Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020
Μητσοτάκης: Κρατάμε πάντα το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30/01/2023 · 14:47

Μητσοτάκης: Κρατάμε πάντα το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό

Η Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας, που αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Fumio Kishida, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία των δυο αντιπροσωπειών και παρατέθηκε επίσημο δείπνο.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Fumio Kishida μετά τη συνάντησή τους.

"Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ, για αυτή την πολύ θερμή υποδοχή. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που επισκέπτομαι την Ιαπωνία και μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις μας, σε επίπεδο κορυφής, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η Ελλάδα και η Ιαπωνία αντιπροσωπεύουν δύο αρχαίους πολιτισμούς με πολύτιμη παγκόσμια πολιτιστική συνεισφορά. Είναι ταυτόχρονα δύο σύγχρονα κράτη, δύο ισχυρές δημοκρατίες, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και που συμφωνούν σε ιδιαίτερα σημαντικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

Με χαροποιεί πολύ το γεγονός ότι υπογράφουμε Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας. Με τη δήλωση αυτή, οι χώρες μας αναβαθμίζουν σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις τους και εγκαινιάζουμε ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός. Και αυτό το κείμενο που θα υπογράψουμε θα είναι η "πυξίδα” μας, ένας οδηγός για την πλήρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας, τα επόμενα χρόνια.

Είχαμε μια πρώτη ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εντοπίσαμε μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο και πολύ σταθερό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που καταφέραμε να σημειώσουμε. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου που προβλέπεται για την ευρωζώνη, και αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση της άριστης συνεργασίας μας σε θέματα ναυτιλίας, ως δύο από τα κορυφαία ναυτιλιακά έθνη στον κόσμο. Και καθώς το επόμενο έτος οι δύο χώρες μας θα γιορτάσουν τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων σκοπεύουμε να γιορτάσουμε Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού, με σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.

Ο κ. Πρωθυπουργός επεσήμανε πόσο δραματικά άλλαξε ο κόσμος το 2022, με την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι κανένας δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την αναταραχή που προκάλεσε αυτή η ενέργεια. Ανταλλάξαμε απόψεις όσον αφορά την επιθετικότητα της Ρωσίας και τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα.

Πιστεύω πως οι συζητήσεις μας είναι πολύ πιο επίκαιρες δεδομένης της υιοθέτησης της νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας -την οποία χαιρετίζουμε- και φυσικά ενόψει της προεδρίας της Ιαπωνίας στην ομάδα G-7 φέτος. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ιαπωνίας και του ΝΑΤΟ και της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή σχέση, κ. Πρωθυπουργέ.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε εξ αρχής υποστηρίξει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Εχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας εμείς όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, κ. Πρωθυπουργέ: μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη ήταν μεταξύ των πρώτων άμαχων θυμάτων, τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου.

Ασφαλώς η Ελλάδα, όπως και η Ιαπωνία, αμφότερες οι χώρες είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές βασικών αρχών, όπως η αρχή της μη χρήσης βίας και το απαραβίαστο των συνόρων. Οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo με τη χρήση βίας.

Πιστεύουμε ακράδαντα σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, όπου το Διεθνές Δίκαιο γίνεται σεβαστό και οι αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περαιτέρω τις περιφερειακές προκλήσεις, κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζετε όσον αφορά τις πυραυλικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας είναι εντελώς απαράδεκτη. Συμφωνήσαμε ότι παραμένουμε σταθεροί στην καταδίκη αυτών των ενεργειών. Θα έχω επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ατυχή εμπρηστική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Θα κρατάμε πάντα, κ. Πρωθυπουργέ, το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Όμως, ως κυρίαρχο έθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Συνοψίζοντας, χαίρομαι ιδιαίτερα που η επίσκεψή μου δίνει νέα δυναμική στις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε συνάψει και υπογράψει σημαντικές συμφωνίες. Την πιο σημαντική ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών, φυσικά, θα αποτελέσει η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους. Και πιστεύω ότι σήμερα θέσαμε τα θεμέλια για μια αμοιβαία προσοδοφόρα συνεργασία μεταξύ ομοϊδεατών στρατηγικών εταίρων.

Είμαι βέβαιος ότι Ελλάδα και Ιαπωνία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες των λαών μας για διαρκή ειρήνη και ευημερία. Αύριο θα έχουμε άλλη μία σειρά συναντήσεων με σημαντικούς επιχειρηματίες και εμπορικούς αντιπροσώπους. Θα έχω τη χαρά να απευθυνθώ σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Και θα ήθελα και πάλι να σάς ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για αυτή την πολύ θερμή υποδοχή. Θα ήθελα να σάς προσκαλέσω να επισκεφθείτε την Ελλάδα και να δείτε από "πρώτο χέρι" τη μεταμόρφωση της χώρας μας από ουραγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πρωταγωνιστή, και να συνεχίσουμε να προωθούμε αυτή τη σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση.

Και πάλι, εκ μέρους της αντιπροσωπείας μας, σάς ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή".

Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και οι οποίες διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως:

- Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού,
- Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας,
- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) (υπογράφεται την Τρίτη),
- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) (υπογράφεται την Τρίτη),
- Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ·
  • ΙΑΠΩΝΙΑ
  • ·
  • ΕΛΛΑΔΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Μητσοτάκης: Κάλεσμα σε Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα
Μητσοτάκης: Κάλεσμα σε Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα 30/01/2023 - 11:54
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά απαντήσεις για τη Greek Mafia στην ΕΛ.ΑΣ και παραίτηση Θεοδωρικάκου 30/01/2023 - 21:02
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά απαντήσεις για τη Greek Mafia στην ΕΛ.ΑΣ και παραίτηση Θεοδωρικάκου
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Στο Μουσείο της Ακρόπολης τα τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που δώρισε το Βατικανό
    24/03/2023 - 21:01 ΕΛΛΑΔΑ
  • Γαλλία: Ο Μακρόν "εξαφάνισε" διακριτικά πολυτελές ρολόι που φορούσε στη συνέντευξη για ασφαλιστικό (vid)
    24/03/2023 - 20:43 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
    24/03/2023 - 20:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τράπεζα Πειραιώς: Στο 59,42% ανέβασε το ποσοστό της στη MIG
    24/03/2023 - 20:25 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Μπλε Κέδρος: Έγκριση από ΔΣ για εξαγορά ακινήτου από εταιρεία του Ευμορφίδη, έναντι €4,1 εκατ.
    24/03/2023 - 20:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Άγκυρα κατά Μενέντεζ: Δεν παραβιάζουμε τα χωρικά ύδατα κανενός - Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος
    24/03/2023 - 20:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΗΠΑ-Ελλάδα προωθούν την ειρήνη και σταθερότητα - Δικομματικό ψήφισμα Γερουσίας για 25η Μαρτίου
    24/03/2023 - 19:54 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες, με βουτιά 3,8% για τραπεζικό κλάδο - Πτώση 8,5% της Deutsche
    24/03/2023 - 19:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μπούλαρντ: Βλέπει νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed
    24/03/2023 - 19:08 ΚΟΣΜΟΣ
  • Deutsche Bank: Πόσο κινδυνεύει η Ευρώπη από μια νέα τραπεζική κρίση-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
    24/03/2023 - 19:03 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη ίδρυσε family office στην Αθήνα με Παπαπετρόπουλο και Σίμιτσεκ
    24/03/2023 - 09:18 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Πέθανε ο Γιώργος Συγγελίδης, ο ιδρυτής της CITROËN Ελλάς
    24/03/2023 - 08:50 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • HP Hellas: Δικό της κατάστημα στην Αθήνα και eshop στα πλάνα - Συνεργασία με ελληνική startup
    24/03/2023 - 08:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Nova: Ισχυροποιεί πανελλαδικά τα δίκτυα 4 και 5G
    24/03/2023 - 09:58 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Lidl Ελλάς: Αναδεικνύει την ελληνική παραγωγή - Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα
    24/03/2023 - 07:51 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Direction Business Network

FleetNews
FleetNews

To Hyundai N Vision 74, καλύτερο Concept Car

25/03/2023 - 02:45
AllStar Basket
AllStar Basket

Παπαπέτρου: “Παίζει φοβερό μπάσκετ ο Ολυμπιακός”

25/03/2023 - 00:31
AllStar Basket
AllStar Basket

Αρμάνι-Μπάγερν Μονάχου 99-74: Κυριάρχησε απόλυτα και ακόμη ελπίζει!

24/03/2023 - 23:53
Advertising.gr
Advertising.gr

Tik Tok: Τι κατέθεσε ο CEO της πλατφόρμας στο Κογκρέσο

24/03/2023 - 18:50
Advertising.gr
Advertising.gr

Tik Tok: Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

24/03/2023 - 17:50
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Φιλανθρωπικός Σύλλογος «Η Αγκαλιά» : Πασχαλινό Bazaar Αγάπης ενόψει Πάσχα

24/03/2023 - 17:34
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Συνάντηση Σκρέκα – Χριστόφ: Στο επίκεντρο η πορεία του αγωγού Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς

24/03/2023 - 17:29
FleetNews
FleetNews

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Γιώργος Συγγελίδης

24/03/2023 - 12:29
NEWS
Estetica Magazine

Η “ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ” στηρίζει το έργο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. "Ορίζοντες”, στα πλαίσια της “Food Expo 2023”

24/03/2023 - 12:07
NEWS
Estetica Magazine

H FARCOM ΣΤΗΝ 54Η COSMOPROF WORLDWIDE BOLOGNA

22/03/2023 - 09:48

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo