Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κ. Μητσοτάκης: Με το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" συνεχίζεται ακόμη πιο δυναμικά η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης
Newsroom Newsroom
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/01/2025 · 13:37

Κ. Μητσοτάκης: Με το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" συνεχίζεται ακόμη πιο δυναμικά η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τα προγράμματα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης, στην εβδομαδιαία ανάρτηση του Πρωθυπουργού στο Facebook.

Τα προγράμματα οικονομικής στήριξης της κατοικίας και οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάγκη παρέμβασης στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι αλλαγές στο Κ.Ο.Κ. ήταν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της σημερινής ανάρτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook. Στη αναλυτική ανάρτηση του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου-όπως είπε- 20.000 πολίτες από 25 έως 50 ετών μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους πρώτη κατοικία με φθηνό δάνειο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω του gov.gr -η ειδική πλατφόρμα άνοιξε την Τετάρτη- και με την ίδια αίτηση να απευθύνονται στις τράπεζες. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουν ήδη καταχωριστεί 42.359 αιτήματα "που δείχνει προφανώς την ανάγκη που υπάρχει αλλά και την ελκυστικότητα του προγράμματος". Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου προγράμματος και τόνισε: "Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς, ενώ τυχόν υπολειπόμενο τίμημα θα καλύπτεται από τον αγοραστή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν η αξία του ακινήτου είναι 200.000 ευρώ, το μέγιστο ποσό δανείου θα είναι 180.000 ευρώ (90% της αξίας). Το ανώτατο ποσό δανείου που χορηγείται είναι 190.000 ευρώ, όμως σε κάθε περίπτωση το 50% θα έχει μηδενικό επιτόκιο ενώ το υπόλοιπο 50% επιβαρύνεται με επιτόκιο που δεν ξεπερνά τα ισχύοντα όρια των στεγαστικών δανείων".

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι για το «Σπίτι μου ΙΙ» έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά όρια σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ για ειδικές κατηγορίες πολιτών (τρίτεκνους, πολύτεκνους και οικογένειες με δύο παιδιά στους Δήμους Ορεστιάδας, Σουφλίου, Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου) θα επιδοτείται κατά 50% και το ποσό των τόκων στο τμήμα του τραπεζικού δανείου που θα έχει επιτόκιο. "Με το νέο πρόγραμμα συνεχίζεται ακόμη πιο δυναμικά η στεγαστική πολιτική για προσιτή κατοικία που υλοποιούμε τα τελευταία 5,5 χρόνια, με συνολικούς πόρους σχεδόν 6,5 δισ. Από το «Σπίτι μου Ι» ήδη 7.608 συμπολίτες μας έχουν αγοράσει το νέο τους σπίτι, 7.681 έχουν συνάψει σύμβαση με την τράπεζα και 9.002 έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα άλλο πρόγραμμα το «Εξοικονομώ 2025», όπου-όπως είπε- οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 31.000. Επίσης, από τη Δευτέρα ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων και για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» ύψους 223,2 εκ. ευρώ, από τα οποία να σημειωθεί ότι τα 44,6 εκ. ευρώ κατευθύνονται σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά (οικογένειες με ΑμεΑ, πολύτεκνες οικογένειες, νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων καθώς και πληγέντες από φυσικές καταστροφές). "Πάνω από 100.000 συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες, ενισχύοντας και την εθνική προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση. Το ενδιαφέρον και γι' αυτό το πρόγραμμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα έντονο, καθώς οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 35.500" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επιστολή στη φον ντερ Λάιεν

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στην ανάρτηση του ότι την εβδομάδα που πέρασε έστειλε νέα επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα θέματα ενέργειας, με αφορμή "το ράλι στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που επηρέασε τις περισσότερες χώρες της ΕΕ το δεύτερο μισό του 2024, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμική τιμή της χονδρικής στην Ευρώπη να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με το 2019".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό "είναι μια ένδειξη ότι χρειάζονται γενναίες τομές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που αναδεικνύει και η έκθεση Ντράγκι: την ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή αυτάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομίας".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με αφορμή τη νέα θητεία της Κομισιόν, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε η πρόοδος που επιτυγχάνεται στις ΑΠΕ να φανεί άμεσα και στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ότι οι ελληνικές θέσεις θα αποτελέσουν ξανά οδηγό για ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιτυχία στην επιλογή των "χρωματιστών τιμολογίων" ρεύματος, και είπε ότι στη χώρα μας, τα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά έχουν σταθεροποιηθεί. Ανέτρεξε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου όπως είπε, ο δείκτης τιμών παρέμεινε ο ίδιος μεταξύ 2023 και 2024, ενώ η σωρευτική αύξηση των τελικών λιανικών τιμών για τους καταναλωτές σε σχέση με το 2019 είναι χαμηλότερη στην Ελλάδα από την υπόλοιπη ΕΕ κατά 10 μονάδες.

"Αυτό αποδεικνύει και την επιτυχία των «χρωματιστών» τιμολογίων που έχουν εντείνει τον ανταγωνισμό και διευκολύνουν την σύγκριση τιμών μεταξύ των παρόχων. Σας παροτρύνω να περιηγηθείτε στην εξαιρετικά χρηστική και φιλική στους καταναλωτές ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, https://invoices.rae.gr/, όπου μπορείτε να συγκρίνετε εύκολα τις τιμές κάθε παρόχου και να εντοπίσετε τις καλύτερες προσφορές που μπορούν να σας εξασφαλίσουν μεταξύ άλλων πολύ ανταγωνιστικά τιμολόγια" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ανέπαφες πληρωμές

Επόμενο θέμα, της ανάρτησης του πρωθυπουργού ήταν η νέα σύγχρονη υπηρεσία «tap2ride», δηλαδή των ανέπαφων πληρωμών στα Μέσα Μαζική Μεταφοράς της πρωτεύουσας (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ) που εντάσσει την Αθήνα στον κατάλογο των ευρωπαϊκών μητροπολιτικών φορέων με πρακτικές «έξυπνων» πόλεων. Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι πλέον, οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν τραπεζική κάρτα -σε φυσική μορφή, στο κινητό ή στο smartwatch τους- ως εισιτήριο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ, έχοντας παράλληλα και οικονομικό όφελος.

"Τι εννοώ: Στο τέλος κάθε ημέρας θα χρεώνεται με ποσό που θα αντιστοιχεί στις διαδρομές που θα έχει κάνει, αλλά με βάση το φθηνότερο διαθέσιμο οικονομικό πακέτο του ΟΑΣΑ. Ο επιβάτης δεν θα χρειάζεται να σταθεί στο μηχάνημα για να εκδώσει εισιτήριο, ούτε να αναζητήσει σημεία πώλησης εισιτηρίου ή να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Θα χρεώνεται, ξαναλέω, με το φθηνότερο κόμιστρο" είπε.

Να σημειωθεί ότι οι ανέπαφες πληρωμές είχαν ξεκινήσει πιλοτικά τον περασμένο Απρίλιο στις γραμμές των λεωφορείων του Αεροδρομίου και μέχρι σήμερα τις είχαν επιλέξει περισσότεροι από 90.000 επιβάτες. Επίσης, σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, η νέα υπηρεσία αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού που εφαρμόζουμε για την αναβάθμιση των δημοσίων μεταφορών και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Υπενθύμισε ότι ήδη εκτελούν δρομολόγια 278 νέα λεωφορεία, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, επιπλέον 127 νέα λεωφορεία βρίσκονται στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ και προχωρούν οι διαδικασίες για τη δρομολόγησή τους. "Ο στόχος μας είναι, έως το τέλος του φετινού καλοκαιριού, να κυκλοφορούν συνολικά 950 νέα οχήματα, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τη μετακίνηση στην πόλη. Παράλληλα, στη Γραμμή 1 του Μετρό γίνεται ανάταξη 14 συρμών και αναβάθμιση άλλων 9, ώστε αρκετοί από αυτούς να μπουν σε κυκλοφορία εντός του 2025. Παρεμβάσεις θα γίνουν και για τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό, ενώ στη γραμμή 4 οι μετροπόντικες θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους το 2026" είπε.

20 χιλιάδες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την ανάρτηση το "με το νέο πρόγραμμα ύψους 70 εκ. ευρώ για τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα φροντίδας πρώιμης παιδικής ηλικίας για βρέφη και νήπια από 2 μηνών έως 2,5 ετών". Όπως είπε οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, "αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση του σχεδίου μας που καταρρίπτει τις άδικες και εκτός πραγματικότητας επιθέσεις της αντιπολίτευσης ότι αφορά τους λίγους και τους έχοντες".

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα απευθύνεται στους Δήμους αλλά και σε ιδιοκτήτες βρεφικών, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, προκειμένου να αυξήσουν τις θέσεις στους υπάρχοντες δημοτικούς σταθμούς ή να δημιουργήσουν νέες. Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι άλλη μια παρέμβαση "για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των εργαζόμενων γονέων. Φέτος, να επισημάνω, ο προϋπολογισμός για τα vouchers αυξήθηκε, προσεγγίζοντας τα 380 εκ. ευρώ!".

Τόνισε ότι η κυβέρνηση μεριμνά για όλα τα παιδιά και ιδίως για τα παιδιά με αναπηρία και στο πλαίσιο αυτό, αυξάνει τη μηνιαία αποζημίωση στους επαγγελματίες ανάδοχους που φροντίζουν παιδιά με αναπηρία, από 1.561 ευρώ σε 1.850 ευρώ.

Παράλληλα τόνισε: "Επιπλέον, για πρώτη φορά, ανάδοχοι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ειδική επιμόρφωση, σε συνεργασία με δημόσια Πανεπιστήμια, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχει η φροντίδα παιδιών με αναπηρία. Είναι άλλο ένα πρόγραμμα της Εθνικής Στρατηγικής μας για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ που συμβάλλει στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη, προσφέροντάς τους ένα σταθερό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Θέλουμε, και γι' αυτό εργαζόμαστε, «Μία Ελλάδα με όλους, για όλους»."

Εφημερίες στα νοσοκομεία

Αναφερόμενος στα μέτρα για τη βελτίωση της εφημέρευσης στα νοσοκομεία της Αττικής και τις νέες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις έχουν στόχο να μειωθεί όσο είναι δυνατόν ο χρόνος αναμονής των πολιτών και να μην υπερβαίνει το 5ωρο.

Σήμερα όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, οι χρόνοι αναμονής σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, κάτι που δημιουργεί ταλαιπωρία στους ασθενείς και φυσικά δεν είναι αποδεκτό.

"Τι κάνουμε, λοιπόν; Ενισχύουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με περισσότερο προσωπικό, βελτιώνουμε τις κτηριακές υποδομές και τον εξοπλισμό τους και αξιοποιούμε την τεχνολογία για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Με το νέο ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης, θα μπορούμε να παρακολουθούμε τους χρόνους αναμονής των ασθενών και να επεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται. Επιπλέον, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θα βρίσκονται στα ΤΕΠ, βοηθώντας στην καλύτερη οργάνωση και εξυπηρέτηση των πολιτών. Όμως κάνουμε και κάτι ακόμα: εντάσσουμε επιλεγμένα Κέντρα Υγείας στη μάχη των εφημεριών, ώστε να λειτουργούν υποστηρικτικά στα νοσοκομεία. Παράλληλα, τα ενισχύουμε με πρόσθετο προσωπικό -πλέον των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού- για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και μειώνεται η πίεση στα νοσοκομεία. Στόχος μας είναι ένα σύστημα υγείας που σέβεται τον άνθρωπο, δίνοντας έμφαση στην άμεση και ποιοτική φροντίδα" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της ψυχικής υγείας και είπε ότι από την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε λειτουργία το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με 7 περιφερειακά δίκτυα που αντιστοιχούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Επίσης μία από τις αλλαγές που θα συνοδεύσουν τη λειτουργία τους είναι ότι, όταν ένας πάσχων χρειάζεται υποχρεωτική νοσηλεία βάσει εισαγγελικής εντολής, η εντολή θα ζητά να νοσηλευτεί όσο γίνεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του, περιορίζοντας έτσι την ταλαιπωρία και τα έξοδα για τους οικείους του.

Ασφάλιστρα Υγείας

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε "όντως σοβαρό ζήτημα" το θέμα που ανέκυψε "με τις αδικαιολόγητα μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των μακροχρόνιων συμβάσεων υγείας". Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει κάτι που έγινε όπως είπε, και εξήγησε: "Μετά την τοποθέτηση της κυβέρνησης, οι ασφαλιστικές εταιρίες προχώρησαν σε οικειοθελείς εκπτώσεις της τάξης του 50% για τα μακροχρόνια συμβόλαια του 2025, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται να δούμε ξανά με προσοχή τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των ασφαλίστρων, ώστε τόσο η ιδιωτική αγορά υγείας όσο και η ασφαλιστική αγορά να λειτουργούν με ανταγωνισμό και χωρίς αθέμιτες πρακτικές. Την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που θεσπίζει μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις και στους δύο κλάδους, αλλά και έναν νέο, πιο σύνθετο δείκτη, που θα καταγράφει από το 2026 με πιο αντικειμενικό τρόπο τις τάσεις της αγοράς. Επαναλαμβάνω σε όσους δεν το έχουν καταλάβει: η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Ο ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργεί όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Όσο για το ΠΑΣΟΚ που επιμένει να ασκεί ανεύθυνη αντιπολίτευση, να πω ότι οι λύσεις που προτείνει σε θέματα που αναδεικνύει, όπως σε αυτό των τραπεζών ή και τώρα των ασφαλιστικών εταιριών, είναι ανεφάρμοστες και εκτός κοινοτικού πλαισίου. Ο λαϊκισμός άλλωστε φημίζεται για το ότι μπορεί να θέτει εύλογα ερωτήματα, αλλά δεν τα πάει και τόσο καλά όταν καλείται να δώσει εφαρμόσιμες λύσεις".

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική παρέμβαση για να λάβει τέλος η ατιμωρησία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων την οποία χαρακτήρισε "μια διαχρονική παθογένεια που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Δημόσιο". Είπε ότι δικαίως αγανακτούν οι πολίτες όταν οι διαδικασίες στα πειθαρχικά συμβούλια διαρκούν από 3 έως 7 χρόνια, ακόμη και για σοβαρές υποθέσεις, ενώ συχνά καταλήγουν σε ποινές «χάδι», σημείωσε ότι το θέμα αυτό τον είχε απασχολήσει όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

"Τότε, για πρώτη φορά είχαμε καταγράψει όλα τα εκκρεμή πειθαρχικά περιστατικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, σήμερα έχουμε παραπάνω από δυόμισι χιλιάδες υποθέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να λιμνάζουν σε 92 πειθαρχικά συμβούλια, στις μισές μάλιστα ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία, δεν έχει οριστεί εισηγητής και πολλές φορές ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών μπορεί να ξεπερνά και τα πέντε χρόνια" είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κυβερνητική παρέμβαση σημείωσε: "Προχωράμε, λοιπόν, σε αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων του δημοσίου: στο εξής, θα λειτουργούν ολιγομελή πειθαρχικά συμβούλια με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με τα ζητήματα αυτά, τα οποία θα στελεχώνονται αποκλειστικά και μόνο από στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και όχι από τους ίδιους τους υπάλληλους. Δημιουργείται κεντρικό ψηφιακό μητρώο ιχνηλάτησης της έναρξης και της λήξης κάθε υπόθεσης ώστε να παρακολουθείται η διάρκεια της εξέλιξης και κατάληξής της, θέτουμε καταληκτικά όρια για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, με στόχο οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες. Ενώ ταυτόχρονα αφαιρούνται περιττά στάδια στη διαδικασία και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις. Θέλουμε το Δημόσιο να λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, ανταμείβοντας τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά επιβάλλοντας δίκαιες και ουσιαστικές κυρώσεις για τους λίγους που καταπατούν τον όρκο τους".

Νέος ΚΟΚ

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι είχε αναφερθεί την προηγούμενη Κυριακή στις αυστηρότερες ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τους παραβάτες οδηγούς στους οποίους θα επιβάλλονται ποινές αντίστοιχες με τη σοβαρότητα κάθε παράβασης που επίσης κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, και οι ποινές θα κλιμακώνονται για όσους υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις και πλέον, επικεντρώνονται στον οδηγό.

Τόνισε ότι το πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο στην Κρήτη με δράστη έναν άνδρα υπό την επήρεια αλκοόλ και θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη, δεν είναι απλά μια ακόμη τραγική απώλεια, αλλά είναι "μια κραυγαλέα υπενθύμιση της οδικής βαρβαρότητας που κυριαρχεί στους δρόμους μας και του κατεπείγοντος για αλλαγή νοοτροπίας και αυστηρότερη τήρηση των κανόνων. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς που οδηγούν μεθυσμένοι, παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας ή αδιαφορούν για την ασφάλεια των άλλων. Αυτή η συμπεριφορά σκοτώνει".

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ευθύνες δεν σταματούν εκεί αλλά αφορούν και τα αστυνομικά όργανα, που πρέπει να επιδεικνύουν συνέπεια και αυστηρότητα, αλλά και τις αστυνομικές διοικήσεις, που έχουν την τελική ευθύνη για το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες τους. Γι' αυτό όπως είπε, ζήτησε να αλλάξουν οι επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης Χανίων. "Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό: δρόμοι ασφαλείς για όλους δεν είναι πολυτέλεια. Είναι υποχρέωση" σημείωσε με έμφαση ο κ.Μητσοτάκης.

Δυο σημαντικές διακρίσεις

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη σημερινή ανασκόπηση του με δύο διακρίσεις για την Ελλάδα. Η πρώτη αφορά τις δορυφορικές επικοινωνίες και την επιλογή της χώρας μας για την εγκατάσταση του προγράμματος ασφαλών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, GOVSATCOM.

‘Όπως είπε, με απόφαση της Προέδρου της ΕΕ, η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της κρίσιμης υποδομής ασφαλείας μέχρι το 2051.

Αναφορικά με τοτι θα κάνει αυτό το πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: "Στην ουσία θα εξασφαλίζει ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες για την προστασία κρίσιμων υπηρεσιών από εξωτερικές απειλές. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας που ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της πατρίδας μας, αναδεικνύοντάς την σε κομβικό παίκτη στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, είναι ένα έργο που αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, ενισχύοντας και το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας".

Η δεύτερη σημαντική διάκριση -όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης-αφορά τον χώρο του πολιτισμού και συγκεκριμένα 39α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου το 2027 τα οποία θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα. Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η κορυφαία εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα διεξαχθεί σε πόλη της νοτιοανατολικής Ευρώπης "και γι' αυτό αξίζουν πολλά μπράβο στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας - Creative Greece που εργάστηκαν σκληρά γι' αυτόν τον σκοπό".

Να σημειωθεί ότι η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την παρουσία 1.300 διεθνών καλεσμένων, μελών της Ακαδημίας, εκπροσώπων της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κοινότητας και διεθνών ΜΜΕ. Παράλληλα, σε όλη την πόλη θα διοργανωθούν εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μεγάλη γιορτή του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, τιμώντας την τέχνη, τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και το πνεύμα καινοτομίας των καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη. "Ήταν πράγματι μια μεγάλη ανασκόπηση! Κλείνω εδώ, αφού σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας. Καλή Κυριακή!" κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
  • ·
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Μονακό: Η ανακοίνωση για Μαρκοϊσβίλι-Γκλαντίρ και το «ευχαριστώ» σε Καντζούρη-Χαραλαμπίδη

All Content

Ηρακλής: Έγινε μπαμπάς ο Έντλερ-Ντέιβις - Οι αγώνες με Ντζίκι Βαρσοβίας

All Content - BusinessNews.gr

SC Johnson Ελλάς: Ενίσχυση τζίρου και διατήρηση κερδοφορίας με πωλήσεις 19,5 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Δ. Νομικός: Άλμα πωλήσεων 19,4% και καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Aegean: Καθαρά κέρδη 147,8 εκατ. ευρώ το 2025 - Στα €0,90/ανά μετοχή το μέρισμα

All Content

Όμιλος Antenna: Συμφωνία Κυριακού – Piers Morgan για επένδυση στην πλατφόρμα Uncensored

All Content

Nova και NBCUniversal υπογράφουν νέα συμφωνία

FleetNews

Συνεργασία Mercedes-Benz με Great Wall Motor, στη Νότιο Αφρική

FleetNews

BYD Blade Battery 2.0 και FLASH Charging: Η απόλυτη λύση φόρτισης

FleetNews

Ο Όμιλος Volkswagen ξεπερνά τα 4 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως

All Content

Προμηθέας Πάτρας: Ανακοίνωσε Γιατρά - Mπατή και το τέλος με τον Σεγκούρα

All Content

Μπαρτσελόνα: Τρεις μήνες εκτός δράσης ο Λαπροβίτολα!

All Content - BusinessNews.gr

Γρ. Σαράντης: Στα 599,6 εκατ. οι πωλήσεις το 2025 - Τι προβλέπει για το 2026

All Content - BusinessNews.gr

Εισοδήματα για ακίνητα: Οι νέοι κωδικοί στο Ε2 που φέρνουν φοροαπαλλαγές - Τα σημεία προσοχής

All Content - BusinessNews.gr

Βασίλης Καζάς (Grant Thornton): Η καινοτομία ως πυλώνας βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης

FleetNews

SKODA Cycling Team: Έτοιμη για το L’Etape Greece by Tour de France presented by Skoda

FleetNews

Αύξηση +48% στις πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων

CSRΝews.gr

Coffee Island και HAWCT: Breakfast meeting ενημέρωσης για το πρόγραμμα Women Say NO to Violence

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Υλοποιεί για 4η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα HoReCa Empowered

CSRΝews.gr

Η ERGO Ασφαλιστική Μέγας Χορηγός του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2025

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Σύνοδος ηγετών ΕΛΚ στο Βερολίνο: Οι προτεραιότητες του ΕΛΚ για το 2025
Σύνοδος ηγετών ΕΛΚ στο Βερολίνο: Οι προτεραιότητες του ΕΛΚ για το 2025 19/01/2025 - 12:56
Τη Δευτέρα η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Κ. Σακελλαροπούλου 19/01/2025 - 22:30
Τη Δευτέρα η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Κ. Σακελλαροπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • MIG: Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε €14,8 εκατ. το 2025 - Βελτίωση αποτελεσμάτων για την RKB
    12/03/2026 - 18:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • HELLENiQ ENERGY: Δωρεά για την αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής του υπουργείου Ναυτιλίας
    12/03/2026 - 17:59 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κυνική δήλωση Τραμπ: «Οταν οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, βγάζουμε πολλά χρήματα»
    12/03/2026 - 17:58 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματιστήριο: Ισχυρή πτώση 2,43%, στα 317,23 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    12/03/2026 - 17:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Coffee Island και HAWCT: Breakfast meeting ενημέρωσης για το πρόγραμμα Women Say NO to Violence
    12/03/2026 - 17:35 ESG
  • ΚΕΦΙΜ: Θετική η δήλωση Μητσοτάκη για την αξιοποίηση των Μικρών Αρθρωτών Πυρηνικών Αντιδραστήρων
    12/03/2026 - 17:22 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Coca-Cola Τρία Έψιλον: Υλοποιεί για 4η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα HoReCa Empowered
    12/03/2026 - 17:16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μητσοτάκης: Απορρίπτω οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες εκλογές λόγω δημοσκοπικής ανάκαμψης
    12/03/2026 - 16:53 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Υπουργείο Ανάπτυξης: Συνάντηση εργασίας του Λάζαρου Τσαβδαρίδη με το Σωματείο Πάρκων Αναψυχής Ελλάδος
    12/03/2026 - 16:53 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.139,32 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 2,02%
    12/03/2026 - 16:48 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μνημόνιο Συνεργασίας για την διαχείριση καταστροφών Ελλάδος – Βρετανίας
    11/03/2026 - 19:17 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η Think Plus υπογράφει το έργο Shopify Plus που ανέδειξε το iStorm.gr καλύτερο eShop της χρονιάς
    12/03/2026 - 10:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γρ. Σαράντης: Στα 599,6 εκατ. οι πωλήσεις το 2025 - Τι προβλέπει για το 2026
    11/03/2026 - 18:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Θ. Κοντογεώργης για τα μέτρα της κυβέρνησης: Προτεραιότητα ο έλεγχος της αγοράς και η αποτροπή της αισχροκέρδειας
    11/03/2026 - 19:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • IDEAL Software Solutions: Λανσάρει το DocGen,πλατφόρμα αυτοματοποίησης εγγράφων για επιχειρήσεις
    11/03/2026 - 20:49 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroCup 2025/26: Πρόγραμμα-αποτελέσματα-βαθμολογίες

12/03/2026 - 16:12
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague 2025/26: Πρόγραμμα και αποτελέσματα

12/03/2026 - 15:57
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Coffee Island και HAWCT: Breakfast meeting ενημέρωσης για το πρόγραμμα Women Say NO to Violence

12/03/2026 - 15:37
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Υλοποιεί για 4η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα HoReCa Empowered

12/03/2026 - 15:35
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Μonk»: Πρεμιέρα τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στις 19:00 στο ΜΑΚ TV

12/03/2026 - 15:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Υλοποιεί για 4η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα HoReCa Empowered

12/03/2026 - 15:24
FleetNews
fleetnews.gr

Συνεργασία Mercedes-Benz με Great Wall Motor, στη Νότιο Αφρική

12/03/2026 - 05:18
FleetNews
fleetnews.gr

BYD Blade Battery 2.0 και FLASH Charging: Η απόλυτη λύση φόρτισης

12/03/2026 - 05:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Το εμβληματικό brand MERIT έρχεται στην Ευρώπη, αποκλειστικά στα SEPHORA, από τις 17 Μαρτίου 2026

11/03/2026 - 10:03
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

NAIL & BEAUTY AWARDS Μία εντυπωσιακη εκδήλωση και πλήθος κόσμου στο CAPSIS Hotel στην Θεσσαλονίκη

10/03/2026 - 17:12
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo