Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μεγάλου (Πειραιώς): Εξετάζουμε καινοτόμες ιδέες για στεγαστικά δάνεια - Διαθέτουμε ρευστότητα
Newsroom Newsroom
ΠΡΟΣΩΠΑ
19/11/2024 · 09:25

Μεγάλου (Πειραιώς): Εξετάζουμε καινοτόμες ιδέες για στεγαστικά δάνεια - Διαθέτουμε ρευστότητα

Στην Πειραιώς εξετάζουμε κυρίως τον τομέα του asset management και φυσικά, έχουμε μια ψηφιακή τράπεζα, τη Snappi, για την οποία έχουμε υψηλές προσδοκίες, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών μετά την εξυγίανση τους και την αποεπένδυση του Δημοσίου, επισήμανε ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σε συζήτηση που διοργάνωσε το πρακτορείο Bloomberg με θέμα "The new era of Greek banking" («Η νέα εποχή για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα»).

Όπως ανέφερε «είμαστε σε μια θέση όπου διαθέτουμε τη ρευστότητα να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία και να στηρίξουμε τον σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης που υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά διανέμουμε μερίσματα στους μετόχους, καθώς εξακολουθούμε να δημιουργούμε πλεονάζοντα κεφάλαια για επενδύσεις. Είναι λοιπόν σε μια ενδιαφέρουσα θέση και φυσικά, οι στρατηγικές κινήσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν θα ανοίξουν το δρόμο για ακόμη ισχυρότερες τράπεζες στο μέλλον».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρότερες, μεγαλύτερες τράπεζες, καθώς βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε ότι «όλοι μας εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας. Στην Πειραιώς εξετάζουμε κυρίως τον τομέα του asset management και φυσικά, έχουμε μια ψηφιακή τράπεζα, τη Snappi, για την οποία έχουμε υψηλές προσδοκίες, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε ήδη λάβει πλήρη ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια. Δεν θα έχει υποκαταστήματα. Θα είναι αμιγώς ψηφιακή και θα απευθύνεται στις ανάγκες της νεότερης γενιάς και όλων όσοι είναι κατά κάποιο τρόπο εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αρκετοί μεγαλύτεροι άντρες και γυναίκες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εξετάζουμε το ενδεχόμενο, μόλις αυξηθεί η κρίσιμη μάζα, να βγούμε εκτός Ελλάδας και να επεκταθούμε στην Ευρωζώνη».

Για την τραπεζική ένωση ανέφερε ότι «είναι πολύ σαφές, τόσο από την έκθεση Λέτα όσο και από την έκθεση Ντράγκι, ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια τραπεζική ένωση και μια ένωση κεφαλαιαγορών και ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις αυτές τις μέρες με αυτή της Unicredit να είναι μία τέτοια και της BBVA μία δεύτερη. Από ότι φαίνεται, γίνεται συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή διασυνοριακή ενοποίηση. Πιστεύω ότι αυτό είναι καλό, τελικά, εάν πραγματοποιηθούν τα deals και, φυσικά, εάν καταφέρουμε να σημειώσουμε πρόοδο στην τραπεζική ένωση και στην ένωση κεφαλαιαγορών, θα έχουμε επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό θα είναι αξιοσημείωτο για την Ευρώπη και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και για τα εκτός Ελλάδος σχέδια που εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες».

Σχετικά με τις επενδύσεις και την πιστωτική επέκταση σημείωσε ότι «στην Ελλάδα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το επενδυτικό κενό. Αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις κυμαίνονται στο 15% του ΑΕΠ, και πρέπει να αυξηθούν στο 22% για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνεπώς, οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε, οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορούμε να εφαρμόσουμε που θα διευκολύνει τις επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτο. Και πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να επινοήσουμε μέσα για να δοθεί συνέχεια στο πολύ επιτυχημένο παράδειγμα του RRF, το οποίο όπως όλοι θυμόμαστε ξεκίνησε από το COVID, αλλά εξακολουθεί να βοηθάει την ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτύσσεται, καθώς και την ελληνική».

Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ανάγκη για επενδύσεις και ειδικότερα για την Πειραιώς, είπε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία η πιστωτική επέκταση, δεδομένου ότι αφενός το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής μας σημειώνεται στην ελληνική αγορά και αυτό συνδέεται φυσικά με την σημαντική αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, και αφετέρου συμβάλλει στη σημαντική αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό. Για παράδειγμα», πρόσθεσε, «στην Πειραιώς φέτος έχουμε αυξήσει τα εξυπηρετούμενα δάνειά μας κατά 10%, στην πράξη κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, και αναμένουμε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια».

Ειδικότερα, για τα στεγαστικά δάνεια είπε ότι «η Πειραιώς εξετάζει αρκετές ενδιαφέρουσες, ακόμα και καινοτόμες, ιδέες που θα παρουσιάσει στην αγορά τους προσεχείς μήνες, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Πιστεύω ότι καθώς μειώνονται τα επιτόκια, θα αυξάνεται η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, πράγμα που έλειπε από την εξίσωση της πιστωτικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών».

Για τους τομείς ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών ανέφερε ότι «ένας αξιοσημείωτος τομέας ανάπτυξης, είναι η τραπεζοασφάλιση και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Στην Ελλάδα η διείσδυση τόσο του τραπεζοασφαλιστικού προϊόντος όσο και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, πολύ χαμηλότερη από την Πορτογαλία και την Ισπανία και πολύ, πολύ χαμηλότερη από την Ιταλία. Και φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Έτσι, κάνουμε πολλά σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη, και αυτό είναι υγιής ανάπτυξη, γιατί αυτά τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν, τουλάχιστον από την πλευρά της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, κυρίως πίσω στην ελληνική οικονομία. Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο κύκλος των επιτοκίων είναι η ανάπτυξη των τραπεζοασφαλειών».

Για τη μερισματική πολιτική είπε ότι «στην Πειραιώς το επόμενο έτος, αυξάνουμε το payout ratio στο 50%, φυσικά υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. Για πολλά χρόνια δημιουργούσαμε buffer, κεφαλαιακά αποθέματα. Πλέον διαθέτουμε αρκετή κερδοφορία για να διανείμουμε σημαντικό ποσό κερδοφορίας σε μερίσματα και για να χρησιμοποιήσουμε σε buy-back, καθώς και για επενδύσεις. Αυτά είναι τα πράγματα που εξετάζουν τώρα οι επενδυτές, δεδομένου ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι πιο ομαλή από ό,τι στο παρελθόν».

Για το DTC ανέφερε ότι «με την εθελοντική μας δράση για το DTC, έχουμε, κατά κάποιο τρόπο, απαντήσει σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ζητήματα που είχαν μείνει ανοιχτά. Φυσικά, θα μηδενιστεί το DTC στο εγγύς μέλλον. Έτσι, χάρη στην εύρωστη θέση της τράπεζας, μπορούμε να κλείσουμε κι αυτήν την εκκρεμότητα».

Για το ΑΙ σημείωσε ότι «στην Πειραιώς επενδύουμε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ στην ψηφιοποίηση, τόσο στο front end, στην επαφή με τον πελάτη, όσο και στο back office, την παραγωγή κώδικα και όλα τα συνεπακόλουθα. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι περήφανος που φανήκαμε τόσο τολμηροί ώστε να κάνουμε τη ρήξη με τη δημιουργία της ψηφιακής τράπεζας Snappi, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους».

  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ
  • ·
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • ·
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ·
  • ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Αταμάν: «Ο Κέντρικ Ναν δεν θα παίξει ούτε με τη Ρεάλ» - Τι είπε ο Γκραντ

All Content

Βεζένκοφ για Ντουμπάι: «Πολύ ταλαντούχα και απρόβλεπτη ομάδα»

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: Πως έφτασαν σε τζίρο 14,1 δισ. το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Jysk Hellas: Θέλει να ξεπεράσει τα 145 εκατ. φέτος

All Content - BusinessNews.gr

Μητσοτάκης: Πριν τις 15 Σεπτεμβρίου η συνάντηση με Ερντογάν - Στρατηγικός παίκτης η Ελλάδα σε Ευρώπη και ενέργεια

All Content

Spec 2,28 εκατ. ευρώ από τον ΑΠΣΙ Πίνδος

All Content

Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Από τις 11 Φεβρουαρίου η πώληση εισιτηρίων για το Final-4 της Αθήνας (vid)

All Content

EuroLeague: H «Διαβολοβδομάδα» Νο8 στο παρκέ του Novasports!

All Content - BusinessNews.gr

Atlantic See (Αktor-ΔΕΠΑ Εμπορίας): Η πρώτη συμφωνία αμερικανικού LNG μέσω Ελλάδας προς Ουκρανία

All Content - BusinessNews.gr

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια -Έρχεται real time παρακολούθηση του ΦΠΑ - Οι κρίσιμες προθεσμίες

All Content - BusinessNews.gr

ΜΙΔΑ: Στο «φως» η χρήση όλων των ακινήτων από 7 εκατ. φορολογούμενους

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Motor Oil: Πρόεδρος ο Ιωάννης Β. Βαρδινογιάννης
Motor Oil: Πρόεδρος ο Ιωάννης Β. Βαρδινογιάννης 18/11/2024 - 16:44
Ο Βασίλης Φ. Ανδρικόπουλος υποψήφιος για το ΔΣ στις εκλογές του ΕΒΕΑ 19/11/2024 - 16:39
Ο Βασίλης Φ. Ανδρικόπουλος υποψήφιος για το ΔΣ στις εκλογές του ΕΒΕΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Μητσοτάκης: Πριν τις 15 Σεπτεμβρίου η συνάντηση με Ερντογάν - Στρατηγικός παίκτης η Ελλάδα σε Ευρώπη και ενέργεια
    02/02/2026 - 23:28 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό μοντέλο - Το 2026 θα κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα
    02/02/2026 - 21:42 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Δημοσκόπηση Alco: Διατηρεί το προβάδισμα με διπλάσιο ποσοστό έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία
    02/02/2026 - 21:15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι συναλλαγές της Δευτέρας
    02/02/2026 - 20:47 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σπανάκης: Εξήντα ένα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική ύψους 508 εκατ. ευρώ
    02/02/2026 - 20:09 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τραμπ: Καταλήξαμε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία
    02/02/2026 - 19:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΔΑΑ: Ο Γεώργιος Καλλιμασιάς νέος Διευθύνων Σύμβουλος, στη θέση του Παράσχη - Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο
    02/02/2026 - 19:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Ουάσινγκτον θέλει να δημιουργήσει απόθεμα σπάνιων γαιών για να μειώσει την εξάρτησή της από το Πεκίνο
    02/02/2026 - 18:42 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΙΝΔΟΣ: Ο αγροτικός πτηνοτροφικός συναιτερισμός συμμετείχε στην έκθεση τροφίμων και ποτών Gulfood 2026
    02/02/2026 - 18:20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Eldorado Gold: Εξαγορά της Foran για τη δημιουργία ενός κορυφαίου παραγωγού χρυσού και χαλκού
    02/02/2026 - 17:54 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Σούπερ μάρκετ: Πως έφτασαν σε τζίρο 14,1 δισ. το 2025
    02/02/2026 - 08:28 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Πώς θα κινηθούν τα πράσινα τιμολόγια των παρόχων για τον Φεβρουάριο
    02/02/2026 - 07:42 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Jysk Hellas: Θέλει να ξεπεράσει τα 145 εκατ. φέτος
    02/02/2026 - 07:18 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τέλος τα εικονικά τιμολόγια -Έρχεται real time παρακολούθηση του ΦΠΑ - Οι κρίσιμες προθεσμίες
    02/02/2026 - 07:23 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΜΙΔΑ: Στο «φως» η χρήση όλων των ακινήτων από 7 εκατ. φορολογούμενους
    02/02/2026 - 08:14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τσαλμπούρης: «Υπήρξε στιγμή που πίστεψα ότι δε γυρνάει η κατάσταση»

02/02/2026 - 21:06
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Έμεινε με 11 παίκτες η Μονακό - Νοκ άουτ και ο Κεβάριους Χέις

02/02/2026 - 19:44
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Create the Next: Η Vitex εισέρχεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης με νέο λογότυπο και οπτική ταυτότητα από το G Design Studio

02/02/2026 - 15:59
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Green Your Freight: Υλοποιήσε την 3η και 4η Διακρατική Συνάντηση Έργου – Ολοκλήρωσε την εφαρμογή

02/02/2026 - 15:47
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Νέα εποχή για την Campeón Gaming με ανανεωμένη εταιρική ταυτότητα

02/02/2026 - 14:51
FleetNews
fleetnews.gr

Grand Automotive Hellas: Δύο νέες προσθήκες στο δίκτυο συνεργατών Renault/Dacia

02/02/2026 - 14:19
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Σημεία Στήριξης»: Σύμπραξη 8 Κοινοφελών Ιδρυμάτων για 27 δράσεις

02/02/2026 - 12:34
FleetNews
fleetnews.gr

CUPRA: Νέες τιμές και προωθητικά προγράμματα

02/02/2026 - 06:15
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’20 years KYANA’’

31/01/2026 - 07:39
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2026 ΤΗΣ L’ORÉAL PROFESSIONAL PRODUCTS ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

29/01/2026 - 15:59
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo