Refresh

This website www.businessnews.gr/oikonomia/item/302278-aade-erxontai-aftomata-prostima-kai-eispraksi-forou-gia-ekprothesmes-diloseis-pos-tha-leitourgei-to-systima is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΑΑΔΕ: Aυτόματα πρόστιμα και είσπραξη φόρου για εκπρόθεσμες δηλώσεις - Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/12/2024 · 08:54

ΑΑΔΕ: Aυτόματα πρόστιμα και είσπραξη φόρου για εκπρόθεσμες δηλώσεις - Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ, θέτει σε εφαρμογή το αυτοματοποιημένο σύστημα επιβολής προστίμων, κάθε φορά που ένας υπόχρεος υποβάλλει εκπρόθεσμα τις δηλώσεις του.

Νέο αυτόματο μηχανισμό επιβολής προστίμων ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ από τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τους φορολογούμενους που «ξεχνούν» και καθυστερούν να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και παρακρατούμενων φόρων.

Στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ, θέτει σε εφαρμογή το αυτοματοποιημένο σύστημα επιβολής προστίμων, κάθε φορά που ένας υπόχρεος υποβάλλει εκπρόθεσμα τις δηλώσεις του.

Η νέα εφαρμογή, εντάσσεται στο επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, που προβλέπει την «Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου» κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ανακεφαλαιωτικών πινάκων, δήλωσης μετάταξης καθώς και δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, φόρου πλοίων, τέλους αλιευτικών, ρυμουλκών πλοίων και αυτοκινούμενων βυθοκόρων, εισφοράς επί του εισαγόμενου συναλλάγματος, φόρου μερισμάτων, εκτάκτων αμοιβών και ποσοστών (bonus).

Πρακτικά, με την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης ΦΠΑ θα βεβαιώνονται αυτόματα τα πρόστιμα από το ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά, άμεσα στους φορολογούμενους. Σήμερα η διαδικασία επιβολής προστίμων, γίνεται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ και σε ορισμένες περιπτώσεις μεσολαβούν ακόμα και μήνες μέχρι την επιβολή τους και την κοινοποίηση στους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενων φόρων επιβάλλονται πρόστιμα 250 ευρώ για τηρούντες απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τηρούντες διπλογραφικά βιβλία επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν επιβάλλεται καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα ενώ, δεν επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον από την αρχική ή τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ.

Σε δεύτερο στάδιο, η ΑΑΔΕ προγραμματίζει και την αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ κάθε φορά που διενεργείται μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, μέτρο το οποίο προϋποθέτει ωστόσο νέα προσαρμογή των ταμειακών συστημάτων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ώστε κάθε φορά να γίνεται αυτόματος διαχωρισμός των εσόδων που εισπράττονται και πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο (ΦΠΑ) και αυτών που αποτελούν έσοδο της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2029 της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι ο ΦΠΑ που επιβάλλεται επί των συναλλαγών θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται αυτόματα, κατά τη στιγμή της συναλλαγής. Όταν το μέτρο εφαρμοστεί στην πράξη, ο ΦΠΑ θα αποδίδεται στο Δημόσιο την ώρα της συναλλαγής και δεν θα απαιτείται η απόδοσή του από τον επαγγελματία, με τις μηνιαίες ή τις τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Και τα δύο μέτρα στόχο έχουν να περιορίσουν τις απώλειες εσόδων από ΦΠΑ αυξάνοντας την εισπραξιμότητα του φόρου από το 80-85% που κινείται σήμερα, κοντά στο 100%.

Οι απώλειες του Δημοσίου από το ΦΠΑ υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο, παρά τη βελτίωση που καταγράφεται στο αποκαλούμενο «κενό ΦΠΑ». Η Ελλάδα, παραμένει ακόμα στην 23η χειρότερη θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ε.Ε.

Ειδικά για τα «αυτόματα» πρόστιμα το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, προβλέπει την «Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου» κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ανακεφαλαιωτικών πινάκων, δήλωσης μετάταξης καθώς και δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, φόρου πλοίων, τέλους αλιευτικών, ρυμουλκών πλοίων και αυτοκινούμενων βυθοκόρων, εισφοράς επί του εισαγόμενου συναλλάγματος, φόρου μερισμάτων, εκτάκτων αμοιβών και ποσοστών (bonus).

Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 προκειμένου να τεθεί άμεσα σε πρακτική εφαρμογή.

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, ενώ για επιχειρήσεις φτάνουν τα 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και τα 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

H επιβολή προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Ειδικά αν ο φορολογούμενος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή στα 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  2. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

α) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

  • εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  • σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.
  • β) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

    • εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
    • εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
    • σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.
    1. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιβάλλεται πρόστιμο (100, 250 ή 500 ευρώ) εφόσον από την αρχική ή τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ.

    Τέλος, όσον αφορά τον ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους, σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης ισχύουν πρόστιμα 250 ευρώ για τηρούντες απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τηρούντες διπλογραφικά βιβλία επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

    Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλεται καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

  • ΑΑΔΕ
  • ·
  • ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ
  • ·
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η καταβολή της πρώτης δόσης
Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η καταβολή της πρώτης δόσης 23/12/2024 - 09:21
1525 νέες θέσεις εργασίας από την «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 23/12/2024 - 10:27
1525 νέες θέσεις εργασίας από την «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ν. Χαρδαλιάς: Οι 4,5 εκατ. κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής αξίζουν περισσότερα
    25/12/2024 - 15:34 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Πεζός τραυματίστηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο στη λεωφόρο Συγγρού
    25/12/2024 - 14:50 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ο καιρός των Χριστουγέννων - Χειμωνιάτικο σκηνικό, χαμηλές θερμοκρασίες
    25/12/2024 - 14:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Καζακστάν: 32 οι επιζώντες από τη συντριβή αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines με 67 επιβαίνοντες
    25/12/2024 - 13:33 ΚΟΣΜΟΣ
  • Δανία: Ενισχύει την άμυνα της Γροιλανδίας μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι θέλει να την αγοράσει
    25/12/2024 - 13:25 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΥΔΑΠ: Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές στην Αθήνα και τα βόρεια προάστια
    25/12/2024 - 13:19 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει για εργαζόμενους και εργοδότες με τη μείωση από 1η Ιανουαρίου
    25/12/2024 - 12:22 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Καζακστάν: Συνετρίβη αεροπλάνο , φόβοι για πολλούς νεκρούς - Εχουν διασωθεί 28
    25/12/2024 - 11:52 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρ. Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
    25/12/2024 - 11:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Aegean: Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων - Ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν 40 νέοι και νέες
    25/12/2024 - 11:01 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • BriQ: Από 2 Ιανουαρίου σε διαπραγμάτευση οι 9,12 εκατ. νέες μετοχές
    06/01/2025 - 19:43 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων: Στις 805 ανέρχονται οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις
    24/12/2024 - 17:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμα ύψους €314.390 σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών
    24/12/2024 - 15:52 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τι επιδιώκει ο Τραμπ για Γροιλανδία και Καναδά - Οι στόχοι πίσω από τη «διεκδίκηση» της Διώρυγας Παναμά (CNN)
    24/12/2024 - 18:59 ΚΟΣΜΟΣ
  • METLEN Energy & Metals: Σταθερό το τιμολόγιο της Protergia και τον Ιανουάριο
    24/12/2024 - 17:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
AllStar Basket
AllStar Basket

Άρης: Γαστρεντερίτιδα ο Σαρίφ Κούπερ

25/12/2024 - 15:23
AllStar Basket
AllStar Basket

Παναθηναϊκός: Η πρώτη προπόνηση του Γκέιμπριελ (gallery)

25/12/2024 - 15:11
Advertising.gr
Advertising.gr

Kaizen Gaming: 2024 – Μια χρονιά ορόσημο που επιβεβαιώνει την έννοια της συνεχούς εξέλιξης

24/12/2024 - 14:12
Advertising.gr
Advertising.gr

Διάκριση της Κωτσόβολος στα Effie Awards Europe 2024 για το «Τουμπανέιρο Μπλακ Φράιντεϊ»

24/12/2024 - 12:34
FleetNews
FleetNews

Alfa Romeo Junior: Με 313 ευρώ το μήνα

24/12/2024 - 11:17
FleetNews
FleetNews

Hyundai: Στοχεύει και στις συνδρομητικές υπηρεσίες

24/12/2024 - 10:55
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Τρίποντα αγάπης για “Το Χαμόγελο του Παιδιού”: Ένας φιλανθρωπικός αγώνας κοινωνικής αλληλεγγύης

24/12/2024 - 10:10
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Μια μαγευτική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τη MEΓΑ για τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”

23/12/2024 - 16:51
Estetica Hellas
Estetica Hellas

CHRISTMAS FASHION DAY & το ΜΙΣΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 25

18/12/2024 - 09:18
Estetica Hellas
Estetica Hellas

H “Juicy Couture” εντυπωσίασε στα φετινά “MADWALK” 2024!

16/12/2024 - 16:17
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2024 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo