Με NAVTEX, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι το ωκεανογραφικό σκάφος «Πίρι Ρέις» θα διεξάγει επιστημονικές έρευνες σε περιοχές του Αιγαίου για δέκα ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα.
Παρά το γεγονός ότι το «Πίρι Ρέις» έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί τέτοιου είδους αποστολές, προκύπτουν ζητήματα αρμοδιότητας, καθώς η πορεία του πλοίου καλύπτει τμήματα του Αιγαίου που βρίσκονται εντός χωρικών υδάτων ελληνικών νησιών και πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με ανάλυση της Καθημερινής.
Σύμφωνα με τη NAVTEX 0863/25 του Σταθμού Σμύρνης της Τουρκίας, το σκάφος θα κινηθεί δυτικά της Λέσβου, στα νότια της Χίου και έως τη νησίδα Καλόγερος, που βρίσκεται μεσοπέλαγα ανάμεσα στη Χίο και την Ανδρο. Η επιλογή του Καλόγερου δεν είναι τυχαία: αποτελεί μια κίνηση ανάδειξης της τουρκικής διαφωνίας σχετικά με την ένταξη της νησίδας σε μόνιμο πεδίο βολής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σχεδόν όλο το χρόνο.
Η Αθήνα απάντησε άμεσα με δική της NAVTEX (154/25 του Σταθμού Λήμνου), που αμφισβητεί εμμέσως αλλά σαφώς τους ισχυρισμούς που προβάλλονται μέσω της τουρκικής κίνησης. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην πορεία που θα ακολουθήσει το «Πίρι Ρέις» τις επόμενες 24 ώρες, υπό στενή παρακολούθηση από ελληνικής πλευράς.