Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μητσοτάκης: Το 2024 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό και είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον
Newsroom Newsroom
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/11/2024 · 17:43

Μητσοτάκης: Το 2024 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό και είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον

Τόνισε ότι ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την ελληνική οικονομία, που έφερε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι και εκτίμησε ότι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και φέτος.

Την ικανοποίησή του για την άνοδο στον Τουρισμό και την αύξηση των εσόδων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση του που είχε σήμερα με τον Διευθυντή του περιοδικού «Monocle», Andrew Tuck, στο πλαίσιο του συνεδρίου Greece Talks*

"Ήταν άλλη μια καλή χρονιά. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα προσωρινά στοιχεία που λάβαμε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αφίξεις έχουν αυξηθεί, τα έσοδα έχουν αυξηθεί και φαίνεται ότι μπορέσαμε επίσης να ξεκινήσουμε με επιτυχία την επέκταση της τουριστικής περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά" είπε συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον τουρισμό της Αθήνας είπε ότι έχουμε καταφέρει να τις μετατρέψουμε σε προορισμούς για όλο τον χρόνο, αλλά -προσέθεσε- η πρόκληση δεν είναι απλώς να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους, αλλά να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες που έρχονται περνούν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα και βέβαια δαπανούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι αυτό σχετίζεται τόσο με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, διασφαλίζοντας ότι δεν έρχονται όλοι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όσο και με το να εξοικειωθούν οι άνθρωποι με νέους προορισμούς στη χώρα, είτε πρόκειται για ανεξερεύνητα νησιά είτε για μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία είναι ουσιαστικά άγνωστα στους ταξιδιώτες που έρχονται και μας επισκέπτονται.

Ερωτώμενος εάν κρίνει την επιτυχία από τον συνολικό αριθμό ή από τα έσοδα, ο πρωθυπουργός απάντησε:

"Ασφαλώς, εξετάζουμε τα έσοδα. Αλλά για μένα, το πραγματικό μέτρο της επιτυχίας είναι η ικανοποίηση των πελατών. Είναι οι άνθρωποι πραγματικά χαρούμενοι που επισκέπτονται την Ελλάδα; Νιώθουν ότι αποκομίζουν μια μοναδική εμπειρία; Αισθάνονται ότι αποκομίζουν μια εμπειρία με καλή σχέση ποιότητας-τιμής; Πιστεύω ότι σε αυτές τις μετρήσεις η Ελλάδα σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις. Όσοι έρχονται στην Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, απολαμβάνουν τον χρόνο τους. Θέλουν να επιστρέψουν και θέλουν να ανακαλύψουν άλλα μέρη της Ελλάδας που τους είναι ακόμη άγνωστα".

Τόνισε ότι ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την ελληνική οικονομία, που έφερε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι και εκτίμησε ότι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και φέτος. Αναφορικά με το εάν είναι βιώσιμο να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των τουριστών ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν βρισκόμαστε στο σημείο που βρίσκονται άλλες χώρες, όπου βλέπουμε την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών κατά των τουριστών που έρχονται στις χώρες τους.

"Αυτό δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες κατανοούν ότι ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός όσον αφορά στη στήριξη του εγχώριου εισοδήματος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αλλά και πάλι, αυτή η μετάβαση από εκεί που βρισκόμαστε μέχρι το που θέλουμε να είμαστε σε πέντε, δέκα χρόνια πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτική διαχείριση" είπε.

Ερωτώμενος για τον υπερτουρισμό, που εμφανίζεται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και τις ανησυχίες που υπάρχουν είπε ότι ας θυμηθούμε πώς ήταν η Ελλάδα "όταν αναγκαστήκαμε να «κλείσουμε» τη χώρα λόγω του COVID, όταν ήσασταν εσείς εδώ. Ή ας επιστρέψουμε σε μια άλλη εποχή που ο τουρισμός υψηλού επιπέδου ήταν σχεδόν ανύπαρκτος στην Ελλάδα. Ας θυμηθούμε πού ήμασταν, πού είμαστε τώρα, το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία που δημιουργεί πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Οι μέσοι μισθοί των εργαζόμενων στον τουρισμό είναι υψηλότεροι από τους μέσους μισθούς σε άλλους κλάδους".

Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο μια οικονομική δραστηριότητα που σχετίζεται με λίγες μεγάλες εταιρείες, αλλά είναι μια δραστηριότητα που μπορούμε να εξαπλώσουμε σε ολόκληρη τη χώρα, ότι μπορούμε να έχουμε μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να είναι πολύ επιτυχημένες προσφέροντας ποιοτικά τουριστικά προϊόντα.

Προσέθεσε ότι υπάρχουν ορισμένοι κώδωνες κινδύνου και ανέφερε ότι έχουμε μερικά νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά στις υποδομές τους "και όπου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στις παρεμβάσεις μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε, ξαναλέω, ότι η ικανοποίηση των πελατών ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου".

Σημείωσε επίσης ότι "μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, όπου πραγματικά αισθανόμαστε ότι σε ορισμένες γειτονιές αυτές οι μισθώσεις παραγκωνίζουν τους ντόπιους. Γι' αυτό θέσαμε έναν ετήσιο περιορισμό στις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου να αξιολογήσουμε πώς η αγορά θα βρει τη νέα της ισορροπία. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όποτε κρίνουμε ότι είναι σκόπιμο να το κάνουμε".

Για Σαντορίνη και Μύκονο

Ερωτώμενος στα κρουαζιερόπλοια στη Σαντορίνη και τη Μύκονο ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι "δεν θέλουμε να φτάνουν πολλά κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα στη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε μια σωστή κατανομή των θέσεων ελλιμενισμού. Αν οι επισκέπτες πρέπει να πληρώσουν ένα μικρό επιπλέον ποσό για να αποβιβαστούν σε αυτά τα λιμάνια, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν για τη βελτίωση των τοπικών υποδομών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε πάντα σε συζητήσεις και με τις τοπικές κοινότητες, διότι στο τέλος της ημέρας αυτό έχει να κάνει με την προσφορά της βέλτιστης εμπειρίας στον πελάτη, είτε έρχεται και αποβιβάζεται από ένα κρουαζιερόπλοιο είτε πληρώνει, δεν ξέρω, 1.000 ή 2.000 ευρώ τη βραδιά για να διαμείνει σε ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών στη Μύκονο και τη Σαντορίνη".

Εξέφρασε την κατανόηση του για το ότι οι τοπικοί πόροι, η διαχείριση των αποβλήτων, η διαχείριση των υδάτων, υφίστανται πάντα πίεση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά είπε ότι "είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτή την πίεση. Αυτό που δεν θέλω είναι να γραφτεί από τους επισκέπτες μια κριτική ότι πηγαίνουν σε ένα υπέροχο μέρος και μετά πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες για να μπορέσουν να το δουν και ότι στο τέλος της ημέρας η εμπειρία τους δεν ήταν αυτή που προσδοκούσαν επειδή δεν κάναμε επαρκώς τη δουλειά μας για να διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Επίσης ανέφερε ως παράδειγμα, το τι έγινε στην Ακρόπολη, όπου -όπως είπε- έχουμε πολύ σαφή χρονικά περιθώρια και μπορούμε να υποδεχτούμε έως και 20.000 επισκέπτες την ημέρα.

Ερωτώμενος για το εάν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό λειτουργούν και ως διπλωμάτες της χώρας, ο κ.Μητσοτάκης είπε:

"Ασφαλώς. Πολύ σωστά. Γνωρίζουν, επειδή πρόκειται για μια βιομηχανία παροχής υπηρεσιών, ότι πρέπει να είναι φιλικοί, ανοιχτοί και να προβάλλουν την καλύτερη εικόνα της χώρας, και γι' αυτό επιμένουμε πολύ να διασφαλίζουμε ότι οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν σωστά τη νομοθεσία, ότι όλα συμβαίνουν εντός των παραμέτρων του νόμου. Αλλά έχετε απόλυτο δίκιο να επισημαίνετε τον τουρισμό ως παράγοντα της ήπιας ισχύος της Ελλάδας.

Υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι της ιστορίας που βιώνουν οι άνθρωποι όταν επισκέπτονται την Ελλάδα, και αυτό είναι η ιστορία μιας πολύ ανθεκτικής χώρας, διότι ο κόσμος θυμάται ακόμη τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για μια χώρα που κατάφερε να ανακάμψει από μια πολύ σκοτεινή περίοδο και που ατενίζει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία. Δεν πρόκειται μόνο για τη φυσική μας ομορφιά, τη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά. Πρόκειται για μια χώρα που βλέπει μπροστά, που «αγκαλιάζει» όλες αυτές τις νέες τάσεις, όταν οι άνθρωποι αναζητούν πραγματικά μοναδικές εμπειρίες. Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για την αφήγηση ιστοριών. Και η Ελλάδα έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθεί πέρα από τις τυπικές καλοκαιρινές διακοπές σε ένα γνωστό ελληνικό νησί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για παράδειγμα, έχουμε επικεντρωθεί τόσο πολύ στην προώθηση νέων προορισμών".

Πολιτιστική κληρονομιά

"‘Οταν εξετάζουμε επίσης την πολιτιστική μας κληρονομιά, δεν πιστεύω ότι αρκετοί άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα μόνο για την πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που είναι πραγματικά κρίμα, διότι μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ιστορίας. Η επίσκεψη στους πολιτιστικούς μας χώρους, όχι απαραίτητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέρει στην πραγματικότητα μια πολύ καλύτερη εμπειρία" είπε ο κ.Μητσοτάκη αναφερόμενος στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Και προσέθεσε:

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επενδύουμε επίσης σε εμβληματικά έργα, όπως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο και ένα πολύ φιλόδοξο έργο που μας επιτρέπει να εστιάσουμε και σε ένα μέρος της Αθήνας που σήμερα ανακάμπτει. Το βλέπουμε να γίνεται το επίκεντρο αυτής της εικόνας μιας νέας Ελλάδας που «αγκαλιάζει» την κληρονομιά της, αλλά με συνεχή προσανατολισμό προς τον μοντερνισμό και έναν κόσμο που αλλάζει".

Σε ερώτηση τι σημαίνει για τον ίδιο το ελληνικό brand σήμερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "προς το παρόν, έχουμε αποφύγει να επινοήσουμε ένα brand που να ορίζει την χώρα στο σύνολό της. Κάποιες χώρες το έχουν κάνει αυτό, κάποιες με περισσότερη επιτυχία από άλλες".

Αναφερόμενος στις επενδύσεις από το εξωτερικό ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι "είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε μεγάλα διεθνή brands, αλλά είμαστε επίσης ευτυχείς που έχουμε εξαιρετικά επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας και αναπτύσσουν τα δικά τους brands. Όταν βλέπω ελληνικές επιχειρήσεις να μεταφέρονται στο εξωτερικό και να επεκτείνονται στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά σήματα που στην πραγματικότητα έχουν αναπτύξει στην Ελλάδα, αυτό με κάνει πολύ περήφανο και πολύ χαρούμενο, επειδή στο τέλος της ημέρας τα διεθνή brands είναι σημαντικά. Αλλά όταν βλέπετε την ποιότητα των ανθρώπων που «τρέχουν» τον τουρισμό, και ειδικότερα τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν πραγματικά υψηλό επίπεδο ως προς την ποιότητα των επιχειρήσεών τους και φυσικά το όραμά τους για το τουριστικό τους προϊόν".

Συγκρίνοντας το αντίστοιχο τουριστικό προϊόν του εξωτερικού με το ελληνικό ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα ήταν πολύ αλαζονικό εκ μέρους του αν πίστευε ότι τα κάνουμε όλα τέλεια.

"Aναζητούμε συνεχώς βέλτιστες πρακτικές και ιδέες που μπορούμε να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα. Φυσικά, όλα πρέπει να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες της χώρας ή της πόλης. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά. 'Αλλες χώρες, άλλες πόλεις δεν μένουν στάσιμες, βελτιώνουν επίσης τη θέση τους. Γι' αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς να είμαστε ανταγωνιστικοί. Ανταγωνιστικός, κατά την άποψή μου, είναι να προσφέρεις καλή σχέση ποιότητας-τιμής, ανεξάρτητα από το αν πληρώνεις 100 ευρώ ή 1.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Το προϊόν πρέπει να είναι αντίστοιχης ποιότητας με αυτό που περιμένει ο κόσμος.

Βεβαίως, υπάρχει πάντα ο πειρασμός, ειδικά σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, για τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές τους και να ελπίζουν σε βραχυπρόθεσμο κέρδος. Ταυτόχρονα,όμως, αυτό μπορεί να υπονομεύσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούμε το προϊόν μας, και όσο κι αν μας αρέσει να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό που προσφέρουμε, πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς σχετικά με τα ελαττώματά μας και να προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Είναι πολύ εύκολο να εφησυχάζουμε. Η αγορά, επειδή πρόκειται για μια διεθνή αγορά, δεν συγχωρεί τις χώρες ή τους τομείς που επαναπαύονται".

Ερωτηθείς για το εάν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι σταθμοί του Μετρό θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι στην Αθήνα, υπάρχουν καλές υποδομές, έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό αεροδρόμιο που σχεδιάζει να επεκταθεί, έχουμε ένα Μετρό το οποίο επεκτείνουμε, και προσέθεσε ότι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

"Αλλά αν κοιτάξετε τις συνολικές υποδομές μας, μια από τις σημαντικές αποφάσεις που πήραμε πριν από μερικά χρόνια ήταν να ιδιωτικοποιήσουμε 14 από τα πιο σημαντικά περιφερειακά αεροδρόμια. Επενδύσαμε σημαντικά ποσά για την αναβάθμισή τους και τώρα όλα τους είναι υπερσύγχρονα αεροδρόμια. Πιθανώς θα εξετάσουμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο με τα μικρότερα αεροδρόμια που βρίσκονται στα μικρότερα νησιά. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε δουλειά με τα λιμάνια μας. Έχουμε ιδιωτικοποιήσει αρκετά από τα λιμάνια. Τα μικρότερα λιμάνια χρειάζονται σαφώς επενδύσεις. Για παράδειγμα, στο νησί της Σαντορίνης, θα κατασκευάσουμε ένα νέο λιμάνι, επειδή είναι σαφές ότι το παλιό λιμάνι δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τον αριθμό των πλοίων που θέλουν να έρθουν στο νησί. Αλλά θα έλεγα ότι συνολικά, αν δείτε τους δρόμους μας, έχουμε ένα πολύ σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα ορισμένα από τα εκκρεμή έργα"είπε.

Σημείωσε επίσης ότι αύριο θα εγκαινιάσει το Μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο δεν πρόκειται απλώς για ένα δημόσιο έργο, απίστευτα σημαντικό για την πόλη, αλλά "είναι επίσης ένα μουσείο".

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις ελλείψεις του εργατικού δυναμικού είπε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και πρέπει να το κάνουμε μαζί με τον τουριστικό τομέα, δεν θέλουμε αυτό να είναι απλώς ένα project στα πλαίσια της δημόσιας εκπαίδευσης.

"Μου φαίνεται παράξενο ότι θεωρούμε την Ελλάδα έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, αλλά δεν έχουμε μία από τις κορυφαίες τουριστικές σχολές που θα εκπαιδεύσει νέους, επίδοξους άνδρες και γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την τουριστική βιομηχανία.

Συνεπώς, να εστιάσουμε στην εκπαίδευση, είτε πρόκειται για εκμάθηση σε σχολή είτε για εμπειρική μάθηση, και να διασφαλίσουμε ότι θα πείσουμε τους νέους ανθρώπους πως αξίζει να επιδιώξουν μια καριέρα στον τουρισμό και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επειδή φυσικά πάντα θα υπάρχουν πολλοί φοιτητές που εργάζονται το καλοκαίρι στον τουρισμό και στη συνέχεια θα καταλήξουν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Αλλά η προώθηση της τουριστικής καριέρας ως πρώτης γραμμής επιλογή για τους νέους πιστεύω ότι πράγματι είναι σημαντική προτεραιότητα, και πρέπει να συνεργαστούμε με τον τουριστικό τομέα για να το κάνουμε αυτό, επειδή ήδη αντιμετωπίζουμε ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Όπως γνωρίζετε, η ανεργία στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 17% σε κάτω από 10% κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας, και η αγορά εργασίας ήδη «στενεύει»" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι είναι ευτυχής επειδή έχουμε συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο του τουρισμού που προσφέρουν πολύ καλύτερους μισθούς από τον εθνικό κατώτατο μισθό και συνεπώς, μία από τις μεγάλες προκλήσεις για τον τουριστικό τομέα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι επίσης ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι.

Ερωτηθείς για τον τουρισμό στην Κρήτη είπε ότι είχε μείνει πίσω όσον αφορά στις υποδομές και σημείωσε ότι κατασκευάζεται ένα νέο αεροδρόμιο στην Κρήτη, θα είναι έτοιμο μέχρι το 2027 που είναι κρίσιμο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει την εισερχόμενη κίνηση. "Χρειαζόμαστε έναν νέο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Η Κρήτη, λοιπόν, είχε μείνει πραγματικά πίσω σε ό,τι αφορά τις βασικές υποδομές. Και αυτά είναι μεγάλα δημόσια έργα τα οποία, φυσικά, υλοποιούνται από την κεντρική κυβέρνηση" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρόκληση η διαχείριση υδάτων

"Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν τα νησιά μας είναι η διαχείριση των υδάτων. Εκεί, πάλι, μιλάμε με τους τοπικούς δήμους και τις τοπικές αρχές υδάτων και τους λέμε: «κοιτάξτε, χρειάζεστε βοήθεια». Εάν υπάρχουν έργα, για παράδειγμα, μονάδες αφαλάτωσης, αντί να τρέχετε και να κάνετε τις δικές σας μεμονωμένες συμβάσεις, αφήστε τη μεγάλη εταιρεία διαχείρισης νερού που έχουμε στην Αθήνα να σας βοηθήσει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση" είπε ο κ.Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι πλέον υπάρχει ένα μεγάλο Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά μας, με χρηματοδότηση από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, που, ανάλογα με τις τιμές, μπορεί να ανέλθει έως τα 2 δισεκατομμύρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διασυνδεθούν τα νησιά μας αλλά και για να αναπτυχθούν τοπικά έργα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Η πεποίθησή μου είναι ότι τα νησιά μπορούν πραγματικά να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της βιωσιμότητας και της απανθρακοποίησης, αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από τις τοπικές αρχές. Για παράδειγμα, αν ήμουν δήμαρχος, θα πίεζα πραγματικά για την ηλεκτροκίνηση των μοτοσυκλετών, αντί να έχω όλα αυτές τις θορυβώδεις μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν και δημιουργούν πολλή φασαρία. Είναι δύσκολο για εμάς να το επιβάλουμε αυτό. Γι' αυτό πρέπει να εξηγήσουμε και στους τοπικούς δήμους ότι αυτός είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το ποιο θα πρέπει να είναι το όραμα του σε πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα που θα μπορούσε να επιτευχθεί, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

"Έχω υποστηρίξει σθεναρά ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο. Τελεία και παύλα. Αυτό που έχουμε είναι πραγματικά μοναδικό. Έχουμε τη φυσική ομορφιά, έχουμε την πολιτιστική κληρονομιά, έχουμε τους ανθρώπους, βρισκόμαστε σε ένα μέρος του κόσμου που αποπνέει σταθερότητα. Πιστεύω ότι η στρατηγική που έχουμε χαράξει είναι η σωστή. Για μένα, έχει να κάνει πρωτίστως με το να είμαστε αποτελεσματικοί και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος προορισμός που έρχεται στο μυαλό των ανθρώπων που θέλουν να ταξιδέψουν. Πλησιάζουμε τον στόχο μας, αλλά έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά να κάνουμε".

  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
  • ·
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Επίδειξη ισχύος η ΑΓΕΧ 94-72 στη Δάφνη

All Content

NL2: Ο Ίκαρος Καλλιθέας έσπασε το αήττητο του Δούκα - Δέκα τρίποντα ο Ζεκιριέ της Ασπίδας Ξάνθης!

All Content - BusinessNews.gr

ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο

All Content - BusinessNews.gr

Εξάρχου: Σε διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για 20ετή συμφωνία προμήθειας LNG 15 δισ. κ.μ. ετησίως

All Content - BusinessNews.gr

BOX NOW: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το 2026 - Έμφαση στην επέκταση σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές

All Content

Διαγωνισμός προβολής για τον κρόκο Κοζάνης

All Content

Περιφέρεια Αττικής: Υπογράφηκε η σύμβαση με την «ATTICA 365»

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Εκτός έδρας νίκες Κρόνου - Πορφύρα στην Α2 Γυναικών (pics)

All Content

Αταμάν: «Ελπίζουμε ότι ο Ναν και ο Σλούκας θα παίξουν με τη Φενέρμπαχτσε» (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Fast Food: Πώς αλλάζει ο χάρτης της ταχείας εστίασης στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Μείωση EBITDA 25% για το 2025 - Αμετάβλητες οι προοπτικές

All Content - BusinessNews.gr

Θ. Κοντογεώργης: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Θ. Σκυλακάκης: Σε διαβούλευση τις επόμενες ώρες ή μέρες το ν/σ για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ύδρευσης
Θ. Σκυλακάκης: Σε διαβούλευση τις επόμενες ώρες ή μέρες το ν/σ για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ύδρευσης 29/11/2024 - 16:42
Θεσσαλονίκη: LIVE η ξενάγηση Μητσοτάκη στον αρχαιολογικό χώρο του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό 29/11/2024 - 18:07
Θεσσαλονίκη: LIVE η ξενάγηση Μητσοτάκη στον αρχαιολογικό χώρο του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    08/02/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Xρηματοδότηση έως 40.000 ευρώ για startups που καινοτομούν
    08/02/2026 - 15:05 STARTUPS
  • Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ προωθεί η ΕΥΔΑΠ
    08/02/2026 - 12:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ξένοι επενδυτές: Ρεκόρ συμμετοχής 69% στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
    08/02/2026 - 11:56 INVESTING IN GREECE
  • Oι υποδομές καθορίζουν την αξία των ακινήτων
    08/02/2026 - 11:26 ΕΛΛΑΔΑ
  • Pragma IoT - H ελληνική spinoff που κάνει τη βιομηχανία και τη ναυτιλία πιο «έξυπνες»
    08/02/2026 - 11:09 STARTUPS
  • Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης
    08/02/2026 - 10:34 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    08/02/2026 - 09:00 MEDIA
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    07/02/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Νέες επενδύσεις και είσοδος στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού
    07/02/2026 - 14:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης
    08/02/2026 - 10:34 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ξένοι επενδυτές: Ρεκόρ συμμετοχής 69% στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
    08/02/2026 - 11:56 INVESTING IN GREECE
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    08/02/2026 - 09:00 MEDIA
  • Oι υποδομές καθορίζουν την αξία των ακινήτων
    08/02/2026 - 11:26 ΕΛΛΑΔΑ
  • Pragma IoT - H ελληνική spinoff που κάνει τη βιομηχανία και τη ναυτιλία πιο «έξυπνες»
    08/02/2026 - 11:09 STARTUPS

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Liga Endesa: Αποσπάστηκε από τη Βαλένθια η Ρεάλ, 94-79 τη Γρανάδα (vids)

08/02/2026 - 17:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

National League 2: Ο Ίκαρος Καλλιθέας έσπασε το αήττητο του Δούκα

08/02/2026 - 17:41
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Περιφέρεια Αττικής: Υπογράφηκε η σύμβαση με την «ATTICA 365»

06/02/2026 - 14:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Συνεργασία Hatzi Filax Group και EMSA για την ενίσχυση της επικοινωνίας

06/02/2026 - 14:27
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Loulis Food Ingredients: Μια ακόμα χρονιά προσφοράς το 2025 με πραγματικό αντίκτυπο

06/02/2026 - 12:57
FleetNews
fleetnews.gr

Αλλαγή σκυτάλης στην Toyota – Νέος CEO ο Κέντα Κον

06/02/2026 - 10:36
CSRΝews.gr
csrnews.gr

CSR HELLAS: Νέα σύνθεση του ΔΣ με έμφαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα

06/02/2026 - 08:58
FleetNews
fleetnews.gr

Η Daimler Truck έκλεισε με ισχυρό Δ’ τρίμηνο το 2025

06/02/2026 - 08:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο Άγιος Βαλεντίνος μέσα από τη συλλογή Rosie της M&S

05/02/2026 - 11:59
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η L’Oreal Professionnel ξεκινά νέα συνεργασία με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο

03/02/2026 - 18:27
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo