Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
O Βασίλης Κορκίδης τιμήθηκε στις Βρυξέλλες
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΠΡΟΣΩΠΑ
30/11/2022 · 10:37

O Βασίλης Κορκίδης τιμήθηκε στις Βρυξέλλες

Στο πλαίσιο της ετήσιας Γ.Σ. του EuroCommerce.

O πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και επίτιμος πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε., Βασίλης Κορκίδης, τιμήθηκε στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Eurocommerce, Juan Manuel Morales, στο πλαίσιο της ετήσιας Γ.Σ. στις 28 Νοεμβρίου 2022, για την πολυετή συμμετοχή και προσφορά του στο Δ.Σ. της ευρωπαϊκής οργάνωσης του χονδρικού και λιανικού εμπορίου. Στις 29 Νοεμβρίου 2022, επίσης στις Βρυξέλλες, διεξήχθη, από τη EuroCommerce, Ευρωπαϊκό Συνέδριο με τη συμμετοχή των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής του ευρωπαϊκού εμπορίου και με θέμα «Μάχη με τον μετασχηματισμό και την αβεβαιότητα: Διασφάλιση του λιανικού και χονδρικού εμπορίου να συνεχίσουν τον ουσιαστικό τους ρόλο». Ο Βασίλης Κορκίδης, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Δ.Σ. για τη συνεργασία σε δύσκολους καιρούς, επισήμανε πως οι εμπορικές επιχειρήσεις παρέχουν βασικές υπηρεσίες τουλάχιστον σε 400 εκατ. καταναλωτές ημερησίως στις χώρες της ΕΕ-27 και, παράλληλα, καλούνται να μεταμορφωθούν σύντομα και σημαντικά ενώ, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις.

Ο εμπορικός κόσμος επιθυμεί να βοηθήσει την Ευρώπη, να προωθήσει την ψηφιακή της πορεία και την τροχιά βιωσιμότητας, αλλά απαιτεί υποστήριξη σε πολλούς τομείς. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κλάδου υψηλού επιπέδου, συνεργάστηκαν και άκουσαν από την Επιτροπή, πώς μπορούν να υποστηρίξουν επενδύσεις για τον μετασχηματισμό του εμπορίου. Συζητήθηκε ο αντίκτυπος της οικονομικής κατάστασης στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο με αναλυτές από τη McKinsey και αξιωματούχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα ειδικό πάνελ με εκπροσώπους από Διεθνείς Οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «WBCSD», ανέλυσε, λεπτομερέστερα, γιατί η βιωσιμότητα μπορεί επίσης να είναι ευκαιρία σε περιόδους κρίσης. Τέλος, παρουσιάστηκε το «Σύμφωνο Δεξιοτήτων» για τη λιανική και χονδρική πώληση και αναλύθηκε το «Transition Pathway», που δημιουργεί η Ε.Ε. για τον εμπορικό τομέα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε η Μckinsey, οι απαιτούμενες ενέργειες για τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων εστιάζουν σε πέντε επενδυτικά έργα προτεραιότητας: την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, τον εκσυγχρονισμό καταστημάτων με νέο ρόλο στα κέντρα των πόλεων, την προώθηση μηδενικού αποτυπώματος για «καθαρή» λειτουργία, τη μείωση των απορριμμάτων και τη δημιουργία και ανάπτυξη δεξιοτήτων. Αυτά τα έργα, όμως, απαιτούν να επενδυθούν 600 δις ευρώ έως το 2030, για να μετασχηματιστούν οι επιχειρήσεις ψηφιακά και βιώσιμα, να βρουν στελέχη με ικανές δεξιότητες υποστήριξης και προώθησης αυτής της μεγάλης αλλαγής. Επισημάνθηκε χαρακτηριστικά πως ο διπλασιασμός του μεριδίου του ηλεκτρονικού εμπορίου, από 15% σε 30% έως το 2030, αναμένεται να οδηγήσει το 90% της ανάπτυξης στο εμπόριο. Επίσης, η επένδυση του εμπορίου στη βιωσιμότητα μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 90% έως το 2030. Το μέγεθος της επένδυσης είναι μεγάλο, αλλά έχει και τεράστιες δυνατότητες, αφού υποστηρίζεται από τη μελέτη πως, εάν επιτευχθούν οι πέντε αυτές προτεραιότητες, τίποτα δεν θα αποτελεί στο μέλλον σοβαρό οικονομικό κίνδυνο για το εμπόριο, τις θέσεις εργασίας που παρέχει και τη συμβολή του στις ευρωπαϊκές κοινότητες.

Οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ο εμπορικός κλάδος, σε όλη την Ευρώπη, αντιμετωπίζει μια «τριπλή πίεση». Πρώτον, με τους καταναλωτές να πραγματοποιούν συναλλαγές προς τα κάτω και να αγοράζουν λιγότερα, καθώς αγωνίζονται με μια, άνευ προηγουμένου, κρίση κόστους ζωής, που οφείλεται στο ενεργειακό κόστος. Αυτό συνιστά έναν δεύτερο επικίνδυνο συνδυασμό με τις απαιτήσεις από μεγάλους πολυεθνικούς προμηθευτές για, συχνά, αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών και τρίτον, την υποχρέωση να καλύψουν υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας. Με επίσημη τοποθέτησή τους, οι μικρομεσαίοι του εμπορίου ζητούν από τις εθνικές κυβερνήσεις τρία πράγματα. Ζητούν, πρώτον να απόσχουν από «κακοσχεδιασμένα μέτρα», τα οποία αφορούν στην τιμή των προϊόντων και την επιβολή πρόσθετων φόρων, που, απλώς, αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών εταιρειών. Ζητούν επείγουσα βοήθεια, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Προσωρινού Πλαισίου Κρίσεων της Ε.Ε., με τεράστιες αυξήσεις στο κόστος, που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, για την αποφυγή ενός κύματος χρεοκοπιών και τη μείωση της πίεσης από την αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές και τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Ζητούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των ΜμΕ να συμβάλουν στη μείωση της ενεργειακής τους κατανάλωσης και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις.

Συμπερασματικά, τα εκατομμύρια των ΜμΕ του εμπορίου στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπισθούν ως το βασικό πεδίο για την εφαρμογή των μέτρων μείωσης κατανάλωσης και κόστους ενέργειας. Επίσης, τα αναπτυξιακά μέτρα πρέπει να επικεντρωθούν στο μέλλον, παρά την απόσπαση της προσοχής των βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων και την ανάγκη αντιμετώπισης των τιμών της ενεργειακής κρίσης. Οι επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής χρειάζονται επειγόντως τη στήριξη Ε.Ε., αλλά, κυρίως, των εθνικών κυβερνήσεων, ώστε να τις βοηθήσουν με το κόστος της ενέργειας και να απέχουν από τη λήψη μέτρων, όπως η επιβολή αυθαίρετων τιμών, πρόσθετων φόρων ή προσπάθεια περιορισμού με πλαφόν, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την επάρκεια ορισμένων βασικών αγαθών στην αγορά και την ύπαρξη επιχειρήσεων. Τέλος, στο Συνέδριο, η Eurocommerce προειδοποίησε πως η ιστορία της «Ενιαίας Αγοράς» πρέπει, επιτέλους, να μας διδάξει ότι ο καλύτερος οδηγός της ευρωπαϊκής αγοράς επιβάλλεται να είναι αυτός που μας οδηγεί όλους προς την ευημερία.

  • ΚΟΡΚΙΔΗΣ
  • ·
  • ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • ·
  • EUROCOMMERCE
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Εισαγωγή που θα κάνει τη διαφορά στο Χρηματιστήριο αυτή του ΔΑΑ
Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Εισαγωγή που θα κάνει τη διαφορά στο Χρηματιστήριο αυτή του ΔΑΑ 30/11/2022 - 09:20
Ιωάννης Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Ενεργειακή μετάβαση με κίνητρα για πράσινες επενδύσεις 30/11/2022 - 12:27
Ιωάννης Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Ενεργειακή μετάβαση με κίνητρα για πράσινες επενδύσεις
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τουρκία: Έκλεισε έως 14 Φεβρουαρίου το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης
    09/02/2023 - 08:03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Logistics: Οι θετικές προοπτικές και οι κίνδυνοι του 2023
    09/02/2023 - 08:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Άμπε Φόρνης, Γενικός Διευθυντής Dialectica: Στα άμεσα σχέδιά μας η επέκταση στην Ασία
    09/02/2023 - 08:00 CEO INSIGHTS
  • Ποιος θα αγοράσει υπολογιστές και κινητά από δεύτερο χέρι;
    09/02/2023 - 07:59 ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΑΣΑ: Οι λεωφορειακές γραμμές που δεν λειτουργούν λόγω παγετού - Ποιες τροποποιούν μερικώς τη διαδρομή τους
    09/02/2023 - 07:52 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πάνω από 15.000 νεκροί σε Τουρκία - Συρία - 5 αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια από Ελλάδα
    09/02/2023 - 07:44 ΚΟΣΜΟΣ
  • Disney: Ανακοίνωσε 7.000 απολύσεις - Υστέρηση στην κερδοφορία το 4ο τρίμηνο
    09/02/2023 - 07:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί μεταρρυθμίσεις ως προς το lobbying
    09/02/2023 - 07:33 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Hellenic Train: Ακυρώσεις δρομολογίων την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου
    09/02/2023 - 07:30 ΕΛΛΑΔΑ
  • Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές
    09/02/2023 - 07:26 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Free Now: Γιατί μπήκε στον πάγο η έλευση των ηλεκτρονικών πατινιών στην Αθήνα - Η πορεία μετά το rebranding
    08/02/2023 - 08:22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σοκ από τον πρόωρο θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη, βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας
    08/02/2023 - 12:48 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Eurobank: Νέες προθεσμιακές καταθέσεις με αυξημένα επιτοκια
    08/02/2023 - 15:25 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Viva Wallet: Εγκαινίασε τα νέα της γραφεία στις Βρυξέλλες
    08/02/2023 - 09:52 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Tί σηματοδοτεί η νέα συνεργασία Bosch - Κωτσόβολος
    08/02/2023 - 09:27 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

FleetNews
FleetNews

Η Geely Holding ξεπέρασε τις 2,3 εκατ. μονάδες το 2022

09/02/2023 - 02:54
FleetNews
FleetNews

“Καλύτερο Αυτοκίνητο Εισαγωγής” το Hyundai BAYON

09/02/2023 - 01:43
AllStar Basket
AllStar Basket

Έτσι διέλυσε ο Ολυμπιακός την Άλμπα στο Βερολίνο (vid)

08/02/2023 - 23:57
AllStar Basket
AllStar Basket

EuroCup 2022-23: Οι κατατάξεις στους δύο ομίλους

08/02/2023 - 23:43
Advertising.gr
Advertising.gr

Το My Radio 104,6 για μια εβδομάδα στους σταθμούς της ΣΤΑ.ΣΥ

08/02/2023 - 18:00
Advertising.gr
Advertising.gr

ΑΝΤ1+: Αποκλειστικά το νέο Original «Στα 4»

08/02/2023 - 17:40
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Η Επιτροπή ανακοινώνει τη νέα πρόεδρο και τα νέα μέλη της πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση

08/02/2023 - 16:52
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα δημιουργίας 120 χώρων φροντίδας βρεφών σε επιχειρήσεις

08/02/2023 - 16:30
NEWS
Estetica Magazine

POP ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ KOLESTON PERFECT

08/02/2023 - 10:52
NEWS
Estetica Magazine

H NEA INOA EINAI EΔΩ!

07/02/2023 - 11:06
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo