέα παραγωγική δυναμικότητα

All Content - BusinessNews.gr

Λουξ: "Δροσιστική" άνοδος 23,7% στα καθαρά κέρδη το 2025

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο φέτος

All Content

ΕΡΤ: Νέα οπτική ταυτότητα για τα τηλεοπτικά της κανάλια

All Content

Aπό την Ogilvy το επίσημο λανσάρισμα της Telekom

FleetNews

Citroën: Διπλή πρωτιά στην ελληνική αγορά των BEV

FleetNews

SEAT: Ανοιχτό το μέλλον της μάρκας μετά το 2030

FleetNews

Νέα Ford Ranger έτοιμα για… πόλεμο

All Content

Άρης: Χωρίς Μοκόκα, Γιόβιτς, Πουλιανίτη και Τανούλη στην Κύπρο

All Content

Στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Γυναικών η Ισπανία 89-66 την Αυστραλία

All Content - BusinessNews.gr

Η ΕΚΤ αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια, στο 2,5% το βασικό επιτόκιο

All Content - BusinessNews.gr

Σε 8,91 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2024 τα συνολικά έσοδα από τους περιβαλλοντικούς φόρους

All Content - BusinessNews.gr

ELBISCO: Οριακή αύξηση τζίρου στα 131,38 εκατ. ευρώ για το 2025 - Στα 11,02 εκατ. ευρώ τα EBITDA

FleetNews

Opel: Σχεδόν 60 χρόνια πρωτοπορίας στην ηλεκτροκίνηση

FleetNews

Αποκάλυψη για το αμιγώς ηλεκτρικό Dacia Spring

CSRΝews.gr

Food for Thought by Lidl Ελλάς: Τι συμβαίνει όταν επενδύεις στα ταλαντούχα παιδιά της χώρας;

CSRΝews.gr

Σε 8,91 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2024 τα συνολικά έσοδα από τους περιβαλλοντικούς φόρους

CSRΝews.gr

Αυξάνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Mariana Mazzucato: Για ένα σοβαρό κράτος-επιχειρηματία
Mariana Mazzucato: Για ένα σοβαρό κράτος-επιχειρηματία 16/07/2014 - 03:00
Μαργιάννα Ψωμιάδου: Στόχος μας οι ικανοποιημένοι συνδρομητές και συνεργάτες 22/07/2014 - 03:00
Μαργιάννα Ψωμιάδου: Στόχος μας οι ικανοποιημένοι συνδρομητές και συνεργάτες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • ΔΝΤ: Αντέχει η παγκόσμια οικονομία, αλλά οι κίνδυνοι μεγαλώνουν – Πετρέλαιο, πληθωρισμός και χρέος στο επίκεντρο
    10/09/2026 - 21:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρωαγορές: Στα "κόκκινα" τερμάτισαν την Πέμπτη, σε χαμηλό δύο μηνών
    10/09/2026 - 21:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στα 107 δολάρια έφτασε το Brent - Σε υψηλά τριετίας οι τιμές του φυσικού αερίου - Πιέσεις στην αγορά ομολόγων
    10/09/2026 - 20:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Eurobank: Θετικές προοπτικές από τη Morningstar DBRS – Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση στο A (low)
    10/09/2026 - 20:33 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Υπόθεση Μαζωνάκη: Συνελήφθησαν οι δύο γιατροί – Τα νέα ευρήματα που αλλάζουν τα δεδομένα
    10/09/2026 - 19:52 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ανάρτηση Μητσοτάκη: «Συμφωνία Προόδου και Ευημερίας με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030»
    10/09/2026 - 19:24 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Alpha Trust Ανδρομέδα: Στα €2,34 εκατ. τα κέρδη στο εξάμηνο - Στα €0,67 ανά μετοχή οι συνολικές διανομές για το έτος
    10/09/2026 - 19:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σε δημοπρασία το "revenge dress" που φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα
    10/09/2026 - 18:47 LIFESTYLE
  • Χρηματιστήριο- κλείσιμο: Με οριακές απώλειες κάτω από τις 2.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
    10/09/2026 - 18:32 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΚΤ: Υψηλή αβεβαιότητα και αυξημένους κινδύνους «βλέπει» η Λαγκάρντ
    10/09/2026 - 18:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΜΕΓΑ: Στα 296,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Eπενδύσεις 23,2 εκατ. ευρώ και νέα παραγωγική δυναμικότητα
    10/09/2026 - 12:42 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Fourlis: Αλλαγή τακτικής με έμφαση στις τιμές και τα μερίδια - Τα σχέδια για IKEA, αθλητικά είδη και Ρουμανία
    10/09/2026 - 08:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σαράντης: Κρατά τον πήχη στα 97 εκατ. ευρώ EBITDA και επιταχύνει τις επενδύσεις
    10/09/2026 - 08:06 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Λουξ: "Δροσιστική" άνοδος 23,7% στα καθαρά κέρδη το 2025
    10/09/2026 - 12:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ισπανικά συνδικάτα και πολιτικοί εκφράζουν ανησυχία για το πιθανό τέλος της μάρκας Seat της Volkswagen
    10/09/2026 - 10:11 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Κινείται για Μάξι Κλέμπερ η Ρόμα

10/09/2026 - 20:58
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Γυναικών η Ισπανία 89-66 την Αυστραλία

10/09/2026 - 20:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Food for Thought by Lidl Ελλάς: Τι συμβαίνει όταν επενδύεις στα ταλαντούχα παιδιά της χώρας;

10/09/2026 - 14:49
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Food for Thought by Lidl Ελλάς: Τι συμβαίνει όταν επενδύεις στα ταλαντούχα παιδιά της χώρας;

10/09/2026 - 14:49
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Σε 8,91 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2024 τα συνολικά έσοδα από τους περιβαλλοντικούς φόρους

10/09/2026 - 14:44
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο Πέτρος Κουσουλός επιστρέφει την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου

10/09/2026 - 14:38
FleetNews
fleetnews.gr

Citroën: Διπλή πρωτιά στην ελληνική αγορά των BEV

10/09/2026 - 05:08
FleetNews
fleetnews.gr

SEAT: Ανοιχτό το μέλλον της μάρκας μετά το 2030

10/09/2026 - 05:06
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Το Zuma Athens έρχεται στη Riviera Galleria

08/09/2026 - 08:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals | Pure Perfection

05/09/2026 - 13:32
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo