Τον νέο κατώτατο μισθό στα 920 ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Πρόκειται για μηνιαία αύξηση 40 ευρώ από πέρυσι με οφέλη σχεδόν μισό μισθό ετησίως.
Είναι η έκτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2022, η οποία θα ισχύσει από 1η Απριλίου ενώ παραμένει ο στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ (μικτά) το 2027.
Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σταδιακά από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, στα 880 ευρώ, δηλαδή κατά 35,4%.
Αυτό ισοδυναμεί με 3.220 ευρώ μεικτά σε ετήσια βάση, που σημαίνει ότι όσοι αμείβονται με τον βασικό μισθό σήμερα, προτού συνυπολογιστεί η επικείμενη νέα αύξηση, βάζουν στο πορτοφόλι τους επιπλέον πέντε βασικούς μισθούς του 2019.
Λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία του πληθωρισμού, πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις που έχουν γίνει υπερβαίνουν τις αντίστοιχες πληθωριστικές πιέσεις. Σημειωτέον ότι έχει σχεδόν επιτευχθεί και ο στόχος για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ που είχε εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στις εκλογές του 2023.
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται βεβαίως να συνυπολογιστεί και με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, ενώ για τους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών το οικονομικό όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω των μεγάλων εκπτώσεων ή του αφορολόγητου. Και βεβαίως η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει μια σειρά κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και τις τριετίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «σε τόσο σύνθετη συγκυρία την εθνική ισχύ που εκπέμπεται και πέραν των συνόρων μας οφείλει να τη σφυρηλατεί η εσωτερική σταθερότητα και ενότητα. Η δύναμη να ξεχωρίζουμε τα μεγάλα και τα σοβαρά ενός κόσμου που αλλάζει, από τα μικρά και ασήμαντα του κομματικού μας μικρόκοσμου».
«Η νέα αύξηση δεν περιορίζεται στον κατώτατο μισθό, αλλά επηρεάζει ανοδικά και τις τριετίες, τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο και τα επιδόματα. Στόχος της κυβέρνησης για το 2027 είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ, ενώ ο βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στην Ελλάδα οι αυξήσεις και οι φοροελαφρύνσεις θα είναι μόνιμες και επαναλαμβανόμενες.
Το υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει αναλυτική συνέντευξη τύπου στις 15:00, όπου θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες και παραδείγματα εφαρμογής των νέων μέτρων.